MARTEC leverer helt unik HF-uddannelse: Her kan du komme til Caribien

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sejler tankerne om din fremtidige uddannelse også i ukendte i farvande i øjeblikket?

Så er du ikke den eneste.

Tiden er kommet, hvor fremtidens studenter skal begynde at overveje, hvordan deres kommende skoleår skal se ud.

Ifølge tal fra undervisningsministeriet søgte 74 % af eleverne fra 9. og 10. klasse ind på en gymnasial uddannelse, mens erhvervsuddannelser stod for 18,5 %.

I dag er uddannelsessystemet dog skruet sådan sammen, at du ikke behøver at vælge.

Kombiner bøgerne med bølgerne

Hos MARTEC i Frederikshavn har man sammensat en fuldstændig unik vej mod HF-studenterhuen, der foruden de obligatoriske fag kan garantere dig oplevelser for livet.

Blandt andet har eleverne mulighed for at komme med på et ca. tre måneder langt togt med Skoleskibet Danmark, der i år lægger til kaj i det Caribiske Hav.

Undervejs modtager man undervisning som vanligt – men derudover er det også elevernes ansvar (i samarbejde med besætningen) at få det store skib i sikker havn.

Den 11. marts sættes sejlet, og de 80 elever kurs mod Dominica i Caribien, hvor de skal tilbringe tre dage, før turen går videre til det solrige Bermuda.

Som elev på den treårige HF Søfart kan du altså virkelig se frem til en hverdag, hvor en del af de til tider kedelige skoledage udskiftes med maritime indslag – på både land og til vands, hvor du kan få afprøvet teori i praksis og få en masse forskellige maritime oplevelser, bl.a. et togt med Skoleskibet DANMARK eller et tilsvarende modul på land.

HF-Søfart er en anderledes og aktiv uddannelse, hvor du får studenterhue og en maritim erhvervsuddannelse på kun 3 år. Uddannelsen er adgangsgivende til alle videregående uddannelser, der kræver en gymnasial ungdomsuddannelse.

HF-Søfart er desuden et direkte springbræt til Skibsfører-, Skibsofficers– og Maskinmesteruddannelserne.

Man behøver ikke være en haj til det maritime

Caroline Muff Jensen og Troels André Larsen valgte begge at gå mod uddannelses-strømmen, da de i 2017 steg ombord på deres kommende uddannelse hos MARTEC – begge ved lidt af et tilfælde.

“Jeg havde sejlet konkurrence inden for optimistjoller, da jeg var yngre, men har ikke gjort mere ved det siden.

Jeg gik i 10. klasse i Frederikshavn, da jeg begyndte at overveje, hvad jeg skulle bagefter. Gennem de sociale medier faldt jeg over MARTEC og mødte op til forskellige uddannelsesaftener, der tiltalte mig meget,” fortæller Caroline, og Troels stemmer i:

“Vores hverdag er meget anderledes end andre studerendes.

I det første år var vi på skolen fire dage om ugen, mens den femte foregik på MARTEC, hvor vi lavede alt fra at læse søkort, havde redningskurser i svømmehaller eller prøvede at blive evakueret på Læsøfærgen.”

Man behøver dog ikke være som en fisk i vandet, når det kommer til den maritime undervisning – og det er ikke et krav at man fortsætter sin uddannelse i en maritim retning.

“Der er mange, der aldrig har siddet i en jolle før, når de starter på MARTEC.

Selvfølgelig er det oplagt at fortsætte inden for det maritime, og i starten var man også rigtig hooked på det – men lige nu tror jeg, at jeg bare tager én dag ad gangen og ser, hvor det bærer mig hen,” siger Caroline og fortsætter:

“Der er jo intet, der kan stoppe én, og vi kan jo sagtens blive alt muligt andet. Om ikke andet, så bliver det bare en fed oplevelse.”

Som at gå på efterskole

Et andet særligt trækplaster hos MARTEC er, at eleverne har mulighed for at bo på det tilknyttede skolehjem.

Dette skaber et helt særligt sammenhold mellem eleverne, og ifølge Troels og Caroline er det en kæmpe bonus i forhold til den “almindelige” HF.

“Skolehjemmet er én ud af rigtig mange ting, der er godt ved uddannelsen. På det almindelige gymnasium kender man sjældent alle, men på HF Søfart bor vi jo sammen; det er nærmest ligesom at være på efterskole igen,” forklarer Troels, og Caroline er enig:

“Alt i alt, så giver denne her uddannelse én nogle muligheder, som man ikke kan få andre steder.

Man behøver ikke være en haj til alting herude, men forløbet bliver uden tvivl lærerigt for alle; ikke kun på det faglige plan, men også det personlige,” siger hun og uddyber:

“Man får en helt anden forståelse for andre mennesker, når man er så tæt sammen hele tiden. Man lærer at samarbejde på tværs af personligheder og dermed også at respektere andre, selvom de er helt anderledes end én selv.

Et skoleforløb på MARTEC er generelt bare et godt springbræt til et arbejde i fremtiden, men også især en god start til livet.”

Overvejer du om HF Søfart er noget for dig? Så sæt kompasset mod Frederikshavn d. 7. marts kl. 18-20, hvor MARTEC inviterer til uddannelsesaften. 

Udover at se skolen og opleve faciliteterne, kan du møde studerende, undervisere og vejledere på uddannelserne.

Læs mere her.