Vis hensyn, sænk farten: Sådan bliver færdslen på Nytorv mere sikker


Det har igennem mange år været et ønske at omdanne strækningen fra Nytorv til Nordkraft.
Arbejdet er inddelt i flere etaper, og arbejdet på selve Nytorv stod allerede færdigt sidste vinter.
Væk er det gamle Nytorv, hvor samtlige trafikanter ikke var i tvivl om, hvor de måtte færdes, hvor cyklisterne var svære at spotte, hvor gående måtte nøjes med et smalt fortov, og hvor der ikke var plads til at slappe af på en bænk og suge bylivet til sig.
Nytorv er nu blevet forvandlet til et attraktivt byrum, hvor der både er masser af grønt at kigge på, talrige steder til ophold, og hvor der ikke mindst er plads til en masse fede oplevelser.
Et godt eksempel er den skønne juletid, vi er midt i lige nu, hvor Nytorv danner ramme for en masse juletrafik i form af gående og cyklende, der skal fra den ene gågade til den anden, eller et smut i Salling.
Men på den store plads er der nu også plads til en masse spændende byliv, bl.a. i form af koncerter, optrædener og boder med juleknas.
“Vi er enormt stolte over, hvordan Nytorv allerede er blevet et sted, som mange nordjyder nyder at komme. Førhen var det jo primært et sted, man krydsede over, men nu er der kommet et rigtig hyggeligt bymiljø, hvor man faktisk har lyst til at opholde sig,” fortæller Rådmand for By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen, til MigogAalborg.

Vis hensyn til hinanden
Men selvom de fleste af os kan blive enige om, at Nytorv er blevet forandret til det bedre, er det stadig nødvendigt, at vi bliver endnu bedre til at deles om pladsen.
Nytorv er en gågade-zone, hvilket betyder, at cyklister og små knallerter maksimalt må køre 15 km/t, og de skal færdes på Nytorv på de gåendes præmisser og vise hensyn.
“Vi prioriterer de gående på Nytorv, men det er også vigtigt at understrege, at der skal være plads til alle. Det handler om at tage hensyn, for på Nytorv har vi nemlig samlet mange forskellige trafikanter ét sted, og de har alle ret til at være der.
Der skal både være plads til de gående, cyklister, små knallerter – men også varekørsel til butikkerne på Nytorv samt beboer- og redningskørsel, når det er nødvendigt,” understreger rådmanden.
Derfor har Aalborg Kommune også opsat de gule skilte “Vis hensyn, sænk farten” på pladsen med en appel om at passe på hinanden.
Hvis du er på cykel, og skal hurtigt fra A til B, opfordrer Jan Nymark Rose Thaysen dig i stedet til at benytte cykelstien på Nyhavnsgade.
“Nytorv er ikke til gennemkørsel for cyklisterne, men er primært en ankomstplads, hvor vi så har givet muligheden for, at man kan cykle igennem med max 15 km/t, hvis man ellers viser hensyn over for sine medtrafikanter.”

Selvom Nytorv er en gågade-zone på de gåendes præmisser, har alle et ansvar for, at vi bliver ved med at have et fedt torv, hvor alle har lyst til at færdes og opholde sig.
Går du med snuden i telefonen, er du højst sandsynligt lidt mere uopmærksom, og så er det nok dig, det går hårdest udover, hvis en cyklister rammer ind i dig.
“Kig op fra telefonen, nyd det flotte torv, og sørg for at tage hensyn til de mange medborgere, som også gerne vil bruge torvet,” lyder opfordringen fra Jan Nymark Rose Thaysen.
Ting tager tid
Nu er slutningen af december jo ofte en tid, hvor man kigger tilbage på året der gik.
Når Jan Nymark Rose Thaysen kigger tilbage på det nye Nytorvs første år, er han fuld af fortrøstning i forhold til, at vi vænner os til at tage mere hensyn til hinanden og deles om pladsen.
“Vi er jo nordjyder, og vi er – mig selv inklusiv – nok ikke de mest omstillingsparate mennesker i kongeriget,” siger Jan Nymark Rose Thaysen med et grin.
“Ting tager tid, og jeg synes allerede vi er kommet rigtig langt på et år. Hvis vi alle lige tager lidt mere hensyn, så er jeg sikker på, at Nytorv bliver et endnu mere fantastisk sted at færdes og opholde sig.”