Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Uhyggelig udstilling indtager Kunsten: Oplev gigantiske edderkopper i tusmørke

Af Michael Qureshi

Forestil dig du står i mørke omgivelser og kan se en gigantisk skikkelse rejse sig foran dig.

Du ser den har mange tynde ben og en kæmpe krop. Kan du alene ved tanken mærke, hvordan det løber koldt ned af ryggen på dig?

Sådan bliver det i hvert fald for dem, der hader edderkopper.

For det er et par gigantiske af slagsen, der flytter ind på Kunsten i Aalborg til efteråret. Heldigvis er de ikke levende men skabt som kunstværk til en udstilling.

Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppe-par.

Tv-serie har inspireret udstilling

Mange husker måske eller har hørt om den legendariske tv-serie “The Twilight Zone” fra 1959, som er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger.

Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana.

Udstillingen er anden – og mest ambitiøse del – af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Hudløs i skumringstiden

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt.

Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

Twilight Zone kan man således opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois’ gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt  to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz’ installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Spiller på efterårets skumringstid

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen.

For eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet – for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

“Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op.

Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker –  takket være vores samarbejde med Louisiana,” siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten.

Hun fortsætter;

“I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier.”

I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra 7. sep. 2019 til 12. jan. 2020

Louisiana + Kunsten 

Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark.

I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto.

Del artikel

Andre læser også