Forpremiere på Oscar-kandidaten “Pot-au-feu: Vejen til hjertet”
Få tidspunkter på året egner sig så godt til filmhygge som her i januar.
Det er nu, man har allermest lyst til at søge ind i biografmørket, læne sig tilbage i en blød stol og lade sig underholde af en smuk film.
Snart har netop sådan en premiere i de danske biografer – nemlig “Pot-au-feu: Vejen til hjertet”.
Filmen, som er den franske Oscar-kandidat, forener kærlighed og gastronomi på fineste vis, og er du en ægte foodie, er der ingen tvivl om, at du skal se den.
Vil du være en af de første, der oplever “Pot-au-feu: Vejen til hjertet”, har du muligheden her i Aalborg, hvor der afholdes forpremiere onsdag 24. januar i Nordisk Film Biografer i Kennedy Arkaden.
En billet koster kun 90 kroner inklusiv et glas vin.
Mad og kærlighed
Bag “Pot-au-feu: Vejen til hjertet” står instruktør Tran Anh Hung, som har taget udgangspunkt i romanen ”The Life and Passion of Dodin Bouffant, Gourmet” og skabt filmen som en forhistorie hertil.
Det er der kommet en fascinerende kærlighedshistorie ud af, og der er ikke blot tale om kærlighed mellem mennesker, men i den grad også kærligheden til mad.
Filmen tager os med til Anjou, hvor Monsieur Dodin residerer som en konge i sit køkken og sammensætter menuer, der ikke blot kan glæde hans egen gane, men også henrykke de venner, han får på besøg.
I køkkenet har han kokken Eugenie ved sin side, og uden hende ville hans gastronomiske kongerige styrte sammen.
Eugenie går i køkkenhaven og udvælger sæsonens grøntsager, køber ind hos de lokale bønder og forstår instinktivt Dodins dessiner og intentioner, og gennem 20 år har de skabt et unikt samarbejde omkring kogekunsten.
En smuk historie tilsat fransk madkunst
Inden gæsterne går hjem, kommer de ofte forbi køkkenet for at hylde Eugenies mirakler, og herefter holder Eugenie og Dodin af at fortsætte samtalen om gastronomien for at dyrke deres fælles passion.
Af og til lader Eugenie også døren til sine værelser stå ulåst, så de kan dyrke deres kødelige passion.
Selvom hierakiet og standsforskellen mellem kvinden og kokken er tydeligt, har Dodin flere gange anmodet om hendes hånd, men hun har hver gang afvist hans frierier, da hun foretrækker sin frihed.
En sommer ændrer alting sig dog.
Dels fordi Dodin som den berømte gourmet, han er, bliver inviteret til en overdådig middag hos en fremmed fyrste, der besøger Frankrig.
Her står de gode sager i kø, men Dodin er ikke tilfreds, og han føler, at han bør give et modsvar og invitere fyrsten på en mindre overdådig, men langt bedre komponeret middag.
Måske skal den fine fyrste have serveret en gourmets version af en simpel bonderet som pot-au-feu?
Dodin går desuden med til at tage den unge Pauline, datter til en bondefamilie, som ofte leverer produkter til Dodins køkken, i lære i sit køkken.
Pauline er egentlig for ung, men hendes smagssans er veludviklet, og hun har et brændende ønske om at blive indviet i Dodins og Eugenies hemmeligheder.
Men pludselig en dag sker der noget, som ryster Dodin og vender op og ned på alting.
Eugenie falder om, og Dodin må tilkalde en læge og tage sig af hende.
Han laver endda egenhændigt en middag til hende og serverer den, mens han selv forbliver i køkkenet, hvilket aldrig er hændt før.
Noget vi sjældent ser på film
Om filmen fortæller instruktør Tran Anh Hung:
“At fortælle ‘Pot-au-feu: Vejen til hjertet’ som en forhistorie til Marcel Rouffs roman gav mig friheden til at forestille mig forholdet mellem Eugenie og Dodin Bouffant.”
“Det gav mig mulighed for at udforske noget, vi sjældent ser på film, nemlig hvad der får et parforhold til at fungere.”
“Det smukke ved forholdet ligger i Eugenies modstand. Dodin er stadig forelsket i hende efter alle disse år, fordi han aldrig føler, at hun helt har været hans. Noget i hende holder igen. Alt det bliver blot antydet. Jeg elsker at skabe situationer, hvor en af hovedpersonerne – ligesom publikum – bliver holdt hen i spænding.”
Noget af det, der gør “Pot-au-feu: Vejen til hjertet” til noget helt særligt er ikke blot den smukke fortælling, men også det faktum, at der i filmen arbejdes med ægte mad og ikke blot den uægte vare, som man har for vane i branchen.
Dette er et tydeligt tegn på, at filmen tager gastronomien seriøst, og rygtet siger da også, at det faktisk var et problem at få skuespillerne til at holde op med at spise under optagelserne.
“Pot-au-feu: Vejen til hjertet” har premiere i biografer landet over torsdag 25. januar, men dagen før har du altså mulighed for at komme til forpremiere.
Vil du se filmen som en af de første, kan du sikre dig billet til forpremieren i Nordisk Film Biografer i Kennedy Arkaden LIGE HER.