Aalborgs nye spisested er åbnet: Masser af vietnamesiske lækkerier

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Cơm Heo Quay Xá Xíu 
Cơm Heo Quay Xá Xíu 

I slutningen af oktober kunne vi her på MigogAalborg afsløre, at Østerbro 22 fremover kommer til at huse en ægte asiatisk perle.

Læs mere her.

I CUPO’s gamle lokaler vil An Tri Ly og hans personale fremover servere autentisk mad fra Vietnam – både i restauranten og som takeaway.

Klokken 11.30 i dag kunne Pho Saigon så endelig slå dørene op, og vi var selvfølgelig på pletten for at smage os igennem lidt af menukortet.

Autentiske smage fra hele Vietnam

Personalet har næsten arbejdet i døgndrift for at få restauranten klar til i dag, og da vi dukkede op, var både skiltemager, tjenere, kokke og ikke mindst ejeren An Tri Ly i gang med at finpudse de sidste detaljer.

“Vi har haft rigtig travlt, men vi er helt klar til at tilbyde aalborgenserne frisklavet og autentisk vietnamesisk mad,” fortæller An Tri Ly, til MigogAalborg.

Restauranten har hele 39 retter på menukortet, og alle regioner af Vietnam er repræsenteret.

Der var noget for enhver smag

I dagens anledning fik An Tri Ly lov at bestemme, hvad vi skulle smage, og der var virkelig noget for enhver smag.

Den første ret vi smagte os igennem var en såkaldt Gỏi Cuốn, som kan oversættes til friske sommerruller. Her får man to stk for 50 kr.

Rullerne indeholder salat mix, syltede gulerødder og friske urter som mynte og thai basilikum. Hertil kan man vælge mellem sesamsovs, fiskesovs og hoisinsauce.

Gỏi Cuốn Vịt

Vi fik serveret en Gỏi Cuốn Vịt, som er en sommerulle med stegt and. Rullen var dejlig crunchy og meget frisk i smagen, og blev komplimenteret af den intense smag fra anden.

Dernæst var det selvfølgelig tid til Phở, som restauranten også er opkaldt efter. Det er en traditionel vietnamesisk risnudel suppe.

Suppen er marineret med stjerneanis, sort kardemomme, frisk ingefær og løg. Retten er toppet med fint hakket forårsløg, løg og peber. Retten bliver serveret med thaibasilikum, bønnespirer, chili og lime.

Varianten vi smagte var Phở Đặc Biệt (Speciel pho mix), som var med lynkogt og kogt oksekød og oksekød boller.

Den koster 75 kr. Suppen var dejlig intens i smagen, og man kunne godt mærke, at der var lagt kærlighed i det.

“Vores supper koger mindst i 10 timer, og alt er lavet fra bunden,” fortæller An Tri Ly.

Alle retter kan krydres med chili, hoisinsauce, lime, koriander, lime og mynte.

Fyldigt og smagfuldt menukort

De enkelte regioner i Vietnam har forskellige nudelsupper, og den næste vi sluprede i os var Hủ Tiếu Nam Vang,  som stammer fra Nam Vang og er en populær ret i den sydlige del af Vietnam.

Retten består af glasnudler, tigerrejer, nakkefilet, hakket svinekød, vagtelæg og serveres med forskellige friske urter med en suppe kogt på svinefond og toppet med ristede hvidløg.

Dernæst var det tid til Cơm Sườn, som er en populær ret i det centrale Vietnam.

Cơm Heo Quay Xá Xíu

Retten er med kogt ris og serveres med svinekoteletter, vietnamesisk farsbrød, syltede grønsager samt hjemmelavet fiskesovs.

Vi fik lov at smage to forskellige. Først Cơm Heo Quay Xá Xíu med ribbensteg og marineret svinekød og så An Tri Ly’s livret, som er Cơm Sườn Chả Trứng Ốp. Den består af vietnamesisk farsbrød, svinekoteletter og spejlæg.

“Når jeg er i Vietnam, får jeg den hver eneste dag,” siger An Tri Ly med et smil.

Cơm Sườn Chả Trứng Ốp

Den næste ret i rækken var også fra det centrale Vietnam. Mì Quảng er en ret med specielle gule nudler, som stammer fra Quang Nam. Retten serveres med lime, frisk mynte og thai basilikum og toppes med forårsløg. Vores variant var Mì Quảng Bò Trứng Cút med oksekød og vagtelæg.

Mì Quảng Bò Trứng Cút

Selvom maven så småt var ved at være fyldt med de mange vietnamesiske retter, havde An Tri Ly lige et par retter mere vi skulle smage … vi siger ALDRIG nej til mad!

Anden sidste ret var Bánh Hỏi, som er tynde risnudler i bundter. Retten serveres med iceberg salat, argurk, syltede gulerødder og toppet med ristet jordnødder, ristet løg samt serveres med velsmagende fiskesovs.

Bánh Hỏi Heo Quay

Vi smagte varianten Bánh Hỏi Heo Quay med vietnamesisk ribbensteg, toppet med ristet jordnødder.

Vietnam er især kendt for deres vietnamesiske sandwich Bánh Mì, som serveres med valgfrit kød kombineret med sursøde vietnamesiske pickles og koriander i luftigt brød. Vi smagte varianten Bánh Mì Heo Quay, som er med ribbensteg.

De lækre sandwich har en skarp pris på 39 kr, og vi spår dem til at blive et stort hit for de mange studerende i området.

Pho Saigon har åbent hver dag fra 11.30 – 21.00. Alle retter kan også fåes som takeaway. Se menukortet her.

Miraklet fra Aalborg: Sarah vandt et maraton efter to livstruende sygdomme

Skrevet af: Nana Veilov Carlsen

Måske har du set hende, når du en søndag morgen har sat kursen mod bageren, eller hvis du i de tidlige morgentimer er slingret hjem fra en lang nat i Jomfru Ane Gade.

Hun kommer løbende, hun har fart på og hun indrømmer da også selv også selv, at hun i Aalborg bliver genkendt som “hende der løber”.

Men denne unge kvinde er meget mere end en tilfældig forbipasserende.

Sarah Smalbro er 22 år, og hun studerer til daglig til sygeplejerske her i Aalborg.

På trods af sin unge alder har Sarah allerede kæmpet for sit liv hele to gange.

Første gang var i form af anoreksi. Det var en hård og sej kamp at komme igennem, og netop som Sarah var kommet over spiseforstyrrelsen, ramlede hendes verden igen.

Hun fandt ud af, at hun var født med en livstruende hjertefejl.

I dag er Sarah helt rask og kulminationen på hendes kamp for livet og mod kroppen kom i oktober, hvor hun vandt Skagen Maraton.

Havde været livsfarligt at løbe et maraton

Det vilde er, at havde Sarah valgt at løbe et maraton med sin hjertefejl, var hun aldrig nogensinde nået over målstregen.

”Det havde simpelthen været punktum, og det er også derfor, at jeg synes, det er en kæmpe ting for mig i dag, når jeg løber et maraton.

Jeg synes, det er det fedeste i verden,  og det var jo en kæmpe ting for mig at vinde et.

Det er jo ikke bare lige en træningstur, det er fordi, nu kan jeg altså,” fortæller Sarah Smalbro til MigogAalborg.

Sarahs spiseforstyrrelse startede i 1.g i gymnasiet, og hun fortæller, at det hele begyndte som hos mange andre med den psykiske sygdom, anoreksi.

”Det startede med de sædvanlige fem kilo, man hører om, som mange de lige ønsker at smide, og så begyndte jeg bare at tælle mine kalorier overdrevet meget og dyrkede samtidig motion.”

Hun blev henvist til Center for Spiseforstyrrede i Aalborg, hvor hun blev sat i gang med en intens behandling.

”Altså jeg tabte mig jo så meget, at jeg røg til lægen, og så blev jeg henvist direkte til center for spiseforstyrrede her i Aalborg, hvor jeg med det samme blev sat i gang med behandling.

Det var både med diætist, med læge og det var med sygeplejersker. Der var egentlig også nogle fysioterapeuter og psykoterapeuter inde over, og der var også mulighed for gruppeterapi og familieterapi,” fortæller hun.

Kroppen lukkede lige så stille ned

Specielt den første tur ned ad gangen til lægens kontor vækker minder i Sarahs erindringer.

”Første gang jeg skulle gå fra venteværelset til lægens konsultationsrum for at have min første samtale, der var jeg lige ved at besvime og blev nødt til at holde ved væggene, fordi jeg kunne simpelthen ikke.

Det lyder måske hårdt, men jeg kunne faktisk ikke mere. Kroppen den lukker lige så stille ned,” fortæller ildsjælen.

I forbindelse med behandlingen på Center for Spiseforstyrrede fik Sarah tjekket sit hjerte, fordi hun havde smerter.

Men da brystsmerter er en typisk bivirkning ved spiseforstyrrede, fandt lægerne ikke noget usædvanligt.

Lægerne opdagede to store huller i hjertet

I 2015 ramlede Sarahs verden dog endnu engang, da det viste sig, at hun rent faktisk var født med en hjertefejl og havde levet hele sit liv med to store huller i hjertet.

”Jeg havde virkelig ondt i mit hjerte, når jeg løb, og jeg tænkte jo altid, at det var, fordi jeg var så underernæret.

Den var også den første konklusion, da de tjekkede mig. Jeg skulle bare tage på i vægt, og så ville mine smerter i hjerter forsvinde.

Men det gjorde smerterne aldrig helt, og da jeg så endelig blev scannet viste det sig, at jeg havde to store huller, der gjorde at alt mit iltede blod blev blandet med det afiltede.

Så jeg havde egentlig haft afiltet blod hele mit liv, hvilket er ret alvorligt,” fortæller Sarah.

Gennem de svære perioder i Sarahs liv har hun altid fundet trøst i at kunne løbe en tur.

Når hun løber tidligt om morgenen jagter hun en helt bestemt følelse.

”Jeg blev bare bidt af den der frihedsfølelse, og det har jo altid været sådan, at jeg kunne jo bare tage mine sko på og så bare løbe.

Når jeg kom hjem, havde jeg det altid bedre, og det var også lige meget, hvor dårligt jeg havde haft det forinden”.

Muskuløs og klog af skade

I dag er hun hverken en underernæret ung pige eller hjertepatient.

Sarah er muskuløs og klog af skade.

Hun ved at hendes krop ikke altid har haft det godt. Måske netop derfor er hun i dag i stand til at lytte til sin krop og give den, hvad der skal bruges for, at hun kan nedlægge de 60 til 100 km, som hun løber om ugen.

Sarah fortæller til MigogAalborg, at hun på ingen måde er flov over at have haft en spiseforstyrrelse

”Jeg er jo aldrig pinligt berørt over at have haft anoreksi, men det er jo stadig sådan noget, der er lidt tabu-belagt, og der er mange der ikke forstår det, og nogen synes måske, det er noget pjat”.

Efter alt modgangen er Sarah i dag endelig kommet på den anden side og er ekstremt aktiv i Aalborgs løbemiljø, hvor hun hver uge løber de mange kilometer med løbeklubben Aalborg Runners.

Hun har efterhånden klaret sig godt igennem en halv snes halvmaratons, og har udvidet CV’et med hele to maratons, hvoraf hun, som tidligere nævnt, ved Skagen Maraton i oktober kunne stille sig øverst på podiet med en guldmedalje om halsen.

Kører tre uddannelser ved siden af

Hun har stadig en lang liste af mål og drømme om maratonløb.

Sarahs overskud vil ingen ende tage, ikke nok med at hun har sit sygeplejerskestudie, så har hun yderligere taget tre uddannelser som henholdsvis kostvejleder, løbe coach og personlig træner.

Uddannelserne bruger hun til at hjælpe andre i gang med en sundere og balanceret livsstil og sideløbende har hun startet en støttegruppe for spiseforstyrrede unge i Aalborg.

Om støttegruppen fortæller Sarah;

”Det er jo bare blevet mine veninder. Engang imellem ses vi lige til en kop kaffe, og så snakker vi bare lidt om livet, som det er,” slutter den inspirerende unge aalborgenser.

Stor Rasmus Seebach-koncert i Aalborg i 2019: Her er datoen

Skrevet af: Michael Qureshi
Rasmus Seebach
Foto: PR
Rasmus Seebach Foto: PR

Sidste år besøgte Rasmus Seebach landets fire største byer til familiekoncerter i løbet af maj og juni.

Det var en kæmpe succes, hvor mere end 50.000 feststemte danskere mødte op til koncerterne.

Nu gentages de fire familiekoncerter i København, Århus, Aalborg og Odense.

Det er især tidspunktet midt på eftermiddagen, som definerer, at der er tale om en koncert, hvor både børn og voksne får noget ud af det.

Det bliver lørdag d. 18. maj 2019, at Rasmus Seebach holder en stor koncert i Mølleparken her i Aalborg. Koncerten er også med Special Guests, hvilket kunne tyde på, at der er andre store navne, som også optræder på dagen.

Billetsalg starter mandag

Billetsalget starter allerede på mandag d. 19. november, og man skal nok være hurtigt ude, da Seebach for hele familien typisk bliver hurtigt udsolgt.

Til sommer er det 10 år siden at Rasmus udgav sit debutalbum ‘Rasmus Seebach’, og siden dengang, er det kun gået én vej.

Siden 2009 har Rasmus Seebach udgivet fire studiealbums, solgt mere end 800.000 eksemplarer og vundet seks statuetter til Danish Music Awards.

Tager også spændende gæste-artister med

Med andre ord er Rasmus Seebach blandt de største og bedst sælgende artist i dansk musikhistorie, men for Rasmus kan successen hverken måles i priser eller salgstal – den ægte magi skabes nemlig til koncerterne sammen med sine fans.

Det var netop kærligheden til at optræde live, der blev afsættet for Rasmus’ tilbagevendende familiekoncerter, som de seneste år er blevet hyldet af både fans, publikum og anmeldere.

Til sommer kan Rasmus igen opleves i landets fire største byer, og rygtet siger at han planlægger at tage en masse spændende gæster med til koncerterne.

Hvad: Familiekoncert med Rasmus Seebach
Hvor: Mølleparken
Hvornår: 

 

Lækker mad på årets sidste dag i Aalborg: La Locanda har nytårsmenu klar

Skrevet af: Simone Vestergaard

En af Aalborgs bedste spisesteder ligger på C. W. Obels Plads.

Her regerer den italienske kreatør Carlo Liberati i køkkenet.

Der er ofte fuldt hus på La Locanda, hvor der køres mange serveringer af autentisk italiensk mad ind på bordene akkompagneret af naturligvis gode italienske vine.

Nu har La Locanda også offentliggjort deres nytårsmenu for 2018.

Skøn nytårsmenu med flere tilvalgsmuligheder

Der er ingen tvivl om, at de bliver et populært valg for dem, som rigtig gerne vil slippe for al bøvlet i køkkenet og blot tilberede og anrette den gode mad for gæsterne.

“Vi glæder os til at forkæle aalborgenserne igen i år. Vi har sammensat en skøn nytårsmenu med flere tilvalgsmuligheder,” siger Carlo Liberati.

La Locanda take away nytårsmenu 2018

Snacks:
– Hjemmebagte grissini med Italiensk lufttørret røget skinke
– Hjemmelavet skinkepaté med trøffel
– Hjemmelavet oliventapenade med knækbrød

Antipasto / Forret:
– Carpaccio di merluzzo con fantasia di cipolle e capperi: Carpaccio af saltet torskeryg, hertil løg-fantasy og kapers

*Primo piatto / Første ret:
– Risotto con crema di scampi: Klassisk italiensk risotto med jomfruhummer-bisque og jomfruhummer-kød

Secondo / Hovedret:
– Filetto di vitello con sua salsa, Cardoncelli e nocciole tostate: Rosastegt kalvemørbrad med egen sauce, ristet kaiserhat med hasselnød

**Formaggi / Ost:
Piatto con 4 formaggi misti, marmellata di pomodorini, vaniglia e peperoncino: Tallerken med 4 oste, Taleggio, Pecorino med peber, Robiola 3 mælk og skimmelost, hertil vores cherrytomat, vanilje/chili syltetøj

Dolce / Dessert:
– Tortino caldo di cioccolata e pere con salsa al Balsamico e gelato allo yougurt: Varm chokoladekage med pære, balsamicoeddikesauce og hjemmelavet yoghurtis

4 retter koster 395 kr. (Snacks, forret, hovedret og dessert)

– *Tilkøb af Risotto koster 85 kr.
– **Tilkøb af Formaggi/Ost koster 75 kr.

La Locanda oplyser, at der er minimum bestilling på to kuverter, og den kan afhentes ved LA BOTTEGA mandag d. 31. december.

Du kan læse mere om nytårsmenuen her.

Du kan også tjekke vores spiseguide – der giver byens bedste overblik over spisesteder her