Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Af Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen
Foto: Stine Kjølby Christensen

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have …

Historien om fastelavn har rødder helt tilbage til før reformationen, hvor denne ene aften skulle markere indgangen til den 40 dage lange faste. Her gjorde man ekstra ud af de madglæder, der snart ville være forbudt.

Gennem tiden er fasten forsvundet, men undskyldningen for at smovse bestod – selvfølgelig. I dag nøjes vi da heller ikke med at begrænse os til en enkelt aften.

Især fastelavnsboller er en selvfølge i højtiden, og byens udvalg har efterhånden bugnet længe.

De mange varianter strækker sig ligeså langt som folks individuelle smag, og derfor har vi endnu engang været på tur i læsernes tjeneste for at give den ultimative guide til byens bedste fastelavnsboller.

Cafeministeriet, Møllegade

Én af Aalborgs mest populære caféer, Caféministeriet, er selvfølgelig også kommet med sit bud på den ultimative bolle.

Som i … den ultimative.

Det hjemmelavede vidunder findes kun i én variant, men den er til gengæld fyldt til randen med lækkerier:

Karamel, chokoladesauce, blåbær, flødeskum og toppet med pistacieknas og frysetørrede hindbær … og nåeh ja, guldstøv.

Oh, Lord of Sweetness.

Hele herligheden er omfavnet af en sprød (men blød!) vandbakkelse, der står i perfekt kontrast til den cremede midte.

Alt i alt en fastelavnsoplevelse, der motiverer til alt andet end at faste … Og hvis du heller ikke er tørlagt, så burde du tage et kig på Caféministeriets helt nye udgave med Bailey – for adults only. 

Surdejsbageren, Budolfi Plads

Surdejsbageren er blandt de mest populære i hele Aalborg. I disse tider er det ikke længere Nutellasneglen eller Drømmekagesneglen, som er blandt favoritterne.

Nej, det er fastelavnsbollen som hitter. Som i … storhitter!

Bollen er blød med flødeskum på toppen, mens midten består af en hjemmelavet lime/vaniljecreme, solbærkompot, hvid chokolade ganache, karamelliseret hasselnød og brombærstøv,” fortæller Henrik Bruse Skougaard.

Fastelavnsbollen kommer i én variant, men er faktisk et virkelig godt bud på en bolle, der kan det hele.

Sødmen fra vaniljecremen går fantastisk godt i spænd med den mere friske solbærkompot – og som et ikke-så-flødeskums-hungrende-menneske (selv tak for det ord!) er den lille, bløde top den helt perfekte mængde.

Her på redaktionen er der bred enighed om, at selv Mette Blomsterberg ville nikke anerkendende.

Lagkagehuset, Østre Havn/Skalborg

Der er vist ingen tvivl om, at Lagkagehuset udadtil har førerhatten på, når det kommer til fastelavnsbollekunsten.

De er oftest første navn der nævnes, når folk efterlyser de bedste fastelavnsboller.

Allerede siden starten af januar har du kunnet mæske dig i både gammeldags, wienerbrøds- og flødeskumsfastelavnsboller i Lagkagehuset i hele landet.

Især fastelavnsbollerne med fløde er en sikker vinder, og du kan vælge i mellem varianter med creme/vanilje, hindbær/Sarah Bernhardt og blåbær/nougat.

Selvom vi selvfølgelig nyder at “hylde de lokale”, så kan det altså også smages, at Lagkagehuset, der har specialiseret sig i bagekunsten, virkelig ved, hvad de har med at gøre.

Bageriet slår sig også på at være “din lokale bager”, da de tilpasser sortimentet efter efterspørgsel og traditioner i de enkelte landsdele.

Og igen har de ramt plet: Disse banditter kan i hvert fald uden problemer indgå i en solid, nordjysk kostplan.

Othellobageriet, Christiansgade

Bageriet i Christiansgade 35 omtaler sig selv som Aalborgs bedste bager – og er vel egentlig også snart blandt de sidste tilbage i bageriets klassiske forstand.

Her har man også allerede fundet de store snaskede varianter frem. Du kan blandt andet smage dig igennem en ny variant med Daim og en anden med smag af Skildpaddechokoladen.

De er selvfølgelig fyldt med det lækreste flødeskum, men der er også mere klassiske varianter i disken uden fyld.

Derudover har de i år præsenteret Snevejrsbollen med syrlig hindbærmarmelade, flødecreme, marcipan og creme. Altså what’s not to like?

Penny Lane, Boulevarden

Fastelavnsbollen hos Penny Lane på Boulevarden er efterhånden blevet en legende – og ikke kun op til højtiden.

Faktisk er bollen med tiden blevet så populær, at den faktisk fortsætter sine ufortrødne fristelser hele året; under navnet Bedstemorbollen.

Men på denne tid af året udvides udvalget med hele tre valgmuligheder, og der er ingen tvivl om, at der findes noget for enhver smag:

Creme, Creme/chokolade, Nougat/marcipan, Hindbær og æble/borgmestermasse (en creme af marcipan, smør og sukker).

Og vi forstår godt, hvis du har svært ved at vælge din favorit.

Vi har derfor tidligere lavet en guide, hvor hver enkelt bolle bliver slavisk præsenteret i en sød oversigt.

Den finder du lige her.

Bonus

Det er ikke kun bedstemorbollen, der har fået en plads på hylden hos Penny Lane.

Penny Lanes bedstemor er nemlig gået skridtet videre med en LUXUS fastelavnsbolle med en sand overflod af sprød dej med fløde og creme.

Det er ikke nogen hemmelighed, at nogle af bollerne i denne guide ikke ligefrem bugnede af snask … men det gjorde disse altså i sådan en grad, at vi næsten havde svært ved at rumme det.

Som vi før har beskrevet bageriet hos Penny Lane, så smagte det vitterligt som noget, vores egen bedstemor havde stået og kreeret i baglokalet.

Mon Penny Lane kan lokkes til også at have disse året rundt … ?