Vin til julemenuen

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Hvorfor er det, at nogle vine passer bedre til julemaden end andre? Og hvad skal man kigge efter, når du er på vinindkøb til julestegen?

Der er godt nok længe til, men når julen er ovre os, har alle travlt med forberedelserne til juleaften. Med juleaften forbinder man rigtig lækker, fed mad. Julemenuen skal jo helst bestå af alt fra and, kamsteg, medisterpølse til brunede kartofler, risalamande og brun sovs.

Menuen består altså af mange forskellige kødtyper, kartofler og meget andet. En helt anden spiller på julemenuen er vinen. For at give dig selv og dine gæster den ultimative smagsoplevelse, så er det vigtigt at vide, hvilken slags vin du skal gå efter til julemenuen.

Det er jo således, at vin kan give den samlede smagsoplevelse et ekstra kick. Og når du prøver at finde vejen frem til den perfekte vin til julemenuen, så er det nogle ting, som du skal være opmærksom på.

 

Vinen skal matche de markante elementer

 

Når du matcher vin og mad, så er det uhyre vigtigt, at du tager hensyn til madens fremtrædende elementer. Er maden meget krydret? Er den meget fed? Er der tale om en sød dessert eller er det et dejligt friskt stykke mørkt eller lyst kød til hovedretten?

Vinen skal med andre ord passe overens med madens smagsintensitet, tekstur og vægt. Madens fremtrædende smage kan være salt, surt, bitter, sød, stærk og umami. For at finde en god balance mellem vinen og madens mest markante smage, så er det en fordel at kende vinens forskellige elementer.

I vinen finder du frugt, syre, sødme, tanniner og alkohol. Tanniner er det element, der gør en vin bitter. Men hvilke af disse elementer skal vinen indeholde, når den skal matche julemaden?

Julemaden er ret fed, den indeholder mange smage og kan endda være ret sød. Vinen kan her gå ind og sætte prikken over i’et på julemenuen, hvis ellers du rammer rigtigt med valget. Julemadens markante elementer er fedme, sødme og syre. Fedmen kommer fra den brune sauce, flæskesværen og kødet generelt, mens sødmen kommer fra de brunede kartofler, ribs gelé og desserten i form af risalamande eller den utraditionelle juledessert tiramisu.

 

Hvordan passer vinen til julemadens fedme?

 

Når julemaden som sagt er meget fed i det, så skal du være på udkig efter en passende vin, der er syrlig, bitter og et højt niveau af alkohol. Årsagen til at vinen skal have et højt alkoholindhold er for at rense munden, efter du har haft den fede mad i munden. På den måde føles maden ikke ligeså fed, når du spiser en stor portion af den lækre julemenu. Det er også vigtigt, at vinen indeholder godt med syre, det vil sige at den skal indeholde godt med tanniner. Det giver dig en tør følelse i munden, men tanninerne er en god modspiller til madens fedme.

 

Vinen skal indeholde frugtsødme

 

Udover at indeholde godt med alkohol og syre, så er det rent faktisk også vigtigt, at vinen har frugtsødmen i sig. De brunede kartofler, ribs geleen og den varmede rødkål er alle søde elementer på tallerkenen, og derfor skal vinen også tage hensyn til dem. Når der siges frugtsødme, er det vigtigt at understrege, at vinen ikke skal være sød. Selv tørre vin kan indeholde frugtsødme fra velmodne druer.

Julemenuens hovedret skal altså være en frugtig rødvin, der også har godt med syre, tanniner og alkohol i sig. Samtidig må den gerne være fyldig. Gode bud på dette kan være Zinfandel-vin fra Californien, Amarone della Valpolicella eller Côtes du Rhône.

Vinen skal serveres i den rigtige temperatur. Læs mere om den bedste serveringstemperatur for vin her.

 

Vin til risalamanden

 

Når hovedretten er indtaget, er folk oftest ved at være godt mætte. Hovedrettens fedme lægger sig tungt i maven, men det har stadig ikke fået nogle til at springe desserten over. Efter hovedretten er det nemlig tid til at jagte mandelgaven gennem den lækre risalamande, og i den anledning skal du da ikke snydes for en lækker vin, der passer perfekt til dessertens sødme.

Både risalamanden og stemningen får et løft, når der serveres en perfekt udvalgt dessertvin til. Dessertvinen skal serveres let afkølet og i et hvidvinsglas. Et godt bud på en dessertvin til risalamanden er en lækker Quinta do Vale Meao fra Portugal.

 

Uhyggelig udstilling indtager Kunsten: Oplev gigantiske edderkopper i tusmørke

Skrevet af: Michael Qureshi

Forestil dig du står i mørke omgivelser og kan se en gigantisk skikkelse rejse sig foran dig.

Du ser den har mange tynde ben og en kæmpe krop. Kan du alene ved tanken mærke, hvordan det løber koldt ned af ryggen på dig?

Sådan bliver det i hvert fald for dem, der hader edderkopper.

For det er et par gigantiske af slagsen, der flytter ind på Kunsten i Aalborg til efteråret. Heldigvis er de ikke levende men skabt som kunstværk til en udstilling.

Til efteråret præsenterer Kunsten i Aalborg udstillingen Twilight Zone med ikoniske værker fra Louisiana, blandt andet Louise Bourgeois gigantiske edderkoppe-par.

Tv-serie har inspireret udstilling

Mange husker måske eller har hørt om den legendariske tv-serie “The Twilight Zone” fra 1959, som er epokegørende science fiction, gys og skæbnefortællinger.

Nu har serien også inspireret til den kommende udstilling på Kunsten med udvalgte værker fra Louisiana.

Udstillingen er anden – og mest ambitiøse del – af et tre-årigt samarbejde mellem de to kunstmuseer. Et samarbejde, der generøst er muliggjort af støtte fra Augustinus Fonden.

Udstillingen iscenesættes i museets underetage, hvor Ny Sals omsluttende mørke står i skærende kontrast til Alvar Aaltos ikoniske lysfyldte udstillingssale i museets øvre niveau.

Hudløs i skumringstiden

I udstillingen, der bærer titlen Twilight Zone, tager et bredt værkudvalg livtag med to overordnede tematikker; naturen, der ikke er naturlig og mennesket, der ikke er menneskeligt.

Gæsterne inviteres til at gå en tur i sindets og naturens mørkeste afkroge, iscenesat som en forførende collage af kunstværker, der afløser hinanden i mørket.

Twilight Zone kan man således opleve værker der er så virkningsfulde, at de er på grænsen til det ubehagelige: Cindy Shermans iscenesatte fotografi af et kvindelig, Louise Bourgeois’ gigantiske edderkoppepar, Dennis Oppenheims ikoniske værk Attempt  to Raise Hell samt Nancy og Edward Kienholz’ installation The Middle Islands, hvor menneskedyr er fanget i hvad, der kan give associationer til torturagtige scener.

Spiller på efterårets skumringstid

Andre dele af udstillingen er knap så figurative og eksplicitte, men alle værker bevæger sig i tusmørke-temaet, hvor lys, mørke, mystik, forundring, melankoli og fremmedgørelse hersker inden i mennesker og i naturen.

For eksempel i Thomas Demands drømmeagtige Lichtung, et eksempel på Demands kunstneriske produktion, hvor store naturscener omhyggeligt opbygges som skulpturer af pap, plast, flamingo, tape og andet – for dernæst at blive fotograferet således, at næsten alle spor af fiktion forsvinder.

“Når efterårets skumringstider og eftertænksomhed igen tager over, så lukker vi tusmørket ind på Kunsten og lader store, internationale stjerner lyse vores kunsthimmel op.

Vi kommer til at vise nogle helt exceptionelle og ikoniske værker –  takket være vores samarbejde med Louisiana,” siger Stinna Toft, kunstfaglig chef på Kunsten.

Hun fortsætter;

“I kunsthistorien har skumringstidens særlige blanding af lys og mørke siden romantikken dannet baggrund for kunstværker, hvor fantasi og virkelighed blandes sammen og skaber de mest tankevækkende scenarier.”

I stedet for at vise idyl, dyrkes der her en livsopfattelse, hvor individets splittelse, fremmedgørelse og et irrationelt mørke kan forføre udstillingsgæsten.

Værkerne i udstillingen er nøje udvalgt fra Louisianas ypperlige samling af moderne kunst og samtidskunst. Den er sat i scene som en anelsesfuld rejse ind i mørket via lyset af udstillingsarkitekt Anne Schnettler.

Twilight Zone løber fra 7. sep. 2019 til 12. jan. 2020

Louisiana + Kunsten 

Udstillingen er anden del af et treårigt samarbejde mellem Kunsten og Louisiana Museum of Modern Art, hvor Louisianas verdenskendte samling når ud til en større del af Danmark.

I en periode på tre år vises en række udstillinger skabt på baggrund af Louisianas samling i de unikke rammer på Kunsten, som er tegnet af den finske arkitekt Alvar Aalto.

Poolområde og fitnessrum: Her er den dyreste villa til salg i Aalborg

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg

Det er på en af byens absolut bedste beliggenheder, at den dyreste villa på markedet i Aalborg netop er sat til salg.

Forleden skrev vi om en one-of-a-kind penthouse-lejlighed midt i Aalborgs midtby – den kan du tjekke ud her.

Nu er der en nyhed på husfronten, der i den grad vækker opsigt i Aalborg.

Det er indehaver Jette Gudiksen fra Thorkild Kristensen, som har udbudt boligen til salg til kr. 17.995.000 kroner.

Ejendomsmæglerfirmaet Thorkild Kristensen beskriver selv denne unikke liebhavervilla på deres hjemmeside;

“Denne ejendom er næsten for god til at være sand, og den skal opleves med egne øjne og sanser!”.

Denne arkitekttegnet liebhaver-ejendom ligger på Vossvej, og har panoramaudsigt udover hele byen. Derudover rummer boligen eget fitnessrum med sauna, og poolområde med jacuzzi.

Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg

Villaen er på 511 kvadratmeter

Boligen ligger på en grund på 1.182 kvadratmeter, og selve villaen er i alt 511 kvadratmeter.

Liebhaver-villaen er indelt i to niveauer, hvor beboelsen rummer 292 kvadratmeter med yderligere 219 kvadratmeter kælder.

Indvendigt består boligen af eksklusive materialer, hvor køkken-alrummet prydes med lækre materialer.

Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg

Boligen har intet mindre end 3 værelser og 3 stuer, walk-in closet, et stort køkken alrum, to badeværelser, et toilet, et bryggers og masser af disponible rum.

Villaen er en udsigtsvilla, hvor flere af rummene har en fantastisk udsigt udover Aalborg og til Limfjorden – selv fra kælderniveau.

Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg

Fitnessrum med sauna

Som tidligere nævnt er noget helt exceptionelt, at boligen har fitnessrum med sauna og et stort poolområde med jacuzzi – også med et helt fantastisk udsigt.

Udearealerne mangler – ligesom boligen – heller ikke noget. Der er to altaner og en stor terrasse.

Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg
Foto: Thorkild Kristensen. Vossvej 10, 9000 Aalborg

Du kan se hele salgsopstillingen ved Thorkild Kristensen lige her.

Denne unikke liebhavervilla slår dog ikke Aalborgs dyreste ejerlejlighed, der er til salg lige nu – den koster hele 22,9 mio. kr. – den kan du se her

Kalder alle Liverpool-fans: Legenden Jan Mølby besøger Aalborg-pub på mandag

Skrevet af: Redaktionen

Fodboldfeberen raser blandt de mange danske Liverpool-fans efter en glimrende sæson, hvor man var snublende tæt på mesterskabet.

Nu venter Champions League-finale mod Tottenham lørdag d. 1. juni, men allerede på mandag d. 27. maj kan der varmes op til det store titelbrag.

Her kigger Liverpool-legenden Jan Mølby nemlig John Bull Pub i Aalborgs midtby. Den populære Aalborg-bar har udviklet sig til det foretrukne mødested for  fans af fodboldklubben Liverpool FC.

Hver gang heltene fra Beatlesbyen  skal i aktion, samles et stort antal af trofaste LFC-fans i et hyggeligt  fællesskab foran skærmen på John Bull Pub.

Med kvalifikationen til Champions League finalen den 1. juni er  stemningen i den lokale udgave af LFC-support på sit højeste, og der  forventes stort rykind på John Bull Pub lørdag den 1. juni.

Men allerede på mandag venter der en stor oplevelse.

Jan Mølby kigger forbi

Jan Mølby, der i mere end 10 år optrådte for Liverpool  FC, og nu optræder som ekspertkommentator for TV3 Sport, har sagt ja til at besøge John Bull Pub efter hans foredrag i Musikkens Hus.

Et foredrag som i øvrigt er totalt udsolgt.

Jan Mølby ankommer til John Bull Pub ca. kl. 21.45, hvorefter der bliver et kort talkshow med et kig bagom Mølbys imponerende karriere i  Liverpool FC.

Afslutningsvis vil de fremmødte have mulighed for at stille spørgsmål til Mølby, inden besøget glider over i en mere uformel og hyggelig rolle på John Bull Pub i Aalborg, hvor der nok også bliver tid til et billede med legenden.

Der er gratis adgang til John Bull Pub efter ”først til Mølby” princippet.