Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Oplev fantastiske musikfilm: Biffen inviterer til Musikfilm Festival

Af Nathalia Hentze Nielsen
Ozzy Osbourne, portrait, London, United Kingdom, 1991. Foto: Martyn Goodacre/Getty Images
Ozzy Osbourne, portrait, London, United Kingdom, 1991. Foto: Martyn Goodacre/Getty Images

3 dage, 4 film, 110 % lyd.

Sådan beskriver Biffen Art Cinema kort og godt deres Musikfilm Festival, som løber af stablen i Nordkraft fra torsdag den 23. september til lørdag den 25. september.

Festivalen er et samarbejde mellem Biffen, Musikfilm Festivalen og Cinemateket, og den giver aalborgensere en unik mulighed for at nyde fire fantastiske musikfilm på det store lærred.

Med film om Ozzy Osbourne, St. Vincent, Phil Lynott og Broadway-showet American Utopia er der virkelig noget for enhver smag uanset, hvilken type musik man er til.

Billetter koster 95 kroner og kan købes her.

Den excentriske rock ’n’ roll rebel

Første film på programmet er Biography: The Nine Lives of Ozzy Osbournesom vises den 23. september kl. 20.45.

Langt de fleste kender den excentriske rock ‘n’ roll rebel, der blev kendt som en af metalpionernerne bag Black Sabbath, og som gik videre til at blive kendt som familiefar og reality stjerne i eget TV-show.

Ozzy har netop rundet 70 og samler i den forbindelse trådene og fortæller om livet som levende ikon – inklusiv et usentimentalt og helt igennem lårklaskende ærligt tilbageblik på alle de absurde tilstande og komiske situationer han har fundet sig selv i.

Narko og sprut, ja klart! Bide hovedet af flagermus, selvfølgelig! Pisse op af kirkemur i natkjole, helt sikkert.

Oplev fantastiske musikfilm: Biffen inviterer til Musikfilm Festival
Ozzy Osbourne, portrait, London, United Kingdom, 1991. Foto: Martyn Goodacre/Getty Images

Musikfilm i verdensklasse

Om fredagen, den 24. september kl. 18.30, vendes der helt op og ned på tingene med American Utopia, der fik anmelderne op af stolene i 2020.

Spike Lee har sammen med David Byrne skabt et filmværk, som transcenderer det normale format.

Mellem de uforlignelige optagelser fra Broadway-versionen af filmen, hvor musikere og dansere er i flux koncerten igennem, klipper Lee til små monologer, hvor hovedpersonen elskværdigt og afvæbnende kejtet (og derfor ikke belærende) fortæller om den politiske situation i USA anno lige nu.

Alt sammen drevet af tankerne i Byrne’s “Reasons to Be Cheerful”-projekt, hvis mantra er at finde på løsningsmodeller til verdens store problemer.

Oplev fantastiske musikfilm: Biffen inviterer til Musikfilm Festival
American Utopia. Foto: Biffen

Kom helt tæt på fænomenet St. Vincent

Senere om fredagen, mere præcist kl. 20.45, er det den amerikanske sangerinde St. Vincent, der er i spotlyset i St. Vincent: The Nowhere Inn.

Er der noget musikeren hader er det skabelontænkning, og derfor løber hun mildest talt ikke gennem den konventionelle rockgeografi.

Derfor skal du ikke forvente en klassisk rockumentary med en stribe snakkehoveder, der forløser fortællingen oven på et lag af pænt afstøvede arkivbilleder.

Det her er en mockumentary, som begynder på bagsædet af en limousine i en ørken i en iscenesættelse, der er David Lynch værdig, og som fortsætter backstage i et hyperstiliseret univers og herefter morfer til en metakritisk beretning om en skæv, supersensibel kunstnersjæl, som ikke lader sig styre af nogetsomhelst.

Oplev fantastiske musikfilm: Biffen inviterer til Musikfilm Festival
The Nowhere Inn. Foto: Biffen

Gribende beretning om rockmaskineriet

“Sidst, men ikke mindst” kunne man fristes til at skrive om sidste film på programmet, som vises lørdag den 25. september kl. 20.45.

Phil Lynott: Songs For While I’m Away er en flot produceret dokumentar om Thin Lizzy-frontmanden Phil Lynott, som er tillidsvækkende, gribende og en gennemmusikalsk beretning om rockmaskineriets veje og vildveje.

Lynott var en drømmer, en ’Wild One’ og en gudbenådet sangskriver, som op gennem 1970’erne skrev uforglemmelige hits som ’The Boys are Back in Town’, ’Cowboy Song’, ’Jailbreak’ og ’Sarah’ og karrieren igennem betragtede gennembrudshymnen, fortolkningen af folkesangen ’Whiskey in the Jar’, som et kors han måtte bære.

Hør ham fortælle sin egen historie gennem arkivklip suppleret af anekdoter fra den nærmeste familie og fans som Adam Clayton, James Hetfield og Suzi Quatro.

Oplev fantastiske musikfilm: Biffen inviterer til Musikfilm Festival
Songs for While I’m Away. Foto: Biffen

Køb billetter her.

Hvad: Musikfilm Festival i Biffen
Hvor: Biffen Art Cinema, Nordkraft
Hvornår: Den 23-25. september