Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Blodbank i opråb: Der mangler 1.000 nye bloddonorer i Aalborg

Af Emil Kjær Jørgensen
Foto: Bloddonor.dk
Foto: Bloddonor.dk

Det er besluttet, at Danmark skal være selvforsynende med plasma, og derfor er der behov for flere bloddonorer, der vil give plasma.

Det skriver Aalborg Blodbank i en pressemeddelelse.

Derfor er der lige nu stor efterspørgsel på bloddonorer, der vil give blodplasma i Aalborg, så der kan fremstilles mere livsvigtig medicin til patienter med bl.a. nedsat immunforsvar.

Blodbanken i Aalborg opfordrer sunde og raske borgere mellem 17 og 65 år, der vejer mindst 60 kg og som har mulighed for at komme til Aalborg, til at melde som bloddonorer på www.bloddonor.dk.

Det bruges plasma til

Plasma er en ravfarvet væske, som cellerne i blodet flyder rundt i, og som bruges til at fremstille livsvigtig medicin til patienter med bl.a. nedsat immunforsvar.

Forbruget af medicin fra plasma er stigende og der er i dag mangel på verdensplan.

Derfor er det i Danmark besluttet, at vi skal være selvforsynende med plasma. Selvforsyning er vigtigt for at øge forsyningssikkerheden.

Der kan desuden være etiske problemer forbundet ved at købe medicin fremstillet fra plasma fra udenlandske donorer, som ofte tappes under andre forhold end i Danmark.

“Behandling med den livsvigtige medicin udvundet fra plasma skaber liv og livskvalitet hos patienter med bl.a. nedsat immunforsvar. Behovet for den livsvigtige medicin er stigende, og medicinen kan kun fremstilles af blodplasma.

Derfor har vi lige nu brug for flere bloddonorer der kan give plasma”, siger Betina Sørensen, der er ledende overlæge i Klinisk Immunologi ved Aalborg Universitetshospital.

Giv blod og red liv

For at blive bloddonor og donere plasma skal du være mellem 17 og 65 år, sund og rask og veje mindst 60 kg. og have mulighed for at tage til tapning i Aalborg. Medicin, sygdomme og andre faktorer kan betyde, at du ikke kan blive bloddonor.

Det tager cirka 45 minutter at give plasma, og du kan give plasma indtil den dag, du fylder 75 år. De ca. 600 milliliter, man donerer ved en plasmadonation, bliver hurtigt gendannet i kroppen og du kan donere plasma hver 14. dag.

Blodbanken i Aalborg ligger på Aalborg Universitetshospital Nord, Urbansgade 32-34 og har åbent mandag-onsdag kl. 7.30-19.00, torsdag 7.30-17.00 og fredag kl. 7.30-13.45.

Læs mere på www.bloddonor.dk eller kontakt blodbanken for at høre, om du kan hjælpe.

Del artikel

Andre læser også