ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Af Emil Kjær Jørgensen

Vinterferien nærmer sig med hastige skridt, og der er heldigvis masser at lave på de hjemlige breddegrader.

Den kommende ferie er blandt andet højtid for museumsbesøg, og tilmed en interessant mulighed for at få børn (og voksne) lidt væk fra skærmen og ud i den virkelige verden.

Aalborg Forsvars– og Garnisonsmuseum holder ekstraordinært åbent i uge 7 og 8, og de har netop løftet sløret for deres vinterferie-aktiviteter, som byder på et et væld af sjove aktiviteter for både børn og voksne.

“Vinterferien er altid noget specielt, da den markerer årets åbning af museet, og traditionen tro har vi en masse særlige aktiviteter, som vi glæder os til at vise frem,” fortæller direktør for Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum, Flemming Larsen.

Museet holder åbent fra mandag den 14. februar til og med søndag d. 27. februar fra klokken 10.00 – 16.00 – alle dage.

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Et rent slaraffenland for store og små

Museet er helt unikt i Danmark, da det er det eneste af sin slags, hvor der vises udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar.

Det hele bliver præsenteret på flotteste vis på i alt 10.000 kvadratmeter på Skydebanevej – kun en kort gåtur fra området omkring Vestre Fjordpark.

Vi tør godt skrive under på, at museet er et besøg (eller to) værd.

Det rummer et sandt slaraffenland for både store og små; lige fra store jetfly, våben, motorcykler, kanoner, uniformer og særudstillinger, kan man udforske i de helt unikke rammer, som blandt andet tæller en original kæmpehangar, som den tyske besættelsesmagt byggede tilbage i 1940.

Og i vinterferien bliver et besøg endnu mere obligatorisk for både store og små.

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Specielle aktiviteter i hele vinterferien

I anledningen af vinterferien kommer Trænregimentet til at udstille forskellige moderne køretøjer, som man kan nyde synet af i begge uger.

Vinterferie-ugerne byder på noget for alle sanser, for tirsdag den 15. februar og tirsdag den 22. februar vil Forsvaret i tidsrummet 11.00 – 14.00  demonstrere deres feltrationer, og uddele smagsprøver til nysgerrige.

“Der bliver både mulighed for at smage på morgenmad, frokost og aftensmad,” lover Flemming.

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Bliv klogere på dramatisk kampvogns-mission i Bosnien

Torsdag den 17. februar og torsdag den 24. februar fra 14.00-16.00 sker der noget ganske særligt på mueet.

Her vil to besætningsmedlemmer fra den dramatiske Operation AMANDA i Bosnien i 1994 holde foredrag på på museets kampvogn Leopard 1, som deltog i operationen.

Operation Amanda var en UNPROFOR (United Nations PROtection FORce) kamphandling under ledelse af danske fredsbevarende tropper. Den blev gennemført den 26. oktober 1994 og havde til formål at genbesætte en observationspost nær Gradacac i Bosnien – Hercegovina.

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Det var anden gang, at danske kampvogne var involveret i egentlige kamphandlinger i det tidligere Jugoslavien.

Observationsposten var blevet forladt af de svenske FN-styrker fra den nordiske bataljon efter en serie snigskytteangreb fra serbiske styrker.

Undervejs til positionen blev den danske styrke, der bestod af tre Leopard 1A5 DK kampvogne, beskudt af mindst en dysekanon, en T-55 kampvogn, samt bosnisk-serbisk infanteri.

Efter at en af de danske kampvogne havde lidt mindre skade ved at blive truffet af en serbisk granat, begyndte den danske FN-styrke at returnere ilden.

En dysekanon blev ødelagt og T-55 kampvognen blev så meget beskadiget, at den ikke længere kunne bruges. Leoparderne affyrede i alt 21 skud fra deres 105 mm kanoner. observationsposten blev derefter atter besat af UNPROFOR.

Den udstillede Leopard-kampvogn er netop den, som fik mindre skader under træfningen.  Skaderne bestod kun af overfladiske skader på frontpanseret og et knust lygteglas.

 

Kampvogne, feltrationer og fly: Hold vinterferie på Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum
Kampvognen umiddelbart efter træfningen

Torsdag har veteraner fra Nordjylland desuden gratis adgang til museet, hvor der orienteres yderligere om operation AMANDA.

Udover de særlige udstillinger i anledning af vinterferien, kan man fordybe sig i de omfattende temaudstillinger om 2. Verdenskrig, tyske flygtninge i Danmark efter 2. Verdenskrig og Den kolde Krig.

Det anbefales at have varmt tøj på, hvis du har planer om et besøg.

Hvad: Vinterferie-aktiviteter på Aalborg Forsvars – og Garnisonsmuseum
Hvor:  Skydebanevej 22, 9000 Aalborg
Hvornår: Mandag den 14. februar til og med søndag 27. februar mellem kl. 10.00 og 16.00.

Entréen er 70 kr. for voksne og 35 kr. for børn.

Læs mere her.

Del artikel

Andre læser også