Kæmpe nordjysk succes: Etly Klarborg pynter tusindvis af danske hjem – nu også til påske

Skrevet af: Michael Qureshi
Etly Klarborg har fået stor ros for sin påske-kollektion
Etly Klarborg har fået stor ros for sin påske-kollektion

Af Stine Kjølby Christensen

Hvert år til jul pyntes der op i de danske hjem.

En af de største pyntegenstande i julen er de ikoniske Klarborg-nisser, og det er de færreste danske familiehjem, der ikke har haft en af slagens inden for dørene.

Nissernes hjemstavn ligger blot en halv times kørsel fra Aalborg, hvor designeren bag nisserne, Etly Klarborg, sysler i sit hyggelige værksted og sælger ud i hendes stemningsfyldte gårdbutik.

Klarborg-brandet er blevet en kæmpe succes udsprunget i Nordjylland, og i år storsatses der på nye tiltag. Påsken skal også være en begivenhed, der præges af Klarborg i de mange hjem landet over.

Hygge – kærlighed og eventyrlig fantasi

Etly Klarborg har udvidet med en enestående forårskollektion bestående af nuttede harekillinger, uldne lam og kluntede påskekyllinger.

Som resten er Klarborg-familien, er kollektionen skabt ud fra nøgleord som hygge, kærlighed og et skvæt eventyrlig fantasi.

Etly Klarborg siger til migogaalborg.dk, at hun håber, at påske-kollektionen bliver taget godt imod.

”Jeg hører tit, at folk ikke længere pynter op til påske, og det synes jeg, er ærgerligt. Flere af de store kædebutikker og deres kunder har efterlyst nogle forårs- og påsketing fra mig, og det vil jeg meget gerne give dem.” siger Etly.

Nisserne tog lidt overhånd

Men selvom kollektionen er ny i butikkerne, så er det ikke en nyhed fra Klarborg eller Butik Gammelbo. Mange af dem har eksisteret meget længe.

”Flere af modellerne er født for mere end 30 år siden. Jeg har haft dem i min butik siden starten – og endnu før.

Dem som kommer i butikken, har kendt til dem og spurgt efter dem. Nisserne tog lidt overhånd, og jeg havde svært ved at følge med.” fortæller Etly til migogaalborg.dk.

Og det er ikke tilfældigt, at det netop er Etlys værker, folk efterspørger. Klarborg-kollektionerne er efterhånden blevet et ikonisk samleobjekt, som danskerne ikke kan få nok af.

”Folk vil jo gerne have pynt til deres hjem, men det skal være noget, de kender. Derfor tror jeg, at det er nemt at tage påskekollektionen til sig – fordi de på en måde allerede er en del af familien.” forklarer Etly.

Har sat sit personlige præg på påske-produkterne

Når man tager et kig på forårsnyhederne, så er der ingen tvivl om, hvem kunstneren bag dem er. Som altid er der noget nuttet, kluntet og unikt over de nye familiemedlemmer og sådan skal det også være.

I denne kollektion har Etly dog alligevel gjort lidt ekstra for at sætte sit personlige præg på produkterne. Blandt andet ved at inddrage hendes mellemste søn i designet og derudover bruge hendes egne akvareller til emballageæskerne.

Alt sammen for at sikre, at kollektionen får den bedste velkomst i Klarborg-familien. Kærlighed og respekt er altid en vigtig indgangsvinkel, når Etly designer sine kollektioner.

Støtter Kræftens Bekæmpelse

Men det er ikke kun i designprocessen, at hun har netop disse ord i baghovedet.

I forbindelse med forårsnyhederne har hun indgået et samarbejde med ”Kræftens Bekæmpelse” – og håber, at hendes påskekyllinger også kan gøre en forskel, som andet end ”bare” pynt.

”Jeg vil gerne støtte op om bekæmpelsen af kræft, så der forhåbentligt kan findes en kur mod sygdommen så hurtigt som muligt.” siger Etly og fortæller, at for hvert solgt kylling går 10 kr. ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

Selv om der satses meget på påske-kollektionen, så er der ingen tvivl om, at det er nisserne, som er hele fundamentet i den enorme succes som det nordjyske brand har oplevet.

”Jeg har haft nisserne i mit liv, siden jeg var en lille pige. Jeg har altid haft hjertet med mig i designet – med et ønske om, at de kan bringe glæde og god stemning, hvor end de kommer. Jeg er meget stolt af alle mine små nissebørn.” fortæller Etly.

Påske-kollektionen finder du i butikker rundt omkring i landet, og Etly håber at de kan bringe foråret med ind i de danske hjem. Du kan også bestille dem på Klarborgs webshop lige her.

Etly Klarborg fortæller desuden, at de afholder Påske i det legendariske Nissehus i Pandrup, hvor man også kan komme i den helt rette påske-stemning ved at kigge inden for i Butik Gammelbo.

Man kan læse om eventet lige her

Læste du?

Daniel Svensson stopper karrieren: Bliver chef for Coolshops nye børnefond

Jacob Risgaard, medstifter af Coolshop (venstre) og Daniel Svensson skal nu arbejde sammen

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.