En dag som landmand: Kom til “Bonderøv for en dag” i efterårsferien

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Sommeren er – teknisk set – forbi og efteråret begyndt. Der er ikke længe til uge 42, hvor skolernes efterårsferie skydes i gang.

Det byder på en hel masse frie timer for skolernes børn og unge til at game og lave fjollede TikTok-videoer.

… Eller til at komme ud og prøve kræfter som landmand for en dag eller to – og måske endda få øjnene op for en fremtidig karrierevej.

Bliv bonderøv for en dag

Blivlandmandinord præsenterer nemlig projektet »Bliv bonderøv for en dag«, hvor interesserede børn og unge i efterårsferien kan ud og prøve kræfter med landbruget som erhverv i en dag – eller to for de særligt interesserede.

“Det er et tiltag, hvor vi her i corona-tiden ville lave noget for at få børn og unge ud og prøve noget anderledes og komme i praktik for en dag.

I bedste fald kan det børnene få et skolefritidsjob og måske på sigt blive uddannet. Ellers er det bare en god måde hvor den bette kan komme ud og få noget ud af dagene i stedet for at sidde derhjemme bag computeren”, forklarer Torben Farum, der er talsmand for Blivlandmandinord, som står bag kampagnen i uge 42. 

Blivlandmandinord er en samling af landbrugsskoler og -foreninger med fokus på at sprede budskabet og få flere til at vælge landmandsuddannelsen.

Malk køer, fodr grise og lær om økologi

En landmand er ikke bare en landmand. Der er en lang række forskellige typer landbrug med forskellige fokus. Torben Farum er svineproducent, hvor man vil komme med i svinestalden.

“Hos mig vil man komme med ud at tilse og fodre dyrene og tage en snak om, hvordan man organiserer en dag. 

Man vil også lære om økologi og de forskellige produktionsformer lige fra konventionelt landbrug til friland.

Der er jo særregler, når man er under 18 i forhold til at køre traktor, men man vil stadig komme med i traktoren”, forklarer han.

Men det er vigtigt at imødekomme så mange af de unge landmænds-aspiranters ønsker som muligt, og hvad de har lyst til at prøve.

“Det væsentligste parameter er, hvor man bor henne, så man ikke skal cykle flere dage for at komme frem. Så snakker man om, hvad man vil prøve kræfter med; køer, grise eller måske en dag med begge dele – eller mink.

Så finder vi et passende landbrug tæt på, hvor den unge kan komme forbi og være bonderøv for en dag”, fortæller Torben Farum.

Målet er 100 nyuddannede landmænd om året

Målet for tiltaget er at få flere børn og unge til at få øjnene op for landmandsuddannelsen som karrierevej, der den dag i dag stadig fylder meget i Danmark.

“Når lille Ida og Emil skal vælge uddannelse, står forældre og vejledere og nævner gymnasiet. Men vi skal jo også have skraldemænd, murere og andre mere praktiske uddannelser”, fortæller Torben Farum.

Og det er de fire landbrugsforeninger Agri Nord, LandboThy, nf plus og LandboNord der er gået sammen om projektet, ikke ene om at synes. De præsenterede nemlig idéen for pengeinstitutter.

Det resulterede i årligt 100.000 kroner fra institutterne Thy Sparekasse, Jutlander Bank og Sparekassen Vendsyssel til kampagner og merchandise.

Derfor er de ikke gået ind i projektet uden ambitioner.

“Vores mål er, at vores kampagner skal være med til at sikre 100 nyuddannede landmænd om året. Det behøver ikke kun være landmænd på fuldtid.

Vi repræsenterer alle størrelser landbrug lige fra almindelige mennesker, der bor på mindre ejendomme med noget planteavl som afslapning efter arbejde til store landbrug med flere ansatte”, fortæller Torben Farum.

Sådan bliver du bonderøv for en dag

Lyder det som noget for dig – eller har du et barn, der kunne tænke sig at prøve at blive bonderøv for en dag i uge 42?

Så skal du kontakte Blivlandmandinord, så kan du få en aftale med en landmand.

Bliv bonderøv for en dag her.