Tv-stjerner i hovedrollerne: Nu vender Ronja Røverdatter tilbage til Aalborg Teater

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det var en mørk og stormfuld aften, da et lyn slog ned og delte skovens mægtige røverborg i to. Men det var ikke det eneste vendepunkt, der fandt sted på denne tumultariske nat.

I skæret af den buldrende himmel kom en smuk røverdatter nemlig til verden.

Hendes forældre, Lovis og Mattis, gav hende navnet Ronja – og dette blev starten på et af samtidens mest elskede eventyr.

Et eventyr, der fra d. 17. august kan opleves på Aalborg Teater.

Historien om Ronja Røverdatter har rødder tilbage i 1981, hvor røverdatteren fødtes i Astrid Lindgrens fantasi.

I 1984 blev eventyret vakt til live på det store filmlærred, og siden er Ronja Røverdatter blevet genfortolket i alt fra musicals, Manga-film, bøger – og ikke mindst: på teateret.

I 2016 kom Aalborg teater med deres bud på fortællingen, som blev modtaget fantastisk af både publikum og anmeldere.

Store skuespillere i hovedrollerne

Teateret har nu besluttet sig for at genføde Ronja, Birk, Lovis, Mattis og alle de andre på den aalborgensiske scene. Stykket får re-premiere d. 17. august og spiller (med pause i september) frem til d. 19. oktober.

I hovedrollerne som hhv. Ronja og Birk finder vi Ena Spottag og Sebastian Aagaard-Williams.

Foruden de utallige roller på Aalborg Teater, er Ena og Sebastian også begge kendte ansigter i det danske land.

Ena Spottag har i flere år været aktuel som kokkepigen Martha i Badehotellet, mens Sebastian Williams spillede ingen ringere end Jesus i tv-julekalenderen, Jesus og Josefine.

Nu er de begge parate til at springe badutspring i de svenske skove.

“Ronja er noget af det sejeste”

Vi har mødt Ena Spottag til en snak om at skulle (gen)spille “drømmerollen” som Ronja Røverdatter.

“Jeg synes jo, at Ronja er noget af det sejeste, så jeg er megaglad for at få lov at spille hende igen,” fortæller Ena, der også havde rollen i teaterets 2016-forestilling.

En rolle, der ikke ligger specielt fjernt for den karismatiske skuespillerinde.

“Jeg kan totalt relatere til hende. Jeg var også et temperamentsfuld barn, der løb rundt i skovene … og måske var lidt mere bange for at være bange – frem for den elg, man muligvis kunne møde,” siger hun med et grin.

“Ronja er bare så god en karakter. Hun er reflekteret, fornuftig og har hjertet på rette sted. Samtidigt er hun fyldt med fejl, så man kan lære af hende på så mange forskellige planer.

Hun er en slags hverdagshelt.”

Historien tackler mange problematikker

Det er ikke kun Ronja-karakteren, som Ena mener, kan lære både børn og voksne en masse.

“Astrid Lindgren er uden tvivl én af vores største forfatteren, og denne historie er så skarp.

Det er jo nogle voldsomme emner og flabede emner, som den tager op. For eksempel er Skaldeper jo døende under hele forestillingen – og man ved jo godt, hvor det ender.

Scenen, hvor Mattias afskriver Ronja, som sin datter er også altid hård at spille – men historien tackler bare alle de svære ting så fint.

Det er hudløst ærligt på et rigtig smukt niveau.”

På højde med Shakespeare

Selvom Ronja Røverdatter på mange planer henvender sig til børn, slår Ena fast, at formidlingen af historien bliver taget dybt alvorligt af alle på produktionen.

“For mig er der ikke noget, der er finere end andet. Astrid Lindgren er helt klart på højde med Shakespeare, så det kunne sådan set være hvilken som helst klassiker, vi havde spillet,” forklarer hun.

“Selvom vi har det vanvittigt sjovt undervejs, så går vi allesammen meget op i det og tager historien meget seriøst.

Så seriøst, at det nogle gange  kan være svært at holde masken, når det pludselig går op for én, at man sidder og har en dybt alvorlig samtale med to lodne rumpenisser,” siger hun med et grin.

En mere hvalpet Birk

I 2016 havde Niels Anders Manley hovedrollen som Ronjas ven Birk.

Denne gang er Sebastian Aagaard-Willimas hoppet i læderskoene og er klar til at komme med sit bud på den charmerende krøltop.

“Denne gang har vi jo både fået en ny Mattis og Birk, hvilket har givet noget helt andet til os alle.

Anders’ Birk var mere helteagtig – det er Sebastians også, men han er samtidigt blevet mere hvalpet.

Sebastian og jeg har også kendt hinanden gennem flere år nu, så vi tør også at gå mere til hinandens grænse.

Det er ligesom nemmere og mere naturligt at lege sammen,” forklarer Ena.

En historie der griber en igen … og igen

Med 38 år på bagen har historien om de to rivaliserende røverfamilier selvfølgelig fans i alle aldre.

Aalborg Teaters version bliver oplagt at opleve, uanset om det er ens første gang – eller man får et nostalgisk trip bare ved tanken.

“Næsten alle har et forhold til Ronja Røverdatter – det gør den også bare endnu sjovere at spille, når man ved, at man tager publikum med på en nostalgisk rejse.

Personligt bliver jeg taget tilbage til d. 23. december, hvor jeg altid lavede risengrød til min søster, imens vi så Ronja.

Det gør, at jeg også i dag oplever en helt særlig stemning omkring den.

Det er altså bare en historie, der formår at gribe én … igen og igen,” slutter Ena.

Ronja Røverdatter får re-premiere på Aalborg Teater på lørdag, d. 17. august og spiller også i efterårsferien. 

Du kan købe billetter her.

… og hvis du er én af dem, der slet ikke kan få nok af Ronja Røverdatter – eller teater generelt – så husk, at du nu kan få sæsonkort og dermed fri adgang til samtlige forestillinger … igen og igen. 

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her

Gigantisk kø: POWER åbnede i Aalborg med et brag

Skrevet af: Michael Qureshi

Fredag morgen klokken 7.00 åbnede Elektronik- og hvidevarekæden POWER med et brag i City Syd.

Tusinder af aalborgensere har allerede fra morgenstunden stået i kø, og i aftes var der propfyldt i teltet med overnattende kunder.

To timer efter åbningen var køen stadig gigantisk, men der var højt humør blandt de fremmødte, der fik serveret kaffe og rundstykker.

Mange kom også glade ud fra butikken med store fladskærme og computere og andet elektronik.

Udover en masse vilde kø-tilbud på bl.a. prisvindende SONY høretelefoner, Macbook Air 2019 og 65″ Samsung TV bliver det også en dag fyldt med fede events og konkurrencer.

“Det er en stor festdag,” siger Jesper Boysen, kædens adm. direktør.

Kan prøve Virtual Reality

For dem der tager turen derud, kan man også fordrive ventetiden med at prøve virtual reality, hvor aalborgensiske VRgame opstiller deres maskiner udenfor butikken – helt gratis selvfølgelig.

Senere på dagen serveres der også grillpølser og gratis is fra en is-bil i løbet af dagen.

120 medarbejdere, både fra den nye Aalborg butik samt hovedkontoret i København, står klar i den 2.500 kvadratmeter store butik om fredagen, og der åbnes 24 kasser til hurtig ekspedering.

Se alle POWERs åbningstilbud her.

Hvad: POWER butik åbningsdag
Hvor: Løven 25A, 9200 Aalborg SV
Hvornår: 23. august, 07.00-22.00