ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Har arbejdet på idéen i 20 år: I denne uge bliver DM-ugen til virkelighed

Af Nana Sofia Hansen
Atletik til DM-ugen kan ses på både havnefronten og på atletikstadion hos Aalborg Atletik & Motion.
Atletik til DM-ugen kan ses på både havnefronten og på atletikstadion hos Aalborg Atletik & Motion.

Når DM-ugen løber af stablen på torsdag og fire dage frem (torsdag 23. juni-søndag 26. juni), er det en helt enorm stor drøm, der går i opfyldelse for Danmarks Idrætsforbund.

En vild og mangeårig vision bliver virkelighed:

“Vi har faktisk arbejdet på idéen i over 20 år, og de senere år inspireret af Sverige, som siden 2009 har afholdt SM-veckan (SM-ugen, red.), altså de tilsvarende sverigemesterskaber samlet til ét fælles arrangement”, fortæller Morten Mølholm, direktør i Danmarks Idrætsforbund.

I vores vintersportsglade naboland holder de det endda både sommer og vinter.

Det er nemlig danmarkshistorie, når 180 danmarksmesterskaber fra 52 sportsgrene udfolder sig samtidig, samlet i én by.

“Jeg husker for cirka 20 år siden, at vi sammen med en del specialforbund legede med idéen. At det nu bliver en realitet er så kæmpe stort, både for elitesporten og os alle sammen i Danmark,” siger Morten Mølholm.

En folkefest i Aalborg

Som tilskuer til DM-ugen i Aalborg – 180 vaskeægte danmarksmesterskaber hen over fire dage – kan man frit bevæge sig rundt fra sportsgren til sportsgren i Aalborg.

Helt gratis og uden den store planlægning kan man få vakt sin nysgerrighed på sportsgrene, som man måske ikke plejer at følge med i.

Ifølge idrætsdirektøren vil DM-ugen netop skabe et helt nyt vindue for elitesporten, som alle vi andre dødelige kan opleve.

“DM-ugen vil skabe en ny, levende synergi, nærmest som et nationale OL, hvor energien i de forskellige sportsgrene spiller sammen. Det bliver en folkefest i Aalborg”, siger Morten Mølholm.

Har arbejdet på idéen i 20 år: I denne uge bliver DM-ugen til virkelighed
Michael Mørkøv. Foto: Lars Moeller.

Aalborg er den perfekte ramme

Og hvorfor blev det egentlig Aalborg, der blev værtsby for Danmarks første DM-uge?

“Vi var faktisk slet ikke i tvivl om, at det skulle være Aalborg. Jeg oplever altid, at Aalborg er åben over for nye idéer og kreativitet, og byens smukke havnefront er en perfekt ramme til sådan et storslået sportsligt arrangement”, siger Morten Mølholm.

MigogAalborg har fanget to af de mange topsportsfolk sportsudøvere, som deltager i DM-ugen, og som skal forsøge at erobre en danmarksmestertitel 2022 med hjem (til samlingen).

Helena Rosendahl Bach skal sætte personlig rekord

Én af dem er elitesvømmer Helena Rosendahl Bach, som i DM-ugen springer i bassinet og dyster i disciplinerne 100 meter butterfly og 400 meter medley.

Den 22-årige elitesvømmer bor til daglig i Aalborg, så for hende et det ekstra sjovt, at Aalborg er værtsby, endda både i 2022 og 2023:

“Jeg glæder mig helt vildt til at svømme DM på min hjemmebane, netop her hvor jeg bor og træner til daglig,” siger Helena Rosendahl Bach.

Og hendes kalender er tætpakket, for lige nu i dagene op til DM-ugen deltager hun i VM i Budapest i 200 meter butterfly og 400 meter fri. Når hun vender hjem til Aalborg, er kroppen derfor godt varmet op og klar til at imponere. Og hendes mål til DM-ugen er klart:

“Jeg går selvfølgelig efter at vinde, men jeg går også efter at sætte personlig rekord i begge mine discipliner,” siger Helena Rosendahl Bach.

Herudover skal den målrettede elitesvømmer også forsøge at skære et halvt sekund af sin egen personlige rekord i 100 meter butterfly, for det vil kvalificere hende direkte til EM i Rom i august. I forvejen har hun allerede kvalificeret sig til 200 meter butterfly ved EM.

Alle svømmediscipliner i DM-ugen finder sted i Nørresundby Idrætscenter.

Har arbejdet på idéen i 20 år: I denne uge bliver DM-ugen til virkelighed
Privatfoto: Helena Rosendahl Bach

Michael Mørkøv går efter fjerde DM-sejr

Op af vandet og op på cyklen møder MigogAalborg også den professionelle cykelrytter Michael Mørkøv, 37 år, olympisk mester og flerdobbelt verdensmester i banecykling. Og så i øvrigt tre gange danmarksmester:

“Nicki Sørensen er den, der har vundet flest gange i DM i linjeløbet, nemlig fire. Og hvem ved, om jeg i år kan nå op på siden af ham med min fjerde sejr”, siger Michael Mørkøv.

Linjeløbet finder sted søndag kl. 10.00-18.00, og enkeltstarten er allerede torsdag kl. 16.15-19.30.

Og som Michael Mørkøv fortæller, bliver DM for cykelryttere i år ekstra stort, fordi Tour de France starter i Danmark bare fem dage efter DM-ugen. Årets vinder af DM i linjeløbet kan derfor køre touren iført den så eftertragtede rød-hvide trøje.

“Jeg er virkelig spændt på at opleve så mange danmarksmesterskaber samlet, også fordi tilskuerne på tværs af alle mulige sportsgrene kan opleve hinandens begejstring”, siger Michael Mørkøv.

Uanset hvad din favoritdisciplin i sportens verden er, er én ting sikkert: Det bliver et slaraffenland for alle sportssjæle, når du bevæger dig rundt i Aalborg fra på torsdag og hele weekenden.

Og hvordan får jeg overblik, tænker du? Jo, du henter app’en ‘DM-ugen’, for her finder du det fulde program med tid og sted for alle 180 danmarksmesterskaber.

Læs også MigogAalborgs artikel om DM-ugen her

Hvad: DM-ugen, 150 danmarksmesterskaber, gratis at være tilskuer
Hvor: Aalborg, på Havnefronten og rundt omkring på byens idrætssteder
Hvornår: Torsdag 23. juni – søndag 26. juni 2022

Del artikel