Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Er din økonomi klar til studiestart? Sådan undgår du farlig gæld, når studiebolig og bøger skal betales

Af Michael Qureshi

Der er studiestart lige rundt om hjørnet, og det betyder flere studerende til byen, som skal ud og finde lejlighed, købe studiebøger osv.

Alt dette koster penge, og har man ikke forældre man kan låne af, kan det godt være svært at finde penge nok til f.eks. indskud og tre gange husleje, som er meget normalt at betale, når man overtager en lejlighed.

Nogle studerende vælger derfor at gå ud og optage lån for at få råd til disse ting.

At optage lån kan dog være farligt, hvis man ikke ser sig ordentligt for, og derfor kigger vi i denne guide på, hvordan du undgår at optage farlige lån, når du skal ud og låne penge til f.eks. forudbetalt leje og depositum.

Et lån skal være den sidste udvej

Som allerede beskrevet bør du altid starte med at se om du kan finde pengene på anden vis end ved at låne dem online eller i en bank.

Det kunne f.eks. være at spørge dine forældre om du kan låne af dem, og hvis ikke de kan hjælpe dig, så kan dine bedsteforældre måske?

Hvis du skal hen og låne for at få den lejlighed du har kig på, bør du måske også overveje, om det virkelig er det værd, eller om du kan nøjes med en mindre lejlighed, måske et kollegie-værelse, som typisk har langt lavere omkostninger forbundet med sig.

Vælg den billigste låneform

Når du som studerende skal låne penge, så er der ingen tvivl om, at et SU-lån er det, der giver dig den klart laveste rente og dermed det billigste lån.

Med et SU-lån betaler du en rente på kun 4% om året, hvilket er en ganske lav og fordelagtig rente.

Der er dog grænser for, hvor meget du kan optage i SU lån, og skal du hen og skaffe 50.000 til 3 måneders forudbetalt leje og depositum, kan du hurtigt opbruge din kvote.

Hvis du ikke kan låne mere i SU lån eller blot ønsker at låne et andet sted, bør dit næste besøg være i banken.

Her kan du nemlig også låne relativt billigt. Ikke så billigt som hos staten, men stadig billigere end hos de forskellige online låneudbydere.

Dette leder os videre til det sidste sted du skal lede for et lån, når alle andre muligheder er udelukket, nemlig hos de online låneudbydere.

Her kan renterne nemlig være høje, og der kan være skjulte gebyrer.

Derfor skal du være meget påpasselig med disse lån, for selvom de er nemme at optage, så er de nødvendigvis ikke nemme at betale tilbage på grund af høje renter.

Når du kigger på lån, så brug gerne en uafhængig lånesammenligningstjeneste som f.eks. Forbrugerfinans.dk, hvor du kan få et komplet overblik over lån, og hvad det helt præcist vil koste dig at optage et givent lån.

Prøv f.eks. at se denne grafiske oversigt over de billigste og bedste forbrugslån.

Sådan spotter du de dyre lån

Når du kigger på lån, er det typisk ÅOP man kigger på.

Dette tal kan dog være svært at forstå, og det giver dig ikke en idé om, hvad du reelt set kommer til at betale tilbage, hvis du f.eks. låner 50.000.

Heldigvis er det sådan at bankerne skal oplyse dig de ”samlede kreditomkostninger”, som er et samlet tal for hvad du kommer til at betale for at låne.

Tallet inkluderer gebyrer og renter, og det er derfor det mest retvisende tal at sammenligne lån på.

F.eks. vil du kunne se, at hvis du låner 50.000, så er de samlede kreditomkostninger 3.000, hvilket betyder, at du vil komme til at betale 53.000 tilbage for at låne 50.000.

Del artikel

Andre læser også