ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Hyldest til Aalborgs historie: Ikonisk samlingspunkt genskabes på havnefronten

Af Stine Kjølby Christensen

Et af de mest spændende nye områder i byen finder vi langs Aalborgs lækre havnefront.

Østre Havn har i flere år været under massiv forvandling, og nu hvor rammerne er sat, og mere end 1000 aalborgensere har fået et nyt hjem siden byggeriet startede, igangsættes et nyt projekt, der skal skabe endnu mere liv og miljø i det østlige havneområde.

På Stjernepladsen, der er beliggende mellem Kabelparken og Musikkens Hus skal den blomstrende bydel fuldendes med et hyggeligt torv, hvor både beboere og gæster kan mødes til fællesaktiviteter eller med lækkerier fra pladsens omkringliggende lejere.

Hyldest til Aalborgs historie: Ikonisk samlingspunkt genskabes på havnefronten Hyldest til Aalborgs historie: Ikonisk samlingspunkt genskabes på havnefronten

Trods områdets moderne look, er og bliver Aalborg en by med rødder i industrien – og det ønsker man også at integrere i den nye bydel.

Midt på torvet er man allerede i gang med opførelsen af det, der sandsynligvis kommer til at blive pladsens varemærke: Proppen.

Et mødested på kajen

I 60’ernes Aalborg var Proppen et lille udsalgssted, hvor havnearbejderne kunne købe øl, snaps og varme pølser.

Et uformelt sted, hvor man mødtes i pauser (… og arbejdstiden), og som i den grad var med til at sætte sit præg på dagligdagen på Østre Havn.

At være havnearbejder i 60’ernes Aalborg var et beskidt, støvet og fysisk hårdt arbejde – så naturligvis skulle tørsten helst slukkes, når arbejdet med at slæbe sække, losse skibe og læsse vogne var overstået.

Havneområdet var dengang skarpt opdelt mellem havnearbejderne og pakhusarbejderne, der rådede over hvert sit domæne på hhv. landsiden og kajen.

Hos Proppen fandt man dog hinanden, og her var alle mand altså enige om at kunne nyde både vådt og tørt på lige fod.

Hyldest til Aalborgs historie: Ikonisk samlingspunkt genskabes på havnefronten

Historie møder kunst

Først i 1990’erne blev Proppen revet ned, og tilflyttere har nok ingen anelse om, at den nogensinde har eksisteret. Indtil nu.

Den nye Proppen på Østre Havn, der forventes at stå færdig i maj 2021, bliver en smuk udgave med respekt for fortiden: Seks meter høj og skabt i glas.

Derudover bliver der etableret skydedøre, så man som forbipasserende kan gøre ophold derinde med udsigt til det nye torv.

Og her er man naturligvis – som i gamle dage – velkommen, uanset om du er havnearbejder, pakhusarbejder, studerende, beboer eller bare nysgerrig gæst i området.

Hyldest til Aalborgs historie: Ikonisk samlingspunkt genskabes på havnefronten

“Proppen kommer til at stå som en lysekrone midt på pladsen, mens der indvendigt vil være lyskunst samt glas- og spejllofter, der sammen får rummet til at syne uendeligt,” fortæller bylivsudvikler Hanne Kræn til MigogAalborg.

Foruden at være et stykke funktionelt kunst på pladsen så er det også planen, at Proppen skal også bruges som eventsted og samle pladsens caféer.

Søger historier fra Proppen

Udviklingen af Proppen er allerede i fuld gang, og ligger man inde med nostalgiske eller sjove fortællinger fra det oprindelige sted, så hører Hanne Kræn meget gerne fra dig.

“Proppen skal naturligvis være en ny, ikonisk ting på pladsen, men vi ønsker samtidigt at forene det med dens gamle identitet.

Derfor håber vi også på at høre fra nogen, der kan fortælle os historier derfra eller endda har gamle billeder, så vi på den måde kan genskabe stemningen med hjælp fra dem, der har brugt den dengang,” siger Hanne Kræn.

Har du – eller kender du nogen, som har – minder fra 60’ernes Proppen, så kan de sendes lige her

Del artikel

Andre læser også