Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nyt vejarbejde: Trafikken på Vesterbro påvirkes i seks måneder

Af Nathalia Hentze Nielsen

De seneste to år kan snildt beskrives som corona-år, men bor du i Aalborg Kommune, har du måske et andet (og mindre velklingende) navn for dem: “vejarbejde-år”.

Der har været tryk på infrastrukturen i Aalborg, når centrale gader som Borgergade, Kastetvej og Limfjordsbroen har været delvist eller helt spærrede fra 2019 til 2022.

Det er især Plusbus-projektet, der har sat sine fodspor. Byens næste store trafikale udfordring er dog ikke bus-relateret, men sættes derimod i gang pga. helt almindelig slidtage.

Broen, der krydser jernbaneskinnerne over Vesterbro, er nedbrudt levetidsmæssigt og skal derfor totaludskiftes. Arbejdet starter slut marts og varer til udgangen af september.

“Vi tager én halvdel af broen ad gangen. Dvs. at når den hele halvdel af arbejdet er i gang, vil den anden halvdel være åben, så der hele tiden er to spor at køre i – ét spor i nordgående og ét i sydgående retning,” forklarer Henrik Jess Jensen, der er afdelingsleder for infrastruktur og veje hos Aalborg Kommune.

Informationsmøder for naboerne

At det vil give trafikale gener, at en af Aalborgs mest befærdede veje delvist spærres i et halvt år, er et faktum, men Aalborg Kommune fortæller, at de har gode erfaringer med at hjælpe trafikanter med at finde alternative veje.

“Vi giver løbende informationer til pressen, på vores sociale medier samt på vores hjemmeside, så folk kan holde sig opdaterede og finde andre veje.

Derudover kommer der en række informationsmøder for dem, der bor tæt på arbejdet. Naboer vil få tættere og mere tydelig information om, hvad der kommer til at ske. Vi går efter at præsentere projektet til et møde i februar, hvor de kan stille spørgsmål.

Vi tror også, at vi laver en SMS-service, som man kan tilmelde sig og få besked, hvis der er ændringer i tidsplanen,” siger Henrik Jess Jensen.

Nyt vejarbejde: Trafikken på Vesterbro påvirkes i seks måneder
Togtrafikken vil også påvirkes i perioden.

Togtrafikken går i stå

Det er ikke kun bilsiden af trafikken, der påvirkes i de seks måneder arbejdet står på.

Også togtrafikken påvirkes, da man ikke kan lave så omfattende renovering af broen og viadukten uden at inddrage skinnerne.

“I påsken fjerner vi den ene halvdel af broen, og i pinsen gælder det den anden halvdel. I den periode er der sporspærring, og togene vil derfor ikke køre. Dem, der skal rejse med tog vil i stedet skulle tage en togbus, hvilket Banedanmark arrangerer,” uddyber Henrik Jess Jensen.

Banedanmark vil yderligere udnytte vejarbejdet til at sænke sporene under viadukten 90 cm som et led i deres plan om at elektrificere togene. Når arbejdet er færdig, vil man derfor som togpassager opleve at køre nedad under broen i nordgående retning og køre op igen på den anden side.

Det kræver, at broens to vægge forstærkes i fundamentet, hvilket er “mere end bare lige at lave vejbanen,” som Henrik Jess Jensen siger, og én af forklaringerne på, hvorfor arbejdet tager et halvt år.

Billister og togpassagerer påvirkes dermed af vejarbejdet, men hvad med byens bløde trafikanter?

“Vi vil altid opretholde muligheden for at cyklende og gående kan krydse broen,” siger afdelingslederen.

Materialerne er på plads

Det kræver selvsagt en del materialer at udskifte en bro, og den del har Aalborg Kommune forberedt sig godt på.

De store betonplader med stålarmering blev bestilt allerede i september 2021, da man er opmærksom på den globale mangel på byggematerialer samt de store forsinkelser, der er på leveringer lige nu.

“Vi har været tidligt ude for at sikre os, at vi ikke mangler materialer, så arbejdet løber efter tidsplanen,” fortæller Henrik Jess Jensen afslutningsvis.