Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vandt stor gin-pris i New York: Nordisk Brænderi begejstrer udlandet

Af Stine Kjølby Christensen

Som et oplysende midtpunkt i den smukke nordjyske natur finder man Nordisk Brænderi.

Siden 2009 har Nordisk Brænderi leveret højkvalitets spiritus til hele Danmark fra det lille destilleri i Hjortdal tæt på Fjerritslev her i Nordjylland.

At Anders Bilgram, manden bag den store kobberkedel, skulle ende som én af landets mest succesfulde destillatører var ikke umiddelbart en del af planen.

Historien om oprindelsen for Nordisk Brænderi er ret unik.

Efter flere eventyr i det arktiske ishav, hvor gæstfrie eskimoer igen og igen bød på hjemmebryg, blev idéen om sit eget destilleri hjemme i Nordjylland for alvor varmere og varmere.

Begyndelsen på eventyret

Det lå ikke ligefrem i kortene, at det lille destilleri i Fjerritslev skulle blive Anders’ levevej.

Anders har alle dage været en eventyrlysten mand, og allerede som 17-årig tog han på sin første rejse i Lapland med en god kammerat. Med sig havde de – foruden deres unge naivitet – en økse i bæltet i tilfælde af, at de skulle støde ind i en sulten bjørn i de svenske skove.

Bjørnene lod dog vente på sig, men det gjorde Anders’ oplevelseslyst ikke.

I 1992 deltog Anders i en fødselsdagsfest, som faktisk blev startskuddet på den største rejse, han hidtil havde kastet sig ud i.

”Efter en masse bajere blev vi enige om, at vi gerne ville sejle igennem Nordvestpassagen.

Og selvom vi vågnede op dagen efter med lidt ondt i hovedet, så lød idéen stadig god derinde!” fortæller Anders til MigogAalborg.

”Vi gik i gang med at indsamle sponsorater og fik så planlagt en ekspedition. I sommeren 1993 tog vi så for første gang afsted mod Nordgrønland.”

Autentisk kvalitet

Siden dengang har Anders oplevet mangt og meget i sine rejser omkring det arktiske ishav.

Og netop disse specielle oplevelser har alle været med til at inspirere Anders til skabelsen af det Nordisk Brænderi, som vi det kender i dag.

”Når man sejler i en båd og kommer ind i små samfund rundt omkring, så er det helt normal kutyme at blive budt på noget hjemmebrændt jungle-brew af halv juice, halv vodka. Det smagte ad helvedes til,” siger Anders med et grin og fortsætter:

”Disse oplevelser og tanker var med til at få mig ind på sporet. Jeg havde selvfølgelig lyst til at lave noget bedre kvalitet, men den der autencitet var helt perfekt.”

Smagen af naturen

I 2008 valgte Anders for alvor at gå ind i projektet. Men som med alt andet han havde begivet sig ud i, gjaldt samme regel: Skulle det gøres, så skulle det gøres ordentligt.

”Min kone havde et glaspusteri, hvor hun blandt andet lavede snapseglas. Jeg sad og frøs tæerne oppe nordpå og fik lyst til at lave noget, som kunne hældes i hendes glas,” fortæller Anders.

Han gik derfor i gang med at søge tilskud, og ikke længe efter, på en øde strand i Sibirien fik han den glædelige nyhed: Nordisk Brænderi havde fået tildelt 1 million kroner af LAG –landdistriktsmidlerne.

4,5 måned senere blev de smukke lokaler i Hjortdal, som indtil da havde været brugt til hans kones glaspusteri, officielt godkendt til brug af destilleri, og Anders kunne omsider skyde den kreative proces i gang.

”I begyndelsen fokuserede jeg meget på snaps og frugtbrændevine. Min interesse lå især hos snapsen, da jeg igennem min barndom havde oplevet mange smage fra naturen. Jeg begyndte at eksperimentere med, om disse smage kunne omsættes til noget fornuftigt alkohol.”

Og det må siges at være lykkes. I dag producerer Nordisk Brænderi 20 udsøgte snapse- og frugtbrændevine – selvfølgelig med håndplukkede ingredienser fra baghaven i Hjortdal.

Prisvindende produkter

Siden har tiden ikke stået stille i Fjerritslev. I dag finder man også både whisky, rom og gin i sortimentet. Især gin er blevet et vigtigt element hos Nordisk Brænderi.

”Springet til gin var ikke så stort, og det er jo blevet utroligt populært de sidste par år.

Vores første gin var Nordisk Gin – også inspireret af mine rejser. Den bliver brygget på en urt fra Grønland, multebær fra Sverige og vilde hybenblomster fra den jyske vestkyst,” fortæller Anders og tilføjer, at han går meget op i kun at producere noget, som han også selv synes om.

Men blev det så en succes? I den grad.

Nordiske Gin har siden vundet en lang række prestigefyldte priser, blandt andet som dobbelt guldvinder ved The Fifty Best Gins i New York.

Også de mange forskellige slags rom, som Nordisk Brænderi producerer i et succesfuldt samarbejde med Skotlander, er blevet bemærket langt udenfor landets grænser.

Skotlander White Rum har vundet flere internationale priser, blandt andet som Best in Class ved Miami Rum Festival.

Godt gang i udlandet

Alt i alt må det siges, at den nordjyske eventyrer er lykkedes med at gøre drøm til virkelighed. Og nu er målet, at det ikke kun er Anders selv, der skal på spændende eventyr i det store udland.

Næste mål bliver nemlig at få bragt Nordisk Brænderi videre ud på det internationale marked.

”Vi har allerede hul igennem til Tyskland, men USA er langt sværere. De forskellige stater har forskellige regler, og det er en lang proces. Men vi mærker allerede en store interesse, så vi er sikre på, at det nok skal lykkes på et tidspunkt.” afslutter Anders.