Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Spidser i krydsild: Hvad kan robotter gøre for Aalborgs fremtid?

Af Michael Qureshi

Annonce

Der er sket meget på den teknologiske udvikling, siden den tjekkiske forfatter Karel Capek i 1920 opfandt ordet “robot” til sit science fiction teaterstykke.

Robotter er ikke længere noget, man ser i fremtidsfilm og Anders And-blade. Udviklingen er i gang, og det er ikke blot selvkørende biler som en Tesla.

Kan robotterne være en mulig løsning på moderne pleje, omsorg, pasning og undervisning i den offentlige sektor?

Hvor meget skal robotter fylde i fremtiden i eksempelvis en storby som Aalborg?

Det skal de to toppolitikere Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen fra Socialdemokratiet og borgmesterkandidat Tina French Nielsen fra Venstre forsøge at svare på.

Kom til gratis møde

Den digitale Aalborg-virksomhed Combine A/S inviterer aalborgensere til et gratis møde, hvor samspillet mellem mennesker og teknologi er i fokus. Det sker torsdag den 16. november.

Baggrunden er at få klarlagt, hvad politikere i Aalborg Kommune gør sig af overvejelser omkring den teknologiske fremtid i kommunen.

“Vi synes, det er et vildt vigtigt emne, og det er samtidig noget, som vi også beskæftiger os med i hverdagen. Vi er nødt til som samfund at forholde os til de her ting, for pludselig er det ikke længere fremtidssnak.

I princippet kan man godt skabe robotter, der erstatter pædagoger i børnehaver og personale i ældreplejen. Så vi udfordrer de to skarpe politikere til at give os deres syn på, om det kan forekomme i Aalborg,” siger Jakob Norgaard Mortensen, direktør i Combine.

Hvor går grænsen?

For Combine er det naturligt at afvikle et arrangement som dette, da de er et digitalt bureau, som hver dag arbejder med digitale løsninger, der skal gøre hverdagen lettere for brugerne.

Et af de spørgsmål han glæder sig til at stille de to toppolitikere bliver;

Hvor går grænsen for, hvad der er sundt og godt at overlade til teknologi?

Jakob Norgaard Mortensen giver sit eget personlige svar på den problemstilling.

“Børn har brug for at se rigtige mennesker i øjnene, og ældre har brug for noget varme fra mennesker. Jeg er overbevist om, at man vil ændre på nogle helt fundamentale ting i et barns opdragelse, hvis pædagoger og skolelærere bliver robotter.

Derimod vil det være smart at kigge på at afhænde ressourcer på eksempelvis pleje af grønne arealer og affaldshentning,” lyder det fra Jakob Norgaard Mortensen.

Fremtidens plejehjem ligger i Nørresundby

I Aalborg Kommune arbejder man allerede med noget, man kalder for Fremtidens Plejehjem. Det åbnede i 2013 i Nørresundby ud til Havnefronten.

Her er alle lejligheder forsynet med en række velfærdsteknologier, der øger beboernes tryghed, selvstændighed og komfort samt giver medarbejderne et godt arbejdsmiljø.

I opholdstuen og soveværelset er der installeret trykfølsomme sensorer under gulvet. Hvis beboeren falder, bliver det registreret af sensorerne, hvorefter personalet får besked om hændelsen

Lyset i lejligheden kan fjernbetjenes via en særlig Trivselsskærm og i badeværelset er toilettet udstyret med en vaske- og tørrefunktion, der klarer den personlige hygiejne efter toiletbesøg.

Spidser i krydsild: Hvad kan robotter gøre for Aalborgs fremtid?
Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen
Foto: Lars Horn

Tilmeld dig til eventet allerede i dag

Fremtidens Plejehjem er blandt andet noget, som borgmester Thomas Kastrup Larsen sandsynligvis vil opsummere på.

Synes du debatten lyder spændende? Mød op og stil gerne spørgsmål til Thomas Kastrup Larsen og Tina French Nielsen.

Combine vil inden debatten også servere lidt lækre forfriskninger, som man kan nyde, mens de snakkelystne politikere diskuterer.

Debatten foregår torsdag 16 november 15-17 i Vestbyen.

Dannebrosgade 58A, 2. sal
9000 Aalborg

Du kan tilmelde dig her.

Del artikel

Andre læser også