Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum

Af Nathalia Hentze Nielsen

På hjørnet af Maren Turis Gade og Ved Stranden står en smuk murstensbygning, der daterer helt tilbage til 1895.

Butikslokalerne i stueetagen har tidligere været hjemsted for et pizzaeria og en vandpibe café, men nu får den 126 år gamle bygning helt nyt liv, og det synes meget passende, at det er Skandinaviens ældeste LGBT+ bogcafé, der flytter ind.

Eller det vil sige… Buens Bogcafé blev faktisk først stiftet for ni måneder siden, og cafélokalerne er kun akkurat lige åbnet på Maren Turis Gade 12, men da det er Skandinaviens første fysiske boghandel med LGBT+ litteratur som omdrejningspunkt, er den “først, størst, bedst, eneste og dermed også den ældste.”

Ordene kommer direkte fra indehaverne Emma Mai Petersen og Kristine Sofie Højens egne læber, da MigogAalborg møder dem på Maren Turis Gade 12, og det pudsige ordspil fremkalder en energisk og glad latter, der bliver kendetegnende for hele interviewet.

Der er på daværende tidspunkt mindre end en uge til åbningen af bogcaféen, og selvom de to veninder indrømmer, at de har haft deres kriser undervejs, er det netop glæden over deres hjertebarn, der fylder mest.

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Buens Bogcafé har hjemme på Maren Turis Gade 12.

Sagde op og tog springet

Emma og Kristine er begge 28 år, bedste venner på sekstenende år og har som millioner af andre vennepar rundt om i verden haft drømmende snakke om hvad nu, hvis vi sagde op og …

Forskellen på dem og mange af os andre er, at de rent bogstaveligt har sagt deres jobs op og fulgt hvad-nu-hvis tanken til dørs med Buens Bogcafé.

“Det er nok mig, der er den største grund til, at vi springer ud i det lige nu,” fortæller Emma, der er uddannet ingeniør indenfor User Experience Design på Aalborg Universitet.

“Som det desværre sker for alt for mange på det danske arbejdsmarked, gik jeg ned med stress, og jeg valgte at sige mit job op. Jeg følte, at der skulle ske noget helt andet.”

Kristine, der også har en lang videregående uddannelse i Informationsvidenskab og Kulturformidling, nikker og istemmer:

“Emma sagde til mig ‘åh jeg ville ønske, jeg bare kunne stå og lave kaffe et sted’, og så fortalte jeg hende, at jeg havde en idé og skulle vi ikke bare springe ud i det.”

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Buens Bogcafé kommer til at forhandle litteratur, hvor LGBT+ på den ene, anden eller femte måde er omdrejningspunktet eller temaet for historien.

Springe ud i det er netop, hvad de gjorde, og det er på trods af, at de hverken havde erfaring med iværksætteri eller særlig mange bekendte, der var selvstændige.

“Der hvor det virkelig gik fra noget, vi kun snakkede om til, noget vi valgte at gøre, var da vi fandt ud af, at der ikke findes et eneste fysisk LGBT+ tilbud i Nordjylland.

Forstå mig ret, der er foreninger og arrangementer, men ikke et decideret LGBT+ hus, og det følte vi, at vi kunne gøre noget ved,” forklarer Kristine.

Planen er, at caféen skal give fri og lige adgang til alle, der har interesse i kultur og litteratur, hvor LGBT+ på den ene eller anden måde er omdrejningspunktet. På sigt skal det også være en platform for foredrag, bogklubber, filmaftener, møder og meget andet – indenfor fokusområdet selvfølgelig.

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Der er masser af plads i de store lokaler på Maren Turis Gade, og planen er, at der også skal være plads til filmvisninger, bogklubber, møder og meget, meget andet.

Stor hjælp fra StartUp Club

Én ting er at opdage et behov for en gruppe mennesker og se mulighederne i en idé; noget helt andet er at føre det ud i verden og gøre det økonomisk holdbart.

Her var der heldigvis masser af hjælp at hente hos StartUp Club, der er et gratis tilbud til iværksættere i Aalborg Kommune.

“Vi var klare over, at der ikke var økonomi nok i en ren boghandel, så vi tænkte café-benet med fra starten, men at gå fra tanken til faktisk at kunne køre en bogcafé, ja, der havde vi brug for hjælp. StartUp Club var nogle af de første vi kontaktede,” siger Emma.

Når man spørger ind til, hvad det har betydet at have rådgiverne og konsulenterne i ryggen, tøver de to veninder ikke.

“Det har betydet så meget. Bare det at vi har kunne gå ned og stille dumme spørgsmål og få at vide, at det ikke er spor dumt, det har været dejligt.

Vi har fået hjælp til mange lavpraktiske ting, der har været svært for nogle som os, der ikke har prøvet noget lignende før. For eksempel sådan noget som regnskab, og hvad er forskellen på et IVS og et ApS selskab,” forklarer Kristine.

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Familiehjørnet i caféen med plads til børn.

Hun fremhæver, at hun så sent som ugen før havde ringet ind til iværksætterkonsulenterne for at spørge omkring moms.

“Jeg fik svar med det samme og slap for at skulle lange 5.000 kroner ud til en revisor.”

Generelt har Buens været et projekt, der er båret på fællesskabets vinger. Udover StartUp Club, der har givet dem “den viden, de ikke vidste, de manglede” (Emma griner på dette tidspunkt i interviewet, mens Kristine insisterer på at formuleringen giver god mening), er støtten også strømmet ind fra alle kroge af landet.

Tidligere i år lancerede de to iværksættere en crowdfunding kampagne med et mål om at indsamle 25.000 kroner. Det beløb nåede de på kun 23 timer, og kampagnen endte næsten dobbelt så højt med et resultat over 44.000 kroner.

“Vi møder støtte fra alt og alle. Venner, familie, forlag, LGBT + foreninger,” siger Emma og nævner også den flotte pris, de modtog til Danish Rainbow Awards 2021 på TV2 Zulu for at skabe et safe space i hjertet af Aalborg, hvor de besøgende føler sig velkommen og inkluderet. 

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Hylderne bugner med nye og second hand bøger, der kan købes med hjem.

Aalborgs mest farverige café

I går åbnede Buens Bogcafé så endelig efter mange måneders hårdt arbejde, og det ville ikke være løgn at kalde dem for Aalborgs mest farverige café.

Når du træder ind, mødes du først og fremmest af en væg med en intens blå farve, der kan konkurrere med selv Santorinis ikoniske kupler.

Hylderne er fyldt til bristepunktet med skønlitteratur, faglitteratur, digtsamlinger, tegneserier, grafiske noveller, billedbøger, pegebøger, novellesamlinger (dyyyyb indåbning), der drager øjnene med deres rige illustrationer, mens duften af kaffe og croissanter mætter de andre sanser.

Aalborg-iværksættere står bag: Skandinaviens første LGBT+ bogcafé er åbnet i centrum
Emma og Kristine inviterer til åbningsreception fredag den 3. december kl. 17.30.

Iværksætterrejsen er kulmineret i det fysiske LGBT+ samlingspunkt, de havde drømt om, og nu skal Buens Bogcafé stå sin prøve i centrum af Aalborg.

“Folk skal føle sig velkomne her. Vi glæder os til at en masse kommer ned og siger hej,” fortæller Emma og Kristine afslutningsvis.

Har du lyst til at gå på opdagelse i caféen, kan du komme forbi i deres åbningstider (kl. 10.00-18.00 i december) eller ønske iværksætterne tillykke med åbningen til deres reception på fredag den 3. december kl. 17.30, hvor der serveres kage og drikkevarer.

Læs mere om Buens Bogcafé her.

Går du selv med en spirende iværksætteridé, så læs mere om StartUp Clubs tilbud her.

Del artikel

Andre læser også