Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have …

Historien om fastelavn har rødder helt tilbage til før reformationen, hvor denne ene aften skulle markere indgangen til den 40 dage lange faste. Her gjorde man ekstra ud af de madglæder, der snart ville være forbudt.

Gennem tiden er fasten forsvundet, men undskyldningen for at smovse bestod – selvfølgelig. I dag nøjes vi da heller ikke med at begrænse os til en enkelt aften.

Især fastelavnsboller er en selvfølge i højtiden, og byens udvalg har efterhånden bugnet længe.

De mange varianter strækker sig ligeså langt som folks individuelle smag, og derfor har vi endnu engang været på tur i læsernes tjeneste for at give den ultimative guide til byens bedste fastelavnsboller.

Læs også: Her får du Aalborgs lækreste kager

Behag Din Smag

Det er måske ikke alle, der ved det, men hos Behag din Smag har man sin egen bager ansat, der dagen lang ælter lækkerier sammen til aalborgenserne.

I kaffebaren er man eksperimenterende, hvilket både betyder, at der ofte opstår smukt og overraskende bagværk – men også, at man aldrig helt ved, hvad man kan forvente.

Men … selvfølgelig er der kommet fastelavnsboller i montréen! Tilmed nogle økologiske af slagsen.

Denne dag bød udvalget på to varianter: Den sædvanlige med vaniljecreme og marcipanremonce samt én med æble, remonce og valnød.

Bolledejen var til den grove side, mens remoncen smeltede på tungen: en ret så god synergi.

Fastelavnsbollerne hos Behag Din Smag er til den søde og snaskede side, og derfor det oplagte valg, hvis du er en rigtig sukkergris.

Hvor: Behag Din Smag
Pris: 26 kr.

Cafeministeriet

Én af Aalborgs mest populære caféer, Caféministeriet, er selvfølgelig også kommet med sit bud på den ultimative bolle.

Som i … den ultimative.

Det hjemmelavede vidunder findes kun i én variant, men den er til gengæld fyldt til randen med lækkerier:

Karamel, chokoladesauce, blåbær, flødeskum og toppet med pistacieknas og frysetørrede hindbær … og nåeh ja, guldstøv.

Oh, Lord of Sweetness.

Hele herligheden er omfavnet af en sprød (men blød!) vandbakkelse, der står i perfekt kontrast til den cremede midte.

Alt i alt en fastelavnsoplevelse, der motiverer til alt andet end at faste …

Hvor: Caféministeriet
Pris: 35 kr.

KaffeFair Strandvejen

Hos KaffeFair er hjemmebag en selvfølge.

Derfor er der selvfølgelig også kommet de smukkeste, runde boller på menuen.

Udenpå er der næsten genskin fra den søde glasur og knasende krymmel, mens der indvendigt gemmer sig en skattekiste af vaniljecreme og marcipanremonce.

Vi har før rost KaffeFair for deres bagerevner, og skulle vi en dag mangle en opskrift på den perfekte udgave af what so ever, så ved vi godt, hvor vi ville henvende os.

Vi er i hvert fald ikke i tvivl om, at hvis man slår op i ordbogen under fastelavnsbolle, så ville der være et billede af dette vidunder.

Hvor: KaffeFair Strandvejen
Pris: 19 kr. eller tre for 55 kr.

La Bonta

Hos bageriet i Gravensgade bager man efter de ældste principper, hvilket også tydeligt ses på resultaterne.

Bagværket hos La Bonta har ofte et rustikt og charmerende look, der vidner om stolte traditioner – og ikke mindst bærer præg af, at det er smagen, der sætter dagsordenen.

Alting er lavet helt fra bunden: lige fra cremen, til syltetøjet og den hjemmepiskede flødeskum.

Smagen er hjemmebagt – på den gode måde! – og især det tykke lag chokolade, der næsten krævede et øksehug igennem, gik lige i kagehjertet på os.

Hvor: La Bonta
Pris: 25 kr.

Lagkagehuset

Der er vist ingen tvivl om, at Lagkagehuset udadtil har førerhatten på, når det kommer til fastelavnsbollekunsten.

De er oftest første navn der nævnes, når folk efterlyser de bedste fastelavnsboller.

Allerede fra d. 9. januar har du kunnet mæske dig i både gammeldags, wienerbrøds- og flødeskumsfastelavnsboller i Lagkagehuset i hele landet.

Især fastelavnsbollerne med fløde er en sikker vinder, og du kan vælge i mellem varianter med creme/vanilje, hindbær/Sarah Bernhardt og blåbær/nougat.

Selvom vi selvfølgelig nyder at “hylde de lokale”, så kan det altså også smages, at Lagkagehuset, der har specialiseret sig i bagekunsten, virkelig ved, hvad de har med at gøre.

Bageriet slår sig også på at være “din lokale bager”, da de tilpasser sortimentet efter efterspørgsel og traditioner i de enkelte landsdele.

Og igen har de ramt plet: Disse banditter kan i hvert fald uden problemer indgå i en solid, nordjysk kostplan.

Hvor: Lagkagehuset
Pris: 30 kr., 4 stk. for 100 kr.

Othellobageriet

Bageriet i Christiansgade 35 omtaler sig selv som Aalborgs bedste bager – og er vel egentlig også snart den eneste tilbage i bageriets klassiske forstand.

Othellobageriet begyndte allerede fastelavnsforberedelserne i begyndelsen af januar, og siden har man kunnet nyde godt af de mange varianter:

Gammeldags fastelavnsboller med creme/marcipan el. chokolade og almindelige fastelavnsboller med hindbær,  marcipan el. vanilje.

Othellobageriets udgave er så sprøde, at dejen nærmest falder fra hinanden. Til gengæld flyder det ikke ligefrem ud med creme, når man bider hul på herligheden – men er du til den helt klassiske bagerudgave, så denne sag et godt bud. 

Othellobageriet garanterer, at der vil være minimum to slags, men at udvalget varierer fra dag til dag.

Hvor: Othellobageriet
Pris: 15 kr.

Penny Lane

Fastelavnsbollen hos Penny Lane på Boulevarden er efterhånden blevet en legende – og ikke kun op til højtiden.

Faktisk er bollen med tiden blevet så populær, at den faktisk fortsætter sine ufortrødne fristelser hele året; under navnet Bedstemorbollen.

Men på denne tid af året udvides udvalget med hele tre valgmuligheder, og der er ingen tvivl om, at der findes noget for enhver smag:

Creme, Creme/chokolade, Nougat/marcipan, Hindbær og æble/borgmestermasse (en creme af marcipan, smør og sukker).

Og vi forstår godt, hvis du har svært ved at vælge din favorit.

Vi har derfor tidligere lavet en guide, hvor hver enkelt bolle bliver slavisk præsenteret i en sød oversigt.

Den finder du lige her.

Hvor: Penny Lane
Pris: 25 kr. to-go og 35 kr. to-stay.

Bonus

Det er ikke kun bedstemorbollen, der har fået en plads på hylden hos Penny Lane.

Penny Lanes bedstemor er nemlig gået skridtet videre med en LUXUS fastelavnsbolle med en sand overflod af sprød dej med fløde og creme.

Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af bollerne i denne guide ikke ligefrem bugnede af snask … men det gjorde disse altså i sådan en grad, at vi næsten havde svært ved at rumme det.

Som vi før har beskrevet bageriet hos Penny Lane, så smagte det vitterligt som noget, vores egen bedstemor havde stået og kreeret i baglokalet.

Mon Penny Lane kan lokkes til også at have disse året rundt … ?

Hvor: Penny Lane
Pris: 30 kr. to-go og 40 kr. to-stay.

Kan du slet ikke få nok af Guides til byen, så kan du finde dem alle samlet lige her.