Tv-stjerner i hovedrollerne: Nu vender Ronja Røverdatter tilbage til Aalborg Teater

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det var en mørk og stormfuld aften, da et lyn slog ned og delte skovens mægtige røverborg i to. Men det var ikke det eneste vendepunkt, der fandt sted på denne tumultariske nat.

I skæret af den buldrende himmel kom en smuk røverdatter nemlig til verden.

Hendes forældre, Lovis og Mattis, gav hende navnet Ronja – og dette blev starten på et af samtidens mest elskede eventyr.

Et eventyr, der fra d. 17. august kan opleves på Aalborg Teater.

Historien om Ronja Røverdatter har rødder tilbage i 1981, hvor røverdatteren fødtes i Astrid Lindgrens fantasi.

I 1984 blev eventyret vakt til live på det store filmlærred, og siden er Ronja Røverdatter blevet genfortolket i alt fra musicals, Manga-film, bøger – og ikke mindst: på teateret.

I 2016 kom Aalborg teater med deres bud på fortællingen, som blev modtaget fantastisk af både publikum og anmeldere.

Store skuespillere i hovedrollerne

Teateret har nu besluttet sig for at genføde Ronja, Birk, Lovis, Mattis og alle de andre på den aalborgensiske scene. Stykket får re-premiere d. 17. august og spiller (med pause i september) frem til d. 19. oktober.

I hovedrollerne som hhv. Ronja og Birk finder vi Ena Spottag og Sebastian Aagaard-Williams.

Foruden de utallige roller på Aalborg Teater, er Ena og Sebastian også begge kendte ansigter i det danske land.

Ena Spottag har i flere år været aktuel som kokkepigen Martha i Badehotellet, mens Sebastian Williams spillede ingen ringere end Jesus i tv-julekalenderen, Jesus og Josefine.

Nu er de begge parate til at springe badutspring i de svenske skove.

“Ronja er noget af det sejeste”

Vi har mødt Ena Spottag til en snak om at skulle (gen)spille “drømmerollen” som Ronja Røverdatter.

“Jeg synes jo, at Ronja er noget af det sejeste, så jeg er megaglad for at få lov at spille hende igen,” fortæller Ena, der også havde rollen i teaterets 2016-forestilling.

En rolle, der ikke ligger specielt fjernt for den karismatiske skuespillerinde.

“Jeg kan totalt relatere til hende. Jeg var også et temperamentsfuld barn, der løb rundt i skovene … og måske var lidt mere bange for at være bange – frem for den elg, man muligvis kunne møde,” siger hun med et grin.

“Ronja er bare så god en karakter. Hun er reflekteret, fornuftig og har hjertet på rette sted. Samtidigt er hun fyldt med fejl, så man kan lære af hende på så mange forskellige planer.

Hun er en slags hverdagshelt.”

Historien tackler mange problematikker

Det er ikke kun Ronja-karakteren, som Ena mener, kan lære både børn og voksne en masse.

“Astrid Lindgren er uden tvivl én af vores største forfatteren, og denne historie er så skarp.

Det er jo nogle voldsomme emner og flabede emner, som den tager op. For eksempel er Skaldeper jo døende under hele forestillingen – og man ved jo godt, hvor det ender.

Scenen, hvor Mattias afskriver Ronja, som sin datter er også altid hård at spille – men historien tackler bare alle de svære ting så fint.

Det er hudløst ærligt på et rigtig smukt niveau.”

På højde med Shakespeare

Selvom Ronja Røverdatter på mange planer henvender sig til børn, slår Ena fast, at formidlingen af historien bliver taget dybt alvorligt af alle på produktionen.

“For mig er der ikke noget, der er finere end andet. Astrid Lindgren er helt klart på højde med Shakespeare, så det kunne sådan set være hvilken som helst klassiker, vi havde spillet,” forklarer hun.

“Selvom vi har det vanvittigt sjovt undervejs, så går vi allesammen meget op i det og tager historien meget seriøst.

Så seriøst, at det nogle gange  kan være svært at holde masken, når det pludselig går op for én, at man sidder og har en dybt alvorlig samtale med to lodne rumpenisser,” siger hun med et grin.

En mere hvalpet Birk

I 2016 havde Niels Anders Manley hovedrollen som Ronjas ven Birk.

Denne gang er Sebastian Aagaard-Willimas hoppet i læderskoene og er klar til at komme med sit bud på den charmerende krøltop.

“Denne gang har vi jo både fået en ny Mattis og Birk, hvilket har givet noget helt andet til os alle.

Anders’ Birk var mere helteagtig – det er Sebastians også, men han er samtidigt blevet mere hvalpet.

Sebastian og jeg har også kendt hinanden gennem flere år nu, så vi tør også at gå mere til hinandens grænse.

Det er ligesom nemmere og mere naturligt at lege sammen,” forklarer Ena.

En historie der griber en igen … og igen

Med 38 år på bagen har historien om de to rivaliserende røverfamilier selvfølgelig fans i alle aldre.

Aalborg Teaters version bliver oplagt at opleve, uanset om det er ens første gang – eller man får et nostalgisk trip bare ved tanken.

“Næsten alle har et forhold til Ronja Røverdatter – det gør den også bare endnu sjovere at spille, når man ved, at man tager publikum med på en nostalgisk rejse.

Personligt bliver jeg taget tilbage til d. 23. december, hvor jeg altid lavede risengrød til min søster, imens vi så Ronja.

Det gør, at jeg også i dag oplever en helt særlig stemning omkring den.

Det er altså bare en historie, der formår at gribe én … igen og igen,” slutter Ena.

Ronja Røverdatter får re-premiere på Aalborg Teater på lørdag, d. 17. august og spiller også i efterårsferien. 

Du kan købe billetter her.

… og hvis du er én af dem, der slet ikke kan få nok af Ronja Røverdatter – eller teater generelt – så husk, at du nu kan få sæsonkort og dermed fri adgang til samtlige forestillinger … igen og igen. 

Aalborg Kommune inviterer til borgermøde: Hvad skal pengene bruges til?

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Aalborg Byråd er i fuld gang med at finde ud af, hvordan pengene skal bruges i budget 2020.

Men du har som borger i kommunen også mulighed for at præge beslutningerne og debatten. Her på MigogAalborg har vi blandt andet afholdt MigogAalborg Live, hvor fokus netop var på debat om fremtidens Aalborg.

Og nu har du snart mulighed for at komme med til endnu et borgermøde her i Aalborg mandag den 21. oktober kl. 19 i CREATE, hvor du kan fortælle politikerne om dine ønsker for Aalborg.

Det skriver Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Aalborg skal udvikles sammen

Aalborg Byråd fik med visionsprocessen DNA Aalborg 5.441 input fra borgerne med deres ønsker for fremtidens Aalborg. Nu vil byrådet rigtig gerne fortsætte arbejdet, hvor vi udvikler Aalborg – og budgettet – sammen.

Til borgermødet kan du tale med byrådspolitikerne om, hvordan pengene skal bruges, og Ungebyrådet deltager også.

Budgettet – udfordringer og muligheder

Aalborg Kommunes budget er på 16.3 mia. kr. Det er mange penge, og der er også mange områder at bruge pengene på.

Eksempelvis betyder den demografiske udvikling, at der i de kommende år kommer flere ældre i Aalborg Kommune med behov for pleje og omsorg.

Aalborg Kommune er også et attraktivt sted at bosætte sig for unge familier. Det betyder, at der er behov for flere dagtilbud for at kunne matche det stigende børnetal.

“Aalborg har udviklet sig til at være en succesfuld uddannelsesby. Det har en stor positiv betydning for hele kommunen, men betyder også, at vi skal være bedre til at gå nye veje for at få højtuddannede og andre grupper i job.

Vi elsker Aalborg og er stolte af alt det, vi kan sammen. Men når man udvikler sig, er der altid plads til forbedring – også når man er en kommune. Vores politikere gør deres bedste for at få alle behov dækket, men din stemme er lige så vigtig for at politikerne ved, om de er på rette kurs.

Vi glæder os til at se og høre dig til borgermødet.” skriver Aalborg Kommune om borgermødet.

Aftenens program:

Kl. 19.00 Velkomst

Kl. 19.10-19.30 Den udvidede magistrat fortæller om budgetforslaget.

Kl. 19.30-20.30 Udvalgsdelt spørgerunde

Kl. 20.30 Opsamling og spørgerunde

Kl. 21.15 Tak for i aften

Hvad: Borgermøde
Hvor: CREATE, Rendsburggade 14, 9000 Aalborg.
Hvornår: Mandag den 21. oktober kl. 19.00 – 21.15

Det bedste fra Østen: Bollywood Indisk Takeaway har taget Aalborg med storm

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Der har været noget af et sushi-boom i Aalborg i løbet af de sidste par år, og man kan vist ikke klandre nogen, hvis de er ved at køre lidt trætte i den japanske spise.

Så er det heldigt, at Asien byder på masser af andre spændende køkkener som f.eks. det indiske, der kombinerer sunde og varmende ingredienser med ekstra knald på smagen.

Med mørke og kolde tider foran os, er det heldigt at netop en autentisk indisk restaurant har slået dørene op i nabolaget – nemlig Bollywood Indisk Take Away.

Fra restauranten på Kløvervej 36 i Nørresundby serverer Preet Dhillon, der er opvokset i Indien, traditionelle indiske retter, som hun har lært fra sin mor.

”Alt vi serverer er hjemmelavet; der er ingen konserveringsmidler.

Alt er lavet fra bunden, som man gør det i Indien,” fortæller Preet om sin tilgang til madlavning.

Noget tyder på at Preet har ramt helt rigtigt med maden fra mors kødgryder, fordi anmeldelserne på Just Eat, Google og deres egen Facebook-side gløder af begejstring.

Nye retter med lammekød

Facaden på Bollywood Indisk Take Away er farverig, og vi kan rapportere, at maden er lige så mættet af farver – og smagsnuancer.

Du kan selvfølgelig nyde de altid populære retter som chicken tikka masala og butter chicken med basmatiris og naanbrød, men ejeren slår også et slag for to nye retter, der består af lam.

”Vi har virkelig mange kunder, der har efterspurgt retter med lam i, så nu introducerer vi Lamb Tikka Masala og Spinat Lamb Masala til menukortet,” siger Preet Dhillon.

Om du spiser take-away stedets lammeretter, kyllingeretter, vegetarretter eller noget fjerde er du sikret lækker indisk mad til exceptionelt billige priser.

De fleste af hovedretterne koster kun 59kr (bl.a. Chicken Tikka Masala og Butter Chicken), og det gør Bollywood Indisk Take Away til Aalborg-områdets billigste indiske restaurant.

Tilkøber du naanbrød eller ris ved siden af bliver det 15-20 kr oveni prisen, og du vil f.eks. kunne få Butter Chicken med naanbrød til bare 74 kr i alt.

Af forretter kan du bestille ”trekanter”, som de trofaste kunder kærligt kalder samosaen, eller fem af de andre småretter, der er vegetariske og veganske.

Catering til fester og arrangementer

Er du endnu ikke helt overbevist om, du skal kaste dig ud i et nyt madeventyr og prøve indisk, slår Preet også et slag for alle de sundhedsmæssige fordele ved de smagfulde retter.

Hvor en burger eller durumrulle måske fremmaner dårlig samvittighed, indeholder de mange forskellige indiske retter krydderier som frisk koriander, ingefær og hvidløg, der booster immunforsvaret – og så har du den perfekte undskyldning til at spise udefra, når vinteren nærmer sig.

Udover almindelig take-away laver restauranten i Nørresundby også catering til alverdens arrangementer og fester i Aalborg og omegn.

Hvis du vil have mad lidt ud over det sædvanlige, kan du kontakte Bollywood og forhøre dig om catering priser og rabatter.

Se udvalget og bestil på Bollywood Indisk Take Away’s hjemmeside eller Facebook-side.

Åbningstider:

Tirsdag til søndag: 16.00-20:30

Mandag: Lukket

Mis ikke dette: Nordjyllands Internat holder åbent i efterårsferien

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Opdateret: Nordjyllands Internat har gjort opmærksom på, at der ikke holdes åbent i efterårsferien. Dette er ellers meldt ud i et opslag på deres officielle Facebook-side, men dette er altså ikke tilfældet. Vi beklager. 

Forskningen lyver ikke: Kæledyr har en beroligende effekt på mennesker.

Når du aer en mis og hører den spinde, sænker det både dit blodtryk og hjerterytme, mens velværehormonet oxytocin breder sig i din krop.

Derfor burde du stærkt overveje at afsætte et par timer i efterårsferien, når Nordjyllands Internat inviterer til Åbent Hus alle dage.

I hverdagene kan du besøge internatet fra klokken 10-12 og igen fra klokken 16-18. I weekenden gælder åbningstiden fra klokken 11-16.

Find drømmekæledyret

Kun små 20 minutters kørsel fra Aalborg ligger Nordjyllands Internat placeret i smukke naturomgivelser tæt ved søer og skov.

Internatets vigtigste opgave er at tage imod familiedyr, der enten er svigtede, herreløse eller nødstedte.

Det kan være alt fra dumpede dyr, dyr fra dyreværnssager eller dyr, der er kommet i klemme på grund af skilsmisse, sygdom eller lignende omstændigheder.

Herefter omfavnes dyrene af et erfarent og fagkyndigt personale, der har erfaring med dyrenes individuelle behov – på den måde sikrer man, at dyret bliver formidlet videre til den helt rigtige familie.

Alle dyr er altså også på udkig efter en ny familie; så du behøver derfor ikke at gå som katten om den varme grød, hvis du har en drøm om forøge familien – måske findes det nye medlem blandt stedets mange lækre kandidater?

Mød for eksempel marsvinet Jan, der meget gerne vil snakke, den legesyge killing Carla eller den charmerende kanin, Safir.

Hvem ved, måske er I the perfect match?

Alt du skal medbringe, er godt humør, nusseklare hænder – og måske en fnugrulle?

Hvad: Åbent Hus
Hvor: Nordjyllands Internat, Aalborgvej 775
Hvornår: Mandag-fredag, 10-12 og 16-18, lørdag-søndag 11-16.