Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Bedste madoplevelse for 1000 kr: Nordjyske toprestauranter dyster i ny gourmetkonkurrence

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborg og Nordjylland får en ny gourmetrestaurantkonkurrence og -pris, der i nogen grad fortsætter i sporet på den tidligere blandt publikum så populære Bedst i Nordjylland, hvor gourmetinteresserede selv kunne spise med, når de bedste restauranter konkurrerede to og to i samme køkken på bedste fire retters menu.

Det skriver Den Danske Spiseguide i en pressemeddelelse.

Bedste samlede gourmetoplevelse for 1000 kr.

Fra 1. august søsætter Den Danske Spiseguide i samarbejde med en lokal jury nemlig den nye ”Bedst i Nordjylland – Value for Money”, der som tilføjelsen antyder i 2021-udgaven vil have særligt fokus på, at restaurationsgæster – sjældent heller på Nordjyllands bedste restauranter – spiser ude på ubegrænset budget.

”Derfor har vi sat os for at afklare, hvor man får den bedste samlede gourmetoplevelse for ca. 1000 kr pr. person – mindst tre retter med vin eller saftmenu, ligesom vi lægger vægt på den totale oplevelse inklusiv de fysiske rammer og ikke mindst det gode tjenerskab,” fortæller det ene af de tre lokale jurymedlemmer, Mads Stenstrup, tidligere initiativtager til GastroNorth, indehaver af egen PR-virksomhed og bl.a. medforfatter til flere bøger om verdens bedste restauranter.

De to andre lokale jurymedlemmer er henholdsvis kokkefaglærer ved EUC Nord og tidl. køkkenchef på en række af Nordjyllands bedste restauranter, Claus Bauer – samt Nikolai Ronne tidligere restauratør i Skagen og nuværende leverandør til restaurationsbranchen.

”Jeg mener, at vi har fået skruet en anderledes gourmetkonkurrence sammen og sammensat en kompetent lokal jury i Nordjylland, som vi i øjeblikket opfatter som den landsdel, der – udover hovedstaden – bevæger sig mest positivt frem på den gastronomiske scene i Danmark,” supplerer redaktør Bent Christensen, Den Danske Spiseguide.

Ved guidens højprofilerede galla for landsbranchen, der i øvrigt i år er todelt, hvoraf den ene halvdel foregår på Restaurant Bühlmann den 28. oktober, vil bl.a. vil blive uddelt en pris til vinderen af Bedst i Nordjylland-konkurrencen, samtidig med at de traditionsrige priser til Årets Restaurant, Årets tjener, årets køkkenchef osv uddeles.

Bedste madoplevelse for 1000 kr: Nordjyske toprestauranter dyster i ny gourmetkonkurrence
Illustration: Bedst i Nordjylland Value for money-juryen har lagt et grundigt stykke analysearbejde i  forberedelsen af konkurrencen. Fra venstre er det Claus Bauer, Nikolai Ronne og Mads Stenstrup. Foto: Svenn Hjartarson / Studio3.

Slutter med finaleopgør

Hvordan identificerer den lokale jury og Den Danske Spiseguide så årets nordjyske Value for Money-vindere – i øvrigt parallelt med næsten tilsvarende spiseguideskonkurrencer, der søsættes i andre landsdele?

Nikolai Ronne forklarer: ”I første omgang har vi grundigt drøftet en bruttoliste på ca. 40 nordjyske kvalitetsrestauranter, som mindst en af jurymedlemmerne har personligt kendskab til – og analyseret deres menukort og priser. Herudfra har vi reduceret listen til 13-14 stykker, som frem til 1. september vil få uanmeldt testbesøg af mindst en af os jurymedlemmer.

Udfra de interne anmeldelser, som kommer ud af disse testbesøg, vil vi reducere til det, som vi vurderer som de 3-4 bedste Value for money-restauranter i Nordjylland, som derefter vil få hver endnu et uanmeldt genbesøg men denne gang af os alle tre, hvorefter vi grundigt sammen med Bent Christensen vil vurdere, hvilke to, der så kvalificeres til livefinalen”.

De to finalister vil så blive inviteret til at holde en livefinale med betalende publikum, hvor juryen (og publikum) afgør, ret for ret, hvem der så er bedst på dagen samtidig med at publikum forhåbentlig får en sublim gourmetoplevelse. Det skal nok blive både spændende og festligt”.

Claus Bauer understreger: ”Selv om nogle af restauranterne nok vil genkende os, når vi først sidder der, så vil vi booke så anonymt, at ingen for alvor vil kunne forberede sig på vores eventuelle testbesøg.”

Han tilføjer: ”Der er efterhånden så mange gode, nytænkende højkvalitetsrestauranter, der for manges vedkommende bl.a. tilbyder ganske betalelige faste sæsonbetonede menuer omkring de 1000 kr. Det er dem, som vi som udgangspunkt vil bedømme og ikke det dyreste, som vi kan finde på deres á la carte-kort.”

Opbakning fra sponsorer

Konkurrencen går altså meget snart i gang uden at nogen ved, hvem der så kan forvente testbesøg eller præcis hvornår – ja faktisk er de første besøg allerede gennemført. Juryen glæder sig i den forbindelse også over at have fået Spar Nord Bank og det nordjyske revisionsfirma Beierholm med som sponsorer.

”Også hos os hylder vi jo hver dag Value for Money-princippet. Vores kunder skal uanset, hvor mange penge de har, opleve, at vi rådgiver dem så de får bedst og mest muligt ud af deres investeringer og øvrige bankforretninger,” lyder det samstemmende fra Spar Nord Bank-direktør John Refsgaard og partner i revisionsfirmaet Beierholm Peter Thor Kellmer.

Senest 1. oktober offentliggør juryen hvilke to finalister, man efter de mange testbesøg har fundet frem til, hvorefter, der i henhold til aftale mellem disse finalister sættes et begrænset antal pladser til salg til den store livefinale, når de udvalgte kombattanter er blevet enige om tid og sted.

På bruttolisten som juryen arbejder med indgår bl.a. følgende nordjyske kvalitetsrestauranter i tilfældig rækkefølge:

Ruths Brasserie, Brøndums, Haakons, Vendia Brasserie, Essens, Vesterøl, Læsø, Villa Vest, Svinkløv Badehotel, Abstrakt, Strandhotellet Blokhus, Vodskov Kro, Mortens Kro, Bistro 59, Bühlmanns, Textur, Struktur, Alimentum, Fusion, Rositas, Tabu, Faunas Førstesal, Applaus, Dejavu, La Locanda, San Giovanni, Nam, Limfjordens Hus, HimmerRiget, Uafhængig, Agger Darling, HAVS. Sted 1, Blink – Det Grå Fyr, 2 takt, De 2 Have og Pakhuset Mors.