Masser af rekorder: Musikkens Hus havde et fantastisk 2019

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Per Lange
Foto: Per Lange

Fonden Musikkens Hus i Nordjylland, der ejer og driver Musikkens Hus, havde i 2019 sit travleste år nogensinde.

Det samlede aktivitetsniveau steg til 301 kulturarrangementer, hvilket er en stigning på 33 procent sammenlignet med 2018 og en stigning på hele 78 procent siden 2017.

I det hele taget er der år for år bygget ovenpå, og det glæder adm. direktør Lasse Rich Henningsen, der føler sig privilegeret over den udvikling, som både Musikkens Hus og Nordjylland har gennemgået siden 2014, hvor huset åbnede:

“Vi har hvert år siden åbningen oplevet en stigende efterspørgsel efter kulturelle arrangementer.

Det har vi modsvaret med år efter år at hæve ambitionsniveauet og øge antallet af koncerter og arrangementer – både i højden og i bredden.

Det har været en proces, hvor øget udbud har resulteret i øget efterspørgsel, og det er forklaringen på, at vi i 2019 havde et aktivitetsniveau, der lå 13 gange over det estimerede inden åbningen,” forklarer han.

Rekordstort overskud

Fonden Musikkens Hus i Nordjylland havde i 2019 den højeste omsætning nogensinde på 122,3 millioner kroner og et rekordstort overskud på 29,3 millioner kroner.

Det er væsentligt højere end i 2018, hvor overskuddet lød på 17,7 millioner kroner, hvilket blandt andet skyldes indregning af gevinst ved omlægning af realkreditlån på 11,8 millioner kroner.

Fonden er moderselskab for Musikkens Hus, projektvirksomhederne Aalborg Operafestival og Turnerende Produktioner samt Musikkens Spisehus, der i 2019 opnåede en omsætningsfremgang på ikke mindre end 21 procent sammenlignet med 2018 og fik et nulresultat efter forpagtningsafgift.

Dertil kommer drift af bygningen, der blandt andet inkluderer lejeindtægter fra Det Jyske Musikkonservatoriums Aalborgafdeling, Aalborg Universitets musikuddannelser samt Aalborg Symfoniorkester.

Har investeret store summer

En meget stor del af omsætningen går til kulturarrangementer, og her har Musikkens Hus i 2019 investeret 47,8 millioner kroner, hvilket er det højeste niveau nogensinde og 1,4 millioner kroner højere end i 2018.

De mange kulturelle tilbud resulterede i rekordmange gæster – nemlig 417.683.

De mange aktiviteter i jubilæumsåret belastede dog driftsøkonomien i en sådan grad, at Musikkens Hus kommer ud af 2019 med et driftsunderskud på 2,8 millioner kroner.

Det er en forbedring sammenlignet med 2018, hvor underskuddet lød på 3,6 millioner kroner, men ifølge Lasse Rich Henningsen ikke tilfredsstillende:

“Vores fornemmeste opgave er til stadighed at sikre et så stort og stærkt udbud af kulturarrangementer som muligt inden for, hvad vores økonomi tillader. Det betyder også, at vi ideelt set skal sigte efter et nulresultat,” siger Lasse Rich Henningsen og fortsætter:

“Vi er derfor tilfredse med i 2019 at have forbedret bundlinjen samtidig med, at vi har fået flere arrangementer og gæster.

At koncertvirksomheden medfører et underskud på 2,8 millioner kroner er en konsekvens af den investeringsstrategi, der er valgt i løbet af året.

Resultatet ligger dog under det forventede, og derfor har vi naturligvis fortsat fokus på at forbedre dette. Her er det dog vigtigt at have for øje, at underskuddet rigeligt kan dækkes ind af opsparede midler fra de tidligere år.

Et år med markante milepæle

2019 blev det mest begivenhedsrige år i Musikkens Hus’ femårige historie.

Udover fem års jubilæet den 29. marts 2019 blev det også i 2019, at en aftale om en organisatorisk sammenlægning af Aalborg Symfoniorkester og Musikkens Hus faldt på plads.

Det er første gang i Danmark, at et landsdelsorkester og et koncerthus integreres, og flere lignende konstellationer vil sandsynligvis følge efter. Den organisatoriske sammenlægning trådte i kraft pr. 1. januar 2020.

2019 blev også året, hvor Aalborg for første gang fik besøg af en tidligere amerikansk præsident. Den 28. september 2019 landede President Barack Obama i Aalborg Lufthavn, og 20 minutter senere gav han det berømte knuckle til en dansk politibetjent ved indgangen til Musikkens Hus.

I en udsolgt sal overværede 1.300 gæster A Conversation with President Barack Obama, og det var en oplevelse som både Lasse Rich Henningsen og de deltagende sent glemmer:

“President Obamas besøg var kulminationen på flere års forhandlinger og forberedelser. Derfor var det en kæmpe glæde og forløsning, da han trådte ind på scenen i Musikkens Hus, og man kunne mærke, at publikum følte det samme.

Jeg havde den store ære at interviewe ham foran 1.300 publikummer og en lang række medier, og jeg må sige, at det næst efter mine tre børns fødsler er det største, jeg har oplevet,” siger han.

Foto: Per Lange

Corona gør livet sværere i 2020

Trods et fantastisk 2019 så har Corona-krisen bevæget Musikkens Hus ud på usikkert farvand.

2020 bliver præget af corona-situationen med en lang række udskudte og aflyste arrangementer.

Siden 9. marts 2020 har forsamlingsforbuddet påvirket aktiviteterne, og på nuværende tidspunkt ser Musikkens Hus ind i en sommerperiode, hvor der ikke kan afholdes arrangementer med mere end 500 personer.

For Lasse Rich Henningsen er der ingen tvivl om, at årets samlede aktivitetsniveau vil blive lavere end i 2019:

“Kultur- og oplevelsesbranchen er jo ganske hårdt ramt af forsamlingsforbud og påbud mod åbning af restauranter.

Jeg drøfter naturligvis løbende situationen med mine kolleger i branchen, og det hele er helt uden fortilfælde, siger han og fortsætter:

“I Musikkens Hus har vi fra første dag fulgt situationen helt tæt og været i løbende dialog med myndighederne.

Vi har også foretaget konsekvensberegninger af de forskellige økonomiske scenarier, og vi forventer at kunne hente en del af de tabte indtægter via de offentlige støttepakker.

Vi ser derfor forholdsvis positivt på situationen og er ikke i tvivl om, at vi kommer igennem krisen med skindet på næsen.

Vi afholder de aktiviteter, vi kan, og vi bruger naturligvis også en stor del af vores tid på at planlægge tiden efter krisen, så vi kan tilbyde så mange spændende oplevelser som muligt, når vi igen får lov til det.

Samtidig forsøger vi allerede nu at evaluere på de positive sideeffekter, som krisen også har lært os, slutter han.

Helt genialt: Nu kan du få en Joe Exotic is i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er noget, vi har kunnet samles om i corona-nedlukningen, er det den helt vanvittige historie om Joe Exotic, Carole Baskin, de eksotiske dyr og alle de andre excentriske og mystiske bifigurer i Netflix’s Tiger King.

Dokumentarserien er en af de mest populære serier på Netflix nogensinde, og internettet er svømmet over med konspirationsteorier, memes og vilde historier om det helt obskure univers.

Og nu er selveste Joe Exotic kommet til Aalborg. Eller næsten da.

Smagen af Joe Exotic vækker begejstring

Café Salt i Vestre Fjordpark har nemlig omdøbt deres Solero Exotic til Joe Exotic – til ære for den excentriske hovedperson i dokumentaren.

Og dømt ud fra både udseende og smag passer is-varianten faktisk aldeles fremragende til Joe Exotic aka. Tiger King. For det første er isen tigerstribet, og så har den smag af vanilje og eksotisk frugtsorbet – lige i Joe’s ånd.

Men når du bestiller en kugle Joe Exotic, får du også et par bevingede ord med på vejen.

Ejer Katerina Komselis har nemlig fået personalet til at råbe “Carol Baskin, that god damn bitch down in Florida!”, som Joe Exotic udbryder ofte i Netflix-hittet.

Lækkert is hver eneste dag resten af sommeren

De gode nyheder i Café Salt stopper ikke der.

De har nemlig meldt ud, at de har åbent hver eneste dag hele sommeren, og det på trods af manglende vand i bassinet.

Det er Aalborg Kommune, der tøver med at fylde vandet op, da de frygter store menneskemængder, som det vil tiltrække.

MigogAalborg følger naturligvis sagen og melder ud lige så snart, der er nyt.

Indtil da kan vi glæde os over fuldstændig fremragende vejr i pinsen, hvor DMI lover op mod 25 grader både i dag og i morgen. Helt perfekt vejr til en Joe Exotic med ekstra guf.

Du finder Joe Exotic og Café Salt i Vestre Fjordpark.

Azzurra runder et skarpt hjørne: Fejres med gratis kaffe to-go

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Elsker du gratis fornøjelser? Elsker du god kaffe?

Så har vi en god nyhed til dig.

Azzurra er kendt og elsket af mange nordjyder, og i år kan de fejre hele 30 års-jubilæum her i byen.

Det fejrer de med en række tiltag i løbet af året, og det kan allerede komme dig tilgode på mandag, den 1. juni.

Gratis kaffe til folket

De første 300 mennesker, der kigger forbi restauranten på Jens Bangsgade 15 på mandag, kan nemlig få en helt gratis coffee to-go fra den italienske restaurant lækre espresso-maskine.

“Vi mener selv, at vi kan tilbyde noget af det bedste kaffe i Aalborg, og I skal være velkomne til at komme forbi og bedømme det selv,” skriver de blandt andet på Facebook.

Mandag er jo 2. pinsedag, og det betyder også specielle åbningstider. Du kan derfor hente din gratis kop kaffe fra klokken 17.00 – 21.00 på mandag.

Vejret bliver fuldstændig fremragende på mandag med 25 grader, så det ligner en oplagt mulighed for at tage en lækker kop kaffe med ud i aftensolen – eller tage den med, når du har spist lidt lækkert i restauranten.

Hvad: Gratis kaffe to-go
Hvor: Azzurra, Jens Bangsgade 15.
Hvornår: Mandag d. 1. juni kl. 17-21

Fra kimchi til kefir: Kom til fermenteringskursus i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Fermentering er blevet det helt hotte inden for kulinariske teknikker, hvor især Noma i København er kendt for at bruge det i stort set alle retter – bl.a også i den nye burger, som du kan læse mere om her.

Fermentering er en ældgammel teknik, og det betyder helt simpelt “at gære”.

Det skulle være noget så sundt, og nu har du selv mulighed for at lære den ædle kunst.

ByLykke, som bl.a. står bag Kefirbrus, står nemlig bag et 3-times kursus lige her i Aalborg.

Det foregår torsdag d. 11. juni (18.30-21.30) og igen lørdag d. 13. juni (09.30-12.30).

Det kan du se frem til

“Vi gennemgår hvorfor fermentering er sundt, hvilke typer du kan inddrage i din hverdagskost og hvad dine tarmbakterier elsker du spiser eller drikker.

Dette foregår mens vi spiser nybagt brød hævet på surdej med mælkesyrebakterier samt hjemmelavet smør lavet på fløde der er fermenteret,” skriver de om arrangementet.

Udover ny inspiration og en masse viden om fermentering kommer du også hjem med to glas fermenterede grøntsager.

“Mellem de to fermenteringsmetoder i køkkenet, smager vi på forskellige ting fra mit køleskab, så du kan få fornemmelsen af hvilke muligheder der findes,” skriver de.

Inkluderet i prisen er al smagning, kaffe, the og kefirbrus ad libitum samt grøntsager og 2 weck glas.

Kurset koster 495 kr.

Det hele foregår på Porsvej 2B 1. sal, Aalborg.

Du skal selv medbringe forklæde, knive til at snitte og skrælle med, et bræt til at skære og snitte på.

Med fordel kan du medbringe en pose eller lignende til hjembringelse af de glas du laver, da de kan afgive væske under transport. Ønsker du at notere undervejs medbringes notesblok og skriveredskaber.

Hvad: Fermenteringskursus
Hvor: Porsvej 2B, 1. sal
Hvornår: 11. og 13. juni

Du finder mere info her.