Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyt interaktivt univers: Bliv klogere på Aalborgs maritime historie

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborgs historie som havneby går mere end 550 år tilbage.

Netop havnen har siden begyndelsen været omdrejningspunkt for generationer af aalborgenseres arbejds- og fritidsliv – og et definerende element i den kultur, Aalborg er opbygget omkring.

En konkret efterspørgsel med henblik på industriens udflytning fra midtbyen til Østhavnen fik Aalborg Havn til at gå dybt i arkiverne, og her opdagede man, at de nedskrevne historier stoppede ved jubilæumsbogen om Aalborg Havn, der blev udgivet i forbindelse med havnens 500-års jubilæum i 1976.

“Siden da er der jo sket dramatiske forandringer i byen, og det efterlod derfor et kæmpe hul i fortællingen om Aalborg, som måtte og skulle udfyldes,” siger adm. direktør hos Aalborg Havn, Claus Holstein, i en pressemeddelelse.

En fortælling om Aalborgs nyere, maritime historie

Aalborg Havn handlede herefter hurtigt.

Historiker, Andreas Parmo Hansen, blev hyret ind til et 6 måneder langt projekt, som skulle ende ud i en fortælling om Aalborgs nyere, maritime historie.

Det er blevet det et stort interaktivt maritimt univers på www.maritimeaalborg.dk,

Her kan man eksempelvis blive klogere på Aalborgs maritime på en interaktiv tidslinje – som går helt fra år 1474, hvor Aalborg Havn får Kongeligt Privilegium til nutidens “Tall ships Races for fjerde gang.”

Maritime Aalborg er en interaktiv platform, der skal holde liv i Aalborgs historie som havneby.

Denne historie går mere end 550 år tilbage, og netop havnen har siden begyndelsen og helt op til 1970’erne været et stabilt omdrejningspunkt for generationer af aalborgenseres arbejds- og fritidsliv – og et definerende element i den kultur, Aalborg er opbygget omkring.

Men siden 1970’erne, hvor de gamle industrikæmper dominerede bybilledet, og tanken om moderne boligområder, kulturtilbud, spisesteder og rekreation langs fjorden virkede som en scene fra en science fiction-film, er Aalborg undergået en regulær forvandling.

Og det er netop her, Maritime Aalborg begynder.

Fortællingen om Aalborg fortsætter

Selvom siden lanceres i dag, stopper projektet dog ikke her. Tværtimod.

“Der er så meget mere at fortælle om de seneste par årtier, så der skal løbende fyldes flere historier ind. Og samtidig – med den udvikling, vi er inde i lige nu – ville det være naivt at tro, at Aalborg om 10 år ikke er på et nyt stadie i sin udvikling, siger Andreas Parmo Hansen og fortsætter:

“Aalborg Havn er jo heller ikke den eneste aktør i forbindelse med fjorden, og derfor vil vi samtidig gerne brede det ud til andre spillere i det maritime Aalborg.”

Aalborg Havn har derfor indgået aftale med eksperterne i Aalborg, det maritime oplevelsescenter Springeren, om at overtage projektet og føre det videre – med Andreas Parmo Hansen i førertrøjen.

“Det giver rigtig god mening, da Springerens hovedformål netop er at fortælle historien om havnebyen Aalborg. Ingen kender det maritime Aalborg som Springerens mandskab, så hvem ville være bedre til at fortsætte dette projekt end dem,” afslutter Claus Holstein.

Bliv klogere på projektet her

Del artikel