Stjerne-mangel bremser ikke den vilde udvikling på Nordjyllands madscene

Det er efterhånden en tradition.
Hvert eneste år, når de prestigefyldte Michelin-stjerner uddeles, så virker det nærmest utænkeligt, at Nordjylland ikke endelig får tildelt en.
Og hver eneste gang står skuffelsen malet i ansigtet på både restauratører, eksperter og madnørder som elsker den gastronomiske udvikling i det nordjyske.
Der er i dag langt fra tre retter for 199 kr. i Jomfru Ane Gade i Aalborg til den klassiske caféburger i midtbyen, som i alt for mange år stjal billedet på madscenen i byen.
Store armbevægelser – selv i Nordjylland
Unge fremadstormende restauratører sætter sig på tronen i Aalborg med ambitioner.
Med store armbevægelser som ellers kan være giftigt at rende rundt med i Nordjylland.
De blander sig med flere af byens etablerede tunge profiler, og det er blevet et godt mix.
Noget som bør anerkendes, og hvis ikke Michelin-inspektørerne kan det, så er der heldigvis mange andre, som sender anerkendelse afsted til den nordlige del af landet.
Eksempelvis er både Restaurant Oké på Ruths Hotel i Skagen samt Svinkløv Badehotel nomineret i Årets Ret med Fisk & Skaldyr.
Danmarks Fiskeriforening, Landbrug & Fødevarer og Partnerskabet for fisk og skaldyr etablerede sidste år Årets Ret med Fisk og Skaldyr, der skal vise, hvorfor fisk og skaldyr er noget af det ypperste, man kan servere.

I en anden særlig kategori er Aalborg-restauranten Alimentum nomineret i Årets Ret med Økologisk Ost.
Her dystes der om hvilken kok og restaurant, der har skabt den bedste ret, hvor økologisk ost viser sig fra sin bedste side.
To profiler med få meters afstand
Gode eksempler på at de nordjyske restauranter markerer sig nationalt og blander sig i toppen i selskab med anerkendte københavnske og aarhusianske restauranter.
Det vidner en hel del om, hvordan niveauet på madscenen især i Aalborg er eksploderet.
Der var engang, hvor Rosdahls var eneste nævneværdige gastronomiske fyrtårn i “Nordens Paris”.
Nu gælder det i stedet om at være selektiv, når man skal vælge imellem det kulinariske udvalg i byen.
Alene i Vesterå i midtbyen finder man to af Nordjyllands største kokkenavne.
Michael Miv Pedersen står i spidsen for ambitiøse Restaurant Tabu, der er anbefalet i Michelin-guiden.
Her rives man rundt i en kavalkade af mange serveringer på højeste niveau med lokale nordjyske råvarer i fokus.
Ikke mange meter fra Tabu står Dennis Juhl klar med åbne arme på Restaurant Struktur, der har fundet et godt leje mellem fransk bistro og moderne køkken.
Dennis Juhl var spået til at lande en Michelin-stjerne på Ruths Hotel, før han gik solo og åbnede både Textur og Struktur i Aalborg.
Åbner flere restauranter sammen
Interessant er det også med det fælles projekt som Mads Hyllested og Kim Jeppesen har bygget op i Aalborg.
Mads Hyllested banede for alvor vejen med social dining i Aalborg med Applaus i 2016. Euroman kaldte den for Danmarks billigste gourmetrestaurant.
Næsten samtidig åbnede Kim Jeppesen den nordisk-asiatiske Restaurant Nam. Siden har Hyllested tilmed åbnet Bistro Dejavu, og Jeppesen er med i Restaurant Menendez.
Sammen er de så gået sammen om Restaurant SMAEK, der vandt Årets Restaurant til AALBORG AWARDS 2022, og så har de netop åbnet luksus tapasrestauranten Roxana.

Smørrebrødsrestauranten MaPak er endda næste projekt på hylden med åbning i november.
Restaurant Alimentum bliver ved med at imponere gæsterne, når de folder gourmetdelen ud til det maksimale.
Søren Birch og Simon Kvist Bjerre har så sandelig fundet melodien med stor vægt på det økologiske og lokale.
Anmelderne er helt vilde
Et lille smut fra Aalborgs midtby så funkler Nadia og Christian som værtspar på Hotel Scheelsminde og Restaurant Bühlmann.
Her er landets største anmeldere ved at vælte hinanden i rosende vendinger af gourmetoplevelsen på Bühlmann.
Det er måske Nordjyllands mest spændende gourmet-projekt, som er ved at blive bygget op derude.
Tilbage i midtbyen finder man de to garvede folk i Morten Kok og Vihn Q. Du.
I år fejrer Mortens Kro 25 års jubilæum som en af Aalborgs førende restauranter, og man må bare bøje sig i støvet over det niveau, som restauranten hver eneste dag leverer.
Det samme gælder på Vihns Restaurant Fusion på Aalborgs Havnefront.
Her er det igen nordisk og asiatisk i fokus, og så har deres Omakase vundet mange anmelder-hjerter. Det er en helt fortryllende oplevelse.
Stærke kort udenfor Aalborg
Dribler man lidt uden for Aalborg, så er der ingen tvivl om, at Kenneth Toft-Hansen på Svinkløv Badehotel er en af landets allerskarpeste kokke.
Ja, det har han endda papir på.
I 2019 vandt han Bocuse d’Or, som er det uofficielle verdensmesterskab for kokke. Han kan trylle med selv de mest simple råvarer, og er en fremragende ambassadør for Nordjylland.
I Skagen får gæsterne en totaloplevelse, når de bliver forkælet af køkkenchef Jack Cramers signaturmenuer. Det er i absolut topklasse, det som gourmetdelen på Ruths Hotel leverer.
På et højt niveau leverer desuden restauranter som Vendia i Hjørring, Essens i Frederikshavn, Abstrakt i Hirtshals, Restaurant Himmeriget i Himmerland samt Villa Vest.