Den Bette Kro fylder et år: Har vist at Aalborg stadig er vilde med smørrebrød

Skrevet af: Michael Qureshi
Morten Gamini i midten med sit team på Den Bette Kro
Foto: Johny Kristensen
Morten Gamini i midten med sit team på Den Bette Kro Foto: Johny Kristensen

Tirsdag den 18. april er det et år siden, at Den Bette Kro åbnede i Aalborg.

På rekordtid blev den et af byens mest populære nye spisesteder.

Indehaver Morten Gamini er kendt som Aalborgs ukronede smørrebrødskonge, og der har været fart på, siden “kroen” åbnede i Vingårdsgade.

Det der begyndte med at være en restaurant på lige fod med de fleste andre i Aalborg i forhold til åbningstider har imidlertid ændret sig.

For kort tid siden besluttede Gamini at ændre Den Bette Kro til udelukkende at være en frokostrestaurant. Endda på trods af at især konceptet torsdagsflæsk var et stort hit.

For Morten Gamini har det handlet om prioritere kræfterne rigtigt.

”Selvfølgelig er det lidt med blødende hjerte. Men aftenåbningerne har også kostet mange kræfter, og når vi nu så tydeligt oplever den primære interesse omkring frokost og kan leve fornuftigt af denne enkle kerneforretning, har jeg fundet det rigtigt udelukkende at fokusere min og vores energi der,” forklarer Morten.

Hensyn til nyresygdom

Han vedgår i den forbindelse personligt at have skullet finde en bæredygtig balance mellem et stressende liv som restauratør og hensynet til den nyresygdom, som for et par år siden var ved helt at sætte en stopper for hans arbejdsliv.

En sygdom, der heldigvis – bl.a. som følge af nye behandlingsmetoder og hans eget store, planlagte vægttab – er kommet meget mere ro om. Men han skal stadig passe på og prioritere.

Også Den Danske Spiseguides legendariske redaktør, Bent Christensen, der i 40 år har stået i spidsen for guidens bedømmelse af danske toprestauranter, er begejstret for Den Bette Kros satsning:

”Det er helt tydeligt, at Morten har fastholdt og rendyrket sit fokus på den vel nok eneste virkelige danske specialitet, smørrebrød. Det har høj kvalitet i udførsel og bliver serveret i autentiske rammer på Den Bette Kro, kan vi konstatere” lyder det fra Bent Christensen.

Overvældende succes

Når Morten Gamini gør status på det første år i spidsen for sin Kro er han lykkelig for modtagelsen blandt aalborgenserne.

”Succes’en kun et år efter åbning har været overvældende. Min drøm er blevet til virkelighed”, fortæller en lykkelig vært Morten Gamini.

Nu bliver alle kræfterne fokuseret på frokostsucces’en med udgangspunkt i det klassiske smørrebrød baseret mest muligt på lokale råvarer og øllet som nu også som noget nyt primært produceres i Nordjylland (Bryghuset Vendia samt Nibe og Løkken bryghuse).

Frokosten består som nævnt primært af Mortens egne fortolkninger af klassisk dansk smørrebrød i hele 27 forskellige varianter, samt danske frokostklassikere som æggekage, pandestegt kalvelever, frikadeller, hakkebøf & spejlæg, inden der kan afsluttes med f.eks. gammel ost, citronfromage eller pandekager.

 

Og med et års fødselsdag i morgen skulle Morten Gamini selvfølgelig lige afsløre de fem mest populære smørrebrød på Den Bette Kro. Vinderen er ikke den store overraskelse.

Top-fem, fortæller han, har tydeligt vist sig at være:
  1. Pandestegt Rødspættefilet med remoulade og citron
  2. Roastbeef med remoulade, peberrod, friterede løg og pickles
  3. ”Sol over Aalborg”, tatar af røget ål, med kapers og æggeblomme
  4. Christiansøpigens marinerede sild
  5. Æg og søkogte håndpillede rejer

Borgmesteren åbner ny burgerrestaurant i Aalborg: Gratis burgermenuer til alle

Verdens stærkeste chilisauce: Spis 10 ml og få maden til halv pris

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Selvom det nok ikke bliver et problem at holde varmen i næste uge med temperaturer op mod 30 grader, så har vi fundet en sjov udfordring til dig, der virkelig kan lide at få varmen – i både mund, krop og sind.

Café Mumbai i Nordkraft serverer autentiske indiske retter, som jo ofte er noget mere krydrede, end de klassiske danske retter. På menukortet er der således også markeret den enkelte ret er: *Medium, **Stærk eller ***Hot.

Og selvom muligheden “hot” sikkert er spicy nok til de fleste af os, kan du krydre tilværelsen og de indiske serveringer lidt ekstra, når du nyder maden.

Den ultimative manddomsprøve

Café Mumbai kalder det selv den ultimative manddomsprøve, og udfordringen lyder da også som noget af en mundfuld:

Hvis du spiser deres hjemmelavede chili-sauce som tilbehør til din mad, så du halv pris på maden.

Det lyder da egentlig ret ligetil?

… Det er dog værd at bemærke, at chili-saucen har fået navnet Kill Switch af én grund: Den er lavet på verdens stærkeste chili!

For at få halv pris på maden, skal du spise alle 10 ml., som du eksempelvis kan få udleveret til din Chicken Tikka Masala eller Lamb Korma.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af Mumbai Café (@mumbaiaalborg) den

Tør du tage udfordringen op?

Du finder Café Mumbai på Kjellerups Torv 1 i Nordkraft. De har åbent alle dage fra kl. 17.00 – 21.00

Hvad: Halv pris på maden – hvis du spiser 10 ml. chilisauce lavet på verdens stærkeste chili
Hvor: Café Mumbai
Hvornår: Alle dage

Du finde mere info om Café Mumbai her.

Afholdes for 22. år i træk: Den Blå Festival er klar med fed nyhed

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Den Blå Festival.
Foto: BrknRib Photo and Artwork.
Den Blå Festival. Foto: BrknRib Photo and Artwork.

Nibe Festival er knap nok overstået, før vi kan glæde os til den næste hyggelige festival i Nordjylland.

Den Blå Festival er den årlige jazz- og bluesfestival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele midtbyen til et slaraffenland af musik, hygge, kolde drikkevarer og god stemning.

Det helt unikke ved festivalen er, at den er helt gratis at deltage i, og i år finder den sted fra torsdag den 15. august til søndag den 18. august.

Den Blå Festival 2019 har som altid de to store hovedscener på Toldbod Plads på havnefronten og på Gammeltorv ved Råshuset.

Derudover er der koncerter på mange af byen cafeer, værtshuse og spillesteder. Der er blandt andet koncerter på Café Ulla Terkelsen, El Mariachi, Aalborgs Slotskro, Hasseris Kirke, John Bull Pub, Egholm og som noget helt nyt i år: på Salling Rooftop.

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Jazz og blues på toppen af Aalborg

Den helt store nyhed i år er, at du kan nyde lækker jazz og blue i højderne.

Der er nemlig hele tre koncerter på Salling Rooftop,  hvor du kan glæde dig til at lytte til en række spændende artister på toppen af Aalborg.

Onsdag den 14. august fra klokken 15.00-17.30 gælder det Jesper Theis Duo. Jesper Theis spiller guitar i stil med gamle bluesmestre som Son House og Robert Johnson.

Han behandler deres sange med stor respekt, men han er ikke bange for lege med arrangementerne og puste nyt liv i de hævdvundne klassikere. Med sig har han Søren Lindholt på kontrabas.

Torsdag den 15. august klokken 15.00-17.30 er så Big Creek Slim Duo, der vil underholde på Salling Rooftop.  Big Creek Slim har en mørk og raspende stemme og spiller råt og udtryksfuldt på sin gamle guitar.

Han spiller klassisk Chicago- og Delta-blues inspireret af bl.a. Muddy Waters, Howling Wolf og John Lee Hooker. Han har på få år udgivet fem album, som alle har fået flotte anmeldelser og vundet et hav af priser.

Fredag den 16. august klokken 15.00-17.30 slutter koncerterne i de høje luftlag med Tim Lothar og HP Lange. Det er to af de travleste og mest velanskrevne bluesmusikere i Danmark, der mødes denne dag.

Tim Lothar har turneret 20 lande, har otte anmelderroste udgivelser bag sig, har modtaget priser i ind‐ og udland, og er en af de flittigst turnerende musikere i Europa. Han er lige nu en af DK’s skarpeste og mest respekterede bluesmusikere.

I mere end 30 år har HP Lange været bluesmusiker på landevejen, og er efterhånden en veteran på musikscenen i Danmark. På scenen leverer HP Lange et energisk mix at Delta – country- og folk-blues. Du finder mere info om koncerterne her.

Hvad: Den Blå Festival
Hvor: I hele Aalborg
Hvornår: 15. – 18. august

Du kan se fulde program for Den Blå Festival lige her.

Film under åben himmel: Sådan bliver vejret til Zulu Sommerbio på tirsdag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Foto: TV 2 Presse
Foto: TV 2 Presse

På tirsdag starter TV2 Zulu deres årlige Zulu Sommerbio, hvor de tager rundt i det danske land for at vise gode film under åben himmel.

Traditionen tro åbner sommerbioen sæsonen lige her i Aalborg kl. 21.45, når A Star is Born vises i Skovdalen.

Men film under åben himmel, betyder også, at vejret har ret meget at sige; skal man tage afsted eller ej?

Hvordan bliver vejret?

Vejrprognoser kan ofte være uforudsigelige, men med kun to døgn til arrangementet, er der ret stor sandsynlighed for, at der kan stoles på vejrudsigten.

Og det bliver nærmest perfekt vejr til årets Zulu Sommerbio i Skovdalen. DMI lover tørvejr hele dagen, og temperaturen topper klokken 17.00 med 24 grader.

Når filmen starter omkring 21.45 kan vi se frem til mellem 18-22 grader, en let vind og ikke mindst: tørvejr.

Der er derfor al mulig god grund til at tage forbi Skovdalen på tirsdag, men tag da gerne et tæppe med – om ikke andet for hyggens skyld!

Stjernespækket drama

Filmen der vises er storfilmen A Star Is Born, som er produceret og instrueret af Bradley Cooper, der også spiller hovedrollen sammen med Lady Gaga.

Filmen er blevet en kæmpe succes over hele verden, og den var nomineret til intet mindre end 8 Oscars, hvor sangen Shallow vandt for bedste originale sang.

Filmen handler om den berømte rockstjerne Jackson Maine spillet af Bradley Cooper.

Han opdager stortalentet Ally, spillet af Lady Gaga, som spiller på en bar for dragartister.

De indleder et forhold, og Ally kommer med på Jacksons turné, hvor hun opdages af et berømt pladeselskab som vil gøre hende til en stjerne.

Jackson bliver jaloux, samtidig med at hans egen karriere er i fare på grund af store mængder alkohol og narkotika. I tillæg er Jackson på vaklende grund med sin storebror og turnémanager Bobby.

Gratis for alle

Traditionen tro er ZULU Sommerbio gratis for alle, så det er bare med at møde op med godt humør, en behagelig stol og måske en pakke kleenex til filmen.

Der kan købes snacks og drikkevarer, men du må også gerne medbringe det hele selv.

Hvad: Zulu Sommerbio (A Star Is Born)
Hvor: Skovdalen, Aalborg
Hvornår: Tirsdag d. 23. juli kl. 21.45
Pris: Gratis

Du kan læse mere her.