Efterårsferien fejres: Jagerfly, våben og tanks vises frem på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Efterårsferien står for døren, og det betyder for mange også kvalitetstid med både venner og familie.

Men i løbet af en ferie opstår det evindelige spørgsmål altid: “Hvad skal man fordrive tiden med?”

Mange af os har måske en tendens til at vende blikket mod andre egne af Nordjylland eller Danmark for at få nye oplevelser på kontoen, men her i Aalborg kan vi bestemt også prale af masser af kulturelle tilbud.

Et godt bud på en efterårsferie-aktivitet er et besøg på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum, som nok kan betegnes som en decideret skjult, historisk perle her i Aalborg.

Museet er nemlig det eneste af sin slags i Danmark, hvor der vises udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar.

Det hele bliver præsenteret på flotteste vis på i alt 10.000 kvadratmeter på Skydebanevej – kun en kort gåtur fra området omkring Vestre Fjordpark.

Ét af de helt store trækplastre er den originale kæmpehangar, som den tyske besættelsesmagt byggede tilbage i 1940.

Den rummer et slaraffenland for både store og små; lige fra store jetfly, geværer, motorcykler, kanoner og særudstillinger.

På museets område finder du også den tyske kommandobunker, som blev anvendt som føringshovedkvarter ved angreb mod vandflyvepladsen, og den kan du også udforske under besøget.

Men udover de faste udstillinger, sker der en masse andre sjove aktiviteter i den kommende uge. 

ALT kan udforskes og prøves

Det er svært ikke at blive begejstret, når man træder indenfor i den store originale flyhangar fra Anden Verdenskrig, hvor hovedudstillingen på museet holder til huse.

I en lang række udstillinger med uniformer, jagerfly, våben, kanoner og meget andet udstyr kan du få en masse viden om Hæren, Flyvevåbnet, Jægerkorpset, Dronningens Livregiment og mange andre grene inden for det danske forsvars historie.

Derudover er der også særudstillinger om 1864, Besættelsestiden, Den Kolde Krig, Garnisonen og Politiet.

Der er virkelig mulighed for at få nørdet igennem i de mange udstillinger, men det allerfedeste er, at der er lagt vægt på, at du kan komme helt tæt på de udstillede genstande:

Du kan selv tage geværerne op i hånden, sætte dig på motorcyklen, “prøve” antiluftkanonerne mens børnene kan udforske alt lige fra tanks, andre køretøjer og jagerfly.

Døde politikfolk mindes med særudstilling

Det er i 2019 hele 75 år siden, at tyskerne, under ledelse af Gestapo, angreb, opløste og internerede det danske politi.

De blev blandt andet sendt i koncentrationslejre, hvor mange mistede livet.

Nordjyllands Politihistoriske Selskab har på politigården i Aalborg lavet en lille særudstilling med effekter, som tilhørte nogle af de deporterede betjente.

Den er nu kommet ud på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum, og bliver en integreret del af den faste politiudstilling.

Udstillingen viser aktionen i Aalborg og private effekter fra politiassistent Gunnar Rudolf Hansen, som var én af de ca. 100 politifolk fra Aalborg, der blev sendt til koncentrationslejren Buchenwald.

Mød en 90-årig pilot på museet

I efterårsferien sker der også noget andet helt specielt på museet.

Torsdag den 17. oktober fra klokken 13.00 – 15.00 kan du møde major og tidligere pilot i det danske flyvevåben, Oluf Eriksen.

Oluf Eriksen var pilot på flytypen Gloster Meteor, som det danske forsvar modtog i oktober 1949 for netop 70 år siden.

Meteor-flyet, som Oluf Eriksen var pilot på, er en del af fly-samlingen på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum, og mon ikke den rutinerede major har en historie eller to om det imponerende fly.

Trænregimentet og Flyvevåbnet viser køretøjer frem

Sætter man sig for at tælle alle de køretøjer, som findes på matriklen, er man fuldt beskæftiget i nogle timer, for det vrimler med helt unikke militære køretøjer på de godt 10.000 kvadratmeter, som museet rummer.

I hovedhangaren finder du både motorcykler, jetfly og originale ambulancer fra de slesvigske krige.

I 2011 indviede man den nye hangar, hvor det også vrimler med alt fra de fineste røde brandbiler til pansrede køretøjer, som det danske forsvar har brugt i aktion igennem historien.

Men i anledningen af efterårsferien kommer Trænregimentet også til at stille nogle helt nye vogne op, som man kan nyde synet af hele ferien.

Det er moderne logistikkøretøjer, som bliver vist frem på museet, og du kan blandt andet se frem til at se en Piranha-ambulance.

Derudover vil Flyvevåbnets logistik fra Air Transport Wing også være tilstede og vise materiale frem.

Udover de særlige udstillinger i anledning af efterårsferien kan man fordybe sig i bl.a. de omfattende temaudstillinger om 2. Verdenskrig, tyske flygtninge i Danmark efter 2. Verdenskrig og Den kolde Krig.

Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum har åbent alle dage i efterårsferien fra kl. 10.00 – 16.00.

Entréen er 70 kr. for voksne og 35 kr. for børn.

Læs mere her.

Øl, håneret og kolde kontanter: Kom til Game of Thrones quiz i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: HBO
Foto: HBO

Hvis du vil have en af Aalborgs bedste øl-oplevelser, er der ingen tvivl om, at du skal slå vejen forbi The Wharf.

De har bogstavelig talt noget for enhver smag – de har et af landets største udvalg af øl på fad, nemlig øl i stride strømme fra mere end 70 ølhaner.

Men udover en masse dejlige drikke, lokker The Wharf også med deres famøse pub-quizzer, hvor man i hold skal svare på 40 spørgsmål inden for alt mellem himmel og jord.

Men mandag den 27. januar har de valgt at dedikere quizzen til det verdenskendte univers Game of Thrones, hvis popularitet bare vokser og vokser.

Game Of Thrones har været en af de mest succesfulde tv-serier nogensinde – bygget på George R.R Martins bogserie A song of Ice and Fire, og det vil The Wharf fejre med en quiz, hvor du virkelig kan få lov til at prale af din viden inden for det enorme univers.

Sådan foregår quizzen

Quizzen består af i alt 30 spørgsmål (og en ølrunde), som alt sammen handler om Game of Thrones – det kan både være om tv-serien, bøgerne, og måske endda om forfatteren bag.

Du skal af med sølle 25 kr. for at deltage i quizzen, og det skal betales kontant  … for der er jo hverken smartphones eller MobilePay i Westeros.

Man kæmper i hold ( … eller houses?), og man må max være fem personer på hvert hold.

Vinderholdet kan, udover den store ære, også frem til at modtage alle de penge, som de andre tabere har betalt for at være med i quizzen.

“So come to the Wharf and find out who will sit on The Iron Throne of the Wharf. When you play the Quiz of Thrones, you answer or you die,” skriver The Wharf.

Hvad: Game of Thrones Quiz
Hvor: The Wharf
Hvornår: Mandag den 27. januar kl. 19.00

Du finder mere info her.

Succesmusical i ny version: Spar penge på Midt om Natten og mød en af stjernerne

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Pressefoto
Pressefoto

Hvis du siger sætningen “Strisserne kom, før vi ventede dem …” til en tilfældig dansker, er der ret stor sandsynlighed for, at vedkommende vil synge: “MIDT OM NATTEN!”

Sangen, filmen, og manden bag er for længst blevet folkeeje, og i dag er versionen på de skrå brædder mindst lige så populær.

Da musicalversionen af Kim Larsen filmen Midt om Natten spillede i Aalborg Kongres & Kultur Center i foråret 2018 var det med intet mindre end 7 forestillinger, der alle var totalt udsolgt.

I 2020 får vi her i Aalborg heldigvis endnu en mulighed for at opleve den store opsætning.

En fornyet version af musicalen sættes op og kommer på en omfattende landsturné og kan opleves i AKKC fra 12. februar til 16. februar 2020.

Spar penge på billetten – og mød en af stjernerne

I samarbejde med AKKC har du endda mulighed for at spare en flad Vejgaard-dollar (50 kr.) på forestillingen søndag den 11. februar kl. 16.00. – uanset hvilken priskategori du vælger.

Du finder billetlink med rabatten lige her.

Men de gode nyheder stopper ikke der – vi har nemlig fået lov til at invitere vores læsere med til et eksklusivt meet and greet med skuespilleren Troels Malling, der har en af de bærende roller som Arnold.

Det finder sted kl. 15.00 i Det Lille Teater inden forestillingen kl. 16.00, og AKKC er også vært ved et glas vin.

Det er ganske gratis at tilmelde sig, men der er meget begrænsede pladser.

Du tilmelder dig ved at skrive en mail til Charlotte Kirch på ck@akkc.dk.

Pressefoto

Endnu tættere på filmen

Musicalen indeholder en række af Kim Larsen og Gasolins største hits, og hit-musicalen vender tilbage denne gang i en fornyet version, der lægger sig endnu tættere op ad den originale handling i den danske biografsucces.

Der er udsigt til et rørende gensyn med Benny, Arnold, Tusindfryd, Susan Himmelblå og alle de andre skæve eksistenser fra Haveje.

Ligesom en perlerække af hits fra filmen såsom PapirsklipTik Tak og Midt om natten igen vil lyde fra scenen.

Musicalen bliver, ud over de mange kendte hits fra Midt om natten, toppet op med sange som Langebro, Kvinde Min, Tarzan Mamma Mia, Rita og Vi er dem de andre ikke må lege med: træfsikre hits fra både Kim Larsen og Gasolins’ bagkatalog.

En hyldest til hele Danmarks spillemand

I 1968 blev Kim Larsen folkeskolelærer, og kort efter dannede han sammen med Franz Beckerlee, Wili Jønsson og Bjørn Uglebjerg gruppen Gasolin.

Gasolin’ udgav 12 albums i perioden 1969 frem til opløsningen på Bornholm i 1978.

I 1973 udgav Kim Larsen sin første soloplade med titlen Værsgo, der i dag er med i Statens Kulturkanon.

Kim Larsens mange udgivelser som solist og i grupperne Gasolin, Bellami og Kim Larsen & Kjukken har gjort ham til folkeeje.

Sange som Køb Bananer, Rabalderstræde, Som et strejf af en dråbe er kendt af de fleste.

Han var medforfatter til filmen Midt om natten fra 1984, som han selv spillede hovedrollen i sammen med Erik Clausen.

Med 922.000 solgte biografbilletter er filmen blandt de mest sete danske biograffilm nogensinde.

Albummet Midt om natten, der udkom året før filmen, er solgt i svimlende 650.000 eksemplarer. Det er fortsat det bedst sælgende danske album nogensinde.

Hvad: Midt om Natten – 50 kr. rabat med MigogAalborg
Hvor: AKKC
Hvornår: Søndag d. 11. februar kl. 16.00 (meet and greet med Troels Malling kl. 15.00)

Du finder billetlink med rabat her.

Lynhurtigt udsolgt: Jørgen Skouboe fra Nak & Æd holder ekstra foredrag

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen
Pressefoto
Pressefoto

Jørgen Skouboe udgør den ene halvdel af den populære duo fra Nak & Æd.

I tv-programmet, der er en af de største danske TV-succeser i nyere tid, afprøver Jørgen Skouboe i selskab med Nikolaj Kirk deres jagtfærdigheder og kogekunst i hele verden.

Mandag den 7. september får du mulighed for at få et helt særligt kig bag kulissen, når Jørgen Skouboe holder et ekstra foredrag i Musikkens Hus fra kl. 19.00 til 21.00.

Det første foredrag blev lynhurtigt udsolgt, så man skal være hurtig på tasterne for at få en billet til den populære herre.

Så kan du til gengæld også forberede dig på en sjov og underholdende aften, når Jørgen svarer på nogle af de mange spørgsmål, vi seere ofte sidder tilbage med.

Det gælder både specifikke spørgsmål som ”Hvad smager en husmår af?” og generelt ”Hvorfor hedder programmet Nak og Æd?”

Nyd godt af naturen

Jørgen Skouboe har siden 1977 lavet en lang række naturprogrammer for DR, bl.a. Dus med dyrene, DR-Derude, To fag frem, Frilandshaven og selvfølgelig Nak & Æd med Nikolaj Kirk.

Hans fokus er naturen, og hvordan vi kan nyde godt af dens mange muligheder – et punkt han også vil komme med forslag til i løbet af aftenen.

Hvad: Nak og Æd – Jørgen Skouboe EKSTRA foredrag
Hvor: Musikkens Hus, 9000 Aalborg
Hvornår: 7. september, kl. 19.00-21.00

Du kan købe billetter fra 259 kr på Tikko.