En helt særlig restaurant i Aalborg: No76 hjælper unge videre i livet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Torben Hansen
Foto: Torben Hansen

Bag en beskeden gul facade, Ved Stranden i Aalborg midtby, gemmer sig både en populær restaurant og en historie, der i dén grad er værd at få serveret on the side.

No76 Restaurant & Brasserie scorer højt på sine klassiske, franske retter og i kombination med den nordiske, hyggelige stemning er rammerne helt ideelle til den perfekte spiseoplevelse.

Det er nu 5,5 år siden, at Pia Jensen sagde farvel til sin 22 år lange karriere som folkeskolelærer – for i stedet at forfølge drømmen om at blive restauratør.

Planen var klar: Aalborgenserne skulle introduceres for det dansk-franske koncept med blandt andet et stort fokus på økologi og bæredygtighed.

En velovervejet beslutning, der siden har vist sig at blive en stor succes.

Men det er ikke kun restaurantens sultne gæster, som nyder godt af No76’s gæstfrihed og sociale ansvar.

Restaurant med et socialt ansvar

Bag de simrende gryder med franske specialiteter finder man nemlig en gruppe af mennesker, der ikke kun har jobbeskrivelsen tilfælles.

Foruden at være en populær restaurant er No76 nemlig en socialøkonomisk virksomhed, der hver dag hjælper udsatte unge til en bedre og mere meningsfuld fremtid.

”Det er ikke noget, vi går og skilter med udadtil.

Vores kerneydelse er at drive en god restaurant, hvor man kan få noget godt at spise i hyggelige lokaler. Og uden dét kunne vi heller ikke udføre den socialøkonomiske del,” fortæller Pia Jensen til MigogAalborg.

I dag har Pia 14 unge i restauranten foruden de 12 ansatte, der samtidigt skal fungere som rollemodeller for drengene. De bliver sendt ned til Pia gennem kommunen og er under forløbet på kontanthjælp.

Men ofte har de også en tung bagage med sig – og denne bagage tager Pia og resten af hendes ansatte imod med åbne arme. Herfra er målet, at det skal gå fremad.

”Fælles for drengene er, at de kæmper for at få et anderledes og bedre liv. De kommer direkte hjemme fra sofaen med store misbrugsproblemer – og er generelt meget langt fra skole og uddannelse,” fortæller Pia.

”Mange af dem har ikke lavet noget meget længe, de har ikke haft ansvar for noget og heller ikke taget så meget ansvar for sig selv. Og det er så dét, vi skal lave om på.”

En god restaurant frem for alt

Uanset hvad der sker i køkkenet, inden restauranten åbner for gæster kl. 18, så er og bliver No76’s primære fokus stadig på dét at være en velfungerende restaurant.

”Vi åbner dørene klokken 18, og herfra er vi en ganske almindelig restaurant – men optakten til åbningen er nok meget anderledes end andre steder.” siger Pia.

Når de unge starter møder de oftest ind i eftermiddagstimerne og forbereder herefter aftenens råvarer med køkkenpersonalet.

I takt med at de unge mennesker udvikler sig og bliver mere stabile, flyttes ansvaret og opgaverne videre ind i de mere hektiske aftentimer, hvor de skal stå ansigt til ansigt med rigtige gæster og – ikke mindst – forventninger.

Noget som er en stor del af processen i, at de unge skal genvinde deres selvtillid.

”Første gang de unge kom herned, var det måske med et nedslået blik og en tung historie.

Herefter kan man følge med i, hvordan de vokser, når de kommer ind et sted, hvor der er omsorg for dem, og de får lov at udføre et meningsfyldt stykke arbejde.

Når de får kokketøj udleveret, en identitet – et sted at høre til.” siger Pia med et blik, der vidner om tydelig omsorg og kærlighed for drengene.

”Det her er altså bare nogle af de bedste mennesker, man kan tænke sig. Det er virkelig nogle gode drenge – alle sammen! Og det kan de også mærke, at vi synes.

Så når det først lykkes, så er det det hele værd for mig.”

Masser af succeshistorier

I Pias job som folkeskolelærer med speciale i specialpædagogik kunne man umiddelbart tænke, at denne form for virksomhedsstruktur kom helt naturligt til hende; men faktisk var det en ren tilfældighed.

”Kort efter vores åbning kom en ung fyr ind og søgte job som opvasker. Det viste han sig at være rigtig dygtig til, men derudover havde han ikke mange drømme for sin fremtid.

Det endte med, at jeg tog en samtale med ham og hans plejefamilie, hvor vi fik afklaret, at han gerne ville være tjener – herefter startede et forløb på Food College, som endte ud i, at han i dag er blevet uddannet,” fortæller Pia.

”Det var sådan, jeg fandt ud af, at jeg kunne kombinere dét at drive en restaurant med mine pædagogiske evner – og samtidigt tage et menneskeligt ansvar. Det synes jeg er ens pligt, hvis man har mulighed for det.”

Ikke kun deres chef

Udover at agere chef for drengene ligger det ligeså Pia naturligt at tage et moderligt ansvar.

Derfor tager hun også ofte en stor rolle i deres liv uden for restauranten; bl.a. til lægebesøg, økonomisk rådgivning, kommunale møder – og sørger selvfølgelig for, at de får mad med hjem efter arbejde.

Men på trods af det i forvejen store engagement i drengenes liv, så drømmer Pia i fremtiden om at kunne give dem endnu mere.

”Vi gør meget ud af at få dem afklaret: hvad er det, de vil med deres liv? Og hvordan jeg kan hjælpe dem på vej?

Mit ønske er en dag at kunne uddanne dem selv og måske få et sted, hvor de samtidigt kunne bo, så de hele tiden kunne række ud efter hjælp – og undgå de værste tilbagefald.

Jeg vil så gerne gøre en forskel for dem på alle fronter – så det håber jeg, bliver en realitet en dag.” slutter hun.

Kæmpe weekend venter forude: Så meget sker der i Aalborg

Skrevet af: Redaktionen
Foto: Aalborg Karneval
Foto: Aalborg Karneval

Sidste weekend i maj bliver en af årets allerstørste i Aalborg.

Naturligvis med fokus på Aalborg Karneval, der samler over 80.000 mennesker i byens gader og stræder.

Derudover sker der en del andre ting. Her er dit overblik til weekenden.

Årets karneval

I sidste uge blev karnevalet skudt i gang med kæmpe samba optog, hvor hele Aalborgs tyr blev brændt af.

Lørdag er Aalborg igen klar til at årets fedeste fest, hvor blandt andet en række store navne optræder i Kildeparken.

Du vil eksempelvis kunne opleve to store svenske navne som AronChupa og Vigiland, og yderligere seks danske kunstnere som Bro, Brandon Beal, Faustix, Snavs, Navid og Djämes Braun.

Du vil selvfølgelig også kunne møde Karnevals-kongen under optoget.

Her vil Kong Peter (Mygind) den Første af Aalborg køre foran paraden fra Nørresundby og frem mod Kildeparken.

Du kan læse vores seneste artikel op til Aalborg Karneval, hvor vi blandt andet har seneste nyt om vejret – læs med lige her

Kom til den vildeste familiedag

I weekenden går det løs med Nordjyllands største familiefestival Raise for Kids, der afholdes på Flyvestation Aalborg.

Her bliver der en masse aktiviteter for store og små, unge som gamle.

Lige fra koncerter med topnavne som Joey Moe, Mads Langer, Onkel Reje, Poul Krebs og til kørsel med de vildeste superbiler, kom helt tæt på Michael Schumachers Formel 1 racer fra 2005, mød nogle af landets største kunstnere inden for make up og mode samt er der masser af hoppeborge til familien.

Al overskud på dagen går ubeskåret til CoolUnite og Gestus Nord, og man er derfor med til at hjælpe syge og udsatte børn både i hele landet og lokalt her i Nordjylland.

Læs mere om det lige her

Billetter koster 160 kr. – og man kan købe dem her

Ginfestival og safarishow i kort afstand fra Aalborg

I weekenden afholdes Equitour Aalborg, som er et slags Champions League i ridesport.

Men du behøver slet ikke at interesse dig for hestesport for at få en masse ud af Equitour Aalborg. For sideløbende med selve afviklingen af ridestævnet, så foregår der en masse fede events, hvor alle kan deltage.

I dag fredag d. 24. maj vil du kunne opleve en stor gin-festival, fællesspisning med mad fra Musikkens Hus, koncert, veteranbiltræf.

Underholdningen står partybandet The Powls for, og det kommer ikke til at gå stille for sig.

Bandet har det som deres mål at skabe fest og gang i den, og det gør de med en blanding af stand-up comedy og kendte musiknumre alle kan synge med på.

Læs om det her

Hvis du gerne vil ud af byen og væk fra karneval med børnene, så er der lørdag en masse underholdning for små som store. De vil kunne opleve alt fra safarishow til ballondyr, børne-zoo og naturlegeplads på oplevelsesområdet.

Nogle af dagens højdepunkter er Søren Brynjolfs forrygende safarishow, hvor gøgleren spiller og synger med sine talende aber Rango og Ludwig, og børne-zoo med klapning af geder, kaniner og grise.

Med ballondyr og ponytræk oveni er der i det hele taget masser af aktiviteter til dyreelskere, men er man mere kreativt anlagt, kan man både deltage i en tegne-og maleworkshop, lære pileflet samt få sit ansigt malet.

Læs om den dag her

EU – Valg

Husk at det er i denne weekend du skal stemme til EU-Valget!

Valget til Europa-Parlamentet er et direkte valg.

Det betyder, at det alene er den danske befolkning og ikke fx Folketinget, der beslutter, hvem der skal sidde som danske repræsentanter. Valget til Europa-Parlamentet er det eneste direkte valg i den Europæiske Union.

Der skal vælges 13 eller 14 danske medlemmer til Europa-Parlamentsvalget, antallet afhænger af Brexit.

Som det ser ud lige nu, skal der vælges 14, hvor det yderste mandat bliver en såkaldt bænkevarmer, der først får sin plads, når Storbritannien forlader EU.

HUSKE AT STEM nu på søndag fra kl. 8 – 20

Du kan se alle afstemningssteder her – men du skal selvfølgelig kun stemme, hvor der på valgkortet angives, du skal stemme

Events

23/5 – 26/5 Made In Denmark, Hotel Himmerland Golf & Spa 

24/5 – 26/5 Equitour Aalborg, Grindstedvej 54, 9310 Uggerhalne

24/5 Friday Night Skate, Jomfru Ane Park kl. 19.00

25/5 Aalborg Karneval kl. 10.00

25/5 Design Affair Marked, Skørping kl. 10.00 

25/5 Portugisisk ølsmagning, Douro Wine Bar kl. 16.00

26/5 Fjordpark Løbet, Egholm Færgevej kl. 10.00

26/5 Musikken som drivkraft, Musikkens Hus kl. 10.00

26/5 Loppemarked, Lousie Plads kl. 10.00

Musik

24/5 Grisefest, Café Frederiksberg kl. 19.00

26/5 Musikken som drivkraft, Musikkens Hus kl. 11.00

For børnefamilier

25/5 Pigeraketten i Aab, Aab træningsanlæg kl. 14.00

26/5 Raise for Kids, Flyvestation Aalborg kl. 10.00

Opsætning

24/5 Aftenlandet, Aalborg Teater kl. 19.30

26/5 Tømmermændsbuffet, Ulla Terkelsen kl. 17.00

Større og vildere: Kæmpe mandemesse kommer igen til Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

I oktober kunne vi opleve den første 3G Mandemesse her i byen.

3G står for gear, gejl og gadgets, og det var der rig mulighed for at opleve i Aalborg Street Foods store område, hvor den store messe var klar med et fedt program for mænd og drengerøve.

Nu gentages succesen, og det bliver både vildere og større i år.

De har nemlig også fået lov til at udstille i Limfjordsværftet, så messen dækker et kæmpe område, når det hele går løs lørdag den 22. juni fra klokken 14.00-17.00.

“Sidste år var vi glade, hvis der kom 500 gæster, men vi endte på langt over 3000 besøgende.

I år regner vi med, at endnu flere kommer og besøger os i nogen endnu federe rammer,” fortæller Cecilia Sofia Pedersen, PR-ansvarlig for 3G Mandemessen.

“Vi har bestilt godt vejr, og så er entréen selvfølgelig gratis igen i år. Kvinder og børn er naturligvis også velkomne.”

Et sandt paradis for drengerøve

Cecilia fortæller MigogAalborg, at programmet har fået en ekstra tuning i år, og hun lover, at det bliver et sandt paradis for både mænd, kvinder og børn.

“Vi har strikket et vanvittigt program sammen, og vi har tæt på 50 udstillere i år, som er næsten dobbelt så mange som sidste år.

Man kan opleve alt fra spidsen af et jetjager, Escape Rooms, soft gun område, helikopter-flyvning, flotte vintagebiler, live wrestling-shows, rodeotyr, Harley Davidsons, brætspil og selvfølgelig masser af smagsprøver af alt lige fra insekter til lækkert gin.”

Det her kan du opleve:

Flyboard Show
Wrestling shows
Gunzone – softgun område
EscapeRooms
Biler i verdensklasse (blandt andet Ferrari)
Helikopterflyvning
Udstyr til jægeren og lystfiskere
Brætspil
3D-printere
Droner
Gin&Tonic Bar
Pubquiz med præmier til en værdi over 10.000 kr
Spidsen af en jetjager
Fede Custom Bikes
Harley Davidsons
Fjernstyrede biler og både
Militære køretøjer
Ubåd
Rodeotyr
Smagprøver
Cowboy Toast Happy Hour
Flotte Vintagebiler
World of Warcrarft merchandise
Insektsmagning

Vilde shows undervejs

Ingen mandemesse uden wrestling, og derfor vil der også være løbende shows med Bodyslam, der laver de vildeste wrestlingshows.

Derudover vil Alexander fra FlyboardsPro åbne messen med et kæmpe show på vandet, hvor han kommer hele 10 meter over vandets overflade.

Kæmpe konkurrence undervejs

Derudover har man også valgt at lave en kæmpe pub-quiz i år, hvor der er præmier for langt over 10.000 kr.

“En del af præmierne er stadig hemmelige endnu, men man kan blandt andet vinde 1 års forbrug af Royal Pilsner,” siger Cecilia.

Når sulten melder sig …

Og det er ikke kun duften af mandehørm, at man kan se frem til på 3G Mandemessen. Aalborg Street Food har nemlig åbent, når sulten melder sig, og derudover er der masser af lækre smagsprøver i boderne.

Der er gratis entré, og alle der besøger 3G Messen har også gratis adgang til Det Maritime Oplevelses Center (300 meter fra messen) samme dag fra kl. 14.00 – 17.00.

Hvad: 3G Mandemessen
Hvor: Skudehavnsvej 35, Aalborg Street Food og Limfjordsværftet
Hvornår: Lørdag d. 22 juni fra kl. 14.00-1700
Pris: Gratis entré

Du kan læse meget mere om 3G Mandemessen her.

Eneste sted i Danmark: Krimi-kongen Jussi Adler-Olsen holder talkshow i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

Der har været en smule stille omkring Danmarks yndlingsforfatter nummer et.

Jussi Adler-Olsen har ikke udgivet en bog i to år, men den 14. juni udkommer den ottende bog i Afdeling Q serien.

Der er gigantiske forventninger til “Offer 2117” bogen, som ventes at blive revet væk fra hylderne hos de danske boghandlere samt shoppet online til sommerferien.

Men som det eneste sted i Danmark er det lykkedes at få Jussi Adler-Olsen til at holde et ekstraordinært foredrag lige her i Aalborg.

Det finder sted onsdag d. 19. juni kl. 20.00 i Aalborg Kongres & Kultur Center.

Man skal dog være lidt hurtig på tasterne. Da MigogAalborg tjekkede her torsdag eftermiddag var der stadig billetter i salg men salen er ved at være fyldt op.

Hør om bøgerne og barndommen i Brønderslev

Publikum får en helt unik mulighed for at høre ham fortælle om bogen, om serien og om barndommen i Brønderslev.

Seancen kommer til at forløbe som en samtale mellem Jussi Adler-Olsen og én af TV2 Nords studieværter, og den krydres undervejs med oplæsninger fra bogen ’Offer 2117’.

Efterfølgende er der mulighed for at få signeret dit helt eget eksemplar af bogen (der er mulighed for at købe bogen på aftenen).

Jussi Adler-Olsen er en af de mest elskede danske krimiforfattere. Hans læserskare er stor, og udlandet har i høj grad også fået øjnene op for hans fantastiske krimier, og på verdensplan har han solgt mere end 20 millioner bøger.

‘Offer 2117’ er den ottende bog i Jussi Adler-Olsens populære Afdeling Q serie. Vi elsker Assad, men ved vi, hvem han er, hvor han kommer fra og hvilke forfærdelige hemmeligheder, han tynges af?

Vi får alle svarene om Assad

I over ti år har den underfundige krøltop arbejdet sammen med Carl Mørck og Rose.

Han har demonstreret viden på de mest uventede områder, store sprogkundskaber og evnen til at pacificere en voldelig modstander på sekunder.

Men hvorfor kan han og ved han alt det? I den ottende roman om Afdeling Q, ‘Offer 2117’ får vi svarene, og sammen med Carl Mørck, Rose og Gordon kommer Assad på svære opgaver, mens uret tikker.

Selv om Jussi Adler-Olsen ikke har udgivet en bog i et stykke tid lider han ingen nød. Finans skrev onsdag, at Jussi-Adler Olsen de seneste ti år har haft et samlet overskud på 140 mio. kr. i sit helt eget selskab.

Hvad: Jussi Adler-Olsen Live
Hvor: AKKC
Hvornår: Onsdag d. 19. juni
Billetter her