Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have …

Historien om fastelavn har rødder helt tilbage til før reformationen, hvor denne ene aften skulle markere indgangen til den 40 dage lange faste. Her gjorde man ekstra ud af de madglæder, der snart ville være forbudt.

Gennem tiden er fasten forsvundet, men undskyldningen for at smovse bestod – selvfølgelig. I dag nøjes vi da heller ikke med at begrænse os til en enkelt aften.

Især fastelavnsboller er en selvfølge i højtiden, og byens udvalg har efterhånden bugnet længe.

De mange varianter strækker sig ligeså langt som folks individuelle smag, og derfor har vi endnu engang været på tur i læsernes tjeneste for at give den ultimative guide til byens bedste fastelavnsboller.

Læs også: Her får du Aalborgs lækreste kager

Behag Din Smag

Det er måske ikke alle, der ved det, men hos Behag din Smag har man sin egen bager ansat, der dagen lang ælter lækkerier sammen til aalborgenserne.

I kaffebaren er man eksperimenterende, hvilket både betyder, at der ofte opstår smukt og overraskende bagværk – men også, at man aldrig helt ved, hvad man kan forvente.

Men … selvfølgelig er der kommet fastelavnsboller i montréen! Tilmed nogle økologiske af slagsen.

Denne dag bød udvalget på to varianter: Den sædvanlige med vaniljecreme og marcipanremonce samt én med æble, remonce og valnød.

Bolledejen var til den grove side, mens remoncen smeltede på tungen: en ret så god synergi.

Fastelavnsbollerne hos Behag Din Smag er til den søde og snaskede side, og derfor det oplagte valg, hvis du er en rigtig sukkergris.

Hvor: Behag Din Smag
Pris: 26 kr.

Cafeministeriet

Én af Aalborgs mest populære caféer, Caféministeriet, er selvfølgelig også kommet med sit bud på den ultimative bolle.

Som i … den ultimative.

Det hjemmelavede vidunder findes kun i én variant, men den er til gengæld fyldt til randen med lækkerier:

Karamel, chokoladesauce, blåbær, flødeskum og toppet med pistacieknas og frysetørrede hindbær … og nåeh ja, guldstøv.

Oh, Lord of Sweetness.

Hele herligheden er omfavnet af en sprød (men blød!) vandbakkelse, der står i perfekt kontrast til den cremede midte.

Alt i alt en fastelavnsoplevelse, der motiverer til alt andet end at faste …

Hvor: Caféministeriet
Pris: 35 kr.

KaffeFair Strandvejen

Hos KaffeFair er hjemmebag en selvfølge.

Derfor er der selvfølgelig også kommet de smukkeste, runde boller på menuen.

Udenpå er der næsten genskin fra den søde glasur og knasende krymmel, mens der indvendigt gemmer sig en skattekiste af vaniljecreme og marcipanremonce.

Vi har før rost KaffeFair for deres bagerevner, og skulle vi en dag mangle en opskrift på den perfekte udgave af what so ever, så ved vi godt, hvor vi ville henvende os.

Vi er i hvert fald ikke i tvivl om, at hvis man slår op i ordbogen under fastelavnsbolle, så ville der være et billede af dette vidunder.

Hvor: KaffeFair Strandvejen
Pris: 19 kr. eller tre for 55 kr.

La Bonta

Hos bageriet i Gravensgade bager man efter de ældste principper, hvilket også tydeligt ses på resultaterne.

Bagværket hos La Bonta har ofte et rustikt og charmerende look, der vidner om stolte traditioner – og ikke mindst bærer præg af, at det er smagen, der sætter dagsordenen.

Alting er lavet helt fra bunden: lige fra cremen, til syltetøjet og den hjemmepiskede flødeskum.

Smagen er hjemmebagt – på den gode måde! – og især det tykke lag chokolade, der næsten krævede et øksehug igennem, gik lige i kagehjertet på os.

Hvor: La Bonta
Pris: 25 kr.

Lagkagehuset

Der er vist ingen tvivl om, at Lagkagehuset udadtil har førerhatten på, når det kommer til fastelavnsbollekunsten.

De er oftest første navn der nævnes, når folk efterlyser de bedste fastelavnsboller.

Allerede fra d. 9. januar har du kunnet mæske dig i både gammeldags, wienerbrøds- og flødeskumsfastelavnsboller i Lagkagehuset i hele landet.

Især fastelavnsbollerne med fløde er en sikker vinder, og du kan vælge i mellem varianter med creme/vanilje, hindbær/Sarah Bernhardt og blåbær/nougat.

Selvom vi selvfølgelig nyder at “hylde de lokale”, så kan det altså også smages, at Lagkagehuset, der har specialiseret sig i bagekunsten, virkelig ved, hvad de har med at gøre.

Bageriet slår sig også på at være “din lokale bager”, da de tilpasser sortimentet efter efterspørgsel og traditioner i de enkelte landsdele.

Og igen har de ramt plet: Disse banditter kan i hvert fald uden problemer indgå i en solid, nordjysk kostplan.

Hvor: Lagkagehuset
Pris: 30 kr., 4 stk. for 100 kr.

Othellobageriet

Bageriet i Christiansgade 35 omtaler sig selv som Aalborgs bedste bager – og er vel egentlig også snart den eneste tilbage i bageriets klassiske forstand.

Othellobageriet begyndte allerede fastelavnsforberedelserne i begyndelsen af januar, og siden har man kunnet nyde godt af de mange varianter:

Gammeldags fastelavnsboller med creme/marcipan el. chokolade og almindelige fastelavnsboller med hindbær,  marcipan el. vanilje.

Othellobageriets udgave er så sprøde, at dejen nærmest falder fra hinanden. Til gengæld flyder det ikke ligefrem ud med creme, når man bider hul på herligheden – men er du til den helt klassiske bagerudgave, så denne sag et godt bud. 

Othellobageriet garanterer, at der vil være minimum to slags, men at udvalget varierer fra dag til dag.

Hvor: Othellobageriet
Pris: 15 kr.

Penny Lane

Fastelavnsbollen hos Penny Lane på Boulevarden er efterhånden blevet en legende – og ikke kun op til højtiden.

Faktisk er bollen med tiden blevet så populær, at den faktisk fortsætter sine ufortrødne fristelser hele året; under navnet Bedstemorbollen.

Men på denne tid af året udvides udvalget med hele tre valgmuligheder, og der er ingen tvivl om, at der findes noget for enhver smag:

Creme, Creme/chokolade, Nougat/marcipan, Hindbær og æble/borgmestermasse (en creme af marcipan, smør og sukker).

Og vi forstår godt, hvis du har svært ved at vælge din favorit.

Vi har derfor tidligere lavet en guide, hvor hver enkelt bolle bliver slavisk præsenteret i en sød oversigt.

Den finder du lige her.

Hvor: Penny Lane
Pris: 25 kr. to-go og 35 kr. to-stay.

Bonus

Det er ikke kun bedstemorbollen, der har fået en plads på hylden hos Penny Lane.

Penny Lanes bedstemor er nemlig gået skridtet videre med en LUXUS fastelavnsbolle med en sand overflod af sprød dej med fløde og creme.

Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af bollerne i denne guide ikke ligefrem bugnede af snask … men det gjorde disse altså i sådan en grad, at vi næsten havde svært ved at rumme det.

Som vi før har beskrevet bageriet hos Penny Lane, så smagte det vitterligt som noget, vores egen bedstemor havde stået og kreeret i baglokalet.

Mon Penny Lane kan lokkes til også at have disse året rundt … ?

Hvor: Penny Lane
Pris: 30 kr. to-go og 40 kr. to-stay.

Kan du slet ikke få nok af Guides til byen, så kan du finde dem alle samlet lige her.

Limited edition: Her kan du få den vildeste Nutella-snegl

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis du skulle have glemt det, kan vi informere om, at det er Fars Dag på fredag, d. 5 juni.

Er du også træt af at give de obligatoriske bomuldsstrømper, noget udstyr til grillen eller en klassisk skjorte?

De fleste ved, at vejen til en mands hjerte går gennem maven, og på fredag har du for alvor mulighed for at tage kegler i hjemmet.

For Surdejsbageren har lavet et lille twist på bestselleren kanelsnegl, hvor den klassiske remonce er skiftet ud med det tætteste man kommer på flydende guld: Nutella.

Sneglen koster som sædvanligt en halv Vejgaard-dollar (25 kr.), og udover Nutella har den klassiske snegl fået selskab at ristede hasselnødder og knasende krokant.

Selvom sneglen først kan smages igen om en uge, lavede Henrik og Co en lille portion test-snegle, som bogstaveligt talt røg som varmt brød i dag.

Vi nåede lige at få fingrene i et enkelt eksemplar, og vi kan garantere en fantastisk oplevelse for alle, der elsker Nutella. Den skal helt bestemt nydes lun, hvor Nutella’en stadig er flydende.

Sådan får du fingrene i den

Nutella-sneglen kan i første omgang KUN (!) bestilles til afhentning Fars Dag (Grundlovsdag), og bestillingerne har allerede væltet ind efter, at Surdejsbageren lagde en lille teaser ud i går på Instagram.

“Der er jo store traditioner for at bestille og spise hveder til St. Bededag, så nu tester vi lige af om Fars dag skal have en ny tradition her i Aalborg,” fortæller ejer og surdejsbager Henrik Skougaard.

Men bare rolig. VI fortæller ikke nogen, hvis du bestiller en, to, tre eller fire dig til selv eller en anden du holder af.

Sneglene kan bestilles via Facebook, Instagram eller på mail info@surdejsbageren.dk

Vis din støtte til klubben: Nu kan du købe den helt særlige AaB-plakat

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

På søndag spiller AaB den første betydende fodboldkamp siden starten af marts, når de skal på jagt efter tre point i Esbjerg.

Klubberne må endnu ikke have tilskuere på tribunen, og dermed må spillerne undvære den helt særlige stemning og ikke mindst den flotte visuelle kulisse af rød-hvide farver, som AaB’s fans altid leverer – både ude og hjemme.

Men selvom vi ikke har mulighed for at støtte spillerne på lægterne, er der heldigvis stablet en række tiltag på benene for støtte klubben i en svær tid.

AaB har startet projektet AaB er det hele værd, som i skrivende stund har indsamlet næsten 500.000 kr. og på kampdage opfordrer de desuden alle fans til at lade sit halstørklæde hænge ud ad vinduet som en symbolsk gestus.

Nu er vi her på MigogAalborg klar med endnu en mulighed for at vise AaB din støtte – både økonomisk og visuelt.

Støt AaB sammen med MigogAalborg

Mange nordjyder har allerede sikret sig Spot Byen plakaterne til at pryde hjemmet med ikoniske steder som eksempelvis Vestre Fjordpark, Tyren eller Aalborg Tårnet.

Spot Byen er et kreativt samarbejde udsprunget mellem MigogAalborg og Fotograferne Vesterbro, og det ligger i vores fælles DNA at være stolte af at bo i Aalborg.

Vi er også stolte af AaB; derfor skal klubben selvfølgelig også have sin helt egen plakat, som du allerede kan sikre dig her.

Prisen for plakaten starter fra 299 kr., og så støtter du samtidig med 20 kr. pr. solgt plakat til AaB. Derudover støtter vi CoolUnite Fonden med 6 % af overskuddet af alle solgte plakater.

På motivet har vi fundet plads til den ikoniske AaB-tyr, som står foran stadion, den helt særlige fan-mosaik, som viser AaB-logoet på fineste vis og ikke mindst det ikoniske stadion i baggrunden, hvorfra mange AaB-fans har masser af gode minder fra.

Plakaterne kommer i str. 50 x 70 og 70 x 100 og kan sendes eller afhentes hos Fotograferne Vesterbro.

Hvis du vil lure lidt på plakaterne, inden du køber, har du både mulighed for at se dem hos Fotograferne Vesterbro eller som noget helt nyt hos vores venner hos BoShop, som sælger både plakater og rammer i deres nye flotte butik på Østerågade 27.

Få farverige Aalborg ind i hjemmet

Udover de klassiske Spot Byen plakater i sort-hvid, har vi for nyligt sendt vores fotograf Kjetil Løjte ud i nattemørket i Aalborg, hvor han har skudt nogle helt fantastiske billeder af byen.

Vi kalder serien Dark Night, og i serien kan du bl.a få Musikkens Hus, Utzon Center, Kunsten med Aalborgtårnet i baggrunden, Budolfi Kirke med det ikoniske spir og Kulturbroen.

De plakater kan du sikre dig lige her.

Spot Byen tilbyder også løsninger til virksomheder, som ønsker at vise byen frem på bedste vis. Vi kan både tilbyde collager og akustikplader, som kan laves lige efter dit ønske. Send en mail til Jes for at høre nærmere.

Jubel i Fårup Sommerland: Åbner allerede i næste uge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Fårupsommerland
Fårupsommerland

Fårup Sommerland skulle oprindeligt have åbnet for gæster d. 2. maj, men blev i første omgang udskudt pga. corona-virus – til d. 21. maj. Denne dato blev som bekendt udskudt igen.

13. maj skrev vi så, at åbningsdatoen endelig var officiel: 11. juni ville Fårup Sommerland åbne.

Men nu er der igen, igen nyt fra sommerlandet længst mod nord.

“Vi åbner allerede fredag d. 5. juni,” skriver Fårup Sommerland på Facebook.

Kl 14 i dag blev det meldt ud på et pressemøde fra Statsministeriet, at grænsen til Norge og Tyskland åbner fra 15 .juni. Det har også fået Fårup Sommerland til at juble.

Til EB siger Rasmus Morten, marketingchef i Faarup Sommerland:
“40 procent af vores gæster er på en normal sæson nordmænd, så denne nyhed har meget stor betydning for os og hele området.”
Alle sæsonkortholdere kan komme til en eksklusiv VIP snig-åbning dagen inden den officielle åbning.

“I inviteres herud torsdag d. 4 juni, hvor vi ekstraordinært slår dørene op fra 15:00-20:00 – kun for jer! Så kan I prøve den STORE nyhed SAVEN (og alt andet) før vi officielt åbner op d. 5 juni,” skriver de på Facebook.