Få has på alger og misfarvning med effektiv fliserens
Ekspert-råd til rengøring af fliser på terrassen
Grønne, brune, røde og grå – farvepaletten er næsten et kunstmaleri værdigt, men desværre er dette nøjagtig de farver fra alger og flisepest, som mange terrassefliser skæmmes af! Det kan kræve større mængder knofedt og skrappe kemikalier, og alligevel ender man ikke op med det bedste, eller mest varige resultat. Fliserens kræver nemlig lidt mere baggrundsviden end som så, for at holdbarheden og ikke mindst fliserne holder til afrensningen.
Storslemme vækster på terrassen
De vanlige genstridige mælkebøtter og grønne mos, som finder vej op gennem rillerne mellem fliserne, er dybt irriterende. Men det er alger og flisepest, som er de helt storslemme til at ødelægge glæden ved at bruge terrassen såvel som at skæmme dine fliser.
Alger er grønne eller brunlige og afhængigt af flisetypen kan de sågar være årsag til ærgerlige uheld, da de skaber en utroligt glat overflade i regnvejr. Når alger vokser på fliser, er det som oftest fordi fliserne er ved husets nordside eller på anden måde er et solfattigt, fugtigt og koldt sted.
Du kan derfor i første omgang mindske problemet en smule ved at sørge for lige eller skrå overflader på fliserne, så vandet ledes væk.Tænk altid over dette inden du bygger terrasse med fliser! Du kan fjerne alger fra fliser ved at skrubbe med sand og vand – dette er dog kun et trick til en hurtigt vending, og algerne vil hurtigt komme på fode uden en mere tilbundsgående fliserens.
Flisepest er en type af lav, altså en hvid og hård mos-art. De hvide, grålige og nubrede belægninger forekommer på alle typer af fliser og sten, hvor overfladen er blot en smule ru. Flisepest gror både i sol og skygge, og den hårdføre vækst er exceptionelt svær at skrabe af ved håndkraft og med skrubbe.
Hvordan fjerner man mest effektivt alger og flisepest?
Det bedste tip er at investere i en tilbundsgående og effektiv fliserens af terrassen, hvor du på skånsom vis først får fjernet alger og flisepest fra fliserne, uden at disse tager skade. Mange er desværre ikke klar over, at det kræver en del kundskab og erfaring at højttryksspule fliser, da en forkert rensning kan gøre skaden større: Bruger du højttryksspuler for hårdt eller længe, kan fliser, der ofte bl.a. består af beton, tage skade.
Den hårde omgang fliserens med hård højtryksspuling, fjerner således ikke kun de uønskede vækster, men også dele af betonen. Overfladen får derfor en endnu mere ru tekstur og fremover alger og flisepest kunne få endnu bedre fat.
Vælg derfor med fordel at få assistance fra professionelle, som også anvender korrekte typer af fliserens-midler, som er miljøvenlige og ugiftige for dig og dine gæster, der jo skal have (sund) glæde af terrassen sommeren igennem.
Når terrassen stråler efter sin fliserens, kan du desuden tilvælge imprægnering, som gør at overfladen nemmere vil afvise algevækst og sørge for at flisepest ikke så nemt kan slå rødder på terrassens fliser. På den måde får terrassen den mest skånsomme og effektive omgang fliserens – og du får et holdbart, flot resultat.