Hurtige måltidsløsninger vinder indpas hos danskerne

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Det bliver mere og mere normalt i Danmark at spare tid på at lave mad ved at spise ud eller benytte sig af ‘convenience food’

Den måde vi spiser på nu er markant anderledes end for nogle få årtier tilbage. Restaurationsbranchen oplever en opadgående kurve, fordi interessen for at spise ude er støt stigende. Det er blevet almindeligt at spise ude på en ganske almindelig onsdag, selvom der ikke er noget at fejre. Der er en generel stigning i danskernes spisevaner landet over, men det er især i hovedstadsområdet, at der for alvor bliver brugt en stor del af madbudgettet på de mange beværtninger.

Hurtige måltider er det mest populære

Måltiderne, der bliver spist ude, dækker både over café- og restaurantbesøg, men også måltider indtaget på pizzaria, grillbar og hos den lokale shawarmabar er inkluderet i den øgede omsætning i restaurationsbranchen. Det er især den yngre generation, der benytter sig af hurtige måltider lavet af andre. Den ældre generation laver oftere mad fra bunden i deres egne hjem. Dét at det er blevet mere populært at spise ude hænger nok sammen med, at mange mennesker lever et travlt liv, hvor tidskrævende og besværlig madlavning ikke bliver prioriteret.

Hvis karrieren har høj prioritet, er det ikke unormalt at arbejde mere end de gængse otte timer om dagen, hvilket efterlader meget lidt tid til madlavning samt andre huslige pligter, hvis også man gerne vil dyrke motion og være sammen med vennerne eller familien. Det er nemt og hurtigt at spise ude, eller hente mad med hjem på vejen, hvilket således frigiver lidt ekstra tid til andre pligter eller sociale aktiviteter.

Børnepasning og madlavning: Det skal være nemt

I familier med hjemmeboende børn, eller hvor aftensmåltidet er forbundet med kvalitetstid derhjemme, er der også en stigning i tidsbesparende løsninger. Der findes efterhånden mange måltidskasser, som bliver leveret til døren, hvilket sparer en for indkøb og planlægning af menu. Desuden tilbyder en stor andel af måltidskasserne også en mere eller mindre færdiglavet menu. Hvis man gerne vil have den ultra nemme og hurtige løsning, kan man købe måltidskasser, hvor kødet er for-tilberedt og grøntsagerne hakkede på forhånd. I disse tilfælde kan man bruge få minutter derhjemme på at færdiggøre et måltid, som til forveksling ligner ét, der er lavet fra bunden. Men det er ikke kun måltidskasserne som kan lette arbejdsbyrden i forbindelse med madlavning.

Der er masser af ‘convenience’-produkter, som kan gøre det meget lettere at lave et hurtigt og velsmagende måltid. Aldrig har der eksisteret så mange frostretter, snittede salater, halvfabrikata og færdigretter, så man lynhurtigt kan trylle et måltid sammen på ganske kort tid. Og danskerne benytter sig gerne af det. Engang var det forbundet med skam og dovenskab at spise mad, som var fundet i supermarkedets køledisk.

Men der er sket et skift i danskernes forbrugsvaner, når det gælder fødevarer. Det er ikke længere skamfuldt ikke at kokkerere sin egen mad fra bunden – det er blevet normalen. Desuden er der mange ‘convenience food’-løsninger som er sunde, nærende og af høj kvalitet, hvorfor det heller ikke længere kun er mennesker, som er ligeglade med deres helbred og personlige sundhed, der køber sig ekstra tid til andre ting ved at spise hurtig mad.