ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vigtig hjælp: Aalborgs medicinstuderende er en del af corona-beredskabet

Af Emil Kjær Jørgensen

15. marts kunne vi berette om, at alle med en sundhedsfaglig baggrund nu kunne tilbyde deres arbejdskraft til regionens hospitaler.

På et enkelt døgn havde over 1000 nordjyder meldt sig, og på Aalborg Universitet blev der også handlet lynhurtigt, da myndighederne meldte ud, at der ville blive behov for at mobilisere alle ressourcer for at klare situationen med Coronavirus/Covid-19.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

I løbet af få døgn fik de lægestuderende på Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med universitetet og Aalborg Universitetshospital lagt en klar plan for, hvordan de kan indgå i sundhedsberedskabet.

71 medicinstuderende allerede i tjeneste – 188 flere på vej

“Aalborg Universitets særlige læringsmodel gør, at vores kandidatstuderende på medicinuddannelsen tilbringer hver eneste dag på hospitalet eller i almen praksis.

Med en relativt lille ekstra indsats vil de kunne bidrage ganske væsentligt til at hjælpe i denne situation,” fortæller dekan Lars Hvilsted Rasmussen fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU og uddyber, at det er det tætte samspil mellem studerende og samfundets virkelige problemer, de kalder ’Aalborg-modellen’.

Vigtig hjælp: Aalborgs medicinstuderende er en del af corona-beredskabet

Grundig opkvalificering

Undervisningen, der begyndte mandag den 16. marts, foregår i et tæt samarbejde mellem AAU, Aalborg Universitetshospital, UCN og Foreningen af Danske Lægestuderende (FADL), fortæller overlæge Sten Rasmussen, der er viceinstitutleder for undervisning på Klinisk Institut, AAU:

“Vi opkvalificerer de medicinstuderende, så de er helt klar til at tage sig af det patientnære. De medicinstuderende, der er meget langt i deres lægeuddannelse, er kvalificerede til at tage lægevikariater, mens andre uddannes til at håndtere respiratorer eller indtræde som sygeplejevikarer.”

Beredvillige medicinstuderende

“Det har altid været min opfattelse, at jeg har nogle meget omstillingsparate medstuderende – det er jo noget af det PBL (AAU’s læringsmodel) skal ruste os til.

Her de sidste 10 dage har de virkelig vist sig klar til at hjælpe, når sundhedsvæsenet har brug for det. Det er enormt opløftende at mærke, hvor meget vi kan udrette, når vi gør det sammen,” fortæller Phillip Sperling, der er kandidatstuderende på medicinuddannelsen på Aalborg Universitet og fortsætter:

“Jeg tror, det har været vigtigt for os, at vi har haft så godt et samarbejde alle parter imellem, både universitetet, hospitalet og selvfølgelig os studerende. Når de studerende ved, at de er repræsenteret i de vigtige beslutninger, føler de også, at de er en del af det samlede beredskab.”

Eksempel til efterlevelse

Der er enighed blandt landets fire sundhedsvidenskabelige dekaner om, at mobilisering af de fire universiteters medicinstuderende i kriseberedskabet er det helt rigtige at gøre i denne alvorlige situation.

De fire danske sundhedsdekaner har et tæt og koordineret samarbejde og opfordrer alle regioner til at indtænke de medicinstuderende i det akutte kriseberedskab, hvor de vil have en afgørende effekt.

Del artikel