Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydel

Af Simone Vestergaard

Aalborg er i rivende udvikling, både på bolig- og kulturfronten, og nu kan MigogAalborg lufte endnu en spændende nyhed – denne gang i Vestbyen.

Som vi alle ved, så er indgangen til den hemmelige bydel på Limfjordsværftet beklædt med flere adgang forbudt-skilte, der viser at det er en privat og lukket bydel. Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydel

Men det er fortid nu.

Lørdag d. 23. juni kl. 12 tages det første skridt mod en ny maritim bydel i Aalborg Vestby. Skiltene pilles ned, og der åbnes op for byens borgere.

Det hele starter med Sankt Hans aften, hvor der inviteres til fællesspisning, hygge og Sankt Hans bål til solnedgangen, hvor en gammel båd bliver brændt af.

Arrangørerne bag dette – og tovholderne på det kommende projekt er Lars Jeppesen, ideudvikler og beboer på det gamle værft samt Hanne Kræn og Camilla Juul Sørensen, bylivskoordinatorer hos A. Enggard.

Ny bydel på det gamle værft

De næste tre-fem år kommer der til at ske spændende ting på det gamle værft. Gamle bygninger bevares og enkelte rives ned for at nye muligheder kan opstå.

”Drømmen er, at der kommer en moderne maritim bydel koblet med en masse foreningsliv, som bliver et samlingspunkt for hele Vestbyen.

Én af de helt store visioner er, at den grønne bygning der ligger langs den tidligere gule væg, på Skudehavnsvej, bliver en fondsstøttet katedral-lignende bygning i glas.Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydelDer skal være et træskibsværft i bunden og foreningsliv i etagen længere oppe. Bygningen skal stå og lyse i dens transparenthed.

Man skal kunne se det liv, der er herinde, som bliver en moderne fortælling af livet i baggården i Vestbyen i 50-60’erne – dengang allesammen kendte hinanden,” fortæller Lars Jeppesen, ideudvikler bag projektet, til MigogAalborg.

Når man træder ind på området i dag, så er der stadigvæk håndværkeri forskellige steder. Det skal bibeholdes og vil i større grad blive integreret i den nye bydel.

”Der er en møbelsnedker herinde, altså, han er bare dygtig! Prøv at tænk sig at komme hjem til sin lejlighed, og så passerer man møbelsnedkeren. Han står derinde bag en glasfacade og vinker når man går forbi. Dét er da hyggeligt.”

Bydelen rummer i dag sit eget liv af beboede både, romantisk forfald og rod.

Og den store, tidligere gule væg, langs Skudehavnsvej er ét af symbolerne for den nye bydels DNA. Væggen er blevet malet i tre farver, der skal symbolisere de kendingsfarver der kommer til at binde Vestbyen sammen.

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydel

”Ligesom i København og mange andre steder, så er der nogle ting der gør, at man kan afkode et sted, og det vil vi gerne skabe i Vestbyen. De tre farver der er på væggen, er farver der kommer til at gå igen i bebyggelsen herude.

Fra de røde kareer til roklubberne, til selve hjertet af det gamle værft. Den turkise farve, der skinner igennem på værftets bogstaver, går også igen på logoet i kajakklubben og på dørene i sejlklubben.

Den sorte farve er noget, man ser i den generelle bebyggelse herude. Farverne skal være identitetsskabende for vestbyen: Fortid, nutid og fremtid, ” forklarer Lars.

Limfjords-værftet

Limfjordsværftets fælleshus er på nuværende tidspunkt et samlingssted for foreninger og beboere på de forskellige Livingboats, der ønsker at samles til en kop kaffe.

I fremtiden vil der også være fællesspisning og andre sociale aktiviteter derinde. Det er til fri afbenyttelse.

Derudover er huset fyldt med gamle fund fra ældre tid i Vestbyen.

”Jeg fik en glædelig opringning fra datteren af den tidligere ejer af værftet. Hun har pakket en masse ting, som hun sender herop, så det kan få nyt liv her. Det giver mulighed for en spændende genfortælling af historier i den nye bebyggelse, så man her får den reference til, hvad der har været her engang.

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydel
Gamle fund fra værftet: Værktøjs tavlen, der holdte styr på hvem der havde lånt værktøj.

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydelVi har også fået genskabt det gamle logo, der illustrerer et skib der ligger en i bedding med initialerne L,V (Limfjordsværftet). Det bliver også malet på væggen ud til Skudehavnsvej, ” fortæller Lars.

Lars har rejst hele Skandinavien tynd for at finde inspiration til det store projekt.

”Aalborg er, som jeg ser det, fjordens hovedstad og bygget på alt det maritime. Byen og fjorden fortjener, at vi værner, skaber og styrker det sidste maritime DNA som vores by har. Samtidig skal det bære præg af, at det er et gammelt værft.

Fornemmelsen af bydelen kan sammenlignes med Nyhavn i København. Dét at man er sammen om det liv der helt automatisk opstår, når der ligger både og skibe til kaj – og Aalborg kan bære det hele.

Det her bliver en gave til byen og et sted med romantisk roderi og historie,” siger Lars.

”Det bliver en fed bydel at bo i. Man kommer til at kende hinanden, fordi man rent faktisk snakker med sine naboer – hvad enten de bor i lejlighed eller livingboats.

Deres forskellige liv skal gerne spille sammen. Man mødes på kajen lige meget hvor man bor, ” supplerer Hanne Kræn, Bylivskoordinator hos A. Enggard.

Moderne at bo på vandet

Som tidligere nævnt så er Lars Jeppesen idemanden bag projektet, i samarbejde med A. Enggard – og han bor faktisk selv på vandet.

”Når jeg fortæller nogen, at jeg bor på en båd så siger de: Nå ja, sådan en slags husbåd?

Det kan man i og for sig godt sige, men problemet er bare, at en husbåd oftest er en betonkonstruktion, man har placeret et hus på. Det er ikke det, jeg bor i, og det passer ikke så godt ind i helhedsbilledet med den maritime bydel, vi prøver på at skabe.

Vi har ikke et dansk ord for de beboede både, så derfor har vi taget det engelske ord og kaldt det Livingboats,” forklarer Lars.

Siden navnet Livingboats er kommet på tale, er der kommet en Livingboat forening i Aarhus.

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydel

Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydelLars har selv istandsat sin båd, og for ham er det den største lykke at bo på vandet. Det er et stort privilegium kunne ligge i sin seng og se solnedgangen hver eneste aften.

At mærke naturen på en anderledes måde, end når man bor inde i byen i et hus – man ser en helt anden side af Aalborg.

”Jeg har før boet på et skib i fem år, og det kom jeg til at savne. Derfor begyndte jeg at lede efter en ny båd. Både min kæreste og jeg har brugt lang tid på at lede, inden vi fandt den rigtige båd.

Hun skulle også lige finde sin egen stil og forene sig med, at vi rent faktisk skulle bo på en båd,” fortæller Lars med et smil på læben.

Byens borgere inviteres inden for

Som tidligere nævnt inviteres byens borgere inden for til Sankt Hans aften. Der vil være mulighed for, at gå rundt og hygge sig – og se det allerede eksisterende liv i bydelen.

Der bliver sat skilte op ved alle Livingboats, således at der er lidt spændende læsning omkring bådene – både for mænd og kvinder.

Se hele Sankt Hans programmet her.

”På længere sigt bliver den store gamle værftsbygning, med de blå bogstaver, fjernet så der kan gøres plads til boliger i forskellige niveauer. Der bliver også lavet ændringer og forbedringer ved kajen og kantzonen.Nu åbner portene: Det gamle Limfjords-værft bliver ny trendy bydelMeget af det gamle bevares og nyt kommer til – twistet med et maritimt udtryk, der skal gøre det unikt. Vi glæder os rigtig meget til at se det endelige resultat,” afslutter Hanne.

Der er stadig rig mulighed for at støtte op omkring projektet; jo flere der støtter, jo mere magisk kan det blive.

For henvendelser se Limfjordsværftets Facebook side.

Del artikel

Andre læser også