Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Modtager flere millioner: Nye sundhedstilbud på vej til Aalborg

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Line Bloch Klostergaard
Foto: Line Bloch Klostergaard

Der er en lang række nye tiltag på vej i Aalborg og Jammerbugt kommune.

Som en del af de nyere nationale sundhedsklynger har Region Nordjylland, de to kommuner og Praktiserende Lægers Organisation i Nordjylland nemlig afsat 6,9 millioner til konkrete sundhedsindsatser.

Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Hjælp til en lang række patientgrupper

Psykisk syge – især yngre psykisk syge samt ældre med hjertekarsygdomme og rygsmerter, børn med inkontinens og svært multisyge.

Det er blot nogle af de patientgrupper, som får direkte gavn af en nyligt politisk vedtaget plan for sundhedsområdet i Aalborg og Jammerbugt Kommune. Hele 15 konkrete og finansierede indsatser bliver nu søsat på tværs.

Helt konkret, så betyder den nye aftale eksempelvis, at børn og unge får yderligere støtte og hjælp ved psykisk sygdom – blandt andet ved et såkaldt IPS-forløb, der er blot 1 ud af de 15 nye indsatser, som skal hjælpe psykisk syge børn og unge med at blive i job eller uddannelse.

“På den måde sætter vi samlet ind med målrettet hjælp endnu tidligere, når det gælder unge, som på grund af dårligt mentalt helbred har det svært i forhold til beskæftigelse eller uddannelse.

En gruppe som desværre er vokset i antal. Nu kan unge helt ned til 15 års-alderen få tilbudt en hjælpende hånd, hvis de er kørt fast.

Det er blot en af handleplanens mange gode indsatser – resultatet af et frugtbart samarbejde i Sundhedsklynge Midt,” siger Mogens Christen Gade (V).

Kan gøre noget godt for folkesundheden

Den konkrete indsats har kørt som et forsøgsprojekt i netop Aalborg Kommune, og har været en stor succes.

De 15 indsatser er blevet aftalt i Sundhedsklynge Midt, som er en ud af fire sundhedsklynger i Region Nordjylland.

Ifølge rådmand i Aalborg Kommunes Sundhed og Kultur, Jes Lunde (R), er indsatsen et eksempel ud af mange på hvordan et tæt samarbejde mellem region, kommuner og almen praksis for alvor kan gøre noget godt for folkesundheden.

Der ligger nemlig mange gevinster for borgerne for at forbedre indsatsen overfor sygdom, hvis der løftes i flok.

“Jeg ser frem til et stærkere og endnu mere smidigt samarbejde i Sundhedsklynge Midt.

Jeg er glad for, at vi er på vej med flere indsatser overfor børn og unge med psykiske vanskeligheder – det er der behov for.

Og jo bedre vi arbejder sammen om det, jo hurtigere kan borgerne få den hjælp de har behov for,” fortæller Jes Lunde, rådmand i Sundhed og Kultur i Aalborg Kommune.

Sundhedsfælleskaber skaber bedre sundhed

Der er blevet oprettet nye sundhedsklynger i hele landet.

I sundhedsklyngen med Aalborg og Jammerbugt Kommune har borgmesteren, rådmanden og regionsrådsformand Mads Duedahl (V) godkendt den nye handleplan med de konkrete indsatser sammen med de praktiserende læger i kommunerne.

“Ud over et stort fokus på forebyggelse og på at skabe gode forløb for børn og unge med psykiske vanskeligheder, så er der i handleplanen også et skarpt fokus på at sikre træning enten før eller sågar i stedet for operationer på regionens hospitaler samt på at sikre lighed i sundhed – eksempelvis ved at sikre nærhed i sundhedstilbuddene,” siger Mads Duedahl.

Han nævner som eksempel et af de nye tiltag i handleplanen, hvor Karkirurgisk Ambulatorium på Aalborg Universitetshospital nu kan henvise patienter med åreforsnævring i benene direkte til superviseret gangtræning i kommunerne.

FAKTA: Hvad er en sundhedsklynge?
Sundhedsklynge Midt er det ene af fire sundhedsklyngesamarbejder i Nordjylland. Samarbejdet består af kommuner, praktiserende læger og Region Nordjylland.

Sundhedsklyngens opgave er på tværs af sektorer at være en drivende kraft for mere forebyggelse, kvalitet og omstilling i det nære sundhedsvæsen.

Sundhedsklyngen skal først og fremmest samarbejde om de borgere/patienter, som kommuner, almen praksis og hospitaler i klyngen er fælles om, samt de udfordringer som er særlige for klyngen eller hvor klyngen ønsker at iværksætte en særlig indsats.

Den nye handleplan, som Sundhedsklynge Midt har godkendt, er således en ud af fire i Region Nordjylland. På landsplan er der 21 sundhedsklynger.

Også her har man erfaring fra Aalborg Kommune, som nu tages videre til Jammerbugt Kommune.

Det vil få en gavnlig virkning for mange ældre med sygdommen, der også kaldes ’vindueskigger-syndrom’, da sygdommen betyder, at man ofte er stillestående det meste af tiden på grund af smerter ved bevægelse.

De praktiserende læger i de to kommuner får også flere redskaber, som led i handleplanen. Det er blandt andet aftalt, at de praktiserende læger fremover også vil kunne henvise patienterne med ’vindueskigger-syndromet’ direkte til kommunens tilbud om gangtræning.

For PLO Nordjylland er det blot et eksempel på, hvordan et bedre og gennemtænkt samarbejde mellem sundhedsaktører er direkte gavnligt for patienterne.

“At vi fremadrettet kan henvise patienterne til den relevante gangtræning i kommunen, før de eventuelt ses på hospitalet, kan være med til at forebygge forværring af tilstanden, så patienten måske kan slippe for en operation,” forklarer Mette Bolvig Poulsen, formand i PLO Aalborg Kommune, og fremhæver, at PLO ser frem til at komme i gang med andre vigtige indsatser i handleplanen – særligt de som omhandler børn og unge i mental mistrivsel.

De involverede i sundhedsklynge Midt lægger også vægt på, at der i handleplanen er lavet aftaler, der skaber nærhed i sundhedstilbuddene.

Som eksempel skal der arbejdes på at alle kommuner i regionen får adgang til et e-nærhospital, der vil give adgang til digitale tilbud, som kan være med til at øge tilgængeligheden til sundhedsvæsenet.

Del artikel