Unikt fund: Henrettet mand fra jernalderen dukket op i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Nordjyllands Historiske Museum
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

I to år har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum været i gang med at udgrave en ganske stor jernalderlokalitet ved Sdr. Tranders, nærmere bestemt ved Da Vinci Parken tæt på Gigantium.

Udgravningen er nu afsluttet, og i uge 46 blev de sidste huse udgravet og det sidste stolpehul registreret.

Men der blev fundet mere end det.

For blot et par uger siden dukkede et skelet fra ældre førromersk jernalder (500-250 f.Kr.) op.

At finde en skeletbegravelse fra den periode er yderst sjældent, da brandgravsskikken var den mest udbredte på det tidspunkt. Det skulle også hurtigt vise sig, at der heller ikke var tale om en helt almindelig grav.

Det skriver Nordjyllands Historiske Museum.

Krøllet sammen med ansigtet vendt mod bunden

Manden, som har været 35-45 år, er nemlig sandsynligvis blevet henrettet.

Han blev fundet smidt ned i et alt for lille hul, og han lå krøllet sammen med ansigtet og overkroppen vendt mod bunden, hænderne var bundet sammen, og benene lå trukket op mod brystet.

Ved nærmere undersøgelse af skelettet fandt arkæologerne desuden snitmærker på indersiden af ribbenene.

Det tyder på, at han er blevet stukket i maven med et spyd eller et sværd.

Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Det har uden tvivl været en voldsom hændelse, og ifølge arkæologerne skal det sandsynligvis ses som en ofring.

Tilfredse arkæologer

Udgravningen er foranlediget af, at A. Enggaard A/S har planer om at opføre 300 boliger og et plejehjem på det ca. 8 ha store areal ved Da Vinci Parken i Aalborg SØ.

Og alt i alt er Nordjyllands Historiske Museum ovenud tilfredse med resultaterne.

De sidste to års undersøgelser har vist, at de fremtidige boliger kommer til at ligge på et sted, hvor der i ældre jernalder har ligget en landsby på omkring 12 gårde.

Landsbyen blev grundlagt omkring 500 f.Kr. og ophørte og fraflyttede området ca. 540 e.Kr. Der har altså gennem cirka 1000 år levet mennesker på området, hvor der nu igen bliver bygget boliger.

Der er dukket mange fund op, som samlet set fortæller detaljeret om jernalderbøndernes liv og død i området vest for Sdr. Tranders.

Der er blandt andet blevet lokaliseret cirka 200 bygninger, hvor de fleste er meget velbevarede med konstruktionsdetaljer som fx stenlægninger, ildsteder, grebninger og nedgravede forrådskar.

I den sydøstlige del af det udgravede område blev der desuden fundet en gravplads fra yngre romersk/ældre germansk jernalder (200-550 e.Kr.) med omkring 35 begravelser.

Her blev de sidste indbyggere i landsbyen gravlagt med smykker og lerkar som gravgaver.

Et af udgravningens højdepunkter var fundet af en begravelse med fuldt bevaret skelet fra den ældre førromersk jernalder (500-250 f.Kr.). Modsat den henrettede mand, var denne mand begravet med en fin dragtnål og så ud til at være velstående i det jordiske liv.

I forsommeren 2018 dukkede skelettet af en cirka 40-årig mand op i udgravningen ved Sdr. Tranders. Man kunne blandt andet konstatere, at hans venstre underarm havde været brækket op til et halvt år før, han døde, og at bruddet var ikke vokset sammen igen. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Han blev fundet i sommeren 2018 og har efterfølgende været udstillet i museets udstillingscontainer på udgravningen, hvor ca. 1500 besøgende har lagt vejen forbi under udgravningen.

Officielt: Træningscentre og svømmehaller må åbne på mandag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Tidligere i dag kunne vi meddele, at Regeringen var klar til at åbne alle indendørs idrætsfaciliteter, som en del af genåbningens fase 3.

Og lørdag aften er de allerede nået til enighed med Folketingets partier.

Regeringen og Folketingets partier er netop blevet enige om at fremrykke åbningen af fitnesscentre, svømmehaller og legelande til 8. juni, oplyser Kulturministeriet.

“Jeg er rigtig glad for, at vi nu igen kan spille badminton, dyrke fitness, yoga eller tage en tur i svømmehallen rundet omkring i Danmark.

Vi trænger til at komme i gang igen, og det er godt, at det nu kan lade sig gøre på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde, lyder det fra kulturminister Joy Mogensen (S) i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer alle indendørs idræts- og fritidsfaciliteter:

Spillehaller, lege- og badelande

Svømmehaller

Sportshaller

Træningscentre

Kulturministeriet oplyser til TV 2, at der endnu ikke er udarbejdet retningslinjer for indendørs sportsaktiviteter, men at planen er, at de ligger klar mandag.

Fristende sommernyhed: Kom til rosé ad libitum på Budolfi Plads

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Finder der noget bedre end et køligt glas rosé på en solbeskinnet terrasse?

Det skulle da lige være fri rosébar i 3 timer på en af byens bedste adresser.

Den hede sommerdrøm bliver til virkelighed på næste lørdag, d. 13/6, hvor man fra 15.30 – 18.30 kan nyde alt det rosé man vil for 299 kr.Aktuel.

Aktuel er et af de absolut bedste steder at nyde solen, maden og lidt koldt at drikke.

De har bl.a. en fuldstændig fabelagtig terrasse, og ikke mindst et populært koncept, hvor gæsterne selv er med til at vælge, hvad de vil spise til morgen, middag og aften – man vælger typisk 3 retter, hvor man så kan smage en masse forskelligt.

Men de våde varer, har de altså også fuldstændig styr på.

I går kunne vi skrive, at DMI regner med, at sommervarmen vender retur i næste uge – så det ligner en fuldstændig oplagt mulighed for at nyde lidt lækkert i glasset, godt vejr og (forhåbentlig) godt selskab.

Ejer Lars Helmuth lover, at fri rosébar vil være et tilbagevenende event i løbet af sommeren.

Men de gode nyheder stopper ikke der.

Aktuel er nemlig også klar med det nye koncept Terrassen.

Cocktailbar, DJ og fed stemning

En af byens bedste terrasser skal naturligvis udnyttes i det danske sommervejr, og på fredag den 12/6 fra klokken 15.30 er Aktuel klar med den første officiele udgave.

Vi kan blandt andet se frem til cocktailbar under ledelse af Dennis Messerschmidt, DJ Tom NeedleSplit og naturligvis også en fristende rosébar.

Vi spår et stensikkert sommerhit i Aalborg!

Alene i Vildmarken med et twist: DR søger nye deltagere

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Andreas Roosvall
Foto: Andreas Roosvall

Alene i Vildmarken er et af DR’s mest populære TV-programmer, og seersuccesen har indtil videre haft fire sæsoner på bagen.

Serien går i al sin enkelhed ud på, at 10 deltagere bliver overladt til sig selv i den norske vildmark, hvor de så skal forsøge at overleve så længe som muligt – med et minimum af hjælpemidler og uden kontakt med andre mennesker.

Rekorden i den danske udgave af programmet er 60 dage, og den har du nu mulighed for at slå.

DR og tv-produktionsselskabet United søger nemlig nye deltagere til programmet.

Sådan melder du dig til

Denne gang søger de faktisk nye makkerpar til ‘Alene i Vildmarken’, og det kan være par i alle mulige konstellationer, lige fra vennepar, brødre/søstre, fætre/kusiner, kæreste- og ægtepar, samt forældre/børn.

“Den yngste af jer skal være mindst 21 år – og I skal være stærk motiverede til et eventyr sammen. Som deltagere finder I selv mad, bygger jeres shelter og klarer jer ude i den rå natur,” skriver DR om kravene.

“I skal selv filme hinanden og jeres oplevelse; både når det går op og ned og fortælle om det til seerne.

Så har I modet og stædigheden til at holde ud, selv når forholdene kan blive svære, så hører vi gerne fra dig,” skriver de.

Hvis du har modet til at prøve kræfter med vildmarken, skal du sende en mail til alene@unitedtv.dk, hvor du fortæller om jer som makkerpar og jer selv og jeres erfaring med med vildmarken, samt jeres styrker og svagheder – hver for sig og sammen.