Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

4 gode ting at vide om åreknuder

Af Redaktionen

Annonce

Følgende artikel er udarbejdet i samarbejde med hjemmesiden, der linkes til.

Åreknuder er en almindelig sygdom, som kan ramme både mænd og kvinder. Sygdommen kan være harmløs, og den kan være slem. Uanset hvad, så er det vigtigt at have styr på sygdommen, men har du det? I denne korte artikel finder du fire vigtige ting at vide om åreknuder, så du er klædt godt på til fremtiden.

Årsagerne kan være mange

Som nævnt er åreknuder noget, der kan ramme både mænd og kvinder. De ses dog hyppigst hos kvinder – og ofte under graviditet, hvor kroppen er lidt tungere, og hormonbalancen ændres. Netop hormonbalancen har nemlig meget at sige i forhold til åreknuder, og derfor er det også en sygdom, som i de fleste tilfælde er arvelig. Åreknuder kan dog også forårsages af nedsat blodcirkulation eller som følge af en dårlig livsstil med for lidt motion og overvægt.

Symptomerne er ikke altid til at se

I og med at åreknuder tit sidder i benene, kan de være svære at opdage, særligt fordi de snoede og udvidede blodkar ofte sidder på indersiden af underbenene. Her viser de sig som blå ujævnheder i huden, hvis der er tale om en mild udgave af sygdommen. Sygdommen er dermed ikke meget mere end et kosmetisk problem.

Det kan dog også være mere alvorligt end som så – og også mere smertefuldt. I dette tilfælde begynder åreknuderne at vise sig i form af hævelse i ankler og fødder, en følelse af tyngde samt kløe eller endda eksem oven på knuderne eller anklerne. Dette kan så føre til sår, som er svære at helbrede, og hvis der først går hul på en åreknude, så bløder det forholdsvist voldsomt.

Åreknuder kan inddeles i kategorier

I forlængelse af ovenstående pointe kan åreknuderne inddeles i seks kategorier. Kategorierne nul til to er vurderet som milde, mens tre til seks betragtes som mere alvorlige og dermed behandlingsværdige. Denne vurdering bestemmes ud fra en ultralydsundersøgelse, som viser arten, dybden og alvorligheden af åreknuderne. Det er særligt vigtigt at blive undersøgt, hvis man før er blevet behandlet for åreknuder, for de kan godt udvikle sig.

Behandlingen er derfor også varierende alt efter alvorligheden af sygdommen. Behandlingerne udføres enten med laser, skum, radiofrekvens, lim eller en kombination af dem alle – og altid under lokalbedøvelse. Du kan du læse mere om åreknuder og behandlingen ved at følge linket.

 

Del artikel

Andre læser også