Blandt landets bedste: Jakob skal føre Ruths traditioner videre

Skrevet af: Michael Qureshi

Det var midt i uge 29, årets største uge i Skagen, at Berlingskes skrappe madanmelder Søren Frank satte sig ind på Ruths Hotel.

På en dag, hvor gæsterne nærmest faldt over hinanden på den store udendørs-terrasse, formåede Dennis Juhl alligevel at levere fuld skrald. Seks ud af seks stjerner i Berlingske.

Spiseguider som White Guide og Den Danske Spiseguide har også hyldet Dennis Juhls evner som gourmetkok og chef for Brasseriet. Man kaldte faktisk Ruths for den største bejler til Nordjyllands første Michelin-stjerne.

Nu er Dennis Juhl i Aalborg, hvor han har fået en forrygende åbning på eget restauranteventyr med TEXTUR på Vesterbro.

Ny styrmand i køkkenet

Ruths Hotel har fået ny styrmand i køkkenet. Jakob Spolum tiltrådte i efteråret som ny køkkenchef på det berømte hotel, hvor traditionerne er store på gastronomidelen.

Lige siden den store franske kok Michel Michaud styrede køkkenet på Ruths med hård hånd, har niveauet været helt i top.

Nu står Jakob Spolum så tilbage med det enorme forventningspres. Da Ruths kaldte, forlod han Restaurant Sletten på Sjælland, hvor han var partner. Han tog desuden kæresten med til spidsen af Jylland.

“Jeg var på Ruths i halvdelen af min læretid, og så har jeg været her et år som faglært kok. Så Ruths Hotel har haft en stor betydning for mig i min karriere, og da de ringede igen, kunne jeg tydeligt mærke, at det trak i mig. Men det var på den anden side også en stor omvæltning at forlade Sletten. Det var vigtigt for mig, at min kæreste Michelle ville med,” fortæller Jakob Spolum.

Er fra Sæby i Nordjylland

Vi møder ham en en stille eftermiddag på Ruths Hotel. Der er gråt uden for, men som altid helt exceptionelt hyggeligt og varmt inde på det populære hotel med ild i pejsen og den der familiære stemning.

Jakob Spolum beskriver, hvordan han fik brikkerne til at falde på plads, så han kunne tage springet tilbage til Nordjylland, hvor han selv er født og opvokset.

“Jeg er fra Sæby, så det er jo lidt som at komme hjem igen. Der er ingen tvivl om, at det er nogle store sko, jeg skal udfylde heroppe. Jeg var selv i lære under Michaud, og jeg har arbejdet sammen med Dennis (Juhl), som er helt fantastisk dygtig. Så gæsterne er vant til et utrolig højt niveau,” forklarer Jakob Spolum.

En af de første store beslutninger Jakob Spolum har været med til at træffe på Ruths Hotel, med direktør Peter Christian Jensen som vigtig sparringspartner, var at trække Michel Michaud tilbage ind i folden.

Peter Christian Jensen (direktør), Michel Michaud og Jakob Spolum

Med Michauds høje alder var det slidsomt at stå som køkkenchef på Brøndums Hotel. Der kunne Ruths Hotel lokke med nogle andre mindre stressende opgaver.

“Michaud er stadig utrolig dygtig på Brasserie-delen, og det er primært der, vi bruger hans kompetencer til at hygge ekstra om gæsterne. Det er da fantastisk, at jeg nu kan være med til at betale lidt tilbage, for det han har gjort for min karriere.

Det var også kombinationen med gourmet på højeste niveau og så Brasseriet, der gjorde udfordringen optimal for mig. Jeg kommer i hvert fald aldrig til at kede mig her på Ruths,” fortæller Jakob Spolum.

Drømmer om en Michelin-stjerne

Han er klar i mælet, når det gælder ambitionsniveauet.

“Vi skal fortsætte det enormt høje niveau. Jeg drømmer da selvfølgelig også om en Michelin-stjerne, men det er faktisk utrolig økonomisk tungt at bære sådan en på sig. Du har aldrig råd til en dårlig dag, og jeg kan godt være i tvivl om, hvor mange ekstra gæster om året, vi trækker, hvis vi skulle få en Michelin-stjerne.

Så fokus er i stedet rettet mod at levere på topniveau og være kreativ, så folk får en ny oplevelse, hver gang de kommer igen.”

Ruths Aalborg
Foto: Ruths Hotel

Som mange andre dygtige kokke har Spolum været vidt omkring i branchen. Han har prøvet sit og fået en masse god erfaring i “livets skole”. Han har blandt andet arbejdet på restaurant på Læsø, og på Fyn hvor han mødte kæresten Michelle.

Hun er også med i Skagen, hvor hun kan udnytte sine kompetencer som restaurantchef og sommelier på Ruths Hotel.

“Jeg har været køkkenchef på Munkebro Kro under Pasfall, og var senere med til at starte Pasfall i Odense, som stadig i dag er blandt Fyns bedste restauranter. Det var også i Odense, at jeg mødte Michelle, og en dag besluttede vi os for at sige vores jobs op og tage til Frankrig uden at have noget på hånden,” forklarer den dygtige kok.

Tog på rundtur i Frankrig

Men det var lettere sagt end gjort at lande et godt job i Frankrig. Så det endte primært som en god roadtrip for parret.

“Vi tog til Frankrig i 2014 med planer om at tage nogle jobs på vingårde løbende og så ende i Bourgogne. Jeg tror, vi var rundt på 30-40 steder og banke på, men i Frankrig er det meget familiedrevet vingårde, så der var intet til os. Vi fik kørt 6000 km i Frankrig den sommer, og fik set det, vi ville,” forklarer Jakob Spolum.

Parret rykkede til København, hvor Jakob fik job på Restaurant Sletten, der ligger i Humlebæk et stykke væk fra hovedstaden. Han steg hurtigt i graderne, og endte med tilbuddet om at blive partner.

“Da jeg blev partner, stod min partner Jacob Thorning og jeg for den daglige drift. Derfor har jeg lært at drive en restaurant restaurant både administrativt og økonomisk. Det er værdifuldt for mig nu i den her stilling som køkkenchef for Ruths Hotel,” siger han.

Kan høre vandet heroppe

“Vi er allerede faldet godt til heroppe. Vi kan høre vandet, når vi går uden for vores dør, og der er bare lidt mere ro på. Selv om vi arbejder meget på Ruths, så slipper vi eksempelvis for at pendle hver dag, som vi gjorde i København.”

“Jeg synes også, jeg tydeligt kan mærke, hvor højt niveauet er i Aalborg. Vi er meget afhængige af, at der er gode steder i den nordjyske hovedstad. For mange gange kombinerer turister så en tur til Aalborg med at køre videre til Skagen.

Der er sket utrolig meget på gastronomidelen i Aalborg, siden jeg sidst var i Nordjylland. Så tingene rykker sig virkelig i Nordjylland, og det er fedt at være en del af,” slutter Jakob Spolum.

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft