Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Helt unikt: Kom ombord på Skoleskibet DANMARK i weekenden

Af Michael Qureshi

OBS! Åbent Skib lørdag d. 25. juni kl. 13-15.

Skoleskibet DANMARK er vel nok et af de mest kendte maritime fartøjer i landet.

I næste uge gæster den store tremastede fuldrigger på 77 meter Aalborg i anledning af DM-ugen, hvor den lægger til kaj foran Utzon Center.

Det er ikke hver dag, at den kommer forbi Aalborg, og det hører i hvert fald til sjældenhederne, at man kan komme ombord og opleve den på tætteste hold.

I løbet af dagene 22., 24., 25., og 26. juni vil MARTEC, som udbyder alle maritime uddannelser i Danmark, være til stede med en pavillon overfor skibet.

Her kan besøgende høre mere om og få et unikt indblik i de uddannelser, som man kan tage, hvis man gerne vil gøre karriere inden for det blå Danmark.

Det skriver MARTEC i en pressemeddelelse.

Helt unikt: Kom ombord på Skoleskibet DANMARK i weekenden

Mathilde har oplevet livet til søs og taget en uddannelse

Man kan også møde nogle af dem, som har valgt tage en uddannelse til søs.

23-årige Mathilde Damgaard havde egentlig altid sagt, at hun ikke skulle gøre karriere til vands.

Hendes far arbejder i Søværnet, og hun tænkte ikke, at hun skulle gå i hans fodspor.

Men da coronapandemien begrænsede Mathildes sociale liv, og hverdagen med sabbatårsjob i en skobutik blev for ensformig, trak verdenshavene alligevel i hende:

“Jeg kunne mærke, at det var tid til, at jeg tog hul på voksenlivet – men samtidig vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle.

Og her viste Skoleskibet DANMARK sig at være den perfekte mulighed, hvor jeg både kunne udforske andre dele af verden, få en masse oplevelser med i bagagen og samtidig tage en uddannelse til ubefaren skibsassistent,” fortæller Mathilde.

Med Skoleskibet DANMARK sejlede hun som et led i sin uddannelse til ubefaren skibsassistent på togt til Azorerne – en portugisisk øgruppe i Nordatlanten – og oplevelsen fik hende efterfølgende til at søge ind på Skibsføreruddannelsen, hvor hun nu går på 3. semester af professionsbacheloren.

“At uddanne mig til ubefaren skibsassistent og sejle med skoleskibet er den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget.

Jeg har lært utrolig meget om mig selv – om min rolle i en social kontekst og i det lille samfund, som der er ombord på et skib med 80 elever, mens jeg samtidig har lært en hel masse,” siger Mathilde.

Helt unikt: Kom ombord på Skoleskibet DANMARK i weekenden

 En afvekslende uddannelse med teori og praksis

Da Mathilde igen plantede begge ben på fast grund efter togtet med Skoleskibet DANMARK, gik der ikke lang tid, før hun atter tog ud at sejle.

Eftersom hun havde taget uddannelsen til skibsassistent, kunne hun springe 1. semester på skibsføreruddannelsen over og starte sin praktikperiode af fire måneders varighed på et tankskib.

“Jeg kunne ikke få nok af at kigge ud over havet, så jeg greb straks muligheden.

For mig er uddannelsen skruet perfekt sammen i den forstand, at jeg både – som nu på 3. semester – får en masse teoretisk undervisning og viden om alt fra skibsteknik til erhvervsøkonomi, mens jeg samtidig kommer ud på et skib og prøver mine praktiske færdigheder af,” forklarer Mathilde.

På havet skal Mathilde og hendes medstuderende kunne klare sig uden hjælp udefra, og derfor omfatter Skibsføreruddannelsen blandt andet også et medicinkursus og lektioner i brandledelse.

“Det er en meget alsidig og bred uddannelse, som på mange måder er en slags dannelsesrejse, hvor man lærer at være selvstændig, tage teten og løse forskellige udfordringer.

Den slags erfaringer og viden får man ikke lige typisk på andre uddannelser, og det åbner på den måde mange muligheder at have en uddannelsesprofil som skibsfører,” fortæller hun.

Helt unikt: Kom ombord på Skoleskibet DANMARK i weekenden

 Et hav af karriereveje – til vands og til lands

Selv vil Mathilde gerne gøre karriere til havs og sejle så længe som muligt, men som uddannet skibsassistent og i fremtiden også en skibsføreruddannelse i bagagen er mulighederne mange – også på fast grund.

Det er som udgangspunkt livet til søs og en karriere på havet, som trækker i mig.

Men hvis jeg på et tidspunkt ikke vil sejle mere, så er jeg på ingen måde begrænset.

Blandt andet synes jeg, at det kunne være spændende at arbejde som lods, hvor man går ombord på skibe og rådgiver skibsføreren i at lede gennem et farvand, ligesom det også kunne være interessant at arbejde med HR,” siger Mathilde.

MARTEC udbyder uddannelserne til skibsassistent og skibsfører, hvoraf Skibsassistentuddannelsen kræver, at man har bestået folkeskolens afgangseksamen, mens det er muligt at søge ind på Skibsføreruddannelsen med en gymnasial uddannelse eller relevant erhvervsuddannelse.

FAKTA

Du kan få et unikt indblik i uddannelserne til skibsfører eller skibsassistent ved at kigge forbi Skoleskibet DANMARK lørdag den 25. juni kl. 10-12. Her kan du høre mere om både livet ombord og delelementerne i uddannelserne, som du også kan finde mere information om her.

Introduktionen tager ca. 1 time og slutter på Broen af Skoleskibet DANMARK, der er skibsførerens primære arbejdssted. Tilmeld dig introduktionen her.

Alle interesserede kan komme forbi til Åbent Skib lørdag den 25. juni kl. 13-15, og der kræves ingen tilmelding.

Seneste nyt