Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage

Af Emil Kjær Jørgensen
Under Historisk Festival kan børn i alderen 8-13 år prøve at være arkæolog for en dag og blandt andet lede
efter fund med metaldetektor. Foto: Nordjyske Museer
Under Historisk Festival kan børn i alderen 8-13 år prøve at være arkæolog for en dag og blandt andet lede efter fund med metaldetektor. Foto: Nordjyske Museer

Nordjyske Museer fejrer sit navneskifte og nye brand med en masse gratis aktiviteter for sine gæster – nye som gamle – i hele ni dage fra 29. maj til 6. juni.

Der er byvandringer i Hals og Aalborg, der er vandretur ved Simested Å – og rundt om Jens Bangs Stenhus i Aalborg. På Vikingemuseet Lindholm Høje er der en hel foredragsrække om arkæologiske fund, og på Hobro Museum er der rundvisning i fundene fra Fyrkat.

Der er quiz for både børn og voksne og familierundvisning i Apotekersamlingen – blandt andet.

Tilbuddene er mange – og meget forskellige, men fælles for dem alle er, at de er ganske gratis.

”Vi vil gerne vise både lokale og turister, hvor mange gode oplevelser, der gemmer sig bag navnet Nordjyske Museer, og selv om de færreste nok når hele vejen rundt på de ni dage, festlighederne varer, så håber vi, at folk får så gode oplevelser, at de får lyst til at besøge os en anden gang”, siger Lars Christian Nørbach, der er museumsdirektør for Nordjyske Museer.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Foto: Nordjyske Museer
Der er ikke plads til alle genstande i museernes udstillinger. Under Historisk Festival kan man få et glimt at
nogle af de genstande, som normalt opbevares på magasinet – deriblandt djævlen fra spøgelseshuset i det
hedengangne Karolinelund i Aalborg.

Flere arrangementer udsolgt

Historisk Festival 2021 kalder museet de ni dages festligheder, og hvis publikum tager godt imod festen, vil museet overveje at gøre det til en årligt tilbagevendende begivenhed, så lige nu følges bookingen af billetter nøje.

På grund af corona er der et begrænset antal pladser til mange af de gratis arrangementer, og derfor skal publikum ind på museets hjemmeside, finde arrangementet i kalenderen og booke en gratis billet.

Allerede nu kan museet melde udsolgt til flere arrangementer, men der er stadig billetter at få til en række spændende oplevelser.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Under Historisk Festival kan børn i alderen 8-13 år prøve at være arkæolog for en dag og blandt andet lede
efter fund med metaldetektor. Foto: Nordjyske Museer

”Det er vores mest kendte produkter, der er udsolgt først – forskellige byvandringer i Aalborg, men vi kan se, at folk nu også begynder at booke billetter til nogle af de nye arrangementer, vi har sat i spil under festivalen, siger Lars Christian Nørbach.

På Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby kan man fx opleve en række af museets arkæologer holde små foredrag om de spændende fund, som de har gjort de senere år – blandt andet om den store jernaldergravplads ved Vaarst, om fund fra Nytorv i Aalborg, om møntskatte fundet i Himmerland samt et stort bronzealderfund ved Gl. Skørping – for blot at nævne nogle af de arkæologiske foredrag under Historisk Festival.

Der er desuden gratis rundvisninger i museets udstillingen og på højen udenfor alle festivalens ni dage samt live-udgravning af fund fra jernaldergravpladsen ved Vaarst i begge weekender. Og har man lyst til selv at prøve at være arkæolog for en dag, så kan man også det – det sker ved museet lørdag 29. og søndag 30. maj. Alt sammen kræver det dog, at man booker gratis billet, det kan man gøre på nordjyskemuseer.dk.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Foto: Nordjyske Museer
Nordjyske Museer afholder 29. maj til 6. juni Historisk Festival, hvor der udover mere end 70 gratis
arrangementer, også er fri entré på museets udstillingssteder.

Vilde vikinger på Fyrkat

Hvor kom de vilde vikinger, som tog på togt til England, egentlig fra? Måske kom de fra Hobro. Her ligger i hvert fald en af de ringborge, som Harald Blåtand lod opføre i år 980. I dag er der ikke meget tilbage af Fyrkat, men den rekonstruerede jordvold og vikingehus vidner om borgens storhed for mere end tusind år siden. Under Historisk Festival er der mulighed for at komme på rundvisning på borganlægget, og de mange arkæologiske fund, der er gjort ved Fyrkat, vises frem på Hobro Museum.

Ikke langt fra selve Fyrkat ligger Vikingegården, som er en samling vikingehuse, hvor der alle ni dage er levende formidling. Her kan man opleve forskelligt håndværk og møde vikingerne, mens de arbejder i smedjen, laver håndarbejde eller laver mad, som man gjorde på Harald Blåtands tid.

Der er ligeledes små foredrag ugen i gennem om blandt andet vikingernes religion og deres dragter, ligesom der er aktiviteter som bueskydning, kamptræning og vikingelege.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Nordjyllands Historiske Museum
Fyrkat
Foto: © Lars Horn / Baghuset.
Dato: 16.10.20

Museumsinspektørens favoritter

En nyskabelse under festivalen er Museumsinspektørens Favoritter, som er en særlig rundvisning på Aalborg Historiske Museum, hvor flere af museets inspektører viser deres yndlingsgenstande fra udstillingerne frem – det er blandt andet det berømte bøddelsværd, som huggede hovedet af aalborgensiske forbryder i 1500-tallet, det er asbestprøver fra eternitfabrikken, en dør med skudhuller efter likvideringen af en modstandsmand under besættelsen samt Skipper Clements berømte sværd.

Hver rundvisning er en personlig tur gennem udstilling set med den enkelte museumsinspektørs øjne.

Endelig er der også mulighed for at komme bag kulissen på museets magasin, der ligger i Vestbjerg. Når man besøger et museum, er der masser af spændende genstande i montrer, men faktisk er det kun omkring ti procent af alle de genstande, som er i museets samling, som er udstillet. Resten opbevares på magasin, så det fx kan findes frem til kommende udstillinger eller bruges i forskningsøjemed.

Nordjyske Museers samlingshus rummer mere end 200.000 genstande, som ikke normalt kan ses, men under Historisk Festival kan man alligevel få et glimt af nogle af de mange genstande. Der inviteres nemlig til et kig bag kulisserne, hvor det bliver muligt at se nogle af de mange genstande, som normalt gemmer sig på magasinets hylder.

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Foto: Nordjyske Museer
På Aalborg Historiske Museum viser museumsinspektørerne nogle af deres favoritgenstande fra
udstillingen frem – blandt andet et bøddelsværd, Skipper Clements sværd og den massegrav (billedet), der
blev fundet i 2014-15 og 2019, som rummer ofre fra det blodige slag under Grevens Fejde: Stormen på
Aalborg 18. december 1534.

Festivalprogram på hjemmesiden

Det samlede program rummer over 70 forskellige arrangementer fordelt på de mange udstillingssteder under Nordjyske Museer. Programmet kan hentes på nordjyskemuseer.dk, hvor der også kan bookes gratis billetter i kalenderen. Der er fri entré på museerne under alle festivalens ni dage.

”Mange af vores medarbejdere har budt ind med sjove arrangementer, og vi glæder os rigtig meget til at vise både eksisterende og nye publikummer, hvor mange gode oplevelser, der gemmer sig bag navnet Nordjyske Museer”, siger en glad museumsdirektør.

Man kan finde det samlede program her

Historisk Festival 2021: Gratis aktiviteter på Nordjyske Museer i ni dage
Foto: Nordjyske Museer
Fyrkat blev opført på foranledning af Harald Blåtand i år 980. Under Historisk Festival kan man komme på
rundvisning og høre om baggrunden for borgen og dens betydning i vikingetiden.

Her får publikum fri entré under Historiske Festival 2021 – 29. maj til 6. juni

Aalborg Historiske Museum, Vikingemuseet Lindholm Høje, Vikingemuseet Fyrkat, Hobro Museum, Lystfartøjsmuseet i Hobro, Cirkusmuseet i Rold, Hadsund Egnssamling og Møllehistorisk Samling

Disse steder er kun åbne i forbindelse med arrangementer:

Apotekersamlingen, Gråbrødrekloster Museet, Boldrup Museum, Hals Museum og Havnø Mølle.

Du finder det fulde program her.