Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Et ekstraordinært byggeri: Det skal du vide om det nye Supersygehus i Aalborg

Af Michael Qureshi

Der er blevet skrevet mange artikler i både den nordjyske og landsdækkende presse om det kommende Universitetshospital i Aalborg Øst.

Kritikken er blandt andet haglet ned på budgetoverskridelser og forsinkelser.

Men hvis man lægger de ting til side og kigger isoleret på byggeriet, så er der mange spændende ting at fremhæve.

Nordjyllands største byggeri

Byggeriet af det ny universitetshospital i Aalborg Øst er Nordjyllands hidtil største byggeri og klart det mest avancerede.

Vi har her dykket ned i nogle af de ting, som du måske ikke lige vidste.

Det er spækket med moderne løsninger, som skal bringe hospitalet ind i en ny tidsalder.

Listen er lang, men her er syv eksempler på nogle af de forandringer og forbedringer, som patienter og personale kan se frem til, når hospitalet efter planen åbner i 2026.

Enestuer sikrer privatliv
Alle patienter får enestuer på hospitalet. Det gode ved enestuer er, at det mindsker risikoen for infektioner.

Samtidig gør enestuer det muligt at patienter og sundhedspersonale kan have samtaler om udredning og behandling – uden at andre lytter med. Flere af de nye enestuer indrettes på en måde, så pårørende også kan overnatte der.

3500 parkeringspladser – og bus og supercykelsti lige til døren
Der bliver anlagt cirka 3500 parkeringspladser, hvilket er mange flere pladser end i dag.

Parkeringsarealerne tæt på hospitalet bliver forbeholdt dårligt gående og personale i tilkaldevagt. Aalborgs nye Plusbus får desuden stoppested ved hospitalet. Bussen kører 6-8 gange i timen.

Langs bussporet etableres en supercykelsti, og der bliver også bygget en ny cykelstiforbindelse, der knytter hospitalet til Universitetsboulevarden og Egensevej mod øst.

Robotter hjælper med transporten
I Hospitalsbyen står robotter – såkaldte AGV’er (Automatically Guided Vehicles) – for transporten af for eksempel medicin, mad, linned og forbrugsvarer. AGV’erne er computerstyrede og har deres egne gange og elevatorer.

Du kommer altså ikke til at møde en AGV som patient. Ved ankomsten til afdelingen, afleverer AGV’en transportvogn med varerne i et særligt rum, og personalet skal kun stå for den sidste fordeling af varerne.

Et ekstraordinært byggeri: Det skal du vide om det nye Supersygehus i Aalborg

Akutmodtagelse med helikopterplatform
I det ny Akuthus indrettes en stor fælles akutmodtagelse.

På toppen af hospitalet bliver der bygget en helikopterplatform, så patienter, der ankommer med lægehelikopter, kan fragtes direkte ned til akutmodtagelsen. Det sparer kostbare sekunder og minutter.

Psykiatri med aktiviteter og uderum
Psykiatrien flytter også ind i Hospitalsbyen – med akutpsykiatri dør om dør med den almindelige akutmodtagelse.

Alle sengeafsnit samles i Aalborg Øst. Udearealerne skal understøtte behandling, og der er gode aktivitets- og opholdsmuligheder – blandt andet udendørs boldbane og stor indendørs multihal.

Søvand køler hospitalet ned
Hospitalet er bygget efter nyeste energikrav og bliver kølet ned med vand fra Aalborg Portlands kridtsø i Øster Uttrup.

Kølevandet føres til hospitalet i rør i jorden, og kølevandet skal både bruges til at levere køling til aircondition, maskiner og it-servere. På årsbasis sparer det udledning af 500-700 tons CO2.

Univers for børn og unge
Børn og unge mødes alderssvarende – sammen med deres familier – i det ny Børne og Unge Universet. Det bygger på et positivt og helende miljø, hvor personale har særlige kompetencer inden for behandling og pleje af børn og unge.

Børne og Unge Universet vil være præget af en kultur, hvor leg og læring går hånd i hånd med universitetshospitalets høje faglighed. Indretningen skal inspirere til nysgerrighed, tryghed, leg og kreativitet og bidrage til at skabe sammenhæng og nærhed i patientforløbene.

På hjemmesiden byghospitalsbyen.rn.dk er der mange flere oplysninger og detaljer om universitetshospitalet, der bliver på i alt 170.000 kvadratmeter.

Foruden det ny hospital bygger Region Nordjylland også nye afdelinger til Psykiatrien (30.000 kvadratmeter) og Steno Diabetes Center på i alt 8000 kvadratmeter.

Del artikel

Andre læser også