Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Store Bededag er afskaffet: Men hvad med de varme hveder?

Af Stine Kjølby Christensen

Afskaffelsen af Store Bededag har taget hårdt på danskerne – også hos os på redaktionen. For betyder afskaffelsen af helligdagen også, at det er slut med de lækre, varme hveder?

Oprindeligt var varme hveder og Store Bededag koblet sammen, fordi bagerne i fordums tid ikke måtte arbejde på bededagen.

Derfor bagte og solgte de hvederne dagen før, så borgerne havde dem på lager den efterfølgende dag, når fasten og gudstjenesterne var ovre.

Store Bededag og hveder har derfor i århundreder været uløseligt forbundet, hvilket fører os til spørgsmålet: Er det ikke kun fridagen, vi skal sige farvel til… men også den ene dag om året, hvor vi har kunnet fylde os med hvidt brød til aftensmad helt uden dårlig samvittighed?!

Store Bededag er afskaffet: Men hvad med de varme hveder?

Hvem hvede noget?

MigogAalborg har kontaktet en af landets største hvede-mastodonter, Lagkagehuset, der gerne vil svare på, om der også vil være hveder på menuen i 2024.

“Hos Lagkagehuset forventer vi helt klart at fortsætte med hveder,” afslører brand manager Anne Katrine Bjørn Hallkvist.

“Vi sælger allerede hveder i flere dage op til og omkring Store Bededag, så det, der kan ske, er, at salget vil forskubbe sig lidt. I dag er torsdag den helt store hvededag, men fremover forventer vi et større salg om fredagen, da folk formentligt vil købe dem op til weekenden,” siger hun.

I år sælger Lagkagehusets butikker hveder fra 2. til 6. maj, og på grund af netop afskaffelsen af Store Bededag har Lagkagehuset i Magasin også store forhvedeninger til årets hvedesalg.

Ikke de eneste

Det er ikke kun Lagkagehuset, der agter at fortsætte med traditionen, da vi spørger Aalborgs lokale bagere.

“Vi ved ikke så meget endnu, men vi forventer, at de også er der næste år. Det ville være ærgerligt, hvis den tradition ikke skulle fortsætte,” siger Mette, butikschef hos Othellobageriet.

Penny Lane bekræfter ligeledes overfor MigogAalborg, at der vil være hveder i montren igen næste år.

Del artikel

Andre læser også