Vin til julemenuen

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Hvorfor er det, at nogle vine passer bedre til julemaden end andre? Og hvad skal man kigge efter, når du er på vinindkøb til julestegen?

Der er godt nok længe til, men når julen er ovre os, har alle travlt med forberedelserne til juleaften. Med juleaften forbinder man rigtig lækker, fed mad. Julemenuen skal jo helst bestå af alt fra and, kamsteg, medisterpølse til brunede kartofler, risalamande og brun sovs.

Menuen består altså af mange forskellige kødtyper, kartofler og meget andet. En helt anden spiller på julemenuen er vinen. For at give dig selv og dine gæster den ultimative smagsoplevelse, så er det vigtigt at vide, hvilken slags vin du skal gå efter til julemenuen.

Det er jo således, at vin kan give den samlede smagsoplevelse et ekstra kick. Og når du prøver at finde vejen frem til den perfekte vin til julemenuen, så er det nogle ting, som du skal være opmærksom på.

 

Vinen skal matche de markante elementer

 

Når du matcher vin og mad, så er det uhyre vigtigt, at du tager hensyn til madens fremtrædende elementer. Er maden meget krydret? Er den meget fed? Er der tale om en sød dessert eller er det et dejligt friskt stykke mørkt eller lyst kød til hovedretten?

Vinen skal med andre ord passe overens med madens smagsintensitet, tekstur og vægt. Madens fremtrædende smage kan være salt, surt, bitter, sød, stærk og umami. For at finde en god balance mellem vinen og madens mest markante smage, så er det en fordel at kende vinens forskellige elementer.

I vinen finder du frugt, syre, sødme, tanniner og alkohol. Tanniner er det element, der gør en vin bitter. Men hvilke af disse elementer skal vinen indeholde, når den skal matche julemaden?

Julemaden er ret fed, den indeholder mange smage og kan endda være ret sød. Vinen kan her gå ind og sætte prikken over i’et på julemenuen, hvis ellers du rammer rigtigt med valget. Julemadens markante elementer er fedme, sødme og syre. Fedmen kommer fra den brune sauce, flæskesværen og kødet generelt, mens sødmen kommer fra de brunede kartofler, ribs gelé og desserten i form af risalamande eller den utraditionelle juledessert tiramisu.

 

Hvordan passer vinen til julemadens fedme?

 

Når julemaden som sagt er meget fed i det, så skal du være på udkig efter en passende vin, der er syrlig, bitter og et højt niveau af alkohol. Årsagen til at vinen skal have et højt alkoholindhold er for at rense munden, efter du har haft den fede mad i munden. På den måde føles maden ikke ligeså fed, når du spiser en stor portion af den lækre julemenu. Det er også vigtigt, at vinen indeholder godt med syre, det vil sige at den skal indeholde godt med tanniner. Det giver dig en tør følelse i munden, men tanninerne er en god modspiller til madens fedme.

 

Vinen skal indeholde frugtsødme

 

Udover at indeholde godt med alkohol og syre, så er det rent faktisk også vigtigt, at vinen har frugtsødmen i sig. De brunede kartofler, ribs geleen og den varmede rødkål er alle søde elementer på tallerkenen, og derfor skal vinen også tage hensyn til dem. Når der siges frugtsødme, er det vigtigt at understrege, at vinen ikke skal være sød. Selv tørre vin kan indeholde frugtsødme fra velmodne druer.

Julemenuens hovedret skal altså være en frugtig rødvin, der også har godt med syre, tanniner og alkohol i sig. Samtidig må den gerne være fyldig. Gode bud på dette kan være Zinfandel-vin fra Californien, Amarone della Valpolicella eller Côtes du Rhône.

Vinen skal serveres i den rigtige temperatur. Læs mere om den bedste serveringstemperatur for vin her.

 

Vin til risalamanden

 

Når hovedretten er indtaget, er folk oftest ved at være godt mætte. Hovedrettens fedme lægger sig tungt i maven, men det har stadig ikke fået nogle til at springe desserten over. Efter hovedretten er det nemlig tid til at jagte mandelgaven gennem den lækre risalamande, og i den anledning skal du da ikke snydes for en lækker vin, der passer perfekt til dessertens sødme.

Både risalamanden og stemningen får et løft, når der serveres en perfekt udvalgt dessertvin til. Dessertvinen skal serveres let afkølet og i et hvidvinsglas. Et godt bud på en dessertvin til risalamanden er en lækker Quinta do Vale Meao fra Portugal.

 

Stor fødselsdagsfest i Magasin: Tilbud, gratis kage og bobler fredag

Skrevet af: Redaktionen

I morgen fredag d. 20. september er præcis et år siden, at Magasin vendte retur til Aalborg.

Det bliver fejret med et brag af en fødselsdagsfest hele dagen med gode tilbud, bobler, konkurrencer, uddeling af gavekort og meget mere.

I morgen går det for alvor løs med aktiviteter i hele åbningstiden fra kl. 10-19.

Du kan blandt andet starte fredagen med fødselsdagskage i Lagkagehuset fra kl. 10-11, og der vil også være mulighed for at deltage i en konkurrence om et gavekort til en personlig shopper, hvor du også får et gavekort på 2.500 kr.

Du kan få lavet huller i ørene hos Pilgrim, og fra kl. 12-17 vil der blive uddelt gavekort på 100 kr. ved indgangen.

Derudover vil der fra kl. 15-18 være et lykkehjul med lækre præmier samt delikate smagsprøver.

 

Har fået en personal lingeri-shopper

Magasin i Aalborg har i løbet af det første år haft stort fokus på at gøre dét ekstra og skabe oplevelser for kunderne.

Deres personlige shoppere har blandt andet været meget populære i det nordjyske, og derfor har Magasin også udvidet med en lingeri-shopper.

På selve fødselsdagen lancerer de også deres nye duftkoncept, som giver kunderne mulighed for at få en times konsultation med en uddannet duftekspert, der hjælper dem med at finde deres helt personlige duftgarderobe.

“Vi har fra start slået os fast på at skabe ultimative købsoplevelser, hvor vi skal tilbyde det mere i form af events, talks og anderledes oplevelser.

Senest har vi afholdt et udsolgt beauty-event i samarbejde med Eurowoman, og det er blandt andet den slags oplevelser, vi fortsat gerne vil forkæle vores kunder med i Aalborg,” lyder det fra store-manager Tina Mikkelsen.

Den gode start har også gjort, at Magasin i løbet af året har udvidet med flere koncepter, som Lagkagehuset, Coffee Ten og en attraktiv terrasse.

Programmet for fødselsdagsfest fredag d. 20. september

Kl. 10-11: Få fødselsdagskage i Lagkagehuset.

Kl. 10-12: I Goodie Appen kan du få en gratis tapas tallerken m. serano hos Coffee Ten.

Kl. 10-19: Deltag i konkurrencen om 2500,- og en Personlig Shopper i Magasin

Kl. 10-19: Via Goodie Card appen kan du få en lille softice hos Is à Bella

Kl. 10-19: Køb en kaffe hos Coffee Ten og få et gratis termokrus fra Bodum.

Kl. 10-19: Du får 4 poser Magasin kaffe til 110,- Spar 130,-.

Kl. 11-18: Få lavet hul i ørerne hos Pilgrim for 50,-

Kl. 12-17: Vi uddeler gavekort á 100,- ved indgangen.

Kl. 13-19: Masser af smagsprøver fra blandt andet Hr. Skov, Nicholas Vahé, Coffee Ten, Magasin kaffe og mange flere.

Kl. 15-18: Med en Goodie App kan du prøve lykkehjulet og vinde masser af lækre præmier.

15-16 – Få fødselsdagsboller i Lagkagehuset.

Kl. 15 – 18: Køb en taske fra DAY et og få brodereret personlige initialer på. Gaver til de første 50 købende kunder.

Kl. 15-18: Der er popcorn til alle børn, og du kan få en Bakito gymnastikpose via din Goodie App.

Kl. 15-18: Besøg H.J. Hansens Gin Bar i herretøjsafdelingen
og meget meget mere…

Magasin har oprettet en Facebook-begivenhed på fødselsdagen, der løbende opdateres frem mod fredag.

Tjek den ud her

Hunde-paradis: Kom til hvalpelegestue i weekenden

Skrevet af: Redaktionen

Hvis der er noget, som med sikkerhed kan få os til at udbryde “nååååååååå”, så må det være babyer og hundehvalpe.

De små nuttede pelsede hunde er så skønne at se på og lege med.

Og det er lige præcis det du kan opleve i weekenden på søndag d. 22. september, når Maxi Zoo i Aalborg inviterer til hvalpelegestue.

Arrangementet er først og fremmest lavet for dem, der selv har hvalpe, hvor de små hunde kan lege med hinanden.

Men Maxi Zoo Aalborg oplyser til MigogAalborg, at man også gerne må komme forbi og hilse på de mange små hvalpe og få inspiration til sit eget kæledyr derude.

Under opsyn af Maxi Zoo’s erfarne personale kan hvalpene møde byens andre legesyge firbenede og få brændt en masse sund energi af.

Mens den lille leger, kan ”mor og far” udveksle erfaringer og historier med de andre hvalpeejere samt spørge Maxi Zoo’s personale til råds om alt fra træning til socialisering og pleje af de kære små.

Venner for livet

Er din hvalp mellem 12 og 30 uger, og har den et gyldigt vaccinationskort og er loppebehandlet, så kan den ganske gratis deltage i den sjove legestue, hvor der både vil være vand og godbidder.

Giv derfor din hvalp muligheden for at møde nye og sjove kammerater, som den i fremtiden kan mødes med, når den er blevet for stor til at gå i Maxi Zoo’s legestue.

Og elsker du bare synet af små dejlige hvalpe, så er det bare afsted.

Hvalpelegestuen foregår søndag den 22. september fra kl. 12-14.

Dagen vil være delt op, så små hunde med en slutvægt på max 10 kg er fra 12.00-12.30 og 12.35-13.05, mens store hunde kan komme på legestue fra 13.15 til 14.00

Tilmelding for dem med hvalpe er nødvendig – du kan læse mere om det her

Royale drinks: Aalborg-profiler lavede helt særlige cocktails til de kongelige

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Helmuth Bar & Kitchen har i mange år været kendt for deres vilde evner inden for cocktails og er af samme årsag ekstremt velbesøgt i weekenderne, hvor de helt rigtige toner basker ud på dansegulvet.

De mange år med cocktails i hånden kulminerede for omkring et år siden, da Mathias Walther pludselig fik en idé: Hvorfor ikke lave billeder i skummet på cocktails?

“Garnish på cocktails er jo nærmest altid det samme: en stilk mynte, en limeskive på kanten … Jeg tænkte bare, at det måtte man da kunne gøre vildere,” fortæller Mathias til MigogAalborg.

Utallige mislykkedes forsøg

Mathias og hans partner Anders Strandhave gik straks i gang i laboratoriet, hvor utallige mislykkede forsøg dog ikke tog pusten fra de ivrige iværksættere.

“Vi tog udgangspunkt i bagerens måde at lave kager med personlige billeder på, som kan spises.

Jeg researchede helt vildt og faldt over en lille bar i USA, der havde et billede på en cocktail – men uanset hvor meget jeg googlede, kunne jeg simpelthen ikke finde frem til, hvordan den var lavet.

Så den eneste mulighed var at begynde at eksperimentere selv.”

Pludselig en dag lykkedes det, og GrafittiCocktails blev nu en realitet.

Et koncept, der selvfølgelig var oplagt at prøve inden for Helmuths egne fire vægge.

I samarbejde med designeren Kristine Holm begyndte Helmuth nu at tilbyde cocktails med skræddersyede motiver til sine allermest særlige gæster.

Helmuth har blandt andet designet cocktails til Sofie Lassen-Kahlke, Peter Ingemann, Peter Mygind og Søren Rasted – som altså alle har fået serveret en drink med deres eget ansigt “malet” ned i skummet.

Eneste af sin slags i Europa

Siden har GrafittiCocktails bredt sig gevaldigt og er gået fra Boulevarden og videre ud i Danmark, hvor flere og flere virksomheder og privatpersoner også har set det eksklusive i at lave en customized servering til deres event.

“Lige nu brager vi frem i København, og vi har svært ved at følge med.

Som det ser ud nu, så er vi de eneste i hele Skandinavien – måske også i Europa – der tilbyder produktet, og det gør det jo så eksklusivt, som noget kan være,” fortæller Mathias til MigogAalborg.

Efter et samarbejde med Magasin lagde de en video på LinkedIn, der i skrivende stund har omkring 140.000 visninger.

Efterspørgslen blev enorm – også uden for Danmarks grænser.

“Dagen efter var min telefon ved at bryde sammen … Nærmest samtlige store danske virksomheder ringede!” siger Mathias med et grin.

“Vi er bare en cocktailbar i Aalborg, som fik en idé, som alle nu vil have.

Derfor har vi nu indgået et samarbejde med den største leverandør af cocktailarrangementer, der skal hjælpe os med at vækste og eksekvere.

Vi kan ikke være i København hele tiden, når vi også har en vigtig virksomhed i Aalborg.”

Kongefamilien fik GrafittiCocktails

Trods den store popularitet blev dagen i går alligevel en slags milepæl for GrafittiCocktails, der 11 måneder efter sin opstart blev hyret til at lave cocktails til selveste kongefamilien.

Opgaven gik ud på at lave personlige portrætter med tilhørende monogrammer til D.K.H Kronprinsen og Kronprinsessen samt D.K.H. Victoria og Prins Daniel ved en intim velkomstceremoni i anledning af det svenske erhvervsfremstød i Danmark.

Kongefamilien kiggede med beundring på de personlige velkomst-drinks, og der blev naturligvis også taget billeder til familiealbummet – både kongefamiliens og Helmuths.

Oplevelsen med kongefamilien oversteg alle forventninger, og folkene fra Helmuth fik også en lang snak med især H.K.H. Frederik.

Det viste sig nemlig, at designeren af de glas, som Helmuth havde medbragt, også havde designet glassene til kronprinseparrets bryllup.

“Det var en sindssyg oplevelse! Vi var næsten helt alene i rummet med dem, så det var superintimt, og de flåede jo nærmest deres telefoner op af lommen og spurgte meget interesseret ind til os.

Og når mennesker, der har rejst og set stort set alt, gør dét, så ved man, at man nok har fat i noget.”