Fra stressramt til yogi: Brian fik sit liv tilbage gennem yoga

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Stress. En følelse, som de fleste af os nok stifter bekendtskab med før eller siden.

For nogle ender stress dog med at blive mere end bare en midlertidig følelse. I stedet bliver det en sygdom, der uden at spørge om lov, overtager ens liv og i værste fald gør det umuligt at komme ud af sengen om morgenen.

Dette var tilfældet for arbejdshesten Brian Billund Kallehauge, der blev slået omkuld af stress tilbage i september 2019.

“Det kom som et lyn fra en klar himmel. Jeg havde været på weekendtur i Berlin med min kone, da jeg mandag morgenen vågnede op i en – hvad der føltes som – en helt ny krop,” fortæller 41-årige Brian til MigogAalborg og fortsætter:

“Jeg begyndte at kaste op inde på arbejdet, så jeg troede først, at der var tale om en influenza. Jeg ringede til lægen og fik en akut tid, men da jeg kom ind, brød jeg sammen. Min krop sagde bare stop.”

Brian gik på et splitsekund fra at være en arbejdsnarkoman inden for eksportbranchen, hvor der hele tiden skulle præsteres – til nu at være et nummer i den triste statistik over de 300.000 danskere, der lider af alvorlig stress.

“Jeg blev slået til tælling. Jeg røg ned med både angst og depression, fik medicin og forsvandt fuldstændig fra alting.

Min krop levede bare sit eget liv efter at have råbt og skreget på ro alt, alt for længe. Jeg opdagede det bare for sent,” fortæller Brian om den periode i hans liv, der ændrede alt.

Genfandt roen med yoga

Mens Brian lå bundet til sin seng og hverken kunne overskue små eller store opgaver, famlede hans kone i blinde for at hjælpe ham.

Det første og bedste forslag blev et retreat i Ribe, men Brian kunne ikke overskue tanken om at skulle så langt væk hjemmefra.

Derfor begyndte de i stedet at kigge på tilbud, der var inden for bygrænsen. Her faldt Brians kone så over holdet “Yoga mod stress” hos Fokus Aalborg.

“Jeg tør godt at indrømme, at jeg var én af dem, der bare grinede hånligt af yoga. Men på det her tidspunkt var min stolthed på alle fronter lagt ned, så jeg havde ikke længere noget at tabe,” siger Brian, der kort tid efter startede på holdet.

Her blev han mødt af yogalærer Maria Abildgaard, der til stor lettelse kunne svare på de spørgsmål, som Brian havde slæbt som betonklodser med sig ind i lokalet:

“Er det altid i det her lokale? Er det altid dig, der er læreren? Er det altid de samme mennesker? Er det altid de samme redskaber, vi skal bruge?”

Svaret var et simpelt ja, og herefter kunne Brian fokusere på at finde dét, han så inderligt havde brug for: Ro.

“Det var med det samme et rart sted at komme for mig.

Det blev respekteret, at jeg ikke havde behov for at snakke med nogen, der blev ikke stillet krav – og havde man brug for bare at ligge under et tæppe i en time, mens Maria med sin meditative stemme sørgede for at holde ens tankemylder på afstand, så var det dét, man gjorde,” fortæller Brian.

Fra stressramt til yogi

Endelig lykkedes det ham at genfinde kontakten til sin krop, der ellers længe havde været afskåret fra hovedet.

“Jeg havde jo megaondt i min krop! Det blev pludselig meget tydeligt for mig, at stressen havde sat sig fysisk i mig, og jeg havde virkelig brug for at lære noget så basalt, som hvordan jeg skulle trække vejret.

Jeg har stadig ondt i kroppen, men nu kan og tillader jeg i det mindste mig selv at mærke det. Og jo mere jeg mærker det, jo bedre mulighed har jeg for at hjælpe den,” forklarer han.

I takt med tiden begyndte Brian også at åbne sig op for folk omkring ham i yogalokalet, der stod i den samme situation. Pludselig var der ligesindede, han kunne spejle sig i, og følelsen af at være alene blev mindre og mindre.

“Jeg kan overskue mennesker igen. Jeg kan overskue at lytte til deres historier og dermed også blive klogere på min egen.” siger han.

Selvom holdet Yoga mod stress nu er slut for Brians vedkommende, har han valgt at fortsætte i YOGA HUSET et par gange ugentligt for at forebygge et eventuelt tilbagefald – og det har han i sinde at fortsætte med.

“Jeg griner i hvert fald ikke hånligt af nogen længere,” siger han med et glimt i øjet.

Et helt nyt liv

I dag er Brian – mildt sagt – et nyt menneske. Han har accepteret, at stressen har ændret hans liv og modsat mange andre, der blot vender tilbage til det liv, der gjorde dem syge, har Brian nu valgt at lægge det hele om.

Fra førhen at være drevet af penge, deadlines og det evige kapløb om at præstere mest og bedst muligt, er hans eneste krav til sig selv nu at få lavet de De 5 Tibetanere hver morgen.

“Jeg mistede mit arbejde undervejs i sygdomsforløbet, og selvom det har været flovt, at jeg pludselig ikke kunne forsørge min familie, så er jeg i dag enig med min læge i, at det her forløb har været en gave,” fortæller Brian.

“Da han sagde det første gang, havde jeg mest lyst til at slå ham ned,” siger han med et grin.

Brian er dog sikker i sin sag: Han skal ikke tilbage til det sted, hvor han faldt.

Derfor har han nu valgt at gå i en helt anden retning, som forhåbentlig kan være med til at forebygge den situation for andre, som han ufrivilligt røg ind i.

“Jeg er gået i gang med at uddanne mig til kropsterapeut. I løbet af denne her proces er jeg blevet opmærksom på, hvor lynende intelligent kroppen faktisk er, hvis man gider at lytte til den.

Derfor er det nu min drøm at hjælpe andre, der enten står i samme situation, som jeg gjorde – eller endnu bedre: Forebygge den.” slutter han.

Næste omgang Yoga mod stress starter op d. 30. november-25. januar. Læs mere her