Spidser i krydsild: Hvad kan robotter gøre for Aalborgs fremtid?

Skrevet af: Michael Qureshi

Annonce

Der er sket meget på den teknologiske udvikling, siden den tjekkiske forfatter Karel Capek i 1920 opfandt ordet “robot” til sit science fiction teaterstykke.

Robotter er ikke længere noget, man ser i fremtidsfilm og Anders And-blade. Udviklingen er i gang, og det er ikke blot selvkørende biler som en Tesla.

Kan robotterne være en mulig løsning på moderne pleje, omsorg, pasning og undervisning i den offentlige sektor?

Hvor meget skal robotter fylde i fremtiden i eksempelvis en storby som Aalborg?

Det skal de to toppolitikere Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen fra Socialdemokratiet og borgmesterkandidat Tina French Nielsen fra Venstre forsøge at svare på.

Kom til gratis møde

Den digitale Aalborg-virksomhed Combine A/S inviterer aalborgensere til et gratis møde, hvor samspillet mellem mennesker og teknologi er i fokus. Det sker torsdag den 16. november.

Baggrunden er at få klarlagt, hvad politikere i Aalborg Kommune gør sig af overvejelser omkring den teknologiske fremtid i kommunen.

“Vi synes, det er et vildt vigtigt emne, og det er samtidig noget, som vi også beskæftiger os med i hverdagen. Vi er nødt til som samfund at forholde os til de her ting, for pludselig er det ikke længere fremtidssnak.

I princippet kan man godt skabe robotter, der erstatter pædagoger i børnehaver og personale i ældreplejen. Så vi udfordrer de to skarpe politikere til at give os deres syn på, om det kan forekomme i Aalborg,” siger Jakob Norgaard Mortensen, direktør i Combine.

Hvor går grænsen?

For Combine er det naturligt at afvikle et arrangement som dette, da de er et digitalt bureau, som hver dag arbejder med digitale løsninger, der skal gøre hverdagen lettere for brugerne.

Et af de spørgsmål han glæder sig til at stille de to toppolitikere bliver;

Hvor går grænsen for, hvad der er sundt og godt at overlade til teknologi?

Jakob Norgaard Mortensen giver sit eget personlige svar på den problemstilling.

“Børn har brug for at se rigtige mennesker i øjnene, og ældre har brug for noget varme fra mennesker. Jeg er overbevist om, at man vil ændre på nogle helt fundamentale ting i et barns opdragelse, hvis pædagoger og skolelærere bliver robotter.

Derimod vil det være smart at kigge på at afhænde ressourcer på eksempelvis pleje af grønne arealer og affaldshentning,” lyder det fra Jakob Norgaard Mortensen.

Fremtidens plejehjem ligger i Nørresundby

I Aalborg Kommune arbejder man allerede med noget, man kalder for Fremtidens Plejehjem. Det åbnede i 2013 i Nørresundby ud til Havnefronten.

Her er alle lejligheder forsynet med en række velfærdsteknologier, der øger beboernes tryghed, selvstændighed og komfort samt giver medarbejderne et godt arbejdsmiljø.

I opholdstuen og soveværelset er der installeret trykfølsomme sensorer under gulvet. Hvis beboeren falder, bliver det registreret af sensorerne, hvorefter personalet får besked om hændelsen

Lyset i lejligheden kan fjernbetjenes via en særlig Trivselsskærm og i badeværelset er toilettet udstyret med en vaske- og tørrefunktion, der klarer den personlige hygiejne efter toiletbesøg.

Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen
Foto: Lars Horn

Tilmeld dig til eventet allerede i dag

Fremtidens Plejehjem er blandt andet noget, som borgmester Thomas Kastrup Larsen sandsynligvis vil opsummere på.

Synes du debatten lyder spændende? Mød op og stil gerne spørgsmål til Thomas Kastrup Larsen og Tina French Nielsen.

Combine vil inden debatten også servere lidt lækre forfriskninger, som man kan nyde, mens de snakkelystne politikere diskuterer.

Debatten foregår torsdag 16 november 15-17 i Vestbyen.

Dannebrosgade 58A, 2. sal
9000 Aalborg

Du kan tilmelde dig her.

Hyggeligt for hele familien: Sig godnat til dyrene i Aalborg Zoo

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Aalborg Zoo
Foto: Aalborg Zoo

Hvis man vil prøve noget nyt i Aalborg Zoo, så bør man overveje at tage til helt særlige Late Night åbning fredag d. 6. september.

Her får man en helt særlig rolig stemning i hele Zoo, når mørket begynder at sænke sig, og der bliver roligt i omgivelserne. Aalborg Zoo holder åbent helt frem til kl. 20.00 denne dag, så man kan være med til at sige godnat til dyrene.

Man kan nyde sin aftensmad i Zoo, hvor bålpladsen er åben og deres forskellige grill er tændt op. Efter aftensmaden kan man så gå en tur i parken, hvor dyrene stille og roligt gør sig natklar.

Zoo har årligt også deres totalt udsolgte sov med dyrene på savannen, men det er lidt anderledes her, hvor man trods alt skal være ude senest klokken 20.00.

Læs også: August slutter vildt: Så meget sker der i Aalborg

Tigerungerne vokser hurtigt

Man kan måske også være heldige at få et glimt af de hastigt voksende tigerunger.

Faktisk går det over alt forventning med de to unger, der i april kom til verden – som en stor overraskelse for Zoo.

Fødslen var en stor glæde, da tigerne tilhører den stærkt truede Sumatra-art, som der kun findes omkring 400 individer tilbage af i naturen. Det er især skovfældning og krybskytteri, som truer tigrene.

“Det går forrygende fantastisk!” siger dyrepasser Frank i en video, som Aalborg Zoo har delt på YouTube.

Måske læste du den skønne historie om dengang dyrepasser Frank reddede tigerungerne ned fra højderne.

Bethari også vist sig at være en både omsorgsfuld og rolig mor.

Hun passer tålmodigt ungerne, men er også tryg nok til at lade dem være alene af og til.

Dyrepasserne har derfor haft mulighed for at undersøge og veje ungerne løbende.

Hvis man vil være med til at putte dyrene, så skal man bare købe almindelig entré-billet til Zoo på dagen.

Læs også: Rekordhandel: Vild penthouse-lejlighed er den dyreste nogensinde i Aalborg

Tæt på Aalborg: Nu kan du købe et hus med egen landingsbane

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom vi i Aalborg har en velfungerende lufthavn med gratis parkering og gode forhold for passagererne, kan man indimellem godt drømme om en privat landingsbane, hvor du er fri for både kø og lange security-checks, og hvor din egen seng kun er få meter væk.

Den drøm kan nu gå i opfyldelse her i Nordjylland på adressen Ellehammersvej 150 i Vadum.

Mæglerhuset har nemlig fået Vadum Flyveplads til salg, hvor du i købet både får et fint stuehus på 195 m2 og tilhørende 5 ha jord for 1.695.000 kr.

På grunden finder du den famøse landingsbane, der må siges at være en helt unik detalje ved stedet.

Foto: Mæglerhuset

Landingsbanen er godkendt og har en længde på godt 600 meter.

Åbent hus i weekenden

Mæglerhuset holder Åbent Hus på søndag den 25. august fra kl. 16.00-16.30, og her kan du få stillet nysgerrigheden om både hus og landingsbane.

Den nuværende ejer Kaj, er tidligere pilot og har sågar selv været med til at bygge fly. Han har været særdeles glad for landingsbanen, men nu skal der nye luftlag til.

Foto: Mæglerhuset
Foto: Mæglerhuset

”Ejendommen ligger i Aalborg kontrolzone. Derfor skal der rapporteres til Aalborg Lufthavn før start og landing,” fortæller den nuværende ejer.

Du finder mere info om ejendommen her.

Vælg alle dine favoritter: Helmuth lancerer Hverdagsbrunch

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Byens brunch-scene shiner som aldrig før, og der findes snart ikke én café eller restaurant, der ikke har det legendariske måltid på menukortet.

At skille sig ud på den front kan derfor være en udfordring, men alligevel har mange forsøgt at bringe noget helt nyt på bordet.

Heriblandt Helmuth Bar & Kitchen, der i weekenden serverer en overdådig brunch-buffet med alt, hvad den rumlende mave kan begære.

Nu har Helmuth dog også valgt at jonglere med sine brunch-kundskaber i hverdagene med konceptet Helmuths Hverdagsbrunch.

Fra tirsdag til fredag, kl. 10.00-14.00, kan du kigge forbi Helmuth og sammensætte, hvad der for dig er den helt perfekt brunchtallerken.

Med en liste på bordet, en blyant i hånden og mere end 20 valgmuligheder er du nu klar til kamp.

Skarp pris med drikkevarer ad libitum

Eneste spørgsmål er: Hvad har du lyst til?

Brunchpølser og sprødstegt bacon? Røræg? Ost og marmelade? Årstidens frugt? En smørbagt croissant?

Det kan være svært at fravælge – men det behøver du faktisk heller ikke.

Helmuth anbefaler, at du vælger 4-5 retter, men det er naturligvis muligt at gå all in og bestille lige så meget, som din brunchsult beder dig om.

Prisen for 4 retter er 178 kr., 198 kr. for 5 retter, og herefter 20 kr. pr. ekstra ret. Der er altid én lille brødkurv inkluderet i prisen.

Et sådant gilde kræver selvfølgelig også noget at skylle ned med. Men her er der heller ikke noget at frygte – drikkevarer ad libitum er nemlig inkluderet i prisen.

Her kan du vælge alt fra ingefærshots, juice, hjemmelavet saft og kaffe i alle afskygninger.

Noget for enhver smag

Her på MigogAalborg satte vi selvfølgelig krydser ad libitum på den mangfoldige liste, og efter at smagt alle retterne, kan vi kun konkludere, at det her koncept bliver et sikkert hit på brunchhimlen i Aalborg.

Der er – bogstaveligt talt – noget for enhver smag, og uanset om du er til de sunde valg, de syndige eller en blanding, er der masser af valgmuligheder på menukortet.

Vi har svært ved at udpege deciderede favoritter, men vi vil dog lige fremhæve retter som hjemmelavet limeguf(!) til den friske frugt, hashbrowns med aioli, den chokoladeovertrukkede romkugle og selvfølgelig Helmuth’s berygtede hjemmelavede nutella, som går perfekt sammen med den smørbagte croissant.

Konceptet er også den oplagte mulighed, hvis du og venindegruppen aldrig kan blive enige om, hvem der har opfundet den dybe brunchtallerken.

Her burde alle kunne få stillet sine lyster, og er du veganer, vegetar, glutenallergiker eller laktoseintolerant, så er det med små, grafiske markeringer, også nemt at navigere rundt i madlabyrinten.

En stor anbefaling herfra.

Hvad: Helmuths Hverdagsbrunch
Hvornår: Tirsdag-fredag, 10-14
Hvor: Boulevarden 28, 9000 Aalborg

Læs mere her.