Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Unik muh-lighed: Få din egen økologiske dele-ko midt i byen

Af Stine Kjølby Christensen

Hvem har ikke altid drømt om at eje sin egen ko?

Okay, måske er det ikke alle – men når du har læst denne artikel, bliver du helt sikkert én af dem.

I Aalborg findes der nemlig to veletablerede kogræsserforeninger, der kan få landmanden frem i selv den mest inkarnerede byboer.

Som medlem af en kogræsserforening bliver du en del af en lille, broget familie, der får fra jord til bord til at give perfekt mening.

Gennem en periode på et halvt år er du med til at passe din helt egen dele-ko på en mark i Aalborg, se den vokse og sidenhen aftage økologisk og lækkert kød fra den.

På den måde bidrager du til bæredygtig fødevareproduktion, da du bl.a. både sikrer naturpleje, gode betingelser for køerne og du undgår unødvendig transport af dine fødevarer.

Det kræver hverken en stor mark i baghaven eller en landmandsuddannelse; kun at du et par gange om måneden har lyst til at nyde den frie natur, imens du passer og klapper køerne.

Unik muh-lighed: Få din egen økologiske dele-ko midt i byen

Alle kan være med

Én af kogræsserforeningerne er placeret centralt i Hasseris Enge, og her er det blandt andre Jeanne Wislund Hansen, der sørger for, at medlemmerne er glade og trygge ved at være fritidslandmænd.

“Som medlem deltager man i tilsyn af køerne et par gange om måneden, hvor man egentlig bare skal snakke lidt med dem, måske hjælpe dem med at skifte fold og ellers bare tilse, at de har det godt,” fortæller Jeanne.

Medlemskabet strækker sig fra maj til oktober, og herefter bliver det muligt at aftage kød fra selv samme køer, som man har været med til at opdrætte.

“Når køerne slagtes, bliver der mulighed for at aftage op til 25 kilo kød fra koen til en pris på 85 kr. pr. kilo.

I år har vi åbnet op for, at man kan nøjes med at købe helt ned til 5 kilo kød.

Det har vi valgt for at imødekomme dem, der måske ikke spiser så meget kød – men gerne vil være sikker på, at dét de så får er af god kvalitet,” siger Jeanne.

En stor oplevelse for både store og små

Lasse Olsen, der er rådmand ved Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg, var sidste år medlem hos én af byens kogræsserforeninger. En lærerig oplevelse, som han ikke ville være foruden.

“Først og fremmest var det sjovt og spændende at være med, fordi det gav et bymenneske som mig mulighed for at være med til at producere mine egne fødevarer.

Man får altså et andet forhold til vores mad, når man selv har været med til at passe det, fremfor hvis du bare hiver det op fra en køledisk,” forklarer han.

Unik muh-lighed: Få din egen økologiske dele-ko midt i byen

Konceptet henvender sig til alle, men Lasse synes især, at det er givende for de yngste byboere:

“Jeg havde mine to små niecer med til foreningen på Egholm, og det var jo en kæmpe oplevelse for dem. Når de eksempelvis viftede med armen i en bestemt retning, så gik køerne den vej.

Det syntes de jo var helt fantastisk.”

Er du også blevet lun på tanken om at få din egen økologiske dele-ko, så kan du allerede nu melde dig ind i én af foreningerne.

Du kontakter Hasseris Enge Kogræsserforeningen lige her eller ved at sende dem en e-mail. 

Egholm Kogræsserforening kan kontaktes på mail lige her

Begge foreninger findes også på Facebook.

Del artikel

Andre læser også