Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Giften i vores sprog truer demokratiet

Af Redaktionen

Danmark er et lille, tolerant land. Eller er vi? Når man ser meningsudvekslinger og kommentarer på sociale medier og diverse indlæg, får man en knude i maven. Der er sket noget. En forråelse har vundet indpas i den måde, som vi diskuterer og taler med hinanden. Eller rettere sagt, så har samtalen det sværere end nogensinde. Der kastes med udråbstegn, bræk-emojis og nedladende skældsord, når man følger politiske debattråde.

Samtalen finder ikke længere sted ansigt til ansigt, hvor vi kan se den andens mimik, smil, øjne og lyden af den andens stemme. Demokratiets slagmark er nu de sociale medier, hvor disse ord paradoksalt nok postes for at blive læst.

Vi må standse op nu og se på hinanden. Vores næste er altid vores næste i respekt, også når vores næste tror på velfærd eller fjernelse af topskat eller bekymring for integrationsindsatsen. Vi er nødt til at komme forbi vores ofte forudindtagede holdninger til det at være socialist, liberalist, konservativ eller andet og mødes i argumenterne mellem os og derfra dele os efter anskuelser.

For ellers går det galt, meget galt. Vores historie er fyldt med eksempler på, hvor meget et samfund kan erodere, hvis skel og polarisering bliver for uoverstigelige. Så er der kun eskalering tilbage.

Alle konflikter, krige og forfølgelser er startet med ordet. De betændte ord. Ord kan virke som bitte, små doser arsenik. De sluges ubemærket, de synes ikke at have nogen virkning, men efter nogen tid viser giftens virkning sig alligevel.

Faren ligger i at dæmoniseringen af ”de andre” bliver normalt, noget hverdagsagtigt. Svage, voldsparate sjæle ser deres motiver legitimeret, når andre bekræfter dem. Den igangværende valgkamp er for længst blevet varslet til at blive den grimmeste og mest ondsindede i mands minde.

Selv politikerne har resignerende nærmest bekræftet dette, selvom de om nogen burde være de første til at gå imod dette varsel. Denne resignation er et sygdomstegn i et demokrati. Politikere, kandidater og vælgere må standse op nu, inden det er for sent. Inden vi får gravet for dybe skyttegrave i dette lille land, hvor vi har så meget til fælles at værne om.

Vi skal turde tale om den gode tone, selvom denne rituelt latterliggøres for politisk korrekthed, men en god tone at samtale i, er og bliver fundamentet i et sundt demokrati. Vi kan alle se, hvor slemt det kan gå, når man ser til USA, hvor polariseringen og splittelsen i det amerikanske samfund forekommer uoprettelig. Når en så forfærdelig person som Donald Trump kan blive præsident på at forgifte sproget og demokratiet, så kan alt lade sig gøre. Også i vores Danmark.

Valgkampen er den ultimative test for vores demokrati. Denne valgkamp vil vise, om vi vil den respektfulde, demokratiske samtale eller polarisering og splittelse i dette land? Lad os ubetinget vælge samtale og samling.

Indlæg skrevet af: Morten Klessen (Socialdemokratiet)

Del artikel

Andre læser også