Bro over Limfjorden til 400 mio. kr.: Her er planerne for den 550 meter lange bro

Skrevet af: Michael Qureshi

Tirsdag eftermiddag blev de konkrete planer for en ny broforbindelse over Limfjorden præsenteret.

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup-Larsen kunne løfte sløret for planerne for den 550 meter lange bro, der skal gå fra Musikkens Hus over til Stigsborg Brygge-området.

Det bliver en cykel- og gangbro som skal supplere Kulturbroen samt Limfjordsbroen, og den skal lette mobiliteten mellem Nørresundby og Aalborg.

Stigsborg Brygge kommer til at rumme 4000 nye boliger, og det vil skabe en genvej ind til Aalborg på et strategisk vigtigt punkt.

Projektet estimeres at koste 400 mio. kr., og allerede nu er halvdelen af finansieringen på plads. Aalborg Kommune har tilkendegivet, at de kommer med 100 mio. kr. til projektet, mens byudviklingsselskabet Stigsborg P/S også kommer med 100 mio. kr.

De resterende 200 mio. kr. skal findes blandt private virksomheder samt fonde. Realdania er allerede været involveret i projektet, da de har støttet forundersøgelsen med en større sum.

Drømmescenariet er, at finansieringen er på plads inden for de næste to år, og at den kan stå klar fra 2025.

Illustration

Krydstogtsskibe kan også sejle igennem

Den overordnede anbefaling i forundersøgelsen er, at det bliver en oplukkelig drejebro med en fri gennemsejlingsbredde på 70 meter. Dermed er det sikkert, at alt fra almindelige sejlskibe med mast til de helt store krydstogtsskibe kan passere broen.

Den vil få en stibredde på minimum 6,5 meter, så der er god plads til at cykle, gå, løbe, stå og sidde på opholdsplatforme undervejs.

Ydermere kan broen designes med en ikonisk arkitektur, som kan blive et vartegn for byen og et ikon for den grønne omstilling af Aalborg:

“Kulturbroen har for alvor åbnet øjnene for, hvad en cykel- og gangbro kan bruges til. I forundersøgelserne har vi også spurgt borgerne, og der er ingen tvivl om, at broen står højt på ønskelisten hos mange,” forklarede borgmester Thomas Kastrup-Larsen på pressemøde i Musikkens Hus.

Vandaktiviteter og caféliv

Han fortsatte;

“Broen vil favne mobiliteten. Den vil også kunne lette parkeringssituationen i Aalborgs midtby for de mange, der skal bo i Stigsborg-området og skal ind til byen.

Det er samtidig tanken, at broens landinger skal samle folk. På Nørresundby-siden vil den gå ud ved den nye Fjordplads, hvor der vil være vandaktiviteter og caféliv. Broen skal også styrke Aalborgs identitet udadtil,” lød det fra Thomas Kastrup-Larsen.

Man estimerer, at når Etape 1 på Stigsborg Brygge er færdigbygget vil mellem 2000-3000 benytte sig dagligt af den nye bro. Når hele Stigsborg Brygge området er færdigbygget estimerer man, at mellem 5.500-12.000 vil bruge broen.

“Der må ikke herske nogen tvivl om, at vi ser en ny cykel- og gangbro fra Aalborg til Stigsborg som en kæmpegevinst – både for Aalborg og for de kommende ca. 7.500 beboere i Stigsborgområdet.

Derfor ser vi positivt på en medfinansiering i størrelsesordenen 100 millioner kroner,” siger bestyrelsesformand Flemming Borreskov fra Stigsborg P/S og fortsætter:

“Faktisk har vi allerede indbygget en klausul i alle grundsalgskontrakter, der indebærer, at grundejere på Stigsborg er med til at betale for broen.

Det synes vi er helt oplagt, og det er blevet taget godt imod hos de pensionsselskaber og private bygherrer, der indtil videre har købt en grund på området.”

Det er planen, at forskellige arkitekt-firmaer eller bygherrer skal melde ind med design af den kommende bro.

AALBORG SUSHI FESTIVAL – FÅ LÆKRE MENUER TIL 99 KR.

MigogAalborg har lavet en Sushi Festival som kører i denne uge. Få bl.a. 24 stykker sushi fra nyåbnede Yummi eller 18 stk. sushi fra populære Suzumi. Læs mere her