Vin til julemenuen

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Hvorfor er det, at nogle vine passer bedre til julemaden end andre? Og hvad skal man kigge efter, når du er på vinindkøb til julestegen?

Der er godt nok længe til, men når julen er ovre os, har alle travlt med forberedelserne til juleaften. Med juleaften forbinder man rigtig lækker, fed mad. Julemenuen skal jo helst bestå af alt fra and, kamsteg, medisterpølse til brunede kartofler, risalamande og brun sovs.

Menuen består altså af mange forskellige kødtyper, kartofler og meget andet. En helt anden spiller på julemenuen er vinen. For at give dig selv og dine gæster den ultimative smagsoplevelse, så er det vigtigt at vide, hvilken slags vin du skal gå efter til julemenuen.

Det er jo således, at vin kan give den samlede smagsoplevelse et ekstra kick. Og når du prøver at finde vejen frem til den perfekte vin til julemenuen, så er det nogle ting, som du skal være opmærksom på.

 

Vinen skal matche de markante elementer

 

Når du matcher vin og mad, så er det uhyre vigtigt, at du tager hensyn til madens fremtrædende elementer. Er maden meget krydret? Er den meget fed? Er der tale om en sød dessert eller er det et dejligt friskt stykke mørkt eller lyst kød til hovedretten?

Vinen skal med andre ord passe overens med madens smagsintensitet, tekstur og vægt. Madens fremtrædende smage kan være salt, surt, bitter, sød, stærk og umami. For at finde en god balance mellem vinen og madens mest markante smage, så er det en fordel at kende vinens forskellige elementer.

I vinen finder du frugt, syre, sødme, tanniner og alkohol. Tanniner er det element, der gør en vin bitter. Men hvilke af disse elementer skal vinen indeholde, når den skal matche julemaden?

Julemaden er ret fed, den indeholder mange smage og kan endda være ret sød. Vinen kan her gå ind og sætte prikken over i’et på julemenuen, hvis ellers du rammer rigtigt med valget. Julemadens markante elementer er fedme, sødme og syre. Fedmen kommer fra den brune sauce, flæskesværen og kødet generelt, mens sødmen kommer fra de brunede kartofler, ribs gelé og desserten i form af risalamande eller den utraditionelle juledessert tiramisu.

 

Hvordan passer vinen til julemadens fedme?

 

Når julemaden som sagt er meget fed i det, så skal du være på udkig efter en passende vin, der er syrlig, bitter og et højt niveau af alkohol. Årsagen til at vinen skal have et højt alkoholindhold er for at rense munden, efter du har haft den fede mad i munden. På den måde føles maden ikke ligeså fed, når du spiser en stor portion af den lækre julemenu. Det er også vigtigt, at vinen indeholder godt med syre, det vil sige at den skal indeholde godt med tanniner. Det giver dig en tør følelse i munden, men tanninerne er en god modspiller til madens fedme.

 

Vinen skal indeholde frugtsødme

 

Udover at indeholde godt med alkohol og syre, så er det rent faktisk også vigtigt, at vinen har frugtsødmen i sig. De brunede kartofler, ribs geleen og den varmede rødkål er alle søde elementer på tallerkenen, og derfor skal vinen også tage hensyn til dem. Når der siges frugtsødme, er det vigtigt at understrege, at vinen ikke skal være sød. Selv tørre vin kan indeholde frugtsødme fra velmodne druer.

Julemenuens hovedret skal altså være en frugtig rødvin, der også har godt med syre, tanniner og alkohol i sig. Samtidig må den gerne være fyldig. Gode bud på dette kan være Zinfandel-vin fra Californien, Amarone della Valpolicella eller Côtes du Rhône.

Vinen skal serveres i den rigtige temperatur. Læs mere om den bedste serveringstemperatur for vin her.

 

Vin til risalamanden

 

Når hovedretten er indtaget, er folk oftest ved at være godt mætte. Hovedrettens fedme lægger sig tungt i maven, men det har stadig ikke fået nogle til at springe desserten over. Efter hovedretten er det nemlig tid til at jagte mandelgaven gennem den lækre risalamande, og i den anledning skal du da ikke snydes for en lækker vin, der passer perfekt til dessertens sødme.

Både risalamanden og stemningen får et løft, når der serveres en perfekt udvalgt dessertvin til. Dessertvinen skal serveres let afkølet og i et hvidvinsglas. Et godt bud på en dessertvin til risalamanden er en lækker Quinta do Vale Meao fra Portugal.

 

Solskin og lummer stemning: Det sker til Kunsten Summer Lounge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der er mange gode grunde til (også) at elske Aalborg om sommeren: lige fra en afkølende dukkert i Vestre Fjordpark til fredagsfesterne i Karolinelund. 

En af de nyere sommertraditioner, som vi virkelig elsker her på MigogAalborg, er Kunsten Summer Lounge, som hver onsdag hele sommeren underholder aalborgenserne.

Her kan du opleve alt fra livemusik, interviews med kunstnere, musikere og artister og ikke mindst sommerhygge på plænen i Skulpturparken.

Du kan se det fulde program for Kunsten Summer Lounge her.

I morgen er det så tid igen, og der er alt mulig grund til at møde op; DMI lover nemlig op mod 21 grader og solskin i morgen, og så er programmet spækket med lækre ting.

Talk med sexprofessor Christian Graugaard

Klokken 17.00 kan man blive klogere på krop, køn og sex med sexprofessior Christan Graugaard.

Kunstnen beskriver talk’en således:

“Krop, køn og sex er blevet en kampplads, et statement, et symbol på overskud og kontrol.

Medielandskabet bugner af twerkende røve, maratonløbere og sixpacks, og skal man tro selvhjælpsbøgerne, er det livsvigtigt at dyrke energisk sex, til man fylder 100.

Vi lever på godt og ondt i en præstationskultur – men skulle vi ikke bare slappe lidt af og leve stille og roligt med alle vores fejl og mangler? Hvad blev der af glæden ved at grine af sig selv og sin ufuldkommenhed?

Er det ikke på høje tid at tilbageerobre stoltheden ved hængebryster og ølvom? At stå ved, at vi er mennesker og heldigvis er bygget til at mislykkes? Både i og uden for sengen.

Denne aften får vi besøg af forfatter, læge og sexologiprofessor på AAU, Christian Graugaard, der gør os klogere på perfektionskulturen og ser nærmere på kroppen, kønnet, kærligheden og seksualiteten før og nu. Og hvem ved – måske læser han også et digt eller to i aftensolens skær.”

Live croquis-tegning og kropskærlighed

Men temaet krop, køn og sex stopper bestemt ikke der.

Kropsaktivist Regina Fjendbo viser nemlig hele moletjavsen frem – lige fra appelsinhud, vom og vildtvoksende hår på tissekonen – med stor kærlighed til den helt normale, uperfekte krop.

Du har samtidig mulighed for at tegne alle de flotte deller og knuselskelige kurver, når Regina er nøgenmodel, og kunstner Nils Sloth hjælper dig med at få blyanten til at makke ret.

Heads up: Regina går rundt og hyggesnakker om nøgenhed med dem, der har lyst. Hvis det gør dig alt for genert, så opfordrer Kunstnen dig til at undgå Skulpturparken denne aften. 

Musik fra stjerneskuddet Hjalte Ross

Det fede ved Kunsten Summer Lounge er, at det hele er meget uformelt og hyggeligt.

Derfor er det helt oplagt at smide sig på plænen i det dejlige sommervejr, kigge op på himlen og drømme sig væk i det akustiske, melodiske univers, som den blot 22-årige sanger/sangskriver Hjalte Ross fra Aalborg fremfører.

Han har har allerede gjort sig gældende i musikbranchen, og i år optrådte han endda på Roskilde Festival.

Derudover samarbejdede han med Pink Floyds co-producer John Wood på albummet Embody fra 2018.

Program for onsdag den 17. juli:

Kl. 16.00       

Baren åbner. DJ TWA sætter lyd til sommeren

Kunsthal NORD med Kunstsatellitten

Café Aalto åbner for servering af mad (Okseflanksteak med marinerede kartofler, salater, aioli og brød (85 kroner). Salat med håndpillede rejer, agurk, fennikel, wasabi/peanuts og gomacreme (55 kroner).

Kl. 17.00   

Talk: Sexprofessor Christian Graugaard

Workshop: Kreativitariums familieværksted

Pop-up: Live croquis-tegning med Regina Fjendbo

Kl. 18.15 

Pop-up: Guidet tur i Skulpturparken med Kunstens Kreativitarium

Kl. 19.00 

Musik: Hjalte Ross

Kl. 20.30          

Tak for i aften. 

Hvad: Kunsten Summer Lounge: Hjalte Ross + sexprofessor Christian Graugaard
Hvor: Kunsten, Aalborg
Hvornår: Onsdag den 17. juli kl. 16.00-20.30
Pris: Du har fri adgang, når museumsentreen er betalt – derfor er det gratis for medlemmer af Klub Kunsten + Utzon.

Du kan finde mere info om Kunstnen Summer Lounge her.

Våd nyhed: Nu kan du leje SUP Boards i Vestre Fjordpark

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vestre Fjordpark har i mange år været aalborgensernes foretrukne to-go sted, når sommervarmen omsider nåede Danmark.

I Fjordparken, eller Frieren, kan du både svømme dig træt i baner, slå vennerne i en omgang Kongespil eller bare nyde godt af solens stråler fra land.

Men nu er endnu en oplagt sommeraktivitet blevet tilføjet til familien.

Et utal af muligheder

Fra og med i dag kan du nemlig leje et såkaldt SUP (Stand Up Paddle) Board i Café SALT, der netop holder til i Vestre Fjordpark.

Det er Aalborg Outdoor, der udlejer de populære boards gennem SALT, så der er altså styr på både kvalitet og sikkerhed.

Et SUP Board giver dig et utal af muligheder til leg på vandet – og de erfarne “suppers” nyder endda fra tid til anden at dyrke alt fra yoga til forskellige boldspil på boardet.

Sjovt for alle

Udlejningen af SUP’s i Vestre Fjordpark giver dog måske især de uerfarne en fordel, da det store bassin jo ikke ligefrem er bundløst.

Der er altså ingen grund til at frygte en mulig druknedød, at blive ædt af en haj eller ustabile strømforhold, der trækker dig i retning mod Sverige.

Alt er under kontrol.

Der følger endda en skudsikker redningsvest med, når du lejer et board.

SUP og soft ice

Prisen er 150 kr. for 1 time: og timen kan selvfølgelig fordeles mellem så mange, man har lyst til.

“Udover at det er en sjov sommeraktivitet for både familier og venner, så er det også oplagt til en polterabend,” fortæller Katerina Komselis, indehaver af SALT.

“Og så kan man jo passende slutte af med en kold soft ice!”

SUP Boards kan lejes hver dag i hele SALT’s åbningstid: fra kl. 10 og til minimum kl. 20. 

Perfekt vejr i Aalborg: Oplev blodmånen i aften

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du typen, der måske har tendens til at gå med hovedet rettet mod jorden?

Så vil i aften i stedet anbefale, at du vender ansigtet opad. Her vil et spektakulært syn sandsynligvis vente dig.

I aften og nat kommer Jordens skygge til at dække en del af månen, hvilket betyder, at vi kan opleve en delvis måneformørkelse, hvor op mod 65 % af månen vil være dækket af Jordens skygge.

Det skriver TV2 Nyhederne.

Men selvom det syn jo er særligt nok i sig selv, så kan vi samtidigt også nyde synet af en særlig måne, der vil lyse aften- og nattehimlen op med et kobberrødt skær – også kaldet en blodmåne.

Sådan opstår blodmånen

Farven opstår, når det sollys, der når månen under formørkelsen, bliver afbøjet gennem Jordens atmosfære – og da rødt lys trænger lettere gennem atmosfæren, end det blå lys, får Månen altså den røde farve.

Modsat en solformørkelse, der max varer syv minutter, er måneformørkelsen en længere fornøjelse.

Faktisk varer den omkring typisk en times tid.

I følge TV2 Nyhederne står månen op mod sydøst kl. 21.37 og blot 24 minutter senere, kl. 22.01, begynder den delvise måneformørkelse.

Klokken 23.30 er den delvise formørkelse på sit højeste, hvor 65 procent af Månen er dækket af Jordens halvskygge, mens Månen først bevæger sig ud af Jordens skygge klokken 00.59 natten til onsdag – mens den vil befinde sig mod syd.

I hele formørkelsesperioden vil Månen stå lavt på himlen, blot mellem 2 og 12 grader over horisonten.

Rent vejrmæssigt skulle alle odds også være med os, når klokken rammer 23.30 i aften.

Nordjylland har perfekte vejrforhold i aften

Ifølge Mette Wagner, meterolog hos DMI, er Aalborg og Nordjylland et helt ideelt sted at opleve blodmånen fra.

“Det klarer rigtig flot op i den nordlige del af landet i løbet af dagen, og vi forventer et flot udsyn til måneformørkelsen i størstedelen af Nordjylland.

Der er dog kun relativt klart vejr med et lidt slørende, højtliggende skydække omkring vestkysten – men det vil sandsynligvis ikke blive genererende for formørkelsen i og omkring Aalborg,” fortæller Mette Wagner til MigogAalborg.

“Det kommer selvfølgelig helt an på skydækkets udvikling, men mest af alt tror jeg på, at himlen bliver klar nok og utrolig flot omkring Aalborg i aften,” slutter Mette Wagner.