Aalborg under besættelsen: Tag på gå-selv-byvandring i byens gader
Corona har tvunget mange til at tænke i nye baner, og det er også tilfældet på Aalborg Historiske Museum. Under nedlukningen i foråret udgav museet nogle gå-selv-byvandringer, da de af gode grunde ikke kunne afholde de ellers meget populære byvandringer.
De normale byvandringer med en museumsguide er forlængst kommet igen, men det betyder ikke, at de nye gå-selv-byvandringer er droppet. Og nu lancerer museet i samarbejde med blandt andre Horsens-Hammer Lokalhistoriske Arkiv, Museet Godthaab Hammerværk og Hals Arkiv en række helt nye gå-selv-byvandringer, som tager publikum med uden for storbyen til forstæder og kystkultur.
Du kan altså med mobilen i hånden tage på gå-selv-tur – præcis når du har lyst – og mærke historien der, hvor den skete.
De nye gå-selv-ture tagerfolk med til Godthaab, Vodskov og Hals, som alle gemmer på spændende lokalhistorie.
Er man mere til storbystemning, så kan man også blive inde i Aalborg midtby, hvor man har mulighed for at tage tilbage til Aalborg under besættelsen eller opleve middelalderbyen.
På tur i besættelsestiden
Byvandringen “Aalborg under besættelsen” har været en kæmpe bestseller på museet, men for ikke at løbe nogen risiko i forhold til smittespredning, har Nordjyllands Historiske Museum nu udvidet mulighederne for at deltage – helt uden coronaskræk.
På gå-selv-byvandringen bliver du taget tilbage til Aalborg under besættelsestiden, hvor den tyske besættelsesmagt var særdeles nærværende, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet.
I løbet af denne gå-selv-byvandring kommer du forbi nogle af de steder, hvor besættelsestidens mest dramatiske begivenheder i Aalborg fandt sted.
Du får blandt andet historien om en af Danmarks første modstandsgrupper, Churcill-klubben, du kommer forbi de bygninger, hvor den tyske værnemagt holdt til under krigen, og du ser steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage).
Undervejs vil du møde flere mindeplader for faldne modstandsfolk samt modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almenkirkegård.
Du kommer forbi i alt 19 steder, og der følger en historisk beskrivelse med hver lokation.
Turen varer ca. 1 ½ time, men kan afkortes til en time, hvis du fravælger punkt 7-10 og punkt 14-15.
Du finder byvandringen lige her.