Vin til julemenuen

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Hvorfor er det, at nogle vine passer bedre til julemaden end andre? Og hvad skal man kigge efter, når du er på vinindkøb til julestegen?

Der er godt nok længe til, men når julen er ovre os, har alle travlt med forberedelserne til juleaften. Med juleaften forbinder man rigtig lækker, fed mad. Julemenuen skal jo helst bestå af alt fra and, kamsteg, medisterpølse til brunede kartofler, risalamande og brun sovs.

Menuen består altså af mange forskellige kødtyper, kartofler og meget andet. En helt anden spiller på julemenuen er vinen. For at give dig selv og dine gæster den ultimative smagsoplevelse, så er det vigtigt at vide, hvilken slags vin du skal gå efter til julemenuen.

Det er jo således, at vin kan give den samlede smagsoplevelse et ekstra kick. Og når du prøver at finde vejen frem til den perfekte vin til julemenuen, så er det nogle ting, som du skal være opmærksom på.

 

Vinen skal matche de markante elementer

 

Når du matcher vin og mad, så er det uhyre vigtigt, at du tager hensyn til madens fremtrædende elementer. Er maden meget krydret? Er den meget fed? Er der tale om en sød dessert eller er det et dejligt friskt stykke mørkt eller lyst kød til hovedretten?

Vinen skal med andre ord passe overens med madens smagsintensitet, tekstur og vægt. Madens fremtrædende smage kan være salt, surt, bitter, sød, stærk og umami. For at finde en god balance mellem vinen og madens mest markante smage, så er det en fordel at kende vinens forskellige elementer.

I vinen finder du frugt, syre, sødme, tanniner og alkohol. Tanniner er det element, der gør en vin bitter. Men hvilke af disse elementer skal vinen indeholde, når den skal matche julemaden?

Julemaden er ret fed, den indeholder mange smage og kan endda være ret sød. Vinen kan her gå ind og sætte prikken over i’et på julemenuen, hvis ellers du rammer rigtigt med valget. Julemadens markante elementer er fedme, sødme og syre. Fedmen kommer fra den brune sauce, flæskesværen og kødet generelt, mens sødmen kommer fra de brunede kartofler, ribs gelé og desserten i form af risalamande eller den utraditionelle juledessert tiramisu.

 

Hvordan passer vinen til julemadens fedme?

 

Når julemaden som sagt er meget fed i det, så skal du være på udkig efter en passende vin, der er syrlig, bitter og et højt niveau af alkohol. Årsagen til at vinen skal have et højt alkoholindhold er for at rense munden, efter du har haft den fede mad i munden. På den måde føles maden ikke ligeså fed, når du spiser en stor portion af den lækre julemenu. Det er også vigtigt, at vinen indeholder godt med syre, det vil sige at den skal indeholde godt med tanniner. Det giver dig en tør følelse i munden, men tanninerne er en god modspiller til madens fedme.

 

Vinen skal indeholde frugtsødme

 

Udover at indeholde godt med alkohol og syre, så er det rent faktisk også vigtigt, at vinen har frugtsødmen i sig. De brunede kartofler, ribs geleen og den varmede rødkål er alle søde elementer på tallerkenen, og derfor skal vinen også tage hensyn til dem. Når der siges frugtsødme, er det vigtigt at understrege, at vinen ikke skal være sød. Selv tørre vin kan indeholde frugtsødme fra velmodne druer.

Julemenuens hovedret skal altså være en frugtig rødvin, der også har godt med syre, tanniner og alkohol i sig. Samtidig må den gerne være fyldig. Gode bud på dette kan være Zinfandel-vin fra Californien, Amarone della Valpolicella eller Côtes du Rhône.

Vinen skal serveres i den rigtige temperatur. Læs mere om den bedste serveringstemperatur for vin her.

 

Vin til risalamanden

 

Når hovedretten er indtaget, er folk oftest ved at være godt mætte. Hovedrettens fedme lægger sig tungt i maven, men det har stadig ikke fået nogle til at springe desserten over. Efter hovedretten er det nemlig tid til at jagte mandelgaven gennem den lækre risalamande, og i den anledning skal du da ikke snydes for en lækker vin, der passer perfekt til dessertens sødme.

Både risalamanden og stemningen får et løft, når der serveres en perfekt udvalgt dessertvin til. Dessertvinen skal serveres let afkølet og i et hvidvinsglas. Et godt bud på en dessertvin til risalamanden er en lækker Quinta do Vale Meao fra Portugal.

 

På kurs mod vild titel: Rare Wine fører afstemning i verdens største vinkonkurrence

Skrevet af: Michael Qureshi
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen har godt gang i Rare Wine forretningen
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen har godt gang i Rare Wine forretningen

Ligger verdens bedste vinhandel i Vester Hassing 10 minutters kørsel fra Aalborg?

Det kan meget vel være en realitet i slutningen af denne måned.

Her lukker afstemningen på et af verdens førende vin-medier Tastingbook, der har skabt verdens største vinkonkurrence.

I direkte konkurrence mod 120.000 vinhandlere på verdensplan fører Rare Wine nemlig afstemningen om at blive kåret til verdens bedste vinhandel.

Og det er ikke nok bare at have gode venner af huset for at opnå den placering. Det kræver rent faktisk større opbakning internationalt for at hente de stemmer.

 

Kårer hvert år verdens bedste vin

Den verdensomspændende vinapp skabt af danskere Vivino er også med helt fremme i kapløbet.

Du kan faktisk bidrage med at sikre Rare Wine den fornemme titel, for alle kan give en stemme med.

Du kan stemme her

Tastingbook kårer også hvert år verdens bedste vin, hvor de tror på, at bedømmelsen fra mere end 10.000 forbrugere tæller mere end en lille skare af professionelle vineksperter.

Glade for at gøre sig bemærket

Hos Rare Wine følger man spændt med i kapløbet.

“Vi er glade og stolte af, at vi har gjort os så meget bemærket ude i verden, og at vi er havnet i toppen blandt de absolut bedste vinhandlere.

Vores primære fokus er at drive en sund forretning og skabe værdi for vores kunder, uanset om det er de professionelle vinhandlere eller private investorer.

Men byder lejligheden sig til at hente et nyt trofæ hjem til trofæhylden, tager vi da også det med,” siger Anders Børsen, direktør i Rare Wine Invest med et glimt i øjet til MigogAalborg.

Har skabt en attraktiv arbejdsplads

Han suppleres af partner og direktør i moderselskabet Rare Wine, Rasmus Nielsen;

“Jeg forudser ikke, at denne konkurrence kommer til at flytte forretningen.

Men det er en fornøjelse, hvis vi kan bidrage med at sætte Nordjylland på verdenskortet.

Samtidig håber vi, at opmærksomheden, og det faktum at vi kan være med blandt de absolut bedste, gør, at endnu flere i fremtiden vil få øjnene op for hvor attraktiv en arbejdsplads Rare Wine er.”

Vi har her på MigogAalborg tidligere skrevet om Rare Wine med adresse her i Aalborg Kommune.

Virksomheden vokser hele tiden og skal have flere nye medarbejdere her i 2020.

Men økonomien følger i den grad med væksten.

Omsætning på 413 mio. kr.

Rare Wine, Rare Wine Invest og Dansk Toldoplag, hvor investorer momsfrit kan opbevare deres kostbare flasker, præsenterede således i slutningen af 2019 et rekordregnskab.

De tre selskaber er samlet under Rare Wine Holding (RWH ApS), og samlet set nåede koncernen en årsomsætning på 413 millioner kroner og en bundlinje på 27,4 millioner kroner før skat.

Dermed har selskaberne formået at løfte omsætningen med hele 68 procent og bundlinjen med næsten 155 procent.

“Vi forvalter meget store investeringsporteføljer og håndterer hver dag nogle af verdens mest kostbare flasker, og i det lys giver det for os god mening med en ansvarlig vækstplan.

Vi ser ikke nogen tegn på stagnation, og derfor går vi næste år efter en omsætning på 600 mio. kroner, og om tre år omsætter vi for en milliard kroner,” forklarer Anders Børsen, der sammen med partneren Rasmus Nielsen tegner de tre selskaber.

Spar 20% på alle parfumer: Magasin holder stort duftevent på fredag

Skrevet af: Michael Qureshi

Magasin har netop lanceret et nyt koncept, som giver mulighed for at få personlige råd og vejledning af en duftekspert til at vælge den helt rigtige parfume.

Magasin inviterer derfor aalborgenserne indenfor til duftinspiration og 20 procent på alle parfumer den 24. januar.

Nu er det nemlig muligt at få hjælp til at vælge den helt rigtige duft til forskellige anledninger.

Magasin har inden for det seneste år uddannet en række dufteksperter, der kan hjælpe aalborgenserne med at få skræddersyet en personlig duftgarderobe.

Udviklet af svensk duftekspert

Magasins nye duftkoncept er udviklet af den svenske duftekspert Linda Landenberg, hvor omdrejningspunktet ikke er de forskellige brands, men derimod kundens personlighed, behov og ønsker.

“Konceptet sætter kundens personlighed hundrede procent i fokus.

Derudover er det et unikt koncept, netop fordi duftgarderoben skræddersyes.

At fokusere og highlighte kundens egne ønsker er det, jeg er med til at hjælpe med, når jeg finder en duftgarderobe til kunden,” fortæller Ida Marie Møller, der er duftekspert i Magasin Aalborg.

Duft til enhver lejlighed

Ida Marie Møller vil gerne hjælpe kunderne til at tænke i nye baner, så man ikke nødvendigvis bruger den samme parfume hele livet.

“De fleste af os har en tøjgarderobe fyldt med forskellige muligheder, og derfor giver det også rigtig god mening at supplere med den helt rette duft til enhver lejlighed.

Der er nemlig stor forskel på, hvad du gerne vil signalere på jobbet, på ferier og til fester, for rent faktisk siger vores duft meget om vores personlighed, og det hjælper vi med at understøtte på bedst mulig vis med den rette parfume,” fortæller Ida Marie Møller, hvis interesse for dufte ikke kommer fra fremmede.

Mød Magasins duftekspert på fredag

Hendes bedstemor var nemlig i sin tid med til at åbne Magasin i Aalborg, hvor hun i mange år arbejdede i parfumeriet, og senere valgte Ida Marie Møllers mor også at uddanne sig i Magasins parfumeri.

Magasins personlige dufteksperter er uddannede i konkrete spørgeteknikker, hvor de blandt andet spørger ind til farvetiltrækning, favoritblomster og meget mere, som gør dem i stand til at finde det ultimative match.

Fredag den 24. januar kl. 15-18 inviterer Magasin indenfor til et duftevent, hvor Ida Marie Møller fortæller nærmere om det nye koncept og tilbyder quick-konsultationer.

Der vil blive serveret lidt godt til ganen, og så er det muligt at spare 20 procent på dufte hele weekenden.

Magasins duftkonsultationer er gratis og kan bookes på Magasin.dk eller ved at henvende sig i parfumeafdelingen i Magasin Aalborg.

Hvad: Duftevent med 20 % på alle parfumer
Hvor: Magasin Aalborg
Hvornår: Fredag d. 24. januar og 20% hele weekenden

Byg drømmehuset: Kom til Sims 4-event i Utzon Center

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
The Sims 4 City Living skærmbillede
The Sims 4 City Living skærmbillede

Er du én af dem, der har viet dit hjerte til computerspillet The Sims, så har vi fundet et arrangement, der er lige noget for dig.

Uanset hvilken spiller, du er (motherlode-typen, der murer din sims inde, er utro med hele nabolaget, måske bliver lesbisk og lader huset brænde ned …

… eller den mere seriøse type, der kan bruge oceaner af tid på at udvælge det rette tapet, er kreativ med arkitekturen, og ikke kunne finde på at bruge snydekoder), så er der plads til dig på Utzon’s kommende workshop.

… Det anbefales dog nok, at du for engang skyld ligger dine sadistiske lyster lidt til side og i stedet fokuserer på at skabe nogle smukke rammer for din sims.

Så må resten lige vente til senere …

Fremstil drømmehuset

Til workshoppen, der finder sted lørdag d. 15. februar fra 10-16, får du nemlig især mulighed for at lære en masse om spillets byggefunktioner, og hvordan du bruger arkitektonisk design, når du skal fremstille drømmehuset.

Du lærer også at tænke som en ægte arkitekt, når du skal designe din bygning. Hvordan du placerer rummene i forhold til hinanden, og hvordan placeringen påvirker beboernes liv.

Hvem ved – måske gemmer der sig en vaskeægte Jørn Utzon indeni dig, der bare venter på at bryde ud?

Workshoppen har otte Utzon-laptops, som to personer deles om – du er også velkommen til at medbringe din egen.

Fra kl. 10-12.30 er der Sims Build Mode for begyndere, hvor du helt grundlæggende lærer at bygge i Sims 4. For eksempel hvordan du bruger musen, hvad de forskellige ikoner betyder osv.

(Køb billet her)

Fra kl. 13.30-16.00 er der Sims 4 Build Mode for øvede, hvor holdet skaber byggedesigns i fællesskab.

Her starter man med at tegne skitser og plantegninger, hvor vi møder fagbegreber fra arkitekturens verden, og bliver introduceret til materialer og redskaber.

Her skal du også tænke på, hvem der skal bo i din bygning. Du skal tænke på deres behov. Du skal også se på stedet, hvor du gerne vil bygge, og om det er et villakvarter eller en storby, hvor du skal tage hensyn til for eksempel trafikerede veje og byens bedste udsigt.

(Køb billet her)

Hvad: Sims 4 workshop
Hvor: Utzon Center, Slotspladsen 4
Hvornår: 15. februar, 10.00 – 13.00 og 13.00 – 16.00