Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Live fra Hammer Bakker: Se øko-køerne komme på græs

Af Stine Kjølby Christensen

Økodag har siden 2005 givet flere hundrede tusinde danskere anledning til at besøge økologiske Arla-gårde rundt om i Danmark for at opleve de forårskuldrede øko-køer springe ud på græsset.

Igen i år har corona-restriktioner desværre sat en stopper for den traditionelle fejring af Økodag, der normalt tiltrækker tusindvis af gæster og byder på sjove aktiviteter på gårdene.

Men køerne skal selvfølgelig stadig på græs, og Arlas økologiske landmænd ser frem til at se køerne hoppe i forårssolen den 18. april kl. 12 – selvom de kommer til at savne de glade tilskuere.

Blandt de mange økologiske Arla-landmænd, der deltager i Økodag, er Per Aagaard Nielsen, som driver gården Østerholt med panoramaudsigt over naturskønne Hammer Bakker.

Live fra Hammer Bakker: Se øko-køerne komme på græs

Tredje generation omlagde til økologi

På gården Østerholt i Hjallerup med udsigt til Hammer Bakker bor landmand Per Aagaard Nielsen og hans kone Jeanette, deres tre døtre og 130 sortbrogede økokøer.

Familien er tredje generation på gården, og i 2016 valgte Per Nielsen at omlægge til økologisk landbrug sammen med sin far Villy, som stadig hjælper til på gården.

Det valgte han blandt andet at gøre, fordi gården allerede levede op til mange af de krav, der blev stillet til et økologisk landbrug.

”Jeg har altid været nysgerrig efter at afprøve nye ting, og da vi i sin tid fandt ud af, at blandt andet den store mark omkring vores stald gjorde det muligt for os at omlægge til økologi, så var jeg nødt til at springe ud i det. Og det har jeg bestemt ikke fortrudt.

Det er bedre for vores økonomi, og så er det rigtig godt for køernes trivsel med al den sollys og motion, de får, når de er på græs,” siger Per Nielsen. 

Live fra Hammer Bakker: Se øko-køerne komme på græs

Køernes genåbningsdag

En stor del af det at drive et økologisk landbrug handler om, at køerne kommer på græs.

Per Nielsen glæder sig derfor altid til at opleve køernes glæde, når de springer ud i foråret til Økodag. Det sker igen i år d. 18. april.

”Det er fantastisk at opleve køerne springe foråret ind.

De brøler og hopper i flere uger efter, at de er blevet lukket ud på græs. Og på mange måder tror jeg godt, man kan sammenligne den følelse, køerne oplever hvert år til Økodag, med den følelse alle vi danskere venter på at opleve ved genåbningen af samfundet,” siger han.

Den første gang Østerholt inviterede gæster inden for til Økodag var i 2019, hvor gården fik besøg af hele 3.000 gæster fra lokalområdet. Men på grund af corona må Økodag desværre foregå uden gæster i år.

Per Nielsen og familien glæder sig derfor til at gentage succesen i 2022.

”Jeg er meget stolt af at være landmand, og Økodag er en måde at dele tre generationers livsværk med nordjyderne.

Det er især vigtigt for mig at vise, at man sagtens kan drive et moderne landbrug samtidig med, at køerne har det rigtig godt. Og det skal opleves i virkeligheden,” siger Arla-landmanden og fortsætter:

”Vi oplevede en helt overvældende opbakning, sidste gang vi afholdte Økodag.

Både venner og familie, spejdere og lokale foreninger stod klar til at hjælpe, og gården var fyldt med glade børn og voksne, der bare gik og nød dagen og køerne.

Det glæder vi os meget til at opleve igen til næste år. Men lige nu ser vi bare frem til at lukke køerne ud.”

Danskerne har dog mulighed for selv at se køerne springe ud på græsset, når Arla sender live på sociale medier.