Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Gør en stor forskel: Nu er Back to Life Project nomineret til årets forening

Af Michael Qureshi
Her ses Mathias og Mikkel, drengene bag the Back to Life Project, sammen med sangerinde Lis Sørensen, som har givet støtte til projektet
Her ses Mathias og Mikkel, drengene bag the Back to Life Project, sammen med sangerinde Lis Sørensen, som har givet støtte til projektet

Af Charlotte Mortensen

At hjælpe andre med at komme tilbage til livet. Så simpel er ideen bag The Back To Life Project.

Det er en virksomhed, som vil revolutionere den måde der gives hjælp til rehabilitering i Danmark på.

Virksomheden blev stiftet i 2013 af Aalborgdrengen Mikkel Salling Holmgaard, efter han selv havde kæmpet en hård kamp mod systemet under sit længere genoptræningsforløb, hvor idéen til virksomheden også blev født.

Derfor startede han The Back To Life Project, for at dele ud af sin egen erfaring og viden, i håb om at skabe et system, hvor den enkelte ikke føler sig alene efter en ulykke.

Virksomheden køres til dagligt af Mikkel, Mathias Ottesen og udvalgte, dygtige frivillige.

De hjælper dagligt blandt andet 30 af de mest udsatte mennesker i Danmark- tabt af systemet – med at få førligheden tilbage og finde glæden i livet igen.

The Back To Life Project er netop nu nomineret til Årets Forening 2016. En pris der gives til foreninger, der gør en positiv forskel i lokalsamfundet.

På trods af at de først blev nomineret sent i forløbet, har The Back To Life Project formået at lægge sig med helt fremme i spidsen. En bedrift de ser som et kæmpe skulderklap og som uden tvivl skyldes den store opbakning fra deres følgere.

Vinderen bliver bestemt af offentligheden, og du kan stemme på The Back To Life Project her.

I forbindelse med nomineringen tog MigogAalborg en snak med Mikkel og Mathias, for at høre, hvordan de er nået til dette punkt, deres vision og deres håb for fremtiden.

”Det er ikke fordi der gives dårlig hjælp i Danmark, men det kan bare blive så meget bedre” understreger Mikkel som noget af det første.

The Back To Life Projects vision er simpel. Man vil hjælpe den enkelte med at få mere overskud i hverdagen, så de kan fokusere på deres genoptræning efter en svær fysisk skade eller sygdom.

Hjælpen er ganske gratis, så alle uanset netværk eller økonomi kan få hjælp.

The Back To Life Project lever nemlig på donationer fra fonde, sponsorater eller samarbejdsaftaler fra virksomheder og enkeltpersoner, hvilket selvfølgelig til tider kan være hårdt.



Mikkel og Mathias mener ikke, at det er okay at tjene penge på folks ulykke. Fokus skal være på at hjælpe i stedet.

”Skal man have en eller anden faglig kasket på, før man er kvalificeret til at hjælpe folk? Nej. Det er jo også der, vi går lidt ind og bryder den her trend med at så mange vil tage penge for at hjælpe og rådgive folk, fordi man har en bestemt faglighed, men sådan er vi jo ikke indstillet” udtaler Mathias.

”Vi tester noget helt andet. Vi er simpelthen ude og se, hvad sker der, hvis man giver folk mere i stedet for at tage fra dem.

Det er hele vores essens. Hvad sker der, hvis vi går ud og hjælper dem mere individuelt. Hvad sker der, hvis vi får fokus på kvalitet, og gad vide om det her ikke er langt billigere i sidste ende?” tilføjer Mikkel.

Mikkel og Mathias bruger deres viden og erfaring til at hjælpe med alt fra kontakt til forsikringsselskaber og kommuner, hjælp til genoptræning, og simpel hygge og samvær. Hvad end den enkelte har brug for, for at hverdagen bliver lettere og mere overskuelig.

Mikkel afholder også foredrag for gymnasier og virksomheder
Mikkel afholder også foredrag for gymnasier og virksomheder

Mikkel har også i flere år holdt foredrag for alt fra gymnasieelever til virksomheder omkring projektet, og ideen er at Mathias også skal ud og holde foredrag. Mikkel investerede alle pengene fra hans foredrag i virksomheden, før støtten kom.

The Back To Life Projects fokus på den enkelte er ret unikt, en tilgang der giver deres deltagere en følelse af ikke at være en blandt mange i et system, der måske har en tendens til at putte folk i kasser.

”Vi skal gerne have individet tilbage i centrum, det er jo det, vi kæmper for, den der individorienterede tilgang, i stedet for at, man skal proppes i en kasse.

Altså det der med at tage udgangspunkt i, hvad er dine behov, hvad er dine mål, hvad er det der skal til for, at vi kan indfri det på en eller anden måde?” udtaler Mathias om deres modspil til samfundets meget systemprægede håndtering af mennesker i genoptræning.

Det handler om at give folk oplevelser, der gør, at de kan se fremskridt i hverdagen, til hvilket Mikkel siger:

”Ja det koster måske noget at give en oplevelse, men hvad giver det så ikke i sidste ende?”.

Drengene kalder denne tilgang oplevelsesrehabilitering.

En af deres succeshistorier er Merete. Merete blev ramt af Guillain-Barré Syndrome, som er en virus, der angriber nervesystemet og lammer muskelfunktionen, hvilket har gjort, at hun har været fuldt paralyseret fra næsen og ned.

Merete er meget taknemmelig for den hjælp hun har fået af the Back to Life Project
Merete er meget taknemmelig for den hjælp hun har fået af the Back To Life Project

Meretes ønske var at blive ’normal’ igen. At få en hverdag som før. Et af hendes ønsker var noget så simpelt som at blive så mobil, at hun kunne gå ned og handle selv.

Gutterne hjalp Merete med at nå dette mål, og gav derfor Merete en lille sejr i hverdagen. En milepæl der gjorde, at hun kunne mærke at hun var på rette vej. Videoen herfra gik endda viralt på facebook.

The Back To Life Project har hjulpet mange mennesker gennem årenes løb, men det har ikke altid været lige nemt at arbejde med mennesker, der har det svært.

”Det er ikke nemt, det vi gør. Det er voldsomt hårdt psykisk, til tider. Vi arbejder meget med at have humoren med, skabe overskud og levere en enorm energi i arbejdet.” forklarer Mikkel.

Når man snakker med Mikkel og Mathias, mærker man med det samme deres passion for dét, de laver. De er oprigtigt interesserede i at hjælpe andre mennesker med, at de kan få det bedre.

The Back to Life Project på tur med en deltager
The Back To Life Project på tur med en deltager

Der bliver heller ikke lagt skjul på at meget af deres succes skyldes den store opbakning, de har fået fra offentligheden. Det kan mærkes, at folk gerne vil hjælpe, hvis det er til den rigtige sag, hvor de kan se, hvad pengene reelt går til.

”Alt hvad folk donerer til os går direkte til projektets arbejde. Det er ikke noget, vi sidder og betaler løn af. Det er til benzin, så vi kan komme rundt til folk, det er ting til vores deltagere, det er kajakker, krykker, træningsbolde, svømmetræning osv.” fortæller de to ildsjæle.

Det understreges i øvrigt, at deres hjælp kommer med det samme. De bruger deres autonomi til at gå udenom bureaukratiet. Der er ingen, der skal spørges om lov.

For nyligt har The Back To Life Project modtaget en betydelig donation fra Det Obelske Familiefond, hvilket har sikret dem løn i det næste halvandet år, så fremtidige donationer vil fortsat gå direkte til deltagerne.

Det har dog ikke altid været lige nemt at være den nye spiller, der ønsker at gøre tingene anderledes. Mikkel blev i lang tid mødt af lukkede døre og kommentarer om, at ’det er ikke sådan man gør tingene’.

Det har været en hård kamp, men igennem dokumenterede resultater, er reaktionerne i dag anderledes.

”Vi er faktisk begyndt at indtage sådan en rolle i samfundet, hvor forsikringsselskaber, personskadeadvokater og enkelte politikere er begyndt at spørge os til råds om hvad er det for nogle produkter, I mener vi skal udvikle” siger Mikkel om hvor The Back To Life Project er lige nu.

Der er en støt stigende interesse for hvad de laver, hvor de overfor fagfolk har slået sig fast som en spiller, der har fat i den lange ende.

For nyligt er det også kommet frem, at sangerinde Lis Sørensen har valgt at støtte projektet, hvilket blot er endnu en tilkendegivelse af, at dét Mikkel og Mathias har gang i, er vigtigt.

Deres håb for fremtiden er, at den individorienterede og oplevelsesbaserede tilgang til rehabilitering bliver en norm i samfundet og at det bliver den foretrukne måde, at gøre tingene på.

Ikke desto mindre, tilgængelig for alle, uanset social status og geografisk placering.

De håber også, at de kan uddanne andre, der har været igennem et hårdt genoptræningsforløb, til at kunne hjælpe på samme måde som Mikkel bruger sin erfaring til at hjælpe folk i dag, så deres koncept spreder sig til resten af Danmark. Dette kaldes peer-support.

Hvis The Back To Life Project er så heldige at vinde Årets Forening, håber de, at denne anerkendelse vil kunne være med til at sprede visionen bag deres projekt, og at de derfor vil kunne give endnu mere hjælp.

The Back to Life Project ønsker at starte Danmarks første vandfysioterepi
The Back To Life Project ønsker at starte Danmarks første vandfysioterepi

Drengene har også en masse nye projekter på tegnebrættet, såsom at starte Danmarks første vandfysioterapi, hvilket også kunne få et boost, hvis de er så heldige at vinde prisen.

Målet er altså klart, at revolutionere måden der rehabiliteres på i Danmark, så betydeligt færre bliver tabt af systemet og får den rette hjælp til at komme videre.

Du kan læse mere om The Back To Life Project på deres hjemmeside her eller deres Facebook-side her.

Del artikel

Andre læser også