Dem du SKAL smage: Her er Aalborgs bedste fastelavnsboller

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi nu over en længere periode har været på fastelavnsbolle-rov i Aalborg.
Vi tør godt love, at vi har smagt alt det bedste fra fastelavnsbolle-scenen, så selvfølgelig er det vores pligt at samle dem i en guide til de af jer, der stadig ikke har været igennem hele listen.
I guiden har vi udvalgt de fastelavnsboller, som vi mener er de absolut bedste – men! Vi vil også sige, at når folk har spurgt os efter “byens absolut bedste”, har det været umuligt at svare.
Udvalget har simpelthen været så bredt og varieret, at det simpelthen kommer an på, hvad du selv er til.
Derfor har vi også valgt at opdele bollerne i forskellige kategorier, så du nemt og hurtigt kan udse dig din favorit.
God jagt!
Fastelavnsbollerne er listet i alfabetisk rækkefølge.
Behag Din Smag: Den svenske
HEYA SVERIGE!
Er du én af dem, der har fejret fastelavn i vores naboland, så har du sandsynligvis stiftet bekendtskab med den ikoniske Semla-bolle.
Semla er kort fortalt en svensk fastelavnsbolle, hvor toppen på en blød kardemommebolle er skåret af for at fylde det indre med masser af syndigt fyld – og det er netop den udgave, som Behag Din Smag har valgt at smide på menuen i år.
I kaffebarens bedste bud på den perfekte bolle er der fyldt med hvid chokolade-ganache, hindbærpuré, marcipancreme og sprøde mandler.
Smagene er helt perfekt afstemt, så du får en masse sødme fra den hvide chokolade-ganache, fedme fra marcipancremen og en tilpas omgang syre og frugtighed fra hindbærpuréen.
Du skal vælge Semla-bollen, hvis har mod på at prøve noget nyt uden at gå på kompromis med masser af saft og kraft.
Hvor: Behag din Smag, Gabels Torv
Hvor meget: 35 kr.
Bread by Kaerup: Den æstetiske
Vi er med på, at de fleste fastelavnsboller er håndlavede – men hos det lille mikrobageri på Kastetvej er der alligevel noget særligt over årets fastelavnsboller.
William Kærup har valgt at bage dem i en luftig wienerdej, der har rod i den klassiske fastelavnsbolle, hvilket gør den både knasende sprød og utrolig smuk.
Hos Bread By Kaerup kan du vælge mellem to varianter: Solbær, mandel og konditorcreme eler citron, pistacie og konditorcreme.
De klassiske smagsgivere gør, at Williams boller ikke bare er flotte – de smager også udsøgt, og trods den forholdsvis “lille” størrelse, er man mere end tilfredsstillet, når den/de er indtaget.
Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du gerne vil have noget flot at poste på Instagram – uden at gå på kompromis med gennemført velsmag.
Hvor: Bread by Kaerup, Kastetvej 15A
Hvor meget: 30 kr.
Caféministeriet: Den overdådige
Apropos at poste noget lækkert på Instagram, så har Caféministeriet i den grad gennemskuet, hvordan man får eksponering.
Caféens fastelavnsbolle, der også tidligere har været på menuen, er så overlegen i sin ingrediensliste, at man næsten får ondt af de andre boller.
Vaniljecreme, Oreos, karamel, flødeskum og blåbær, chokoladesauce, pistacieknas, frysetørrede hindbær ooog … guldstøv.
Den lyder måske en smule over-the-top, men vi tør godt at garantere, at … Ja, det er det også. Det er voldsomt over-the-top.
Alligevel formår Caféministeriet at have lavet en bolle, der også smager virkelig godt, og det er dermed svært at komme med mere kritik for at bringe den arrogante bolle nedad.
We surrender ourselves, into the arms of a beautiful stranger!

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du vil gå all in på alle parametre – lige fra #instapotentiale til snaskhedsfaktor.
Hvor: Caféministeriet, Møllegade 19
Hvor meget: 50 kr.
KaffeFair Strandvejen: Den gammeldaws’
Gider du ikke noget p*** og guldstøv på din fastelavnsbolle, så sæt kursen mod Strandvejen.
Her står konditoren klar med årets fastelavnsboller i en blød og sød dej med et snasket indre – og så smager den præcis, som ens bedstemor ville have bagt den.
Bolledejen er fyldt med vanilje og smager ganske enkelt lige som den skal – hvis man er til den indbagte slags fremfor den tunge fløde.
Indvendt finder du i den ene hjemmelavet marcipanremonce, lavet på den reneste, rå marcipan af mandler, mens den anden består af hjemmelavet brombærsyltetøj afrundet af den ægte vaniljestang.
Som med alt andet i KaffeFair er der tænkt nøje over råvarerne, og derfor er denne bolle selvfølgelig også bagt på økologisk mel, sukker og smør.

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er træt af de poppede udgaver, men bare vil have en, der smager lige som den skal!
Hvor: KaffeFair Strandvejen, Strandvejen 19
Hvor meget: 25 kr. pr. stk. eller 4 stk. for 85 kr.
Lagkagehuset: Den masseproducerede
Lagekagehuset var de første til at præsentere årets fastelavnsboller, og det fejrede vi ved at kværne hele ni af slagsen, da vi besøgte dem i samme anledning.
Det er ikke nogen hemmelighed, at Lagkagehuset er en efterhånden verdensomspændende kæde, og måske ønsker nogen, at deres fastelavnsboller dermed var gået ned i kvalitet.
Meeeen … Det er de altså ikke. Faktisk tør vi godt at mene, at Lagkagehuset har de absolut bedste flødeskums-fastelavnsboller, vi har smagt i byen.
Masseproduceret eller ej – hos Lagkagehuset ved man til gengæld godt, hvordan man skal masseproducere dem rigtigt.

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er en fløde-gris, der drømmer om wienerdej og fløde i stride strømme.
OthelloBageriet: Den specielle
Har du nogensinde tænkt: Hvad sker der, når man kombinerer én af verdens bedste kager med … Ja, én af verdens bedste kager?
Othellobageriet har mange forskellige fastelavnsboller i montren, men der er én, der stjæler billedet i år.
De har nemlig lavet en fastelavnsbolle med brunsviger! Galt eller genialt? Bedøm selv, men vi er ikke i tvivl: Kæmpe JA!
Den er bygget op i tre lag:
Bunden er lavet af wienerbrød på den helt klassiske facon, lige som en fastelavnsbolle skal være.
I midten er der en sød blanding af flødecreme og flødeskum, der altså toppes med et stykke snasket brunsviger – selvfølgelig drysset med Click Mix.

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du tør at kaste dig ud i noget nyt og vovet – og samtidig elsker brunsviger.
Hvor: Othellobageriet, Christiansgade 35
Hvor meget: 25 kr.
Penny Lane: Den populære
Never change a winning … fastelavnsbolle!
Hver eneste gang, vi har spurgt jer om jeres yndlingsfastelavnsbolle, så har svaret været klart: Penny Lane!
Hvorfor at netop Penny Lane igen og igen løber med titlen, er der ikke noget åbenlyst svar på. Sandheden er jo bare, at det kort og godt er en flad bolle med eksempelvis vaniljecreme. Men!
For det første kommer fastelavnsbollen i hele fem forskellige varianter, hvilket gør det nemt at dig at udvælge en favorit (eller fem?): Vanilje, vanilje/chokolade, æblekompot/borgmestermasse, hindbær og marcipan/nougat.
Derudover så smager den altså bare godt. Helt traditionel, klassisk bagværk, der hverken er alt for sød, alt for fed eller alt for … meget.

Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er nysgerrig på, hvad alt hypen skal til for – og hvis du også mener, at det kan betale sig at “keep it simple”.
Hvor: Penny Lane, Skipper Clements Gade 1a
Hvor meget: 25 kr., fire stk. for 85 kr. eller 35 kr., hvis du spiser det i caféen.
På Fjorden: Den sprøde
Hos På Fjorden gør man præcis det, man plejer. Også selvom det ikke er helt efter fastelavnsbolle-forskrifterne.
På Fjorden har jo altid været kendt og elsket for deres afsindigt lækre bagværk, hvor især croissanterne tager kegler. Derfor kommer årets fastelavnsbollevarianter også i netop en croissant-indpakning.
Udenpå ser de ikke ud af meget. Ganske vist ret æstetiske, simple og elegante – men der er ikke meget flødeskum og guldstøv at spore.
Sagen er dog en ganske anden, når man åbner op for den. Indeni flyver nemlig et cremet lag af enten hjemmelavet vaniljecreme og rabarber, lemon curd og karamel eller “After Eight”.
Uanset hvad du er til, så bliver den bløde midte perfekt akkompagneret af de mange lag i croissant-dejen, der knaser lige som de skal.
Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du elsker croissanter så meget, at du ikke engang kan undvære dem i et enkelt måltid.

Hvor: På Fjorden i Østerågade 27, på Akvavitvej 23 på Spritten eller på Godthåbsvej 2, 9230 Svenstrup J.
Hvor meget: 35 kr.
Surdejsbageren: Den klassiske
Surdejsbageren har haft travlt i denne fastelavnsbolle-sæson, og de har blandt andet lanceret en såkaldt Fastelavnsbollesnegl.
På denne liste, finder du dog Surdejsbageren bud på en (næsten) klassisk fastelavnsbolle.
Bollen er næsten en hyldest værd i sig selv, for den smager som verdens bedste fødselsdagsbolle!
Læg så dertil, at den er proppet med vaniljecreme og praliné – og så er den generøst toppet med ganache lavet på hvid chokolade.
Vi var vilde med den milde, søde smag fra den bløde dej – i kombination med det snaskede indre (og top!). Vi kan bl.a. love, at denne bolle også burde lige hjem hos de yngste.
Du skal vælge denne fastelavnsbolle, hvis du er vild med det klassiske – med et pift af nytækning!
Foto: Stine Kjølby Christensen
Hvor: Surdejsbageren, Budolfi Plads
Pris: 40 kr.
Du kan få det helt store overblik over samtlige fastelavnsboller i byen her.