Grønt lys til projekt: Førerløse havnebusser skal forene Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Eksempel på en havnebus/fjordbus - her fra København
Eksempel på en havnebus/fjordbus - her fra København

Det bliver meget snart lidt sjovere at transportere sig på job eller ind til Aalborg, hvis man bor i Nørresundby.

Fra 1. juli påbegyndes et stort projekt med førerløse havnebusser på Limfjorden, der skal gøre det lettere at komme fra Nørresundby til Aalborg og omvendt.

Søfartsstyrelsen godkendte forleden, at man kan teste den første førerløse havnebus i Danmark fra juli.

Planen er, at det skal tage mellem 8 og 10 minutter at sejle fra Stigborgs Brygge til Aalborg Havnefront ved Musikkens Hus.

I forvejen er der to Limfjordsforbindelser med tunnellen og broen, men med gigantiske byggeprojekter på Stigsborg Brygge samt Østre Havn, så vil der komme yderligere pres på forbindelserne. Derfor vil havnebussen være en god og nødvendig løsning.

12.000 nye indbyggere på to store områder

Fuldt udviklet ventes Stigsborg Brygge i Nørresundby at få 8.000 indbyggere, mens der vil bo 4.000 indbyggere i udviklingsområdet Østre Havn på den anden side af Limfjorden.

Havnebussen skal sejle uden fører, når det hele for alvor kommer i gang. Men i testfasen er der dog i første omgang en skibsfører med for at kontrollere sejladsen i de automatiske havnebusser.

Borgmester Thomas Kastrup-Larsen glæder sig over projektets godkendelse. Han mener, at det samler Aalborg på en bedre måde.

“Vi får en meget bedre sammenhæng mellem Aalborg og Nørresundby, og så får vi bundet den nye bydel Stigsborg sammen med Aalborg havnefront, så på den måde bliver der virkelig nogle muligheder for at komme nemt og hurtigt rundt på havnen,” siger Thomas Kastrup-Larsen til TV 2 Nord.

Planen er, at de førerløse havnebusser på havnefronten skal være fuldt operationelle fra 2021.