En helt særlig restaurant i Aalborg: No76 hjælper unge videre i livet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

Bag en beskeden gul facade, Ved Stranden i Aalborg midtby, gemmer sig både en populær restaurant og en historie, der i dén grad er værd at få serveret on the side.

No76 Restaurant & Brasserie scorer højt på sine klassiske, franske retter og i kombination med den nordiske, hyggelige stemning er rammerne helt ideelle til den perfekte spiseoplevelse.

Det er nu 5,5 år siden, at Pia Jensen sagde farvel til sin 22 år lange karriere som folkeskolelærer – for i stedet at forfølge drømmen om at blive restauratør.

Planen var klar: Aalborgenserne skulle introduceres for det dansk-franske koncept med blandt andet et stort fokus på økologi og bæredygtighed.

En velovervejet beslutning, der siden har vist sig at blive en stor succes.

Men det er ikke kun restaurantens sultne gæster, som nyder godt af No76’s gæstfrihed og sociale ansvar.

Restaurant med et socialt ansvar

Bag de simrende gryder med franske specialiteter finder man nemlig en gruppe af mennesker, der ikke kun har jobbeskrivelsen tilfælles.

Foruden at være en populær restaurant er No76 nemlig en socialøkonomisk virksomhed, der hver dag hjælper udsatte unge til en bedre og mere meningsfuld fremtid.

”Det er ikke noget, vi går og skilter med udadtil.

Vores kerneydelse er at drive en god restaurant, hvor man kan få noget godt at spise i hyggelige lokaler. Og uden dét kunne vi heller ikke udføre den socialøkonomiske del,” fortæller Pia Jensen til MigogAalborg.

I dag har Pia 14 unge i restauranten foruden de 12 ansatte, der samtidigt skal fungere som rollemodeller for drengene. De bliver sendt ned til Pia gennem kommunen og er under forløbet på kontanthjælp.

Men ofte har de også en tung bagage med sig – og denne bagage tager Pia og resten af hendes ansatte imod med åbne arme. Herfra er målet, at det skal gå fremad.

”Fælles for drengene er, at de kæmper for at få et anderledes og bedre liv. De kommer direkte hjemme fra sofaen med store misbrugsproblemer – og er generelt meget langt fra skole og uddannelse,” fortæller Pia.

”Mange af dem har ikke lavet noget meget længe, de har ikke haft ansvar for noget og heller ikke taget så meget ansvar for sig selv. Og det er så dét, vi skal lave om på.”

En god restaurant frem for alt

Uanset hvad der sker i køkkenet, inden restauranten åbner for gæster kl. 18, så er og bliver No76’s primære fokus stadig på dét at være en velfungerende restaurant.

”Vi åbner dørene klokken 18, og herfra er vi en ganske almindelig restaurant – men optakten til åbningen er nok meget anderledes end andre steder.” siger Pia.

Når de unge starter møder de oftest ind i eftermiddagstimerne og forbereder herefter aftenens råvarer med køkkenpersonalet.

I takt med at de unge mennesker udvikler sig og bliver mere stabile, flyttes ansvaret og opgaverne videre ind i de mere hektiske aftentimer, hvor de skal stå ansigt til ansigt med rigtige gæster og – ikke mindst – forventninger.

Noget som er en stor del af processen i, at de unge skal genvinde deres selvtillid.

”Første gang de unge kom herned, var det måske med et nedslået blik og en tung historie.

Herefter kan man følge med i, hvordan de vokser, når de kommer ind et sted, hvor der er omsorg for dem, og de får lov at udføre et meningsfyldt stykke arbejde.

Når de får kokketøj udleveret, en identitet – et sted at høre til.” siger Pia med et blik, der vidner om tydelig omsorg og kærlighed for drengene.

”Det her er altså bare nogle af de bedste mennesker, man kan tænke sig. Det er virkelig nogle gode drenge – alle sammen! Og det kan de også mærke, at vi synes.

Så når det først lykkes, så er det det hele værd for mig.”

Masser af succeshistorier

I Pias job som folkeskolelærer med speciale i specialpædagogik kunne man umiddelbart tænke, at denne form for virksomhedsstruktur kom helt naturligt til hende; men faktisk var det en ren tilfældighed.

”Kort efter vores åbning kom en ung fyr ind og søgte job som opvasker. Det viste han sig at være rigtig dygtig til, men derudover havde han ikke mange drømme for sin fremtid.

Det endte med, at jeg tog en samtale med ham og hans plejefamilie, hvor vi fik afklaret, at han gerne ville være tjener – herefter startede et forløb på Food College, som endte ud i, at han i dag er blevet uddannet,” fortæller Pia.

”Det var sådan, jeg fandt ud af, at jeg kunne kombinere dét at drive en restaurant med mine pædagogiske evner – og samtidigt tage et menneskeligt ansvar. Det synes jeg er ens pligt, hvis man har mulighed for det.”

Ikke kun deres chef

Udover at agere chef for drengene ligger det ligeså Pia naturligt at tage et moderligt ansvar.

Derfor tager hun også ofte en stor rolle i deres liv uden for restauranten; bl.a. til lægebesøg, økonomisk rådgivning, kommunale møder – og sørger selvfølgelig for, at de får mad med hjem efter arbejde.

Men på trods af det i forvejen store engagement i drengenes liv, så drømmer Pia i fremtiden om at kunne give dem endnu mere.

”Vi gør meget ud af at få dem afklaret: hvad er det, de vil med deres liv? Og hvordan jeg kan hjælpe dem på vej?

Mit ønske er en dag at kunne uddanne dem selv og måske få et sted, hvor de samtidigt kunne bo, så de hele tiden kunne række ud efter hjælp – og undgå de værste tilbagefald.

Jeg vil så gerne gøre en forskel for dem på alle fronter – så det håber jeg, bliver en realitet en dag.” slutter hun.

UCN-studerende hjælper i svære tider: Børne- og UngeBuddies projekt skaber stor glæde

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

I september kunne vi fortælle om det hjertevarme projekt Børne- og Ungebuddies, som er startet af professionshøjskolen UCN.

I projektet matches børn og unge, der har sygdom eller død tæt på livet, med frivillige studerende fra UCN.

Formålet er at skabe et frirum, hvor barnet er i fokus og får positiv opmærksomhed ved bl.a. at lave en masse aktiviteter ud fra barnets præmisser.

Projektet begyndte at matche børnene og deres buddies i oktober, og et af de vennepar, der har klikket fra dag ét er 10-årige Tobiaz og den 24-årige sygeplejerskestuderende Line.

MigogAalborg møder Line, Tobiaz og Pia, Tobiaz mor, i familiens hjem til en snak om, hvordan de oplever projektet, hvilke aktiviteter de laver og om hvor fedt videospillet Fortnite er.

Et fantastisk match

Lejligheden er allerede pyntet op til den helt store julemedalje, da vi besøger den lille familie i Nørresundby.

Et hvidt juletræ spreder lys og julehygge i det ene hjørne af stuen, mens køkkenbordet er dækket op med alt, hvad man kan ønske sig på sådan en december-kold aften: Pebernødder, brunkager og varm kaffe på kanden.

“Tobiaz elsker jul,” forklarer hans mor Pia med et smil, da jeg bemærker den julede indretning.

Hovedpersonerne selv har travlt med at diskutere deres sidste udflugt, hvor Tobiaz fik lov til at vælge sushi til aftensmad og kom hjem til Lines lejlighed, hvor han spillede yndlingsspillet Fortnite sammen med Lines kæreste, Anton.

“Jeg forstår slet ikke Fortnite,” medgiver Line, der ikke ligefrem deler de to drenges fritidsinteresser.

“Men du er ved at lære det,” pointerer Tobiaz, og man får hurtigt indtryk af at den unge studerende er klar til at omfavne alt, hvad Tobiaz interesserer sig for – fra at spille Playstation spil til at fjolle rundt ude i Aalborg Storcenter.

Selvom de to kun har været “buddies” i lidt over en måned, skulle man nærmest tro, at de var søskende, så godt kommer de ud af det med hinanden.

“Tobiaz plejer normalt lige at skulle se folk an, men første gang han mødte Line, endte han med at give hende en krammer.

Det plejer han aldrig at gøre, men de klikkede simpelthen så godt. Det er fantastisk matchet af projektet,” fortæller Pia.

“Øv, skal jeg allerede hjem?”

Sådan lyder det tit mundret fra Tobiaz, når han bliver hentet af sin mor efter at have været ude med Line.

Og det er netop de mange aktiviteter ude af huset, som virkelig gør en forskel i familien.

“Jeg har en kronisk sygdom, og selvom at jeg rigtig gerne vil lave en masse aktiviteter med Tobiaz, er der mange dage, hvor jeg har for mange smerter til at komme ud,” fortæller Pia åbenhjertigt om årsagen til, hvorfor hun kontaktede den projektansvarlige, Karina Brix Nissen.

Spørger man Tobiaz selv, nyder han uden tvivl godt af de mange aktiviteter med Line såvel som den fortrolighed, de har opbygget.

“Det er fedt at have en buddy,” eksklamerer han entusiatisk og bliver mødt med et lige så stort et smil fra Line på den anden side af bordet.

“Far har tit meget travlt, og mor kan ikke så meget på grund af hoften, men når jeg er sammen med Line, laver vi en masse spændende ting.”

Det er det hele værd

Før Line blev matchet med Tobiaz, skulle hun gennem projektets obligatoriske kursus sammen med alle de andre frivillige for at ruste hende bedst muligt til samværet.

Kurset er inddelt i fire kursusgange bestående af 12 lektioner, hvor en psykolog, en forsker og projektledelsen selv står for undervisningen.

På trods af et langt forløb, der skulle klares sideløbende med et fuldtidsstudie som sygeplejerske på UCN og et fritidsjob som barnepige, var Line aldrig i tvivl om, at det var noget for hende.

“Jeg har i forbindelse med min uddannelse været i praktik på forskellige sygehusafdelinger og oplevede desværre nogle gange at raske søskende kan føle sig glemt i det syge barns forløb, så da jeg blev tilbudt at være med i Børne- og UngeBuddies, sprang jeg på med det samme.

Jeg elsker at arbejde med børn og vil gerne arbejde med det fremover.

Det at give Tobiaz et frirum og se ham glad, det er det hele værd,” siger Line, der blev valgt som en af 30 andre frivillige fra UCN.

At det giver hende mulighed for at træde ud af sin hektiske dagligdag og være mere af et barn sammen med Tobiaz er også et kæmpe plus.

“Tobiaz er meget pjattet, og jeg er meget pjattet, men når vi er sammen, er det ligemeget, hvad andre tænker,” tilføjer hun.

Tobiaz tøver ikke med at give sin buddy svar på tiltalen:

“Jeg synes, du er mest fjollet,” konstaterer han og som mange gange før i løbet af aftenen, bryder hele bordet ud i latter.

Spring ud i det

Som aftenen går på hæld og kaffekrusene bliver tømt, er det også tid til det store spørgsmål.

Er det værd at deltage i Børne-og UngeBuddies?

Der lyder et rungende ja fra alle i rummet.

“Selvom man er i tvivl eller nervøs, skal man springe ud i det.

Vi er super glade for Line, og jeg har sagt til Karina, at hvis ikke Line kan fortsætte som frivillig, må du klone hende,” siger Pia, der kun har ros tilovers for hele projektet.

“Hvis der var en i min klasse, der overvejede at deltage, ville jeg sige, at det er mega fedt at have en buddy, og alle burde have en,” istemmer Tobiaz, og på trods af det dæmpede lys, er en let rød farve begyndt at indfinde sig på Lines kinder.

Større ros kan man vist ikke ønske sig.

Børne- og UngeBuddies er støttet af Det Obelske Familiefond og Spar Nord Fonden.

Læs mere her.

Stærk start for el-løbehjul i Aalborg: Så mange ture er kørt den første måned

Skrevet af: Michael Qureshi

For en måned siden var det Aalborgs tur til at få de hypede el-løbehjul i bybilledet.

100 el-løbehjul fra firmaet VOI blev indsat. Der var både glæde og skepsis, da de kom til Aalborg.

Aalborg Kommune er her en måned efter introduktionen godt tilfreds med implementeringen, hvor både brugere og byens borgere har taget godt imod ordningen.

Det er gået over al forventning, og der er kørt godt 12.000 ture på el-løbehjulene siden 11. november.

“Vi er helt overvældet over den stor brug af løbehjulene, og er glade for at både brugerne og størstedelen af byens øvrige borgere bakker op om det nye tilbud.

Ud fra vores data over brugen af løbehjulene – og efter en hurtigt dialog med borgerne i byen – har vi identificeret nogle forbedringspotentialer, som vi vil tage hånd om i samarbejde med Voi,” forklarer Rådmand for By- og Landskabsforvaltningen, Hans Henrik Henriksen.

VOI er også begejstret

Voi, som udbyder løbehjul i 40 byer i 10 lande i Europa, er også meget begejstret for opstarten, der er gået over al forventning – specielt årstiden taget i betragtning:

“Vores tætte samarbejde med byen har været nøglen til succes den første måned efter lanceringen.

Vi er enormt glade for, at vores el-løbehjul har fået en så varm velkomst af både brugere og borgere i Aalborg, og vi ser frem til fortsat at forbedre vores drift i byen,” siger Erik Hasselbalch, Driftsleder for Danmark.

Fakta om brugen af løbehjul i Aalborg:

 • 11.797 ture i perioden 11. november – 10. december 2019
 • Mere end 95% af løbehjulene bruges flere gange inden for 12 timer
 • Størstedelen af turene starter fra mobilitetsknudepunkter (stationen og busstoppesteder) og stopper i bymidten
 • 40% af løbehjulene parkeres i de 23 hubs, som er udpeget og godkendt af Aalborg Kommune
 • Brugerne er godt tilfredse med servicen (“Riders rate” giver os 4,6 ud af 5 stjerner)
 • Der har været et par dage med frostvejr, hvor løbehjulene har været deaktiveret fra morgenstunden for at undgå glatføre uheld.

Aalborg Kommune har gennemført en undersøgelse, der viser nogle forbedringspotentialer, som Aalborg Kommune og Voi vil arbejde på at sætte fokus på i den kommende tid.

Dette gælder bl.a. parkeringen, hvor der vil blive oprettet nye parkerings-hubs på de steder, hvor der har været stor søgningen efter dette i appen, så flere løbehjul kan parkeres hensigtsmæssigt i en hub og ikke placeres tilfældigt i gadebilledet.

Derudover er der behov for at gøre ekstra opmærksom på færdselsreglerne, så det bliver tydeligt for brugerne, at de skal opføre sig som cyklister og altså ikke køre på fortove og pladser – ligesom der generelt skal lyde en opfordring til at vise hensyn til byens øvrige borgere.

Sådan fungerer ordningen:

 • Du kan bruge el-løbehjulene ved at downloade Vois app og oprette dig som bruger. Du betaler via dit betalingskort. Det koster et startgebyr og en minutpris at bruge el-løbehjulene. Det koster:
  – 15 kr. i opstartsgebyr (unlock)
  – 10 kr. i rabat ved at parkere i en station
  – 1,5 kr./min.
 • Voi uddanner løbende brugere igennem appen i at parkere i hubs
 • Løbehjulene er begrænset til højst at køre 20 km/t
 • Voi opfordrer stærkt brugerne til at bruge hjelme
 • Det er ikke tilladt at køre i gågaderne, hvorfor løbehjulene her er indstillet til kun at kunne køre 2-3 km/t, så de kan trækkes.
 • Voi holder løbende øje med el-løbehjulenes placering og batteriprocent. Når de er ude og placere/hente el-løbehjul, flytter de el-løbehjul der står uden for en hub, ind i en hub. Hvis batteriprocenten er tilstrækkelig lav, kører de el-løbehjulet tilbage til deres lager for genopladning og ny placering senere på dagen eller dagen efter.

Gør nytårsaften let: MENY i Kennedy sørger for en 4 retters nytårsmenu

Skrevet af: Frederikke Hougaard Hansen

Nytårsaften kan være forbundet med en hel masse bekymringer.

”Har moussen sat sig”, ”Er kødet stegt korrekt”, ”Fik sovsen salt nok?” osv.

Alle vil selvfølgelig gerne gå ind i det nye år på bedst mulig vis, og der kan være tårnhøje forventninger til mad, drikke, humør og selskab.

Er du en af dem, der har ansvaret for, at dine gæster går ind i det nye år ovenpå en overdådig nytårsmenu? Så har vi her en genial og lækker ”smutvej” til dig.

MENY i Kennedy tilbyder igen i år nytårsmenuer ud af huset. Sidste år var en kæmpe succes med rigtig gode tilbagemeldinger.

”Med vores menu gør vi det let for vores kunder, så de i stedet for planlægning, indkøb og madlavning kan hygge sig sammen med venner og familie.

Samtidig får de stadig en lækker og festlig nytårsmenu til en overkommelig pris,” siger købmand, Michael Andersen, til MigogAalborg.

Få mere tid til dine gæster nytårsaften

MENY Kennedy disker i år op med en lækker 4-retters nytårsmenu til 298 kr. pr. person, bestående af:

APPETIZER
Tapas toast med anderilette og tyttebær og tapas toast med skagensalat.

FORRET
Røget laks med rygeostcreme, citronolie, parmaflager, rodfrugtchips og ærteskud. Hertil pagnottellabrød og smør.

HOVEDRET
Oksemørbrad med kartoffelgratin med emmentaler, balsamicosauce pisket med frisk smør, ærtepuré og syltede italienske svampe.

DESSERT
Praline og karamelkage med mascarpone quenelle, hindbærcrumble, skovbærcoulis og friske bær.

Få en gratis flaske crémant med i købet

Bestiller du minimum seks kuverter inden den 23. december, så får du ovenikøbet en gratis flaske Joseph Hubster Crémant d’Alsace Brut med.

En frugtig og elegant vin, der på ingen måde er knastør.

Den kan med fordel nydes til appetizeren under Dronningens nytårstale eller til desserten senere på aftenen.

På MigogAalborgs facebookside kan du lige nu deltage i konkurrencen om fire kuverter af årets nytårsmenu til en samlet værdi af 1192 kr. samt en flaske crémant.

Sådan vinder du:

Like opslaget (udgivet lørdag d. 14. december kl. 9.30)

Skriv i Facebookopslaget hvad MENY Kennedys nytårsmenu koster

Skriv mindst en du gerne vil holde din nytårsaften sammen

Er du ikke den heldige vinder, kan du bestille din nytårsmenu ved henvendelse i delikatessen i MENY Kennedy eller på hjemmesiden her

OBS: Det kan være en god ide at bestille i god tid, da MENY sidste år måtte melde udsolgt.