Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aldrig set før: Nordjysk fund imponerer udlandet

Af Stine Kjølby Christensen

Begejstringen var ikke til at tage fejl af, da Nordjyske Museer forleden udsendte en pressemeddelelse omkring et stort fund fra vikingetiden.

Der var blandt andet tale om en del sølvmønter helt tilbage fra Haralds Blåtands tid – samme periode som selv samme byggede Fyrkat ikke langt derfra.

Skatten er ikke kun unik i Danmark, for også udlandet har været imponeret over fundet.

Siden afsløringen har internationale medier som IFLSCIENCE, CBS NEWS, FOX NEWS og Global NEWS skrevet om det sjældne fund i Danmark, der kan dateres helt tilbage til 980’erne.

De to skatte blev fundet på samme mark med mindre end 50 meters afstand, og de indeholder begge et stort antal små sølvmønter og ituklippede sølvsmykker, der formentlig har tjent som betalingsmiddel efter vægt.

Samlet set omfatter de to skatte op imod 300 stykker sølv, heraf omtrent 50 hele mønter.

Danske, tyske og arabiske mønter

Skattene er på grund af nutidens pløjning, harvning og såning blevet forstyrret og spredt over et større område, og da de oprindeligt blev nedlagt ganske tæt ved hinanden, betyder de moderne forstyrrelser, at mønterne og det øvrige sølv er blandet godt sammen.

Aldrig set før: Nordjysk fund imponerer udlandet

Det er derfor svært for arkæologerne med 100 procent sikkerhed at afgøre hvilken af skattene, de enkelte fund har tilhørt. Men det kan konstateres, at begge skatte rummer en blanding af danske, tyske og arabiske mønter.

Og det er særligt de danske mønter, der har vakt arkæologernes interesse. Der er nemlig blandt andet tale om såkaldte korsmønter slået under kong Harald Blåtand i 970-80’erne.

Allerede 1. juli kan interesserede komme nærmerede på de to sølvskatte.

Her kan de nemlig ses på Aalborg Historiske Museum, hvor de udstilles denne sommer.

Del artikel

Andre læser også