Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

En helt særlig restaurant i Aalborg: No76 hjælper unge videre i livet

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

Bag en beskeden gul facade, Ved Stranden i Aalborg midtby, gemmer sig både en populær restaurant og en historie, der i dén grad er værd at få serveret on the side.

No76 Restaurant & Brasserie scorer højt på sine klassiske, franske retter og i kombination med den nordiske, hyggelige stemning er rammerne helt ideelle til den perfekte spiseoplevelse.

Det er nu 5,5 år siden, at Pia Jensen sagde farvel til sin 22 år lange karriere som folkeskolelærer – for i stedet at forfølge drømmen om at blive restauratør.

Planen var klar: Aalborgenserne skulle introduceres for det dansk-franske koncept med blandt andet et stort fokus på økologi og bæredygtighed.

En velovervejet beslutning, der siden har vist sig at blive en stor succes.

En helt særlig restaurant i Aalborg: No76 hjælper unge videre i livet

Men det er ikke kun restaurantens sultne gæster, som nyder godt af No76’s gæstfrihed og sociale ansvar.

Restaurant med et socialt ansvar

Bag de simrende gryder med franske specialiteter finder man nemlig en gruppe af mennesker, der ikke kun har jobbeskrivelsen tilfælles.

Foruden at være en populær restaurant er No76 nemlig en socialøkonomisk virksomhed, der hver dag hjælper udsatte unge til en bedre og mere meningsfuld fremtid.

”Det er ikke noget, vi går og skilter med udadtil.

Vores kerneydelse er at drive en god restaurant, hvor man kan få noget godt at spise i hyggelige lokaler. Og uden dét kunne vi heller ikke udføre den socialøkonomiske del,” fortæller Pia Jensen til MigogAalborg.

I dag har Pia 14 unge i restauranten foruden de 12 ansatte, der samtidigt skal fungere som rollemodeller for drengene. De bliver sendt ned til Pia gennem kommunen og er under forløbet på kontanthjælp.

Men ofte har de også en tung bagage med sig – og denne bagage tager Pia og resten af hendes ansatte imod med åbne arme. Herfra er målet, at det skal gå fremad.

”Fælles for drengene er, at de kæmper for at få et anderledes og bedre liv. De kommer direkte hjemme fra sofaen med store misbrugsproblemer – og er generelt meget langt fra skole og uddannelse,” fortæller Pia.

”Mange af dem har ikke lavet noget meget længe, de har ikke haft ansvar for noget og heller ikke taget så meget ansvar for sig selv. Og det er så dét, vi skal lave om på.”

En god restaurant frem for alt

Uanset hvad der sker i køkkenet, inden restauranten åbner for gæster kl. 18, så er og bliver No76’s primære fokus stadig på dét at være en velfungerende restaurant.

”Vi åbner dørene klokken 18, og herfra er vi en ganske almindelig restaurant – men optakten til åbningen er nok meget anderledes end andre steder.” siger Pia.

Når de unge starter møder de oftest ind i eftermiddagstimerne og forbereder herefter aftenens råvarer med køkkenpersonalet.

I takt med at de unge mennesker udvikler sig og bliver mere stabile, flyttes ansvaret og opgaverne videre ind i de mere hektiske aftentimer, hvor de skal stå ansigt til ansigt med rigtige gæster og – ikke mindst – forventninger.

Noget som er en stor del af processen i, at de unge skal genvinde deres selvtillid.

”Første gang de unge kom herned, var det måske med et nedslået blik og en tung historie.

Herefter kan man følge med i, hvordan de vokser, når de kommer ind et sted, hvor der er omsorg for dem, og de får lov at udføre et meningsfyldt stykke arbejde.

Når de får kokketøj udleveret, en identitet – et sted at høre til.” siger Pia med et blik, der vidner om tydelig omsorg og kærlighed for drengene.

”Det her er altså bare nogle af de bedste mennesker, man kan tænke sig. Det er virkelig nogle gode drenge – alle sammen! Og det kan de også mærke, at vi synes.

Så når det først lykkes, så er det det hele værd for mig.”

En helt særlig restaurant i Aalborg: No76 hjælper unge videre i livet

Masser af succeshistorier

I Pias job som folkeskolelærer med speciale i specialpædagogik kunne man umiddelbart tænke, at denne form for virksomhedsstruktur kom helt naturligt til hende; men faktisk var det en ren tilfældighed.

”Kort efter vores åbning kom en ung fyr ind og søgte job som opvasker. Det viste han sig at være rigtig dygtig til, men derudover havde han ikke mange drømme for sin fremtid.

Det endte med, at jeg tog en samtale med ham og hans plejefamilie, hvor vi fik afklaret, at han gerne ville være tjener – herefter startede et forløb på Food College, som endte ud i, at han i dag er blevet uddannet,” fortæller Pia.

”Det var sådan, jeg fandt ud af, at jeg kunne kombinere dét at drive en restaurant med mine pædagogiske evner – og samtidigt tage et menneskeligt ansvar. Det synes jeg er ens pligt, hvis man har mulighed for det.”

Ikke kun deres chef

Udover at agere chef for drengene ligger det ligeså Pia naturligt at tage et moderligt ansvar.

Derfor tager hun også ofte en stor rolle i deres liv uden for restauranten; bl.a. til lægebesøg, økonomisk rådgivning, kommunale møder – og sørger selvfølgelig for, at de får mad med hjem efter arbejde.

Men på trods af det i forvejen store engagement i drengenes liv, så drømmer Pia i fremtiden om at kunne give dem endnu mere.

”Vi gør meget ud af at få dem afklaret: hvad er det, de vil med deres liv? Og hvordan jeg kan hjælpe dem på vej?

Mit ønske er en dag at kunne uddanne dem selv og måske få et sted, hvor de samtidigt kunne bo, så de hele tiden kunne række ud efter hjælp – og undgå de værste tilbagefald.

Jeg vil så gerne gøre en forskel for dem på alle fronter – så det håber jeg, bliver en realitet en dag.” slutter hun.

Del artikel

Andre læser også