Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nærvær, Omsorg og Relationer i højsædet: Vuggestuen NOR åbner i det nye år

Af Nathalia Hentze Nielsen

Der er mange vigtige beslutninger, der skal tages, når man bliver forældre – uanset om det er første, anden eller tredje gang.

En af de helt store beslutninger forældre skal træffe er spørgsmålet om: ”Hvem skal passe mit barn når barslen eller forældreorloven er slut”?

Vores børn bruger en stor del af deres vågne timer i institution, og derfor er valget af pasning af afgørende betydning for barnets trivsel og udvikling.

Dette kender den nye private aalborgensiske vuggestue alt til, og de har derfor lagt sig i selen for at give børn den bedste start uden for forældrenes trygge rammer.

Vuggestuen NOR slår dørene op på Rughaven 1A i Aalborg den 4. januar 2021, og kvinderne bag er to særdeles erfarne og passionerede pædagoger ved navn Charlotte Zaza og Charlotte Mentz, som tilsammen har over 40 års erfaring i faget.

Tænker du straks, at det manglende ”d” i vuggestuens navn er en slåfejl, kan vi fortælle, at NOR ikke står for en fysisk kompasretning, men derimod en pejling mod vuggestuens kerneværdier: Nærvær, Omsorg og Relation.

Tid til børnene

Vi møder de to ejere af vuggestuen en formiddag til en snak om, hvorfor de har valgt at starte deres eget – og hvordan de griber den pædagogiske retning an.

”Det har længe været en drøm at starte en vuggestue, og skulle jeg starte den med nogen, skulle det være med Charlotte,” forklarer Charlotte Zaza.

Charlotte Mentz nikker i enighed og tilføjer:

”Dette er vores hjertebarn. Vi har arbejdet koncentreret på det i over et år nu, og vi glæder os så meget.”

Når vuggestuen officielt åbner i januar 2021, bliver det et sted, som vægter omsorg, fordybelse og masser af nærvær.

Der skal være tid til nærvær med børnene, understreger de begge. 

”Eksempelvis prioriterer vi at børnene opdeles i små grupper med en voksen – både til spisning, i leg og læringsprocesser og på ture ud af huset,” siger Charlotte Zaza

Det lyder måske banalt, men hos NOR er man også opmærksom på små detaljer som disse, der kan have stor indvirkning på børnenes tryghed og udvikling på den lange bane.

”Vi skal give børnene ro og tid i løbet af dagen, så de ikke allerede er stressede før de skal i børnehave og senere folkeskole.

Det er blandt andet derfor har vi indrettet et sanserum i vuggestuen, hvor børnene får mulighed for at styrke deres kropsbevidsthed og mærke sig selv,” siger Charlotte Mentz. 

Nærvær, Omsorg og Relationer i højsædet: Vuggestuen NOR åbner i det nye år

Nærvær, omsorg og relation er nøgleord

En stor del af den ro og nærvær de to ejere taler om, vil komme fra vuggestuens team, som er sammensat af 75% uddannede pædagoger og 25% medhjælpere.

Disse medarbejdere skal afspejle NORs værdier, og ejernes egen passion.

”Vores medarbejdere skal have den helt rette profil. De skal have hjertet på det rette sted og et glimt i øjet,” fortæller Charlotte Mentz.

For de to rutinerede pædagoger er det klart, at børnene i denne aldersgruppe befinder sig i den vigtigste udviklingsfase af deres liv, og det er dermed et kæmpe ansvar – og privilegium – at være en stor del af deres udvikling og liv.

”Når børnene begynder hos os, kommer de direkte fra forældrenes trygge favn, og vi skal overtage den fornemme opgave ift. tryghed, trivsel, udviklingen og læring. Derfor er netop nærvær, omsorg og relationer så vigtige,” forklarer Charlotte Zaza. 

”Vi kan næsten ikke gentage de ord nok gange; så vigtige er de.”

Rammerne skal være i orden

Her cirka en måned før åbningen er alt efterhånden ved at være på plads til de første børn – ikke mindst de fysiske rammer, som vil understøtte NORs kerneværdier.

Alt fra dæmpede, rolige farver på væggene til legetøj med lækre materialer og grønne omgivelser er tænkt ind.

”Vi er så privilegerede at have legeplads nummer to i form af Golfparken, som ligger lige ved siden af vuggestuen. Her bliver rig mulighed for motoriske udfoldelser og brug af sanserne hele året rundt,” siger Charlotte Zaza. 

Udover de flotte fysiske rammer for vuggestuen, skal rammerne for det sociale også være i orden – både for børnene, men også for de voksne.

Derfor vil der i vuggestuens opstart kun være 12 børn, og det antal vil øges med fire hver måned indtil de når deres max kapacitet på omkring 30 – 35 børn. Hos NOR er det vigtigt, at vuggestuen ikke bliver for stor, da de ikke vil gå på kompromis med den trygge og nære atmosfære.

”Vi har ikke kun fokus på, at børnene skal trives. Det skal også være et fantastisk sted at være som medarbejder og forældre,” forklarer Charlotte Mentz. 

Nærvær, Omsorg og Relationer i højsædet: Vuggestuen NOR åbner i det nye år

Stort engagement

Som man sidder og taler med de to arbejdsomme ejere, er det tydeligt at mærke, at de brænder for deres projekt. Og det er tydeligvis også noget, der går igen lige meget, hvem de taler med.

”Når vi taler i telefon med forældre, kan vi måske blive lidt for engagerede,” siger Charlotte Zaza og griner.

” Forældrene siger, at de kan mærke gennem telefonen, hvor meget vi brænder for det – og det gør vi!”

Er du nysgerrig på om Vuggestuen NOR lige er stedet for dit barn og dig, kan du læse mere om vuggestuen her.

Del artikel

Andre læser også