Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Til kamp mod madspild: Populært supermarked åbner i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Det bliver mere og mere moderne at agere bæredygtigt i sin hverdag. Det ved man i supermarkedet Wefood, der i 2016 åbnede sin første butik.

Konceptet var simpelt:  I stedet for at danskerne smed 700.000 tons mad ud om året, ville man bruge disse overskudsvarer på ny og på den måde skabe balance mellem overflod og mangel.

Hos Wefood er du som kunde derfor med til at mindske madspild, når du køber billige varer, som intet fejler – og alt overskuddet går til mennesker i nød. En vaskeægte win-win.

Til kamp mod madspild: Populært supermarked åbner i Aalborg
Wefood, Amagerbrogade, indvielse, prinsesse Marie, København, foto: Mikkel Østergaard Wefood åbning, den 22. februar 2016

Åbner i Aalborg

Indtil nu har det kun været i Aarhus og København, man har kunnet nyde godt af det populære koncept. Men i dag afslører Folkekirkens Nødhjælp, der står bag Wefood, at de åbner en butik i Nordens Paris.

Til juli åbner Wefood Aalborg, som er en del af Folkekirkens Nødhjælps bæredygtige supermarkedskæde med alt fra fødevarer, genbrug og tekstil.

Det er organisationens syvende butik på landsplan, og ligesom de øvrige butikker har Wefood Aalborg til formål at gavne både forbrugere, klimaet og verdens fattigste.

”Vi glæder os at til at udvide med en butik i Aalborg.

Det har længe været et stort ønske at få en Wefood-butik med både overskudsvarer og genbrug til Nordjylland. Vi oplever en kæmpe interesse både fra vores mange frivillige, lokalmiljøet og kommunen, som også har bæredygtighed og verdensmål på dagsordenen,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.

Til kamp mod madspild: Populært supermarked åbner i Aalborg

Flere butikker på vej.

Åbningen af den nye butik i Aalborg sker blandt andet med støtte fra Salling Fondene, der i 2019 donerede 3,41 millioner kroner til etableringen af flere Wefood-butikker.

Takket være den store donation er der i dag butikker i både København, Aarhus, Vejle og snart i Aalborg. Derudover forventer Folkekirkens Nødhjælp at kunne åbne endnu en butik i nær fremtid.

Udover økonomisk støtte fra Salling Fondene får Wefood Aalborg stor opbakning fra Y’s Men Region Danmark og medlemmerne i organisationens 150 klubber, som yder en stor indsats til gavn for kirkelige og sociale udviklingsprojekter.

Næste år vil en del af overskuddet fra Y’s Mens loppemarkeder, genbrugscentre og andre lokale indbringende aktiviteter være med til at få den nye Wefood-butik i Aalborg godt fra start.

”Y’s Men i Danmark vælger hvert år et eller to projekter, som alle klubber i landet står sammen om at støtte.

I år vejede bæredygtighed tungt i vægtskålen ved udvælgelse blandt de mange ansøgte projekter, derfor blev det Wefood-butikken i Aalborg, som er et formål, vi meget gerne støtter,” siger kommende regionsleder i Y’s Men, Jens Byskov.

Kæmpe donationer

Wefood sælger overskudsvarer, som almindelige supermarkeder og butikker ofte kasserer, men som ingenting fejler.

Det kan være varer, der er overproduceret, har fejl i emballagen eller har passeret ”bedst-før-datoen”.

En af de største leverandører til Wefood er Salling Group, der står bag føtex, Bilka og Netto.

Til kamp mod madspild: Populært supermarked åbner i Aalborg

De har det seneste år doneret 115 tons varer, der har sikret en omsætning på 2 millioner kroner. I 2020 har Wefood-butikkerne samlet solgt 360 tons varer det seneste år med en samlet omsætning på 8,4 millioner.

Det er det bedste resultat nogensinde.

”Vores ønske med både Wefood og vores genbrugsbutikker er at skabe et mere bæredygtigt forbrug i Danmark og samtidig investere pengene i verdens fattigste lande, der er hårdt ramt af klimaforandringer.

Men vi kan ikke gøre det uden de mange gode samarbejdspartnere, leverandører, frivillige kræfter og selvfølgelig kunderne.

Det er fantastisk, hvad man kan opnå, når man går sammen om det gode formål, ” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.’

Til kamp mod madspild: Populært supermarked åbner i Aalborg

Den nye butik åbner i begyndelsen af juli på Godsbanen 10, 9000 Aalborg.

Del artikel

Andre læser også