Vandt stor gin-pris i New York: Nordisk Brænderi begejstrer udlandet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Som et oplysende midtpunkt i den smukke nordjyske natur finder man Nordisk Brænderi.

Siden 2009 har Nordisk Brænderi leveret højkvalitets spiritus til hele Danmark fra det lille destilleri i Hjortdal tæt på Fjerritslev her i Nordjylland.

At Anders Bilgram, manden bag den store kobberkedel, skulle ende som én af landets mest succesfulde destillatører var ikke umiddelbart en del af planen.

Historien om oprindelsen for Nordisk Brænderi er ret unik.

Efter flere eventyr i det arktiske ishav, hvor gæstfrie eskimoer igen og igen bød på hjemmebryg, blev idéen om sit eget destilleri hjemme i Nordjylland for alvor varmere og varmere.

Begyndelsen på eventyret

Det lå ikke ligefrem i kortene, at det lille destilleri i Fjerritslev skulle blive Anders’ levevej.

Anders har alle dage været en eventyrlysten mand, og allerede som 17-årig tog han på sin første rejse i Lapland med en god kammerat. Med sig havde de – foruden deres unge naivitet – en økse i bæltet i tilfælde af, at de skulle støde ind i en sulten bjørn i de svenske skove.

Bjørnene lod dog vente på sig, men det gjorde Anders’ oplevelseslyst ikke.

I 1992 deltog Anders i en fødselsdagsfest, som faktisk blev startskuddet på den største rejse, han hidtil havde kastet sig ud i.

”Efter en masse bajere blev vi enige om, at vi gerne ville sejle igennem Nordvestpassagen.

Og selvom vi vågnede op dagen efter med lidt ondt i hovedet, så lød idéen stadig god derinde!” fortæller Anders til MigogAalborg.

”Vi gik i gang med at indsamle sponsorater og fik så planlagt en ekspedition. I sommeren 1993 tog vi så for første gang afsted mod Nordgrønland.”

Autentisk kvalitet

Siden dengang har Anders oplevet mangt og meget i sine rejser omkring det arktiske ishav.

Og netop disse specielle oplevelser har alle været med til at inspirere Anders til skabelsen af det Nordisk Brænderi, som vi det kender i dag.

”Når man sejler i en båd og kommer ind i små samfund rundt omkring, så er det helt normal kutyme at blive budt på noget hjemmebrændt jungle-brew af halv juice, halv vodka. Det smagte ad helvedes til,” siger Anders med et grin og fortsætter:

”Disse oplevelser og tanker var med til at få mig ind på sporet. Jeg havde selvfølgelig lyst til at lave noget bedre kvalitet, men den der autencitet var helt perfekt.”

Smagen af naturen

I 2008 valgte Anders for alvor at gå ind i projektet. Men som med alt andet han havde begivet sig ud i, gjaldt samme regel: Skulle det gøres, så skulle det gøres ordentligt.

”Min kone havde et glaspusteri, hvor hun blandt andet lavede snapseglas. Jeg sad og frøs tæerne oppe nordpå og fik lyst til at lave noget, som kunne hældes i hendes glas,” fortæller Anders.

Han gik derfor i gang med at søge tilskud, og ikke længe efter, på en øde strand i Sibirien fik han den glædelige nyhed: Nordisk Brænderi havde fået tildelt 1 million kroner af LAG –landdistriktsmidlerne.

4,5 måned senere blev de smukke lokaler i Hjortdal, som indtil da havde været brugt til hans kones glaspusteri, officielt godkendt til brug af destilleri, og Anders kunne omsider skyde den kreative proces i gang.

”I begyndelsen fokuserede jeg meget på snaps og frugtbrændevine. Min interesse lå især hos snapsen, da jeg igennem min barndom havde oplevet mange smage fra naturen. Jeg begyndte at eksperimentere med, om disse smage kunne omsættes til noget fornuftigt alkohol.”

Og det må siges at være lykkes. I dag producerer Nordisk Brænderi 20 udsøgte snapse- og frugtbrændevine – selvfølgelig med håndplukkede ingredienser fra baghaven i Hjortdal.

Prisvindende produkter

Siden har tiden ikke stået stille i Fjerritslev. I dag finder man også både whisky, rom og gin i sortimentet. Især gin er blevet et vigtigt element hos Nordisk Brænderi.

”Springet til gin var ikke så stort, og det er jo blevet utroligt populært de sidste par år.

Vores første gin var Nordisk Gin – også inspireret af mine rejser. Den bliver brygget på en urt fra Grønland, multebær fra Sverige og vilde hybenblomster fra den jyske vestkyst,” fortæller Anders og tilføjer, at han går meget op i kun at producere noget, som han også selv synes om.

Men blev det så en succes? I den grad.

Nordiske Gin har siden vundet en lang række prestigefyldte priser, blandt andet som dobbelt guldvinder ved The Fifty Best Gins i New York.

Også de mange forskellige slags rom, som Nordisk Brænderi producerer i et succesfuldt samarbejde med Skotlander, er blevet bemærket langt udenfor landets grænser.

Skotlander White Rum har vundet flere internationale priser, blandt andet som Best in Class ved Miami Rum Festival.

Godt gang i udlandet

Alt i alt må det siges, at den nordjyske eventyrer er lykkedes med at gøre drøm til virkelighed. Og nu er målet, at det ikke kun er Anders selv, der skal på spændende eventyr i det store udland.

Næste mål bliver nemlig at få bragt Nordisk Brænderi videre ud på det internationale marked.

”Vi har allerede hul igennem til Tyskland, men USA er langt sværere. De forskellige stater har forskellige regler, og det er en lang proces. Men vi mærker allerede en store interesse, så vi er sikre på, at det nok skal lykkes på et tidspunkt.” afslutter Anders.

 

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.